Platesc impozit pe castig

Platesc impozit pe castig | Autor: olim

Link direct la acest mesaj

Salutare tuturor.
Stiu ca s-a mai discutat nu demult aceasta problema dar vreau o parere pentru acest caz si nu general.
Am luat o garsoniera in anul 2005 in mai la un pret de 240.000.000 de lei in acte.Am luat-o inainte de a ma marita.Si acum am o oferta sa o vand la 500.000.000 in acte minim admis pentru aceasta casa.Dar am inteles ca o sa platesc 16% impozit dupa diferenta de 260.000.000.Dar daca se face o expertiza care costa 100 de euro, as putea sa ajung sa platesc in loc de 46.000.000 doar 16.000.000.
Precizez ca am facut imbunatatiri, gresie, faianta, sanitare noi, centrala, termopan, izolat, lavabil, inchis balcon.
Cu banii am hotarat sa ii dam un avans la un apartament in cluj, care va fii pe numele la amandoi.
Intrebarea mea este, as mai plati acest impozit daca imi cumpar un apartament de 3 camere la Cluj, casa care o vrem pentru locuit acolo, deci nu investitie?
Multumesc pentru orice raspuns.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns olim spune:

Chiar nimeni nu stie?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cristina22 spune:

Platesti 16% pe diferenta, care se considera castig din transferul dr. de proprietate. Referitor la expertiza, nu stiu ce sa zic. Mai bine intrebi notarul la care oricum vei ajunge cu actele.
Nu platesti impozitul daca iti cumperi apartamentul cu 3 camere, decat numai in situatia in care si pe acesta il vei instraina in mai putin de 3 ani de la data dobandirii.

cristina si nazdravanul Andrei

Mergi la inceput

Multam pentru raspuns
Il vinde o agentie imobiliara, si eu imuternicesc pe cineva sa semneze, de aceea am cerut sfatul aici.
Si cum pot sa demonstrez acest lucru,ca ii reinvestesc? Adica eu vreau sa dau acesti bani avans la un apartametn in cluj.Unde trebuie sa duc contractul de vanzare cumparare al noului apartament ca sa nu platesc impozitul?Si cat timp am sa imi caut un nou apartament, ca sa nu platesc acel impozit?Aici ai 2 ani sa reinvesteti banii intr-o casa nu nu o vinzi 3 ani?
Multumesc inca odata pentru raspuns

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns TatianaG spune:

OLIM, din pacate, nu conteaza ca tu ai folosi banii pentru confortul tau, un apartament mai mare. Trebuie sa fii "maritata" cu garsoniera 3 ani, ca sa scapi de impozitare. Anul trecut si noi am fost in situatia asta, dar am dat peste clienti foarte intelegatori si am amanat trascrierea dupa trecerea celor 3 ani (mai erau vreo 3 luni, deci nu foarte mult timp). Ei ne dadusera toti banii (cu acte notariale) si s-au mutat in apartament inainte de transcriere.
Intereseaza-te bine cum e cu expertiza, chiar la mai multi notari. Sa nu va treziti ca ajungeti la unul care nu cunoaste bine procedurile (asa cum au patit vanzatorii apartamentului in care stam acum) si sa trebuiasca sa platiti tot impozitul.

Tatiana si
Clara Maria (31 ian 2004), Daniel Cornel si Eduard Mihai (09 dec 2005)

Mergi la inceput

Multumesc pentru sfaturi
Acum sunt un pic confuza ca nu stiu ce sa fac.Adica tu zici ca nu si cristina zice ca daca vand si cumpar altceva se poate.
Chiar nu ar fii solutia ca am luat-o inainte de casatorie si acum maritata vreau ceva mai mare, sau ca ma schimb de localitate din cauza serviciului sau ca sotul e din alt judet si trebuie sa il urmez, ceva de genul asta.
Multumesc pentru raspunsuri

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carmens spune:

Conform codului fiscal aplicabil pana la 31.12.2006 :

"Art.77^
Definirea venitului din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal
(1) Sunt supuse impozitarii veniturile realizate din transferul dreptului de proprietate asupra constructiilor de orice fel si terenul aferent acestora, care se instraineaza in termen de pana la 3 ani inclusiv, de la data dobandirii, precum si veniturile realizate din transferul dreptului de proprietate asupra terenurilor de orice fel, fara constructii, dobandite dupa 1 ianuarie 1990.
(2) Venitul impozabil din transferul proprietatilor imobiliare, cu exceptiile prevazute la alin. (3), reprezinta diferenta favorabila dintre valoarea de instrainare a proprietatilor imobiliare, terenuri si/sau constructii, si valoarea de baza a acestora.

"(4) Valoarea de baza a bunurilor imobile prevazute la alin. (1), in functie de modalitatea de dobandire, se stabileste avandu-se in vedere:
a) pretul de achizitie pentru bunurile imobile dobandite prin cumparare, majorat cu 5%;
b) valoarea imobilului mentionata in act, daca acesta a fost dobandit prin donatie, schimb,"

ART. 77^2
Stabilirea si plata impozitului pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare
(1) Impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului impozabil determinat potrivit art. 77^1."

Deci impozitul tau ar fi de 24,8mil.
Daca astepti pana dupa 1 ian 2007 impozitul va fi urmatorul:
ART. 77^1
(1) La transferul dreptului de proprietate çi al dezmembramintelor acestuia, prin acte juridice ãntre vii asupra construcéiilor de orice fel çi a terenurilor aferente acestora, precum çi asupra terenurilor de orice fel fárá construcéii, contribuabilii datoreazá un impozit care se calculeazá astfel:
a) pentru construcéiile de orice fel cu terenurile aferente acestora, precum çi pentru terenurile de orice fel fárá construcéii, dobàndite ãntr-un termen de pana la 3 ani inclusiv:
- 3% pana la valoarea de 200.000 lei inclusiv;
- peste 200.000 lei, 6.000 lei + 2% calculate la valoarea ce depáçeçte 200.000 lei inclusiv;

Deci vei avea un impozit de 15 mil.

In speranta ca ti-am putut fi de folos.

carmen

Mergi la inceput

Adica daca fac actele dupa 1 ianuarie 2007 atunci as plati doar 15.000.000 si acum24.8 milioane.Dar daca am facut imbunatiri nu se scade nimic, nici cu expertiza.
Si daca tot veni vorba, dupa 1 ianuarie 2007 se scumpesc intabularea apartamentelor? Eu vreau sa iau unul nou acum, si il voi intabula la anul prin mai.Costa 70.000 d euro, cam atat as plati pentru el.
Multumesc pentru raspuns

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liliana csaki spune:

Olim, imbunatatirile pe care le-ai facut cresc valoarea apartamentului, nicdecum s-o scada, asa ca daca prin expertiza ta asta vrei s-arati o sa sfarsesti doar prin a plati mai multi bani pt. ca val. rezultata a ap. poate fi mai mare decat baremul minim notarial. Altceva poti sa faci, donatie cuiva din familie si apoi acel cineva sa vanda. Evident ca ar trebui sa vezi intai daca accepta cumparatorul sa cumpere dupa donatie(pt. ca donatia e revocabila in anumite conditii).

Mergi la inceput

Multumesc fetelor
Pana la urma cred ca totusi nu merita sa vand garsoniera, mai ales ca aduce bani.Oricum idea era sa luam alta la cluj, dar mai ramanem cu ea, ca prea mult am de platit impozit.
Multumesc tuturor

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ligia13 spune:

Sa ma corectati daca gresesc, dar eu am auzit ca daca ai luat garsoniera cu x lei anul trecut, poti sa declari acum la vanzare ca o vinzi tot cu x lei , asta daca gasesti cumparator care nu are credit si deci nu tre sa declare valoarea reala.
Daca pretul zonei este mai mare decat x, sa zicem y, la notar se platesc taxe notariale la pretul y, DAR in contract apre ca a fost vandut cu x lei!

Ma intereseaza in mod direct daca acest lucru este legal!
Multumesc!

Eu si Raducu (22.04.2005)

Mergi la inceput