copii energici
Raspunsuri - Pagina 13
izabela505 spune:
Draga Andrada,
Mi se pare ca intr-un fel reusesti sa ignori deliberat mesajul meu.
quote:Am spus eu altceva? Eu doar incercam sa iti explic ca nu consider ADHD-ul o boala psihica.
uite chiar incepand de aici parerea noastra difera -
eu sustin ca boala psihica e o conditie medicala si trebuie tratata ca atare.
quote:
oare nu e greu sa acceptam un diagnostic ca ADHD, forme usoare/moderate de depresie sau anxietate, mania depresiva de tipul 2(hypomania) tocmai pentru ca e atat de adanc indradacinata inlauntrul nostru conceptia ca bolal psihica/respectiv dizabilitatea mentala e asociata fie cu halucinatii, psihoze, fie cu un comportament de tip sociopat, fie cu automutilarea, fie cu retardul mental sever...deci cu formele extreme
Singura care face aceasta asociere esti tu pentru ca de fiecare data cand vorbesti despre ADHD trebuie sa il pui alaturi de altele, care fie vorba intre noi nu au nici o teaba, autismul de exemplu s-a demonstrat ce e determinat de factori fizici, ceea ce nu se poate spune cu certitudine despre ADHD. Hai sa vorbim de ADHD, ca despre asta e topicul.
quote:Cred ca te superi prea mult pe cuvinte... Anormal nu e neaparat ceva peiorativ. De exemplu anormal e sa fi racit, iar normal sa fi sanatos... Si, ba da, societatea medicala dezbate de multa vreme problema de normalitate, ca fiind punctul dincolo de care se justifica tratamentul. Ca sa iti dau doar un exemplu:
De aceea lumea medicala care se respecta nu dezbate conceptul de "normalitate" -cred ca daca m-as duce la doctor pentru un diagnostic de AD/Hd, autism (includ aici Asperger si PDD), OCD,Tourette, anxietate cu copilul sau cu mine insasi si mi-ar spune ca am un copil "anormal", aici in US l-as da in judecata ca sa-l doara....
http://bjps.oxfordjournals.org/cgi/content/abstract/44/4/729
Psihicul uman este un mecanism complex care inca nu este pe deplin inteles si pe perioada vietii se constituie dintr-o succesiune de stari psihotice anormale:depresie, melancolie, bucurie, etc, al caror echilibru genereaza normalitatea.
quote:
mai intalnesti si binevoitori care habar nu au despre ce vorbesc dar isi dau si ei cu parerea...
In caz ca nu esti cadru medical specializat in diagnosticarea/tratamentul ADHD, si opinia ta despre acest subiect este la fel de neavenita ca si a celorlalti. Faptul ca nu sunt implicati diect le permite acestor binevoitori sa aiba o parere obiectiva.
Imi dau seama ca cineva care sufera de ADHD, sau are un copil cu aceste simptome se poate teme la un moment dat ca cei din jur nu il iau in serios, dar hai sa nu incercam sa prezentam situatia mai grava decat este doar din dorinta de a atrage atentia celorlalti.
Eu continui sa cred ca a lasa psihicul copiilor nostri pe mana doctorilor ar trebui sa fie o decizie de ultima instanta, mai ales in Romania unde stim cu totii ce haos e in sistemul medical. Nu stiu cate persoane care au vazut reclama respectiva au posibilitatea reala de a obtine un diagnostic avizat, in schimb la farmacie sa cumpere riatlin se poate duce orice mamica intrata in panica. Asa ca imi mentin parerea ca reclame ca cea celor de la Eli Lilly nu pot face decat rau societatii romanesti. Ignoranta naste monstrii, dar si cunoasterea unei singure laturi a problemei tot de ignoranta tine. Si cand faci "reclama" unei conditii psihice la televizor, obtii un gen periculos de ignoranta. Da, e rau sa ai ADHD, dar cate de rau e sa nu ai si sa fi diagnosticat gresit? Care e probabilitata ca asta sa se intample in Romania?
anamari spune:
quote:
Originally posted by izabela505
Daca prin "normal" intelegi ceea ce este conform cu norma, atunci da, orice bolnav psihic este anormal si cea care stabileste acest lucru este societatea care creaza norme.
la care raspunsul meu a fost(fara comentarii)
quote:
uite chiar incepand de aici parerea noastra difera -
eu sustin ca boala psihica e o conditie medicala si trebuie tratata ca atare. Societatea care stabileste "reguli" (asta ca sa fiu un pic "anala" in ceea ce priveste terminologia)n-are de ce sa-si bage coada intr-un astfel de diagnostic.
mai vede si altcineva legatura?
quote:
Si, ba da, societatea medicala dezbate de multa vreme problema de normalitate, ca fiind punctul dincolo de care se justifica tratamentul. Ca sa iti dau doar un exemplu:
The Normal and Pathological: The Concept of a Scientific Medicine
MARY TILES
Department of Philosophy, University of Hawaii at Manoa
am inclus titlul articolului la care Izabella facuse trimitere, remarcand ca autoarea e membra a departamentului de filosofie...
quote:
In caz ca nu esti cadru medical specializat in diagnosticarea/tratamentul ADHD, si opinia ta despre acest subiect este la fel de neavenita ca si a celorlalti
ba a mea e mai "avenita" ca eu am un M.Ph(master in filosofie) la coada si daca autoarea de mai sus e parte a lumii medicale sunt si eu.acum lasand sarcasmul la o parte, eu tot astept comentarii si argumente de la psihologi si medici, dar pana acum singurele argumente primite au fost de la Andrada care nu e nici ea medic specializat.
quote:
Imi dau seama ca cineva care sufera de ADHD, sau are un copil cu aceste simptome se poate teme la un moment dat ca cei din jur nu il iau in serios, dar hai sa nu incercam sa prezentam situatia mai grava decat este doar din dorinta de a atrage atentia celorlalti.
Eu locuiesc in US impreuna cu baiatul meu (in Pittsburgh care e unul dintre centrele de cercetare pe AD/HD). Ca urmare sunt luata foarte in serios de doctori, grupuri de suport, profesorii copilului meu.El e luat in serios de sistemul scolar, consilieri...Si nu scriu ca sa ma aflu in treaba, ci pentru ca am inteles ca unele persoane pot beneficia din mesajele mele-din disputa mea si a Andradei.
quote:
Eu continui sa cred ca a lasa psihicul copiilor nostri pe mana doctorilor ar trebui sa fie o decizie de ultima instanta, mai ales in Romania unde stim cu totii ce haos e in sistemul medical
Daca ducem orice copil bolnav la doctor fara a astepta sa fie pe patul de moarte, in ciuda starii sitemului medical din
Romania, si daca o conditie care tine de psihic e o conditie medicala,i.e. boala- de ce ar fi reactia parintelui diferita?
quote:
Si cand faci "reclama" unei conditii psihice la televizor, obtii un gen periculos de ignorantaquote:Da, e rau sa ai ADHD, dar cate de rau e sa nu ai si sa fi diagnosticat gresit?
asta e o problema de etica.quote:Care e probabilitata ca asta sa se intample in Romania?
Nu stiu...Stiu ca se poate pune un diagnostic corect de catre un doctor bun de specialitate. Restul problemei ma depaseste...
asta tine de statistica ...
e adevarat ca aceste intrebari sunt intemeiate, dar chiar asa ce legatura are asta cu subiectul?(adica daca AD/HD este sau nu o conditie medicala cu substrat neurologic care necesita tratament de specialitate)
Imi cer insa scuze ca m-am lasat dusa de argument si am lasat sa se inteleaga ca AD/HD e o bola psihica. Nu e o boala psihica e o deficienta de dezvoltare....
Andrada spune:
M-am gindit ceva timp la cite ai scris anamaria si concluzia mea este ca boala in sine, impreuna cu numarul mare de diagnosticati sint influentate in cea mai mare masura de citiva factori: mai intii de dorinta si frica noastra de a controla procesele naturale de dezvoltare individuale, mai apoi de sustinerea materiala a firmelor farmaceutice, apoi de greutatile intimpinate de lumea medicala in a initia proceduri nemedicamentoase, si nu in cele din urma de presiunea societatii de a produce calitativ si cantitativ cit mai mult in cit mai putin timp.
A
Izabela cred ca te adresai anamariei nu mie.
www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Andrada" target="_blank">Camera lui Marcu
anamari spune:
Andrada,
sunt de acord cu tine cu precizarea ca
1. conditia in sine este influentata dar nu creata de factorii mai sus amintiti.
si
2.dorinta si frica noastra de a controla procesele naturale de dezvoltare individualecare vin din necesitatea fiecaruia de a functiona si a fi acceptati in lumea de azi asa cum e ea-in fond si la urma urmei nu numai ca doresti unui copil sa se integreaze ok in perioada de dezvoltare dar si sa fie un adult echilibrat care sa nu adauge "problemelor de atentie" lipsa de stima de sine, depresia in urma esecurilor repetate, frica ca va face erori inexplicabile si va fi judecat pentru asta...(plus ca in ceea ce toate tulburarile de dezvoltare inclusiv autismul, Asperger samd s-au inregistrat un numar crescut de diagnostice in ultimele decenii,neexplicabil doar de evolutia sistemului medical...)
Din nefericire vad ca gura lumii se grabeste sa ne judece orice decizie am lua.
Daca lasam copilul sa se dezvolte natural, chiar daca diferentele de comportament nu sunt notabile ele
deranjeaza-clasa, profesorul, rudele etc. -ca suntem parinti prosti ca el e "branza in burduf de caine"
daca recurgem la un tratament , ca de ce ducem copilul la doctor, ca vrem sa ne luam in seama...
asa ca eu ma retrag din discutie. pentru ca sincer, a inceput sa imi faca rau. a la existentialimul francez...greata.
Milena Surdu spune:
Si pe mine m-a intrigat reclama respectiva, copiii energici nu au nevoie de tratament, insa copiii cu AD/HD au nevoie de ajutor de specialitate... ma intreb daca Anamari e singurul parinte de copil cu AD/HD de pe tot acest forum... deocamdata s-au implicat in discutie doar parinti "observatori" de cazuri, nu afectati direct, iar diferenta de opinie, desi tulburatoare si binevenita, nu a facut decat sa loveasca pe cineva deja lovit... Sunt solidara cu Anamari din urmatoarele motive: AD/HD e un diagnostic controversat, asa cum era si inca mai este autismul; parintii sunt adeseori considerati responsabili pentru conditia copilului; exista numeroase cazuri subdiagnosticate, nefiind suficient de grave in ochii unor asa-zisi specialisti, iar familia, inclusiv copilul, vor suferi ulterior consecinte neplacute intr-un fel sau altul...; medicatia se recomanda cu mult prea multa usurinta, in detrimentul terapiilor comportamentale, cu efecte adverse care la randul lor vor trebui apoi tratate...; familiile nu sunt consiliate post-diagnostic, adesea sunt acuzate direct, iar opinia publica (exact cea despre care se vorbeste on topic) are un cuvant greu de spus... conteaza cum il spuneti.
izabela505 spune:
Imi cer scuze pentru eroarea regretabila de a ma fi adresat Andradei si nu Anemariei.
Orice copil cu ADHD sau fara ADHD o sa intre la un moment dat in conflict cu persoane din jurul sau care o sa gaseasca comportamentul sau reprobabil si o sa ii invinuiasca pe parinti pentru asta. Noi ca parinti suntem vazuti de societate ca fiind responsabili pentru tot ceea ce tine de evolutia copiilor nostri si pe undeva societatea are dreptate. Sa nu uitam insa ca daca noi ca parinti nu suntem perfecti nici cei care ne judeca nu sunt intruchiparea perfectiunii. Asa ca gura lumii sloboda... Motivatia pentru care am scris pe acest topic nu a fost ca se critic intentiile vreunui parinte, pentru ca sunt convinsa ca fiecare vrea ce e mai bine pentru copilul sau, ci pentru ca impreuna sa cautam ce e mai bine de facut in astfel de cazuri.
Pentru ca reclama s-a difuzat in Romania, eu incerc sa vad situatia din punctul de vedere al celor de aici, care nu au acces la terapii comportamentale si in general la tratament psihologic decat intr-o masura foarte mica, si care risca sa ajunga foarte usor la medicamentatie. Daca in SUA pentru o depresie usoara te adresezi doctorului fara ca acest lucru sa trezeasca respingerea celor din jur, in Romania nu o faci nu neaparat din cauza opiniei publice ci din considerente economice si din cauza sistemului medical pe care nu vreau sa il mai comentez aici ca nu imi ajung 1000 de randuri.
Faptul ca la noi problemele de natura psihica si educationala se rezolva in mod traditional in familie si nu la medic nu este obligatoriu un lucru rau pentru ca fiecare societate are modul ei propriu de a trata anumite probleme si nu vad de ce ar trebui sa importam fara comentarii niste modele din exterior. Cateodata si parintii pot fi in masura sa amelioreze simptomatica ADHD-ului printr-un mod adecvat de a interactiona cu copilul cu aceleasi efecte ca si sedintele de terapie, pentru ca in esenta educatia se bazeaza pe aceleasi principii ca terapiile comportamentale, iar acestea la randul lor nu dau rezultate fara implicarea familiei, si a sistemului de invatamant care trebuie sa se autoeduce pentru a face fata cerintelor unui copil cu ADHD.
Si ca sa ii raspund Anemariei, care se intreba ce legatura are Romania in toata treaba asta, conteaza foarte mult societatea la care te raportezi cand vorbesti despre o conditie controversata cum este ADHD-ul pentru ca asta iti da o reprezentare a solutiilor problemei disponibile la momentul respectiv in acea societate. Faptul ca pe forum nu prea au intrat prea multi specialisti in ADHD (mai exact nici unul) mi se pare semnificativ pentru posibilitatile de tratament la ora actuala in Romania.
izabela505 spune:
Si o pentru ca nu exista specialisti pe forum, uite ce spune un specialist francez:
quote:
In practica mea, principala problema este absenta evaluarii serioase cand un copil are un comportament inadecvat la scoala. Se trage prea repede concluzia ca este vorba de hiperactivitate si de necesitatea Ritalin®. Verificati intotdeauna contextul global. Refuz un diagnostic de ADHD daca componentele nu sunt prezente in toate circumstantele vietii copilului. Un copil care se joaca cu atentie un joc video 30 de minute nu sufera de ADHD! Un copil care sufera intr-adevar de ADHD are un comportament dificil inainte de inceperea scolii, de obicei de la varsta de 2 ani. Daca aceste comportamente apar pe la varsta de 5 ani, cautati o cauza externa ca o intoxicatie, o agresiune fizica sau psihologica, etc.
Daca vi s-a sugerat tratamentul cu Ritalin®, cereti inainte o evaluare medicala serioasa, o evaluare dupa chestionare standardizate (cel mai cunoscut este chestionarul lui Connors) si un tratament global incluzand o sustinere psihologica si suport la scoala.
http://www.passeportsante.net/fr/Maux/Problemes/Fiche.aspx?doc=trouble_deficit_attention_hyperactivite_pm#P127_14724