Grupul "cautatorilor" de bone!

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ECMI spune:

Nu stiu daca as da afara o bona care le permite copiilor mei sa-i spuna "mama".
Mi-a atras si mie atrentia mesajul scris de Persida.

Nici nu este nefiresc sa se intample asta atata timp cat eu sunt acasa mult mai putin din timpul in care copilul este activ decat bona.
Doar ca mi-as pune intrebari serioase in privinta bonei daca incurajeaza acest obicei, pentru ca ea stie ca nu e firesc.
Imi pare rau pentru duritatea mea, dar nu astept de la bona sa ma inlocuiasca pe mine (ata timp cat eu ma descucr destul de bine in pozitia asta), vreau sa-si respecte strict indatoririle ei.
si cred ca principala ei sarcina este aceea de a servi in totalitate interesele copilului.

La un moment dat, am constatat ca o data ce ajungeam acasa o auzeam pe bona intrebandu-le pe fete "uite cine a venit la noi, o mai tineti minte pe doamna asta?". Povestea s-a repetat 2-3 seri la rand. Cand am vazut ca nu e o intamplaree sau un accident am avut grija sa o atentionez, norocul ei ca fetele sunt mici si nu inteleg tot ce li se spune.

Dar hai sa nu o mai "certam" pe Persida - poate a gresit.
Dar daca persista cu ideea asta e foarte grav. Prefer sa am o bona pe care sa o invat in fiecare zi cum trebuie spalat copilul pe dinti, decat una care imi minimalizeaza pozitia. Cum as putea crede ca o astfel de bona imi respecta regulile?

Mickyyy - nu cred c a o sa ai probleme cu vecina daca alegi pe altcineva. Cu siguranta o sa uite urat cateva luni, si toata viata ei o sa arate celorlate vecine cat de rau sunt crescute fetele tale dupa ce a plecat ea.
Poate ar trebui sa-i dai un preaviz?
Nu-i cam dur sa-i spui "de maine am pe altcineva"?

Maria si Ilinca
La plimbare

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mickyyy spune:

ina, nici mie nu mi-ar cadea bine daca copilul ar spune bonei mama, insa asa cum spunea si Persis, asta ar dovedi ca bona se ocupa bine de el, se implica si-i ofera copilului aproape tot ce i-ar oferi si propria mama. In nici un caz n-as da bona afara pe motivul asta, chiar daca pentru mine, ca mama, ar fi dureros.
fetele mele zic bonei actuale "mamaie" si nu m-a deranjat deloc, din contra, la inceput m-am bucurat. Ce-i drept, mama-i una singura, nu se pot compara mama cu mamaie.

Mickyyy si cele 2 fete cucuiete: Malina Ioana (www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=34545" target="_blank">31.03.2004) Daria Maria (www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=58164" target="_blank">22.06.2005)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Witchie spune:

Ce bine ar fi sa am 8 milioane de care sa ma pot dispensa lunar fara ca asta sa imi lase o gaura enorma in bugetul casei...
Probabil ca exista inca ideea ca bona e un lux. Daca as castiga 1000 de euro pe luna probabil ca as da 8 milioane fluierand. Dar cate dintre noi castiga 8 milioane?
Si ce stie bona sa faca de 8 milioane? Sunt ingineri stagiari care nu castiga 8 milioane pe luna, dupa 6 ani de facultate si trezindu-se la 5 dimineata ca sa fie la 7 in fabrica. Sa fim seriosi. Un copil inseamna mai multe cheltuieli decat salariul bonei.
Sorry, eu sunt doar suparata si atat...

Anda, mama Irinei
domnisoara Irina
Atinge stelele cu mana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns inaioana spune:

Da, Pegasis, in America sunt cainii cu n covrigi in coada si tot asa. Nu comentez mai mult, ca nu are rost.
N-am inteles de unde si pana unde ai sarit tu de la ideea ca eu as da-o afara pe bona care atata educatie ar avea incat sa invete copilul sa i se adreseze cu "mama" la implicatia ca eu as fi genul care ar vrea sa schimbe bona dupa bona. Ceea ce, evident, e gresit.
Te rog, daca poti, sa explici mai bine cum ii vine copilului ideea creatza de a-i spune bonei "mama" datorita modului in care se poarta aceasta cu el. Care e legatura care se face in mintea lui? Ca zau daca pricep.
Daca bona este buna asta se vede din atasamentul copilului pentru ea (care nu are legatura cu a o numi altfel decat e normal), din buna dezvoltare psihica, intelectuala si fizica a copilului si tot asa. Faptul ca ii spune "mama" nu poate fi un criteriu calitativ, ba din punctul meu de vedere este chiar un defect de educatie.

Mickyyy, mi se pare foarte nimerit sa ne dai cu paste mailurile tale, in forma fara nr de tel , fireste. din pacate eu inca nu stiu sigur in ce zona voi locui ca sa ma pot folosi de ele imediat, dar voi afla asta in maximum 2 saptamani.
Cat despre parerea sotului tau, nu ai decat sa ii spui ca ai avut de ales intre a "avea inima" cu proprii copii - preocuparea pentru buna lor educatie si dezvoltare emotionala si intelectuala - si "a avea inima" cu o vecina oarecare, ce numai ganduri bune nu are inspre voi. Situatie pe care o simt si vad si fetele, chiar asa mici cum sunt, sa nu aiba impresia ca nu pricep. Personalitatea lor se formeaza acum si e important ca mediul in care traiesc sa fie in regula.

Witchie, de ce esti suparata? E adevarat ca exista oameni care nu isi pot permite o bona. Este pana la urma totusi un lux, asa cred si eu. A angaja personal pt casa - bona, menajera, etc - este un lux. Exista crese, exista bunici si tot asa. e adevarat ca la ce bani cer, majoritatea bonelor nu au calificarea necesara, dar...asta e piata muncii. Buna, rea, distorsionata...asta e in Romania deocamdata. Sunt convinsa ca lucrurile se vor aseza.

Ioana cu Serghei (2 mai 2006) si Katja (30 martie 2004)

pozici

Mergi la inceput

Exact, ECMI, tu ai spus-o in cuvinte mai potrivite decat mine : nu vreau ca bona sa imi minimalizeze pozitia si rolul meu in viata copiilor. Poate ca exprimarea mea a fost prea dura, cel mai probabil nu as da-o afara, i-as explica initial ca vad in asta o problema, de ce si cum. As da-o afara daca ar persista.

Mickyyy, "mamaie" e cu toootul altceva decat "mama".
Cat priveste partea cu datul afara al bonei, eu zic sa fi corecta, sincera si ferma de genul: "m-au nemultumit atitudinile dvs. x fata de situatiile y (enumerare pe scurt si concisa, fara drept la explicatii lungi ale ei, pe care de altfel le-ati mai avut , fara succes - poti mentiona si asta), din pacate din aceste cauze colaborarea noastra nu mai poate continua, va multumesc foarte mult, daca aveti nevoie vreodata de vreo recomadare nu ezitati sa ma mentionati, punct."

pozici

Mergi la inceput

mama ce ma enerveaza mesajele astea care apar aleator !!

o alta intrebare: sa-i dau sau nu preaviz bonei pe care o am??
Sa zicem ca vineri o sa fie totul ok cu noua bona, si de la 1 vom incepe. Teoretic eu as putea sa-i spun luni celei vechi ca din noiembrie incetam colaborarea. Asa ar fi frumos, si fair-play. Insa mi-e teama de altceva. Copii vor mai sta cu ea inca 2 saptamani, ce siguranta am eu ca nu va face cine stie ce mizerii in perioada asta, sau ca nu-si va lua direct bagajele si va pleca? pentru ca o stiu, e genul impulsiv si mi-e teama sa nu aprecieze preavizul!
pe de alta parte, inca nu am platit-o pe luna asta, deci as avea-o financiar la mana, dar s-o tin cu forta iar nu-mi convine.
Ce naiba sa fac??

Mickyyy si cele 2 fete cucuiete: Malina Ioana (www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=34545" target="_blank">31.03.2004) Daria Maria (www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=58164" target="_blank">22.06.2005)

Mergi la inceput

witchie, ai dreptate, bona a devenit un lux in ziua de azi, sau cel putin in Bucuresti, pentru ca in provincie bonele castiga inca 2-3 milioane pe luna.
Cum zicea si ina, exista crese si gradinite, astea sunt solutiile pentru cei care nu au posibilitatea sa plateasca o bona. Singura problema la noi e ca cele private sunt la fel de scumpe ca si bonele iar la cele de stat e greu sa intri, si marea majoritate nu's dotate corespunzator si n-au nici personal ok. Oricum ai da-o, daca n-ai o bunica sau alta ruda dispusa sa te ajute, fie si contra unei sume de bani, dar modice, atunci vei avea tot timpul nemultumiri.

Mergi la inceput

Parerea mea este sa nu ii dai nici un fel de preaviz. Eventual da-i un milion-doua in plus (ca banuiesc ca nu iti permiti sa ii dai 1/2 din salariu) ca sa fi corecta si sa nu mai vina de a doua zi. Pt ca daca stie ca pleaca..nu stii cum se poate razbuna. Mai ales ca n-aveti contract, te poate lasa cu okii in soare sau mai rau.
Daca avea alt caracter, poate i-ai fi putut da preaviz normal dar asa...

pozici

Mergi la inceput

Mickyyy, nu stiu daca ai vazut, am scris pe pagina anterioara si ideea mea despre CUM sa pui problema cand o dai afara pe bona.

pozici

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ECMI spune:

Mickyyy, eu as fi prudenta si i-as da contabilei o perioada de proba - fara sa-i spun de asta (daca stie de proba se poate sa isi dea silinta zilele alea si pe urma o lasa mai moale).
Nu poti fi sigura ca de ea vei fi multumita, si ce te faci dupa aceea.

Cat despre preaviz pentru actuala, eu ti-am spus deja mai devreme - cred ca merita (si il ajuti si pe sotul tau sa renunte la ea de vreme ce nu esti chiar o "ghionoaie" fara suflet).
Foloseste sfatul Ioanei, e mai diplomat.
Dar cum sa lasi copii cu ea in timpul preavizului? Doamne fereste.

Poate ii platesti preavizul fara sa vina la lucru.

Oricum, fii delicata cu ea, nu uita ca a avut grija (atat cat a fost) de fetele tale. Si nu conteaza decat imaginea cu care raman ele in urma acestor evenimente.

Maria si Ilinca
La plimbare

Mergi la inceput