Grupul "cautatorilor" de bone!

Am primit azi un mesaj privat care m-a facut sa deschid subiectul asta.
 Am primit azi un mesaj privat care m-a facut sa deschid subiectul asta. 
C-o fi bun, c-o fi rau, vom vedea. Haideti sa ne strangem aici, toate mamicile care isi cauta bona, fie ca vor sa o schimbe pe cea veche (cum sunt eu), fie ca n-am mai avut bona pana acum (fetele care vor sa se intoarca la serviciu), fie ca au nevoie doar de cineva sa stea ocazional cu copii.
Eu ma inscriu prima pe lista (doar am deschis subiectul, nu  ), am o bona dar vreau sa o schimb.
), am o bona dar vreau sa o schimb.
Motivele:
- e de moda veche, genul care se impune printr-o palma la fund, ridicat tonul si eventual amenintatul cu las ca te spun eu lu mami cand vine diseara! Nu ii explica copilului ce-a gresit, de ce e pedepsit, cum e bine sa procedeze de acum incolo. Ci clasicul "nu ai voie" sau "fi cuminte ca de nu ti-o iei". Nu pot sa spun ca le bate, dar palme la fund le da frecvent, si nu sunt de acord cu asta! 
- in afara de satisfacerea nevoilor "elementare" (gen mancare, somn, curatenie), in rest nu face nimic in plus pentru fete. Degeaba le gasesc curate si "mancate" seara cand ajung acasa, ca daca le intreb ce-au facut peste zi imi spun ca au fost la piata, s-au dat in leagane (nu si in topogane ca mamaie e prea batrana si nu poate!) si s-au jucat cu mingea. Pai si unde's jocurile alea stimulative pentru copii, unde's povestile (pe care "nu poate mamaia sa le citeasca, nu are ochelarii la ea"), unde's lucrurile si cuvintele noi pe care ar trebui sa le invete peste zi? Nu exista....avem casa plina de papusi, si-atat.
- e vesnic nemultumita de bani, vrea din ce in ce mai mult. Unu la mana nu-mi permit sa-i dau mai mult, doi la mana nu merita mai mult la cate face si trei la mana si daca ii dau mai mult tot nemultumita e! 
- pentru ea ingrijitul copiilor e un job ca oricare altul, din care trebuie sa scoata cat mai multi bani, nu pune suflet in ceea ce face, parca lucreaza la norma si cu ochii pe ceas! Iar daca poate sa se fofileze si sa faca cat mai putine lucruri dar bani sa ia cat mai multi, cu atat mai bine.
- e genul de "catza" de cartier (asta am descoperit-o de curand), genul "telenuvelistic", care construieste intrigi de tot felul, poate poate ii iese si ei ceva din afacerile altora (pentru cne vrea amanunte exista la un alt subiect cu certurile "bona-menajera" la mine in casa)
Cam astea-mi vin acum in minte, cu siguranta mai sunt si altele. 
Oricum, ideea e simpla, vreau s-o schimb si caut bona. Am incercat cu anunturi pe site aici, cu anunturi pe alte site-uri de anunturi gratuite, cu intrebatul in stanga in dreapta la prieteni, la administratorul blocului, cu sunatul la anunturile altor doamne din ziare. Mai ramane varianta agentii, dar vreau s-o las la urma.
Am mutat pe prima pagina lista cautatorilor de bone, asa va fi mai usor de urmarit:
1. Mickyyy - cauta bona pentru 2 fetite in Bucuresti - a gasit!
2. LauraFlo - recomanda bona in Galati - pag 1
3. Ana_Alx - cauta bona pentru o fetita de 6 ani, program 16-18.30, Bucuresti - a gasit!
4. Ana_Alx - recomanda bona  matusa unei colege, are 50 de ani locuieste in zona Nicolae Grigorescu - pag 6 
5. mama lui Jonika - cauta bona pentru baietel de 1,7 ani, programul bonei va fi de la 7,00 la 17,30, sectorul 3 (pasajul Marasesti) maxim 6,5 mil/luna - pag 1
6. inaioana - cauta bona pentru baietel (5 luni jumatate) - Bucuresti - pag 1
7. nma - cauta bona sa-l duca pe copil la gradinita si sa stea cu el atunci cand e cazul - pag 1
8. ingridnen - cauta bona (5 ore/zi) - Bucuresti - pag 2
9. ECMI - cauta bona 2 fetite gemene - Bucuresti - pag 3
10. vivighe - bona de la 1 ianuarie pt fetitza de 8 luni(atat va avea atunci),zona Militari,Uverturii,pt 5 ore pe zi,de la ora 13.00.Ofer 4 mil (sau 5 cu menaj usor) - pag 3
11. magghyc - cauta bona din ianuarie pentru baietel (va avea 7 luni atunci), program 8-18.30, zona Doamna Ghica/Tei, sector 2 - pag 4
12. wapi - cauta bona de la 1 ianuarie, bebe de 7 luni si jumatate foaaarte cuminte(atat va avea atunci), Militari/Gorjului (program 10-11 ore) - pag 4
13. anis  - cauta bona 8/ore pe zi pentru o fetita de 1 an si 2 luni - - pag 5
- cauta bona 8/ore pe zi pentru o fetita de 1 an si 2 luni - - pag 5
14. daryana - cauta bona ptr bebitzul de 4 luni, program de 5-6 ore pe zi (timp in care micutul mai mult doarme) zona Cismigiu - pag 6
15. cge - recomanda bona - o vecina (are in jur de 50 ani), zona: Teiul Doamnei, nu a mai lucrat ca bona, si-a crescut fetele care sunt acum la facultate. - pag 7
16. kristinutza - recomanda bona - doamna de 60 de ani, f draguta, bisericoasa (ortodoxa), f sufletista, locuieste in zona obor. pe pm va poate da si nr dansei de tel fix - pag 8
17. andreap - cauta bona pentru fetita ei de 2 ani - - pag 8
18. nanna - cauta bona program 9-12/13 pentru o fetita foarte energica - pag 8
19. sibip  - cauta bona pentru un baietel de 1 an si jumatate, cateva ore pe zi - pag 10
- cauta bona pentru un baietel de 1 an si jumatate, cateva ore pe zi - pag 10
20. furnisoara - cauta bona 4 ore pe zi si daca o fi cazul si o zi intreaga, zona calea Rahova intersectie cu Sebastian - pag 10
21. mamaagatei - cauta bona in cartierul Berceni (zona Spitalului de copii Marie Curie) care sa stea cu Agata (5 ani) 2 ore in fiecare seara (18-20) - pag 11
22. monaraus  - cauta bona ocazionala pentru fetita de 2 ani si 4 luni - pag 11 
23. mihaela73 - cauta bona pentru baietelul sorei, are 1 luna, locuieste in zona Obor/Dimitrov, pana la sfarsitul lunii ianuarie va sta si mama acasa cu bona deci nu ar trebui musai sa vina program lung, insa incepand cu februarie 2007 programul va fi 09.00-19.00 - pag 12
24. clara03 - cauta bona inceapand din ianuarie, pentru un program de 10 ore -pag 12
25. andreea_tx - se ofera ca bona de ocazie, inclusiv in week-end. Are 46 de ani, un baietel in varsta de 6 ani  care merge la gradi program scurt 8-12 - pag 12.
26. AncaSiRoxana - cauta bona 4-5 ore pe zi, zona Piata Iancului, pentru o fetita de 1 an si 2 luni. 
27. madasta - cauta bona sa stea cu o fetitza de 7 luni intre 8.30-18.00, ofera in jur de 6 mil, zona pta muncii pag 13.
28. andutzy - cauta bona pentru un baietel de 1 an si jumatate, ar avea nevoie sa stea cineva cu el si menaj usor de la 8.30 la 19, in zona Hala Traian pag 14
Mickyyy si cele 2 fete cucuiete:  Malina Ioana (www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=34545" target="_blank">31.03.2004)
 Malina Ioana (www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=34545" target="_blank">31.03.2004)  Daria Maria  (www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=58164" target="_blank">22.06.2005)
 Daria Maria  (www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=58164" target="_blank">22.06.2005)

Raspunsuri

Mickyyy spune:
Mickyyy spune:
 Si tot pentru "cautatorii de bone", am gasit pe un alt site (sper sa nu ma bage aia la "furat" drepturile de copyright  ) un articolas interesant la care ii dau paste aici:
) un articolas interesant la care ii dau paste aici:
Cum ar trebui sa decurga un interviu pentru angajarea unei bone? 
1. Experienta. Cauta-ti o bona care a mai avut copii in ingrijire - copilul tau nu trebuie sa fie prima ei experienta in domeniu. 
       De ce ai ales sa lucrezi ca bona? 
       De cit timp practici aceasta activitate? 
       Ce virste au avut ceilalti copii pe care i-ai avut in ingrijire? 
       Ai studii in domeniul educatiei si cresterii copilului? 
       Stii sa acorzi ajutor medical in caz de urgenta? dar resurscitare cardio-vasculara? 
       Ce vei face daca copilul meu se imbolnaveste sau sufera vreun accident? 
2. Comportament. Asigura-te ca metodele de ingrijire ale bonei sint in acord cu ale tale. Intreaba fiecare persoana care vine la interviu de ce ii place aceasta activitate - trebuie sa te asiguri ca isi doreste sa fie bona pentru ca ii place, si pentru ca se descurca foarte bine facind acest lucru. 
       Ce iti place mai mult ca bona? 
       La ce altceva te mai pricepi? 
       Care iti sint principiile despre cresterea unui copil? 
       Cum disciplinezi un copil? 
       Ai lovit vreodata un copil? 
       Cum linistesti un copil? 
       Ce va face copilul meu pe parcursul unei zile? 
3. Logistica. Intereseaza-te daca bona poate incepe sa lucreze din momentul in care vei avea nevoie de ea. Planifica din timp alegerea unei bone, astfel incit din momentul in care ea este angajata sa te simti comfortabil(a), si sigur(a) ca ai ales pe cineva de care iti place. 
       De ce iti cauti un nou serviciu? 
       Poti sa-mi enumeri citeva reguli pe care le-ai urmat in alte familii, si care crezi ca au functionat bine? 
       Cu ce reguli nu te poti impaca? 
       Cum ai descrie tu familia / angajatorul ideal? 
       Te deranjeaza ceva legat de parinti / copii? 
       Esti dispusa sa faci mici treburi cit timp doarme copilul? Care ar fi acestea? 
       Cind poti incepe sa lucrezi? 
       Vei putea fi disponibila sa lucrezi in unele seri sau la sfirsit de saptamina? 
4. Alte aspecte. Cit se afla in casa ta, fiecare candidat trebuie sa aiba sansa sa petreca putin timp cu copilul tau. Observatiile ce le vei face vor conta foarte mult atunci cind ei decizia pe cine vei angaja. Poate te va ajuta sa-ti pui urmatoarele intrebari: 
       Pare sa se simta bine in prezenta copilului? 
       Cum a interactionat copilul cu ea? 
       A fost draguta, amabila, imbracata curat si ingrijita? 
       Cit vei fi la lucru, te vei simti comfortabil stiind ca ti-ai lasat copilul cu ea? 
       Are nevoie de timp in plus sa calatoreasca in timpul anului (ex. sa-si viziteze familia aflata la distanta)? 
5. Salariu. In general bonele sint platite pe luna, saptamina, sau pe numarul de ore. In Statele Unite salariul acestora este cuprins intre 300$ si 700$ pe saptamina, sau 7$/ora, este in functie de zona unde locuiesti, de cite ore munceste, sau de numarul copiilor aflati in ingrijire, etc. 
       Cam ce salariu iti doresti? 
6. Referinte. Intreaba fiecare bona care te intereseaza daca are referinte. Suna pe cei care i-au dat aceste referinte. Pune citeva intrebari si ia-ti notite. 
       De ce nu mai lucreaza pentru dumneavoastra? 
       Ati angaja-o din nou? Daca DA sau NU, de ce ati face-o? 
Cum iti poti asigura o relatie buna cu bona? 
       Scrie un contract si conditiile de angajare. 
       Explica-i cum doresti sa fie ingrijit copilului tau. 
       Explica-i care sint regulile casei; verifica din cind in cind daca sint urmate. 
       Stabiliti ca in fiecare zi sa primesti un raport verbal, sau in scris despre cum a decurs ziua copilului tau. 
       Asigura-te ca ai o solutie in cazul in care bona este bolnava sau in vacanta, si informeaz-o asupra acestui lucru. 
       Discutati din timp ce anume deranjeaza, atit in cazul tau cit si al ei. 
       Daca esti multumit(a) de prestatia bonei, repeta-i frecvent acest lucru. 
Semne care arata ca lucrurile sint in ordine cu bona: 
       Copilul este fericit cind o vede. 
       Copilul povesteste despre lucrurile pe care le face cu ea. 
       Bona stie sa rezolve bine problemele si te consulta pentru a-i oferi copilului cea mai buna ingrijire. 
       Vine la timp si este demna de incredere. 
       Iti povesteste zilnic despre activitatea copilului. 
       Copilul iti arata ce a desenat, sau ce cintec sau poezie a invatat, sau chiar ca stie cuvinte noi din limba vorbita de bona (ma refer la cele de alta nationalitate). 
       Copilul este curat, camera lui in ordine. Accidentele sint rare si bona iti spune despre ele inainte ca tu sa intrebi. 
Semne care arata ca lucrurile nu sint in ordine cu bona: 
       Copilul nu este fericit cind o vede, sau devine agitat si nervos. 
       Copilul sufera o gramada de "accidente" ce ar fi putut fi evitate. 
       Instructiunile si regulile tale nu sint indeplinite. 
       Intirzie, sau suna mereu ca este bolnava. 
       Copilul este murdar si neingrijit. 
       Telefonul suna mereu ocupat cind incerci sa suni acasa. 
       Copilul pare sa fii uitat de regulile casei. 
       Copilul a inceput sa injure, sau sa foloseasca cuvinte nepotrivite virstei lui. 
       Povestirile ei par sa nu aiba "cap si coada". 
Copilul meu o va iubi mai mult pe bona decit pe mine? 
Parintii de multe ori isi fac griji ca bebelusul sau copilul lor vor fi mai atasati de bona decit de ei. Nu va faceti astfel de griji! Nimic si nimeni nu poate inlocui dragostea parinteasca, iar o legatura afectiva si sanatoasa intre bona si copil nu va face decit sa aduca echilibru si fericire in mijlocul unei familii. 
Sursa: Understanding Children, R..S. Wurman
Mickyyy si cele 2 fete cucuiete:  Malina Ioana (www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=34545" target="_blank">31.03.2004)
 Malina Ioana (www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=34545" target="_blank">31.03.2004)  Daria Maria  (www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=58164" target="_blank">22.06.2005)
 Daria Maria  (www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=58164" target="_blank">22.06.2005)

LauraFlo spune:
LauraFlo spune:
 Super articolul Mickyyy ! Imi pare tare rau ca ai "scapat" bona, m-ai ales ca rar nimeresti pe cineva care sa-ti placa la prima vedere.
Eu nu ma pot inscrie in categoria "cautatorilor" de bone, dar vreau s-o dau pe copila mea la gradinita si ar trebui sa renunt la serviciile bonei mele. N-as vrea in schimb s-o las descoperita si de aceea am s-o descriu putin poate se "indragosteste " cineva de ea.
Cred ca s-ar incadra bine in testul din articol...A fost la noi 2 ani si cateva luni (de la 4 luni la 2 ani si 7 luni); copila o iubeste, citeste povesti cu ea si a invatat-o multe cantece si poezii ( i le-am lasat eu cu sarcini precise si amenintari de genul "o ascult cand vin acasa "  ); regulile ei sunt intotdeauna mai stricte si mai cu acuratete aplicate decat noi parintii, o scoate la plimbare in fiecare zi daca vremea o permite, ma ajuta si la menaj.
); regulile ei sunt intotdeauna mai stricte si mai cu acuratete aplicate decat noi parintii, o scoate la plimbare in fiecare zi daca vremea o permite, ma ajuta si la menaj.
Bineinteles ca ne-am facut si concesii una celeilalte gen: Va duceti sa va platiti factura in timpul programului atunci plati-o si pe a mea, a avut nevoie sa plece mai devreme - m-a servit cand am intarziat eu; concediile platite, dar stabilite de mine.
Sunt constienta ca am avut noroc ca ne-am "pliat" una pe caracterul celeilalte, dar sper ca incercarea mea de a o ajuta sa aiba succes.

Mickyyy spune:
Mickyyy spune:
 Laura, nu vine-n Bucuresti bona ta? ca eu "m-am indragostit" de ea !
!

Ana_Alx spune:
Ana_Alx spune:
 si eu am nevoie de o bona pt o fetita de 6 ani ,si programul ei de lucru ar fi asa : 
1.de la ora 16 o ia de la gardinita si sta cu ea pana la 18.30 cand vin parintii de la serviciu .
2.in zilele cand e bolnavioara fetita, trebuie sa vina sa stea toata ziua cu ea,si asta va fi platit separat fatza de salariul pe are il va primi.
Atat Ce ziceti?ma ajuta cineva?
 Ce ziceti?ma ajuta cineva?

Mickyyy spune:
Mickyyy spune:
 Buna Ana.
bine-ai venit, chiar daca vad ca nu prea se inghesuie lumea pe-aici. Cine stie, poate nu mai are nimeni nevoie de bona  , da' eu stiu ca atunci cand cererea e mai mica decat oferta ar trebui sa gasim usor si repede bone....ori nu prea e asa.
, da' eu stiu ca atunci cand cererea e mai mica decat oferta ar trebui sa gasim usor si repede bone....ori nu prea e asa.
Eu ma gandeam la subiectul asta nu ca la un "panoul" publicitar, ci mai mult ca la un loc unde sa ne spunem offurile, cele care se straduie de mai mult sau mai putin tip sa gaseasca o bona.
Si hai sa fim seriosi, eu cred ca toti avem o gramada. De exemplu pe mine ma enerveaza cel mai tare ca aproape toate doamnele care-si ofereau serviciile ca bona si cu care am vorbit pana acum stau prin Drumul Taberei. Ce sa ma fac e cu o bona care face peste o ora pe drum dus, plus inca pe-atata la intors, si mai sta si 11 ore la mine? Clar ca dupa cateva luni va renunta, la 13-14 ore de "program", nu cred ca am vreo sansa sa gasesc si sa pastrez bona.
Plus ca marea majoritate a bonelor sunt doamne pensionare, care vor sa mai faca un ban in plus. Exceptand cazurile celor care au iesit mai devreme la pensie din diverse motive, restul "pensionarelor" au peste 60 de ani. De acord, pot fi bone excelente, pentru cineva care are nevoie de cateva ore pe zi de supraveghere, da' ce te faci cand ai 2 copii mici in grija muuulte ore pe zi, cu chef de joaca si alergat non-stop?! Nu faci fata, chiar daca la prima vedere orbit de bani spui "cum sa nu, rezist fara probleme la asemenea program"!

andreap spune:
andreap spune:
 Nu fac parte dintre cautatorii de bone..acum.Insa acum 1 luna eram disperata dupa ce bona pe care o aveam de 1 an mi-a dat "termen" 1 saptamana sa gasesc pe cineva(motive de boala...sau eu mai stiu???) Noroc ca am un sef intelegator si am stat 1 saptamana acasa cu ea,si de asemenea,noroc ca ma gasit repede pe cineva.
Acum ne-am acomodat cu noua "mamaie" si sincer sunt mai multumita din unele puncte de vedere de cea noua..plus ca mi se pare mai sincera decat cealalta .
.
Mickyyy,am citit povestea ta..eu una as renunta la ea;e clar ca-i o prefacuta care sta ptr.bani in primul rand,iar copii sunt doar o..obligatie.Plus modul ei diferit de comportare in functie de prezenta sotului sau nu,plus 'daca atata credeti ca merit.."...ai grija!
va pupic si va doresc multa bafta!
POZE
 Jupiter,Iulie 2006
Andreea si Mariuca(7.11.2004)

mama lui Jonika spune:
mama lui Jonika spune:
 Si eu ma numar printre persoanele care cauta o bona. Cu unele am vorbit doar la telefon iar tonul vocii m-au facut sa ii zic ca nu imi mai trebuie bona, cu una m-am vazut dar nu are experienta cu copii, pe una am vrut sa o angajez dar in ziua cand trebuia sa vina ..nu a mai venit si nici telefon nu a dat. Cam astea sunt experientele mele in cautarea unei bone. Mereu am avut sentimentul ca ceva nu e  bine si vreau sa le intreb pe mamicile cu bone daca s-au simtit ok dupa ce le-au angajat (macar in primele zile) pt ca eu am avut senzatia ca nu e nici una destul de buna..o fi asa un sentiment cand pleci prima oara si iti lasi copilul pe mana altcuiva sau sunt eu prea carcotasa?
mpopescu

vilma spune:
vilma spune:
 Eu am bona si n-o dau  . Doar voiam sa va zic asa:
. Doar voiam sa va zic asa: 
Laura: mai gandeste-te daca lasi bona sa plece, pentru ca in primii 2 ani de gradinita copilul se imbolnaveste destul de des si s-ar putea sa mai ai nevoie sa stea cineva cu fata acasa. 
Mik: cred ca sunt foarte rare bonele care exceleaza si la ingrijirea copiilor, si la educatia pe care le-o dau. Daca o sa gasesti persoana care sa fie mai isteata, dupa care sa vezi reale progrese intelectuale la copilasi, parca vad ca o sa le gasesti neschimbate, nespalate, nemancate....(experienta proprie).
Cel mai bun lucru este ca stii ce fel de persoana vrei, asta conteaza cel mai mult. Doar un pas mai ai de facut: incearca sa faci un top al principalelor caracteristici pe care le cauti la bona ideala pentru tine. 
Inca ceva: ai incercat sa lipesti biletele cu "angajez bona" prin cartier?

zizica spune:
zizica spune:
quote:
Originally posted by Mickyyy
Cum ar fi bona ideala pentru mine (cateva lucruri care-mi vin acum in minte):
- sa aiba experienta pedagogica, nu ma intereseaza diplomele, ci doar sa stie sa-i stimuleze pe copii prin jocuri specifice varstei,
- sa stie sa ii disciplineze fara sa apeleze la clasica palma la fund,
- sa aiba rabdare sa le explice lucrurile pe intelesul lor si mai ales sa le explice de ce nu au voie anumite lucruri.
- sa ii placa copii, sa nu trateze munca de bona strict ca pe un job, ci sa se implice in ceea ce face.
- sa fie o persoana calda si calma.
- In mod normal nu ma intereseaza varsta, dar as prefera sa fie mai tanara (maxim 55 ani) pentru ca la 2 copii si program prelungit e nevoie de multa energie, si nu stiu in ce masura o persoana mai in varsta ar face fata.
- si bineinteles sa aiba grija cum trebuie de copii, tot ce-nseamna masa, plimbare, somn, etc.
Mickyyy si cele 2 fete cucuiete:Malina Ioana (www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=34545" target="_blank">31.03.2004)
Daria Maria (www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=58164" target="_blank">22.06.2005)
Dar actualei bone i-ai explicat la inceput ce astepti de la ea?
Poate ea crede ca bona inseamna doar sa supraveghezi copii + mincare.