sarmalute...cum se fac?

sarmalute...cum se fac? | Autor: nikole

Link direct la acest mesaj

Fetelor, va rog spuneti-mi si mie cum se fac sarmalele?
Ultima oara am mancat acum 3 ani, mi-e o pofta, numai la ele ma gandesc!
Si, ce cantitati pentru doua persoane?nu vreau sa fac multe, cateva de pofta, dar gustoase sa iasa, usor grase,nu uleioase...
mi-amintesc de sarmalutzele ce le mancam la vreun botez, sau nunta, mici,si atat de...pline de gust!!!
Eu mi-s cam anti talent in bucatarie, de ceea as vrea o reteta sigura, pe care o voi urma intocmai...
Multumesc!!!

http://photos.yahoo.com/frezia_2004

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Gabbriela spune:

eu pt 2 persoane prepar asa sarmalele:
- 1/2 kg carne "aici cat vrei tu de grasa sau slaba"
- un sfert cantitati de carne este orez
- o ceapa potrivita
- sare, piper, boia
- foaie de dafin, cimbru, lamaie
- costita afumata sau slanina afumata, varza acra.

intr-o oala mai mare calesc ceapa in putin ulei, cand ceapa e aurie pun carnea peste si invart bine, cand si-a schimbat carnea culoarea aduug orezul si mai invart pt 3 minute, opresc focul si adaug boia , piper si sare.. dupa gust.
curat varza acra, fiecare frunza o tai in 2 sa imi iese sarmalute micute "in doua pe lungime, pe latime si folosesc numai partea de jos a frunzei, in caz ca e foarte noduroaza varza". Invelesc sarmalutele si le asej in oala.. care e pregatita dinainte asa:
- un strat de varza taiata marunt, presar boia si cimbru si foaia de dafin rupta in bucatele, un strat de costita afumata sau slanina afumata, un strat de varza taiata marunt, sarmalele, boia deasupra si apa pana da putin peste, acopar cu capac si le dau la cuptor (350 F)pana sunt fierte... trebe sa le gusti cam dupa 2- 3 ore sa vezi daca sunt gata

Grija cu sarea in caz ca e varza foarte sarata sa nu iti iese saramura.. grija si cu acreala.. daca gusti varza si e acra tare nu mai adaugi lamaie.


Sanatate si numai bine


Nicole mami lui www.babiesonline.com/babies/j/julianleonardo/" target="_blank">Julian
www.dotphoto.com/go.asp?l=gabbriela&p=gabbriela" target="_blank">1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Never discourage anyone...who continually makes progress, no matter how slow. - Plato

Pentru Barbye - una dintre noi...ajuta si tu!
Tine aripioara asta, voinice

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns printze spune:

Eu la sarmalute pun si bulion sau pasta de gogosari pentru culoare printre straturi. Si in compozitie pun obligatoriu si verdeata din belsug (patrunjel si marar), 1-2 oua si un praf de faina (dupa caz, daca e prea moale compozitia).

Iar la sarmalutele in frunza de vita eu adaug la fiert putin bors si o crenguta de cimbru. Capata un gust minunat.

In rest subscriu la cele spuse de Gabriela!

Pofta buna!

printze

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns spic de grau spune:

Iar eu prajesc si costita... ceapa o dau prin masina de tocat si apoi o calesc...Nu pun boia, pun piper.. Iar initial, sarmalele le pun in oala de presiune, o ora, apoi le bag la cuptor. Se fac mult mai repede.

Neaparat sosul il fac cu bulion, iar in farfurie punem smantana.

Mama ce pofta mi-ati facut. Of si varza murata aici nu se gaseste prea usor


Dragostea e oarba, dar casatoria ii reda vederea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns akella spune:

Sarmalute in sos de rosii

Ingrediente: 1,5 kg varza, sare, 3 cepe, 20 g unt, 2 lg. verdeata asortata tocata, 2 oua, 50 g pesmet, 500 g carne tocata mixta, 1 lg. mustar iute, piper, boia, maghiran tocat, 500 g rosii, 100 g kaizer afumat, 2 catei usturoi, 250 ml supa (instant), ½ leg. ceapa verde

Foile de varza se fierb intr-o cantitate mare de apa cu sare 30 de minute, se scurg si se lasa sa se racoreasca.
Se toaca ceapa si o parte se caleste in unt; se framanta cu verdeata, oua si pesmet; se adauga sare, mustar, boia, piper si maghiran.
Pe un prosop se aseaza 8 frunze mari de varza, iar pe fiecare se aseaza in mijloc 1-2 foi mai mici. Se umplu cu carne si se impacheteaza. Se preincalzeste cuptorul.
Se oparesc rosiile, se decojesc si se curata de seminte, apoi se taie pulpa cuburi.
Kaizerul se taie cuburi si se topeste intr-o tava. Se adauga restul de ceapa tocata si se caleste. Se adauga usturoiul pisat si rosiile. Se aseaza deasupra sarmalele si se toarna supa. Se acopera si se inabusa la cuptor cca 45 de minute.
Sarmalele se servesc in sosul de rosii, potrivit de sare si piper, si presarate cu rondele de ceapa verde.

"Pentru Barbye, una dintre noi - trebuie sa ajuti!"
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=83472


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns akella spune:

Sarmalute colorate

Ingrediente: 1 varza alba, 1 varza rosie, 500 g carne de porc, 200 g carne de porc afumata, 1 ou, 100 g slaninuta afumata, 100 ml otet, 1 cana orez, 2 cepe, 2-3 lg. pasta de rosii, cimbru, marar, dafin, sare, piper

Verzele curatate de foile patate si de cotoare se fierb 10 minute (separat!) in apa clocotita, cu sare si otet. Carnea proaspata se toaca impreuna cu cea afumata, apoi se amesteca bine cu orezul, oul, ceapa tocata fin, sare, piper si marar.
Frunzele de varza se umplu cu carne si se impacheteaza. Sarmalutele se aseaza intr-un vas termorezistent, alternand culorile; printre sarmalute se aseaza felii de slaninuta afumata, foi de dafin si se presara cimbru.
Deasupra se toarna o cana cu apa in care s-a dizolvat in prelabil pasta de rosii si se introduce vasul in cuptor, unde se coace acoperit cca 60 de minute.

"Pentru Barbye, una dintre noi - trebuie sa ajuti!"
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=83472


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ileana2000 spune:

Nikole eu fac cu varza murata(cand am),dar daca nu ai o poti opari in apa cu sare sau bors daca ai..Despici frunzele cu grija si le oparesti,frunza de varza se baga in oala cu partea mai groasa..nu stiu cum sa-ti explic..cu partea care a f.langa cotor.Se oparesc cat sa le inmoi putin(ca sa le poti rula).Vezi ca mai gasesi varza murata tokata la borcan(au mai peste tot).Eu cumpar carne tokata de ghioza(este grasa) pe care o combin cu carnea tocata normala.Ceapa,sare,piper,cimbru,pasta de rosii.Nu pun orez ca-s satula de el,nu calesc ceapa.Amestec bine si rulez.Varza tokata la borcan,o pui pe fundul cratitei si deasupra,ies ca si cand ai fi murat tu varza.Cand da in clocot mai pui putina pasta de rosii,cat sa coloreze(nu numai in carnea tocata)Totul ochiometric,depinde cata compozitie faci..La o varza nu iti ies prea multe sarmale.Eu am facut sarmale pana m-am experimentat

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nikole spune:

Wow FETELOR, MULTUMESC MULT!!!
POIMAINE FAC, CA AM LIBER, SPER DIN SUFLET SA IASA BUNE.
ILEANA, MA SCUZI DA EU DE 2 ANI NU AM VAZUT VARZA MURATA AICI, PLSSSSSSS POTI SA IMI SPUI CUM ANUME SE NUMESTE IN JAPONEZA?
Si inca o nelamurire...carne de ghioza?iar sunt in ceata!nu stiu ce carne folosesc astia la prepararea ghiozei!
in rest, am inteles, fac intocmai cum ati spus, ca altfel imi iese alta treaba!
Ileana, te rog astept raspunsul tau...
pentru voi,gospodine neantrecute

http://photos.yahoo.com/frezia_2004

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ileana2000 spune:

Carnea de ghioza este grasa,nu are nimic bagat in ea,o cumpar de la Marui,intreaba la macelarie.Varza murata la borcan o gasesti langa borcanele de castraveti,iar borcanul este ca cel de castraveti(ca marime)si scrie in germana.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ileana2000 spune:

Varza murata au mai peste tot,Life,Belex,Summito..

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nikole spune:

Ileana, multumesc.Zilele astea le fac, si vin sa dau raportul...abia astept.pup

http://photos.yahoo.com/frezia_2004

Mergi la inceput