Sezatoarea canadiana (52)
Raspunsuri - Pagina 17
arturicii spune:
Decizia a fost luata dupa ce am analizat si analizat si tras concluzii.
Acum conteaza Arturicii si facem tot ce stim mai bine fiecare pentru ei; cu timpul o sa se rezolve si celelalte....
Iar mie singura cu Arturicii nu imi e greu; sunt o independenta si o luptatoare din fire si nu accept sa imi fie greu vreodata. Fac in asa fel incat sa imi fie bine si usor.
Aici am avut marea sansa sa am alaturi niste prieteni care ne-au ajutat mai mult decat mi-am imaginat ca s-ar putea.
Asa ca privim cu totii avantajele!
Ira spune:
Buna seara tuturor.
Eu nu am vazut cum a nins, eram intr-o sala de clasa fara geam,
asa ca pentru mine nu a nins la Montréal. Mi-e dor de zapada. Si de obraji incinsi. Si de vacanta, Craciun si colinde la pian.
Ioana cu Arturicii, vai de mine, esti o femeie atat de puternica..., sincer mi-ar face placere sa te cunosc. Mama singura in Canada cu 2 gemeni dupa tine. Nu stiu cate dintre noi ar fi capabile sa supravietuiasca fizic si psihic la o situatia ca asta.
Sofia mea a ramas fara haine, a crescut atat de mult in 2 luni incat maine trebuie sa mergem sa-i cumparam cateva perechi de pantaloni noi si cizmulite, dresuri. Oare a vazut cineva reduceri pe undeva ?
E 1 jumate' noaptea, ce tarziu !!!!!!!
Sant frantaaa, nici nu realizez daca am dat sau nu sent mesajului. Daca nu am dat, mai am inca timp sa va urez noapte buna. In cazul in care l-am trimis deja, nu-mi ramane decat sa ma culc si sa ma rog la Alllllllllah sa-mi inchida cineva laptopu' de pe genunchi, veioza, si sa-mi traga patura pana sus. Creca-l sun pe Sibin pe mobil sa-mi dea o mana de help, ca cell-ul meu e mai aproape decat el, chiar daca-i asezat in acelasi pat. Sau ii trimit un mail si dupa aia-i arunc laptopul la perete, acolo unde s-a refugiat. Sa-l citeasca si sa ma ajute. Demachieri, ingrijiri faciale inainte de culcare ? Vise, taica, vise, sa zic merci ca m-am spalat pe dinti si mi-am pus o juma' de pijama. Pe dos, dar ce mai conteaza. Pentru vecinu' romanu' de sus care asculta rock'n roll de 3 sferturi de ora precis nu conteaza. Oare unde i-o fi cioama, ucrainianca aia de-l pune la punct din 3 istericale, ca nu-mi arde mie acum de vise cu rock'n roll de nici o culoare. Oh, ce bine macar ca Sofie a invatat in sfarsit sa nu mai danseze cu amandoua picioarele pe noi dimineata ...pe racoare...la prima raza de soare. Acum cand ne trezeste se limiteaza la trasul de par, 1-0 pt. Sibin carele e chel. Acum mi-o picat fisa, oare de aia si-o fi cumparat el masina de tuns ? Cred ca o s-o folosesc si eu in curand, sunt curioasa ce-o sa mai inventeze. Apa din pistolul de la Dolarama ? Tipete in ureche ? Scobitori in nas ? Sare pe gene ? Nu. Maine dimineata refuz sa ma trezesc. Mai ales ca e weekend, si in we toti oamenii normali dorm. Numa' ca ma intreb ce-o sa zica trinidat-tobago-eza care-si asteapta aptibildu' de pian la ora 9 jumate la scoala. N-o sa zica nimic, ea oricum nu zice niciodata nimic, bine ca-canta, altfel mi-as fi luat banii chiar degeaba pe ora ei. Stam la morceau-ul ala in ritm ternar de 2 saptamani. D-aia nu ma trezesc decat la 10, pai cine-ar rezista la ora aia la un berceuse in pianissimo si cu caloriferu' la maxim ? À propos de berceuse, in drumurile noastre de noapte din Scotia gasisem tratament pentru soferul presque adormit, ii prestam un berceuse (fais dodoooo, mon petit gateaaaau) cu un timbru de soprano-dolce de-i treceau sudorile pe ceilalti pasageri de numa'. Dupa aia ne-a facut si soferu' o gluma, a inchis farurile pe sosea timp de 3 sec. Numa ca in Scotia nu-i ca-n Canada, tot asa cum iarna nu-i ca vara. La ei nu s-au inventat inca curentul electric si sursele de lumina pe strazi. Noroc cu monstrul din Lochness, care cand iese din apa lumineaza cu ochii imprejur. O lumina puternica si ascutita, care-ti sfasie ochii de-ti vine sa ti-i scoti de durere, exact ca acum. Fix ca acum. Asa de puternica de parca s-ar fi asezat Nessie cu mine-n pat. Ce e cu lumina asta imbecila ? Oh nooooooooooooooooooooooo, nu mai vreau dimineataaaaa!!!
nelia spune:
Ira, eu nu am o parere buna despre Zellers, dar acum sint niste pantaloni de bumbac, toate culorile si toate marimile, destul de grosuti, la 8.99 perechea (plus taxe). Si sint si bluze de bumbac, cu mineca lunga, la acelasi pret si aceleasi culori. Iar incaltaminte eu le iau din Yellow, asta daca nu va permiteti magazinele de firma. Am vazut haine extrem de dragute si in Winners, cam toate intre 16 si 25 de dolari. Si vezi ce faci cu hainele mici de Sofia, ca Tudora abia asteapta! Cind am vazut-o ultima data pe Sofia, era imbracata supermodern si chiar ma gindeam ca ii vor raminea mici odata si odata, nu?
Frumos scris! Talent la muzica, talent la scris, ce mai esti o talentoasa!
Ioana, of, abia acum imi dau seama ca poate nu era o intrebare potrivita sau, ma rog, era o intebare de genul celor care nu se pun. Nu a fost pusa cu rea intentie, ci mai mult din admiratie, ca te poti descurca singura, cu doi gemeni si intr-o tara straina. Iarta-mi curiozitatea!
CORNELIA, mami de AGATA si TUDORA
Ira spune:
Nelia, o sa trec maine pe la tine 5 minute sa-ti las haine de-ale Sofiei, poate schimbam si mai gasesti si tu sa-mi dai ceva de la Agata, daca i-au ramas si ei ceva haine mici. Azi i-am cumparat un costum de iarna, roz, si o bluza roz of course superba cu gluga, ... si alte necesitati de iarna. S-a lungit si nu prea-i gasesc pantaloni, ca aia care-i sunt buni la lungime ii cad de pe ea. Nu stiu cand trec, ca suntem fff ocupati, daca nu va gasim acasa le teleportez in balcon.
Ioana, trimite-mi si mie nr tau e pm, daca vrei, poate ne vedem in vreun we.. Multumesc anticipat.
Salutare tuturor.
oanagabriela spune:
Ira,
Vezi ca nu numai eu iti apreciez talentul la scris?
Cred ca si voi meritati toata admiratia pentru ce ati realizat in cei citiva ani (oare cit au trecut de cind ati venit in Canada ??). Imi amintesc perioada cind erai inca in Romania si puneai o mie de intrebari pe minut pe forum ...Si acum aveti toti trei un drum clar pe care mergeti cu perseverenta. Mult noroc in tot ce doriti sa realizati !
Despre hainute de copiii, eu de la Zellers si Wal-Mart cumpar lucruri de stat in casa si cele de vara pentru jucat afara...Restul in general le cumpar de la Winners (inclusiv incaltamintea).
O seara buna.
Ira spune:
Merci, Oana,
dar sa stii ca nu am realizat nimic special. Da, imi amintesc de zilele acelea de iarna 2002-2003 offff, asteptam raspunsurile de la voi cu atata nerabdare...a fost o perioada grea, aproape ca nici nu mai vreau sa=mi amintesc. Au trecut 2 ani si 4 luni de cand am aterizat la Montréal.
De la winners i-am cumparat si noi costum de iarna (salopeta-geaca), cu numai 50 $ si f frumoasa, auzisem ca sunt mult mai scumpe. O sa ma duc la zellers unde mi-a spus Nelia, sa vad daca gasesc ceva maine. Pe mine dresurile ei de bumbac ma omoara, intre 6-8$ perechea si intra la apa, se rup la degete, etc. Cel putin 10 perechi pe iarna.
Seara buna tuturor.
arturicii spune:
Nelia
Asa acru a sunat raspunsul meu? Nu a fost cu intentie, crede-ma. Nu esti nici prima nici ultima care pune intrebarea. Este ok, nu m-am suparat nici prima data si nici acum. E o intrabare fireasca ce daca simti nevoia sa o pui e ok. Decat sa se creeze mai stiu eu ce supozitii pe tema (nu ma refer aici ci in general) mai bine spunem clar cum stam. Oricum, intrebarea o pun in general cei carora le pasa.
Ira
Am trimis PM! Despre povestirile tale si pe mine continua sa ma incante! Si sa ma amuze.
Vai, ce nu as da sa dorm si eu macar o noapte din cap in coada si coada sa fie pe la 10. Astept vacanta in Ro unde Arturicii vor fi "preluati" de mama si cele 2 bone lasate acolo.
Ce stres am cu vecinii nu pot sa va descriu! Am ajuns sa imi doresc afara la plimbare cu copii fie ploaie fie vant.
Dupa o noapte in care ma trezesc din 2 in 2 ore pentru ca au declarat sus si tare (a se citi cu urlete) ca ei sunt baieti mari si nu mai vor pampers.
Asa ca ma trezesc (nu ca inainte dormeam - sunt obsedata cu febra si ii verificam f des noaptea) sa ii car la baie. Yann vad ca vrea sa faca si asa in somn (tot din picioare amandoi din acelasi motiv ca sunt baieti mari) de 2 sau de 3 ori pe noapte.
Philip insa ajuns in fata toaletei tipa, in somn desigur ca el e facut mai tarziu (adica mai devreme...) asa ca a facut pe el. Schimba-l, sterge-l, etc.
Buuun. Dupa toate astea dimineata la 6 apar foarte fresh baietii mei in pat la mine. Si ma chinui si inventez la jocuri in "liniste" de-am ametit. Asta macar pana la 7 cand vine ziua.
Vecinul de jos e tare irascibil. Imediat cum e galagie bate in tavan...
Apoi pana la 8 ii tin in scaunele de masa unde mananca apoi picteaza/deseneaza/"plastilinizeaza"/etc. La 8, daca am noroc sa fie in timpul saptamanii iesim pe usa si mergem la garderie. Daca e weekend mergem unde vad eu cu ochii.
In seara asta (de la 6 la 8) au fost prietenii nostri pe la noi cu copii. Vecinul, la 20 a clacat si a batut in tavan.
Asta e cu vecinul ce sa fac! O sa imi iasa peri albi si o sa stresez copii cu "nu fugi", "nu bate", "nu tipa", "....", "...."...
Si, ca si cum astea nu ar fi tot, vecina de sus mai are din cand in cand intalnire........si......va imaginati....... Si in seara asta are intalnire!!!!. Insa eu nu as bate in tavan pentru nimic in lume nimanui pentru nimic...
Despre magazine voi mai ziceti ca sa mai invat si eu!
Ce imi place mie pe aici pana acum e vendre de garage! Si ce le place la Arturici.
Azi am gasit o doamna a caror copii au decis sa isi vanda jucariile de cand erau mai mici. Asa ca pe langa cele 2 case luate anterior tot de la un "magazin pe iarba" cu zic Arturicii am luat azi si ferma cu animalele plus o lada de Lego duplo.
Va dorim somn usor si mai "vorbim" maine cand apuc (Yann si Philip sunt gelosi pe laptop si nu ma lasa sa "calculez" deloc)
Ioana
Ira spune:
Ioana, nu ai de ce sa te stresezi, sa bata pana n-or mai putea, copiii is copii si toata lumea ar trebui sa inteleaga asta. Crede-ma ca nu are ce sa se intample. In cel mai rau caz vecinul o sa sune la politie, care o sa plece asa cum a venit realizand ca e vorba despre copii. In tara asta nimeni nu se atinge de copii, si faptul ca ei alearga sau sunt zgomotosi nu constituie o problema. Toti copiii sunt asa.
Una e sa-i educi si alta e sa-i stresezi inhibandu-le necesitatile fiziologice (rasul, urlatul, topaitul). Daca lu' vecinu nu-i convine, sa se mute. Oricum el e mult mai tampit, fiind adult si sa bata in tavan...pt. asta nu exista scuza.
Ira spune:
Ca tot veni vorba de intrebarile cu care va innebuneam eu,
as dori, daca veti gasi un pic de timp, sa ma lamuriti si pe mine ce a insemnat pentru voi achizitionarea unei proprietati imobiliare in Canada,
daca sunteti multumiti, daca nu, de ce,
daca o casa merita efortul unor distante augmentate, sau daca nu ati fi preferat un apartament in buricul targului
sau chiar sa ramaneti cu chirie,
ce se mai adauga mortgage-ului (taxe scolare, taxe municipale, taxe pe respiratia aerului, etc)
Am gasit ceva sfaturi practice pe net, dar as fi vrut sa aflu si de la voi : Sclavia la banca, stressul lunar, diminuarea bugetului...merita efortul de a fi proprietar, au ba ?
Quand vous irez à votre banque ou à votre caisse populaire pour négocier votre prêt hypothécaire, marchez la tête haute! En effet, vous n'allez pas là pour quémander une faveur, mais pour brasser des affaires. Sachez que les institutions financières ont besoin de vous pour faire de l'argent et demeurer concurrentielles. La preuve, c'est que d'un établissement à l'autre vous trouverez des taux et des conditions de prêt similaires. De plus en plus, ces institutions seront même tentées d'éliminer certains frais pour vous avoir comme client. Profitez-en!
D'ailleurs, vous n'êtes pas obligé de faire affaire à une banque ou une caisse populaire. Maintenant, les compagnies d'assurance vie, les sociétés de fiducie et les «banques virtuelles» (comme ING Direct) financent l'achat d'une propriété. Vous avez donc l'embarras du choix.
Une hypothèque est un contrat complexe qui va bien au-delà du taux d'intérêt et de la période d'amortissement. Certaines clauses, comme celles qui permettent de faire des remboursements accélérés, sont parfois difficiles à comprendre. Le conseiller doit donc être à la hauteur, c'est-à-dire à l'écoute de vos interrogations et capable d'y répondre. N'hésitez pas à poser des questions qui semblent anodines (mais qui ne le sont pas). Demandez-lui, par exemple, de faire la distinction entre un taux d'intérêt fixe et un taux d'intérêt variable, et combien de fois le taux variable change au cours d'une année. Préférez un «Je ne sais pas, je vais m'informer» à des réponses vagues.
Un bon conseiller vous présentera plusieurs choix de périodes d'amortissement et de modes de paiement (au mois, aux deux semaines, etc.). Exigez d'avoir une copie imprimée des scénarios proposés et évaluez soigneusement les avantages et les inconvénients de chacun d'eux. Ainsi, le remboursement hebdomadaire de l'hypothèque vous permettra d'économiser des milliers de dollars en bout de piste, mais il exige une solide discipline d'épargne. En effet, vous devez avoir le montant requis dans votre compte bancaire, et ce, semaine après semaine. Serez-vous capable de maintenir un tel rythme pendant deux, trois ou cinq ans? Prenez donc le temps de réfléchir avant de conclure le contrat, car, une fois le document signé, il est difficile de revenir en arrière. Mieux vaut ne pas signer immédiatement. Apportez le projet de contrat, les scénarios de paiement et offrez-vous un délai de réflexion et de comparaison.