Grupul celor care vrem sa plecam in Australia
Raspunsuri - Pagina 3
livia spune:
scumpi atunci ai putea sa-mi mai spui cum este cu sistemul sanitar,scoala,concediul,pensiile?
nici nu stii cat de mult ma bucur ca ma ajuti cu informatii...!!!
te pup si daca te obosesc cu intrebarile sa-mi spui,bine?
bird70 spune:
quote:
Originally posted by Zenobia
Intre Australia si NZ eu optez clar pentru prima pentru ca salariile sunt mai mari, preturile ceva mai mici decat in NZ, clima mai placuta si mai multe posibilitati (culturale, turistice etc.) E bine si in NZ dar eu as alege Aus.
NZ are 3 milioane de locuitori asa ca posibilitatile sunt pe masura.
quote:
salariul mediu este de 2800 AUD pe luna,...un salariu bun incepe de pe la 35000 de AUD pe an si la un astfel de salariu iti poti permite destul de multe.
35000/an e un salariu (foarte) mic, e adevarat ca iti permiti sa traiesti dar cam atat.
bird70 spune:
quote:
Originally posted by livia
scumpi atunci ai putea sa-mi mai spui cum este cu sistemul sanitar,scoala,concediul,pensiile?
Daca esti rezident permanent primesti asigurarea universala de sanatate peste care daca doresti iti poti face o asigurare privata, oricum daca depasesti un anumit venit ti se merita la taxe sa-ti faci asigurare privata. Scoala este gratuita pentru rezidentii permanenti si cam cum este peste tot, in cartierele mai bune sunt scoli mai bune in cartierele mai proaste , exista scoli private bune si foarte bune iar preturile sunt acceptabile, cele catolice incep de la 1500/an. Australienii nu au cultura muncii la epuizare , isi iubesc concediile, depinde unde lucrezi, la stat concediile sunt mai mari decat la privat. Foarta multa lume lucreaza part-time sau casual si asta iti da o mare flexibilitate cand iti planifici concediu. Pentru pensie angajatorul plateste pentru tine in fondul de pensii (la stat contributia este tare buna) si mai platesti si tu o suma minima, tot ce pui la fondul de pensii peste suma minima este recompensat de stat (pentru fiecare dolar iti pune statul 1,5 dolari). Fondul de pensii este al tau, adica poti sa scoti banii daca parasesti tara definitiv sau daca cineva moare inainte de pensie, familia primeste toti banii, nu sunt bani pierduti ca in Romania.
bird70 spune:
quote:
Originally posted by livia
aici in "nemtzia" unde s-ar putea sa se faca/dea testele de limba engleza?
In general la British Council se da testul de limba IELTS, dar poti sa cauti pe situl lor si gasesti toate locatiile din toate tarile.
quote:
ce scoli(de limba) ar fi indicate/recunoscute?
Scoli de limba recunoscute nu sunt, singurul recunoscut este rezultatul la IELTS.
bird70 spune:
quote:
Originally posted by livia
Am si eu o intrebare...ca neamt poti emigra mai usor decat ca roman?Sau nu conteaza?
In procesul de emigrare propriu-zisa nu conteaza dar ca cetatean german ai mai multe variante, probabil e mai usor sa gasesti un contract de munca daca vorbesti engleza rezonabila si daca ai sub 30 de ani poti veni cu holiday working visa, adica vii in vizita pe un an si ai drept de munca, in anul ala vezi daca iti place, daca te descurci si iti aranjezi dosarul de rezidenta. Conditia principala este sa vorbesti engleza.
dodo spune:
[quote]Originally posted by Zenobia
Livia, pe mine ma poti intreba orice. sunt in teme
daca gasesti job poti pleca cu work visa si cand ajungi acolo depui actele pentru cetatenie si obtii dreptul de rezidenta permanenta mult mai repede. Daca nu gasesti job aplici pentru skills independent visa si dureaza cam 1 an pana obtii viza.
Intre Australia si NZ eu optez clar pentru prima pentru ca salariile sunt mai mari, preturile ceva mai mici decat in NZ, clima mai placuta si mai multe posibilitati (culturale, turistice etc.) E bine si in NZ dar eu as alege Aus.
salariul mediu este de 2800 AUD pe luna, iar cheltuielile pe mancare si consumabile pe saptamana pentru o familie de 4 persoane sunt cam de 200 dolari... asta asa ca sa iti faci o impresie."
....................................
Zenobia, nu te supara, insa nu esti in tema..chestia cu socoteala de acasa si cea din tirg se aplica si aici...Unu la mina, daca ai sansa sa iei un job pe nevazutelea -care este f mica, cine sta sa te astepte pe tine pina iti faci formele de emigrare, cind aici are de unde alege, plus ca au experienta muncii de aici ceea ce nu e decolea, cine a emigrat prin forte proprii stie ce spun..Doi la mina, daca totusi ai avut sansa sa vii cu work visa, nu poti aplica numaidecit pt rezidenta permanenta (deci nu cetatenie, atentie, e o mare diferenta!)si faptul ca aplici on-shore nu-ti creste cu nimic sansa de a obtine PR, Orchid ti-o poate confirma, ea stie exact cum sta treaba, poate intra si-ti da mai multe date iar faptul ca esti roman dar aplici ca cetatean al altei tari nu-ti sporeste sansele de emigrare, daca faci punctajul e OK daca nu, nu! Iar trei la mina, suma de 200 AUD acopera numai mincarea/saptamina pt o familie de 4 persoane, uiti chiria/rata la casa+masina, facturile, benzina.Cit despre salariu, n-am auzit pe nimeni aici sa se plinga de prea putini bani, statul te ajuta financiar daca esti in situatia de a beneficia de ajutor iar salariul de 2800 AUD calculat de tine nu va fi cel de aici, asta garantat, avind in vedere ultimele schimbari in materie de legislatia muncii...Nu e un salariu mic, e OK daca e stabil, cu el poti face multe lucruri, stiu oameni care si cu mai putin o duc bine-mersi..Datele tale sint vechi,ultimele conditii climaterice de aici (seceta, anul trecut furtuni puternice) au facut ca inflatia sa creasca simtitor..eu am simtit asta chiar si dupa o lipsa de numai 4 luni cit am fost plecati din tara...
Cele mai corecte informatii se obtin de pe site-ul oficial care a fost mentionat mai sus si de la Consulatul din RO, ei sint in masura sa va explice orice nelamurire.
Zenobia spune:
Dodo, datele pe care le am eu le am tot de la voi, de la fetele din Australia care scrieti pe net. Daca ele nu au spus bine, atunci spun si eu gresit. 200 de dolari pe saptamana am spus ca suntmancarea si consumabilele (de genul hartie igienica) in nici un caz masina, rate etc.
Hai sa nu ne infierbantam ca in nici un caz nu sunt vreo idealista, iar datele pe care le am sunt de la voi. Si nici sa nu fim prea pesimiste. Uite, bine ca ati intrat sa ne spuneti date mai actuale si sa nu ne dam cu capul de pragul de sus cand vom ajunge acolo.
Eu imi notez tot-tot.
Livia, eu sunt de acord sa punem datele aici, ne documentam si apoi le postam intr-un format mai aparte sa fie clar pentru toata lumea, eventual la inceputul subiectului, pe capitolase. Eu mi-am facut un astfel de material cu tot ce am citit pe forum despre australia, asa ca l-as putea peria si posta, iar fetele care stau acolo pot veni cu corecturi. E bine asa?
Zenobia 36 months+
Cununia civila
Deja casatoriti
-----------------------
Love, think, help
Zenobia spune:
Bird, sau oricine are informatii referitoare la scolile catolice, va rog frumos spuneti-mi cum este acest sistem de invatamanat, ce invata copiii acolo etc. Ar fi astea cele mai bune scoli din sistemul de invatamant australian? Va intreb pentru ca eu pentru copii vreau sa plec acolo cu sotul meu.
Zenobia 36 months+
Cununia civila
Deja casatoriti
-----------------------
Love, think, help
bird70 spune:
Pentru informatii referitoare la sistemul educational cauta aici: http://www.education.gov.au/goved/go , daca te intereseaza scolile private: http://www.isd.com.au/ , alege un oras si poti merge pe situl fiecarei scoli sa vezi ce ofera si cat costa . Scolile sunt bune in functie de ce doresti de la scoala si in functie de copil. Un copil mediocru nu va fi fericit intr-un mediu foarte competitiv asa cum un copil foarte inteligent nu va da performanta intr-un mediu mediocru. Sunt scoli axate pe religie, pe invatatura, pe arta, altele pe sport si diverse combinatii, gasesti scoli unisex sau coeducationale, oferta e mare, pentru toate gusturile si buzunarele. Rolul parintilor este sa gaseasca scoala potrivita pentru copil, in functie de inclinatiile si capacitatea copilului si asta poate sa insemne scoala de stat de la colt sau o scoala privata.
dodo spune:
Departe de mine orice infierbintare, Zenobia, insa am crezut de cuviinta sa ajustez un pic datele tale care nu mai sint de actualitate, de aceea am si facut referire la site-ul oficial, el este de referinta pt. fiecare potential emigrant. Deasemenea n-am inteles la ce faceai referire cind ziceai de consumabile, alea de le mentionashi tu sint atit de ieftine incit nici nu intra la socoteala coshnitzei, altele sint mai dureroase, facturile dar si de alea totusi nu ne speriem, ca aici cit consumi, atita platesti, nu e paushal ca-n RO, sa platesti chiar si pt. aerul de la centrala de apartament, asa citisem ca se vehicula ideea sa-i puna pe bietii oameni sa plateasca atmosfera poluata de centralele de apartament, de parca erau furnalele de la Hunedoara...Iertare daca tonul parea infierbintat, nici vorba de asa ceva...Bafta pe cararile procesului de emigrare!