sezatoarea canadiana (53)
Raspunsuri - Pagina 11
Cricor spune:
Doamnelor profesoare si mame de copii in SK ajutati-ma si pe mine ca nu stiu ce sa fac.
Fi-miu e in SK. De vineri a inceput sa aduca acasa cate o carticica cu 5 pagini si cam 5 cuvinte pe pagina, cica sa invete sa citeasca. In nota de la profesoara scrie ca sa i-o citesc de mai multe ori, si el sa urmareasca cuvintele in timp ce eu citesc, si daca vrea sa-l las sa citesca si el. Bun, zis si facut, i-am citit cartulia de 2 ori, a treia oara copilul (dresat probabil de la scoala) mi-a zis ca acum stie, vrea si el. I-am inmanat cartea si mi-a recitat tot ce i-am citit. El nu citea, retinuse absolut tot ce-am zis eu si a repetat fix ca o maimutica. Asta e calea spre citit?
Acum eu stiu ca in engleza sunt anumite cuvinte pe care ei trebuie sa le recunoasca la prima vedere (I, do, cat, dog), dar alea de le-am citit eu nu erau (knee, elbow, head).
Eu nu prea imi dau seama cum cititul meu si repetitia papagaliceasca a lui ajuta la citit. E doar o faza, sau fac eu ceva gresit?
Va intreb pe voi, ca nu stiu cand ajung sa vorbesc cu profesoara lui,vad ca nu ne mai cheama la sedinta o data. Profesoara de la JK, tot timpul ma chema ca avea sa-mi zica cate ceva (de obicei ca facuse vreo trasnaie, ce altceva?). Acum vad ca-i perfect .
La voi la scoala cat de des sunt programate teacher-parent interviews? La Luca cica e la sfarsitul lui noiembrie. De cate ori zic ca vreau sa vorbesc cu ea imi zice ca nu-I nevoie, imi zicea ea daca e nevoie. Nic nu stiu ce sa fac, sa insist ?
Donia spune:
quote:
Originally posted by Ira
si cum noi am aterizat in Canada saraci, cu 4 geamantane = vai de capul nostru...
Ei vezi, asta e marea diferenta dintre noi: noi am aterizat aici cu 6 valize
Ah, vorbesti de Dolarama - alt loc de pierzanie!
Vad ca tu reusesti sa fii cumpatata, la mine nu merge, eu am vorbit serios, singura solutie e sa nu merg la magazin! Si in mod special la astea ieftine, ca in alea scumpe devin fagaraseanca imediat! (Asta apropos de faptul ca taica-meu e fagarasean si printre descendentii lor asta e sinonim cu a fi zgarcit).
Laura, sa fie intr-un ceas bun, sa va bucurati de cuibusorul vostru si sa fiti sanatosi si fericiti!
Pai tocmai asta e esenta pomanei, sa dai unuia care are nevoie, nu? Sper ca ai spus bogdaroste, si iti spun si eu sa iti fie de bine. Ar trebui sa ma nimeresc si eu sambata pe la biserica... mi-e pofta de coliva... dar las' ca vine mama soacra si ne face ea, poate facem si noi un parastas pentru mama mea. Buna idee mi-ai dat!
Cricor, si eu am fetita in SK dar nu vine acasa cu carticele, in schimb venea anul trecut, erau carti usoare, cu cuvintele astea foarte uzuale si comune de care ai scris si tu. Si cum-necum, a invatat fata mea sa citeasca, acum nu mai are nici o problema. Fata de anul trecut, anul asta mi se pare ca pierde timpul de pomana la scoala, adica nu chiar, ca mai socializeaza.
Eu zic ca si daca baiatul tau repeta ca o maimutica acum, totusi el fixeaza fotografic si cuvintele respective. La inceput si eu aveam impresia ca Roxana recita, dar cu timpul m-am convins ca totusi chiar stia cuvintele.
Eu ii mai scriam Roxanei cuvintele pe hartie, in alta ordine, si o puneam din nou sa le citeasca. Poate incerci si tu asa, sa vezi ce iese.
Sau ii dadeam un cuvant, de ex. "hat" si ea trebuia sa spuna altele din aceeasi familie "-at" si le scriam, la inceput eu, mai tarziu ea, pe masura ce le spunea.
Sau la 2-3 zile faceam cu ea recapitulare cu cuvintele pe care le invatase zilele trecute.
Profesoara Roxanei ne incurajeaza sa o abordam daca vrem sa discutam cu ea, si pana acum mi-a clarificat niste chestii. Dar despre interviews inca nu ne-a zis nimic, anul trecut am fost parca la inceputul lui decembrie.
Ma bucur ca ai deschis subiectul asta, ca imi prinde bine sa aflu ce mai fac alti copii la scoala. Oricum, eu pana acum am impresia ca profesoara de anul trecut era mai implicata, copii lucrau mai mult, au avut activitati mai variate. Anul asta deocamdata Roxana nu face nimic in plus fata de ce a invatat anul trecut, ba vad o iau de la inceput cu sunetele, literele si cifrele. Oare pana cand?
Eu nu strivesc corola de minuni a lumii (L. Blaga)
Cricor spune:
Donia, multumesc de idei. O sa fac si eu cum zici c-ai facut tu, ca-i verificata metoda.
Si mie mi se pare ca repeta ce-au facut anul trecut: sequencing, patterns (mi se pare o obsesie de-a dreptul asta), litere, formele geometrice, anotimpurile (ma intreb daca iarasi fac despre urs... si la primavara despre caterpillar).
Profesoara de anul trecut era tare tinerica, avea in mod evident probleme cu Luca de disciplina, era insa foarte deschisa si abordabila. Profesoara de anul asta e mai in varsta, il stapaneste mult mai bine pe Luca (inca n-a ajuns in thinking chair ), insa mi se pare foarte distanta si formala.
Ikea e un magazin de pierdut bani, zau. Cumpar toate tampeniile care nici macar nu-mi trebuie. Nu va zic cate feluri de pahare am achizitionat... imi aminteste de Metro din punctul asta de vedere ca si acolo la fel pateam.
Laura, felicitari pentru casa, s-o stapaniti sanatosi si bucurosi.
CarmenB spune:
Ira multumesc pentru invitatie, esti o draguta. Daca intalnirea e sambata in principiu putem veni, dar in cursul saptamanii eu lucrez...Oricum o sa mai vedem pina atunci...mai avem o luna jumate nu ?
Emilly spune:
Donia ce frumos!!!un bebe de Craciun!!vreu si eu!!dar nu chiar acuma poate la anul ce vine sau mai bine peste 2 ani tot la un Craciun mi-ar place sa vina, ce frumos...sa fiti sanatosi!
Ira frumoasa initiativa, sper sa fiu si eu prin zona atunci, deocamdata nu pot spune nimic.
Laura sa fiti sanatosi si fericiti in noua casa!si eu vreau!! ce mult imi doresc sa am si eu curtea mea...sa-mi pun floricele si ceapa verde
pupicei si nani bun!
ange spune:
Dana,pai daca ramane 16 dec. vinnnnnnnnnnnn.ne vedem?
nu am "tamaioasa rom." dar vin cu un "porto" bun
Acum ramane sa decida Ira cand si cum.Este initiativa ei si-i respectam deciziile.Ma duc sa iau si cursuri de canto daca zice ea ca va trebui sa cantam
nelia,cum te descurci singurica cu 2 copii?
fetele din To,voi nu va intalniti de Craciun?
ira,deci cum ramane?
Oana,ce fain ar fi ca in sfarsit fetele noastre sa se cunoasca.Doar au fost la un pas sa fie colege...
o noapte buna
oanagabriela spune:
Ira,
multi pentru Sophie. M-am uitat la poze, a crescut mult si s-a facut o mica domnisoara si este foc de frumusica.
Ange
Mi-ar face mare placere sa ne cunoastem si fetitele sa se joace impreuna.
Nelia
Nici eu nu am deloc voce, dar ne vom stradui, macar "play-back" putem face.
Donia
Felicitari pentru bebelus, intr-adevar nu exista un cadou mai frumos de Craciun.
Laurajr
Mult noroc in casa noua, sa o stapiniti sanatosi si sa ai o sarcina usoara.
laurajr spune:
Multumesc fetelor de felicitari, suntem f mandri ca stam la casa noastra, ca-n reclama aia de la BCRparca, "e mica da-i a noastra", in 25 de ani as adauga eu . Si va asteptam in vizita, la un gratar cu mititei si !
Saptamana asta tre' sa ma afirm in ramura gradinaritului, am niste bulbi de branduse si de lalele zburlite si trebuie plantati acum. Nu prea stiu cum sa ma aplec cu burta mea de 9 luni, poate-l cooptez pe sotz . Sper sa nu-mi iasa altceva la primavara !
Cricor, sa stii ca Ioana mea la fel vine cu carticele, a inceput cuvinte uzuale sa le lege intre ele , pe undeva este memorare fotografica dar gandeste-te, cu atatea reguli de citire a literelor, nici n-au altfel cum sa-i invete sa citeasca . Nu-i ca-n dulcea limba romaneasca, monser scrie, monser se citeste ! Daca invata ei chinezii s citeasca, or invata si ai nostri copii .
Scarlet O'Hara : Si maine mai este o zi !
Laura 36 sapt si Ioana Nazdravana
khristin spune:
Cricor, Yasmine a mea e la JK, si tot asa avem ca si voi program de "literacy"...au fost intr-o zi cu scoala la biblioteca centrala si au luat un vraf de carti pe care le tot luam cu imprumut....trebuie sa citim cartea sa descoperim stilul ....daca e happy, sad, funny, etc, sa desenam personajul principal samd. Eu fac cu ea literele, adica o intreb ce litera e asta din cuvantul asta si incerc sa o fac sa inteleaga respectivul cuvant. Apoi avem program de tracing the letters, si la asta exceleaza ea, vrea mereu sa stea la birou sa faca litere . Spellingul e de baza aici, se poarta chiar si-n clasa a 5a. Uneori ma intreb de ce i-or chinui frate pe copilasii astia cu chestii de astea de la 3 ani, dar fiind daycare privat banuiesc ca trebuie sa dovedeasca si ei banii pe care-i castiga...Aici nu mai au bastonase, sar direct la litere. Eu nu ma bazez foarte mult pe ce face la scoala, incerc sa o ajut cat pot de mult eu, ca altfel s-ar putea sa am surprize mai mult sau mai putin placute.
Cat despre parent-teacher interviews in scolile publice sint intotdeauna o data pe trimestru, deci de 3 ori pe an. Se tin de regula dupa trimiterea report-card-urilor acasa...eu zic ca daca tu ai intrebari referitoare la copilul tau, sa o sacai pe profesoara, ca doar de asta e platita, nu?
Donia, asa e din pacate cu unii parinti, trebuie sa-i educi in primul rand pe ei si abia apoi pe copii ...dar pe mine nu prea ma mai impresioneaza demult nepolitetea unora, deh mi-s versata ca am rodaj in Romanika asa ca nu o mai consider o problema...am fugit la niste corectat de teste
Cristina
noi si poze mai noi
Ira spune:
quote:
Ma duc sa iau si cursuri de canto daca zice ea ca va trebui sa cantam
Da' mai repede, mai estimez inca neste sperante sa ascultam si ceva colinde cand ne vedem. Nu iei si un curs de scripca ? Cu mine, ofcourz, 40$ ora.
Nelia + 2
CarmenB + 1
Oanagabriela + 1
Bebitzu + 1
Podeanu + 2
Ica1975 + 1
Ange + 2
noi3
Lista ramane deschisa. In principiu fiecare trebuie sa vina cu cat mai multe cuvinte de colinde romanesti imprimate, si sa aduca fiecare cate un cadou/copil de la Dolarama. Adica cine are 1 copil aduce 1 cadou, cine are 2 copii aduce 2 cadouri, cine are 3 copii...dumnezeu cu mila. Glumesc. Dupa care facem tombola. Se admit si polonice/farase/bureti de sarma/lumanaritriste, ca doar stim fiecare din noi ce le poate pielea copiilor. Serios, fiecare sa aduca un cadou cat mai traznit dintr-un magazin de 1$.
cu drag, linu-i lin
ps. Va rog io sa nu dati copiilor vitaminele in ziua cu pricina, ca vreau sa mai raman cu chirie in acelasi apartament si ulterior intalnirii.