"Secrete"...din bucatarie

Sunt convinsa ca fiecare dintre noi are micile ei "secrete" in bucatarie...incepand de la taiatul cepei fara " lacrimi" si pana la....cozonacul pufos si aromat...si de aceea m-am gandit ca ar fi bine sa le impartasim ...pentru ca nimeni nu s-a nascut invatat.....
Alina si printul Rares
Pozele noastre
Raspunsuri

raresionut spune:
Si, o sa spun prima un secret, pe care il folosesc eu ...la cartofii pai....in tigaia cu ulei incins, adaug un cubulet mic de unt, 1/2 ceapa mica si 1 morcov mic ( cine doreste , poate adauga si o crenguta mica de rozmarin)....aroma este unica...
Alina si printul Rares
Pozele noastre


lulu77 spune:
carne de vita - sa fie frageda - o ung bine cu unt si condimente ,o pun in folie alimentara si o bat bine pe ambele parti .
Fasolea - lipsa gazelor - la fiert pun in oala un cartof intreg .
"Nu exista funie sau lant care sa lege mai strans si mai iute decat itele dragostei!"


akella spune:
Secretele pregatirii pestelui (si nu numai...)
Pestele trebuie sa fie foarte proaspat. Se recunoaste dupa ochii bulbucati, urechile de un rosu viu si carnea tare. Se curata de solzi de la coada spre cap. Pestii care nu au solzi, se freaca cu sare pana se albeste pielea; linul se cufunda in apa clocotita, dupa care se rad solzii. Calcanul se jupoaie de piele, dupa ce a fost oparit in apa clocotita. Se scot apoi bronhiile. Pentru a scoate intestinele, se face o taietura longitudinala de-a lungul burtii pana la ultima aripioara dinspre coada. Se taie cu grija sa nu se sparga fierea; se scot icrele, laptii, apoi intestinele. Se taie aripioarele si coada cat mai scurt si se spala apoi sub jet de apa pana iese apa limpede. Se freaca cu sare pe dinauntru si pe dinafara si se lasa sa stea 1-2 ore, dupa care se poate pregati.
Daca pestele se va pregati a doua zi, nu trebuie tinut in apa. Dupa ce i s-au scos maruntaiele, se sterge uscat, se sareaza si se lasa invelit la gheata.
Pestele care are miros neplacut se pune la fiert, un minut sau doua, intr-o cantitatea mare de apa cu cateva linguri de otet si putina sare, dupa care se scoate si se prepara.
Uleiul in care s-a prajit pestele pierde orice miros daca se pune in el, cat este inca fierbinte, o coaja de paine umezita, apoi un buchetel de patrunjel uscat care se scoate dupa cateva minute.
Laptii se pregatesc in general odata cu pestele. Icrele se lasa la rece (presarate cu sare) 24 de ore, dupa care se pot pregati.
Racii proaspeti trebuie sa fie neaparat vii, sanatosi, vioi, de culoare verde-bruna. Se pun la fiert vii (spalati bine in mai multe ape), in apa clocotita. Inainte de a fi pusi la fiert, se indeparteaza intestinul prin scoaterea a doi solzisori de la mijloc, din coada.
Scoicile, de asemenea, se valorifica numai vii. Daca valvele sunt deschise si nu se inchid repede, sau raman deschise, nu se consuma. Scoicile trebuie spalate foarte bine inainte de a fi puse la fiert. Se fierb in putina apa, nu mai mult de 20 de minute, deoarece se intaresc.
"Pentru Barbye, una dintre noi - trebuie sa ajuti!"
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=83472


brendamitran spune:
oameni buni,dar aia cu ceapa? cica sa tii apa in gura cind o tai si nu-ti mai lacrimeaza ochii? mereu uit s-o fac,fir-ar sa fie......
BRENDA
Cu dedicatie:
"E o mare nenorocire de a nu avea destul spirit pentru a vorbi ce trebuie si nici destula minte pentru a tacea.Iata principiul impertinentei." (la Bruyere)
http://community.webshots.com/user/brendamitran


printze spune:
Hai sa va zic si eu cateva:
- Maioneza taiata se repara cu o lingura de apa clocotita
- Omleta iese mai pufoasa daca adaugi putin malai in ea
- Ouale se bat mai repede si mai bine daca adaugi zeama de lamaie peste albus si sare peste galbenus
- Carnea de vita devine frageda daca o ungem cu mustar inainte sa o punem pe gratar
Cam astea imi vin in minte acum, dar promit sa revin si cu altele, daca-mi mai amintesc. Eu am o carticica mai veche, Bunica stie tot, care e salvarea mea de fiecare data. Are sute de sfaturi practice atat in bucatarie cat si pentru casa si intretinerea hainelor.
O zi superba va doresc!
printze


Amaya spune:
La mine, la capitolul taiat ceapa fara lacrimi, tineam ceapa in congelator aprox. 10 minute inainte sa o tai, acum, mai simplu, o tai la robot.
Unul din secretele mele in bucatarie: la orice mancare cu sos adaug, pe langa condimentele obisnuite, si o lingurita-doua de zahar (in functie de cantitatea de sos).
Oana 21+ si
nazdravanul Andrei (18.02.2005)
Comorile mele
"Pentru BARBYE, una dintre noi- trebuie sa ajuti!"


malla spune:
Eu cu ceapa:
O las in apa un sfert de ora si apoi o tai...nu mai imi lacrimeaza ochii:)
Andrei si Adriana


strumfi2004 spune:
alte secrete aici:
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=77256
Gratiela, mamica strumfilor Mariuca si
Stefanut


raresionut spune:
Pentru ca prajitura sa fie mai gustoasa...in compozitie se aduga si un praf de sare...
Multumesc fetelor, pentru secrete...eu zic sa continuam, pentru ca eu deja am descoperit lucruri noi....adevarate " secrete"
Alina si printul Rares
Pozele noastre


akella spune:
Pentru tinerele gospodine:
Supele se prepara atat din legume cat si din carne de vita sau de pasare. Legumele se fierb in apa cu jumatate din cantitatea de sare necesara, restul de sare urmand sa fie adaugat dupa ce supa e gata.
Zarzavatul de supa este alcatuit de regula din: 1 patrunjel, 2 morcovi, 1 pastarnac, ¼ telina, 2 cepe (una cruda si una coapta) intregi, 2-3 cartofi.
Dupa sezon, la supele de zarzavat, se pot adauga: 1-2 rosii, o mana de mazare verde sau o mana de coji uscate de mazare, 1 bucata de varza intreaga sau 1 bucata de conopida, 1 ardei gras, 1 dovlecel mic, o mana de fasole verde.
Zarzavatul se pune intreg la supele cu paste fainoase, gris, galuste, gogosi, pateuri si se scoate inainte de a adauga cele de mai sus.
Zeama in care au fiert legumele nu se arunca niciodata. Din zeama de fasole, cartofi, dovlecei, sparanghel, conopida se obtin supe foarte gustoase daca se leaga zeama cu o lingura de faina amestecata cu 2 linguri unt sau margarina topita si stinsa cu 2 linguri de smantana. Supele-crema sunt supele bazate pe un piure de legume care se leaga fie cu un sos, fie cu smantana si galbenus de ou.
Supele de zarzavat sau de fructe pasate se pot servi cu gris, paste fainoase sau crutoane. Pentru a obtine crutoanele necesare, se procedeaza astfel: se taie cateva felii de paine in cubulete si se pun la prajit in grasime incinsa, intorcandu-le de pe o parte pe alta, asa incat sa se rumeneasca bine fara sa se arda. Se prajesc la foc iute si se scot foarte repede ca sa nu ia prea multa grasime. Se mai pot rumeni pe o tava la cuptor, fara adaos de grasime. Se servesc fierbinti, alaturi de supa sau puse in farfurie chiar inainte de a servi supa.
Consommé-ul este o supa concentrata de carne de vita sau de pasare. Se serveste limpede, de obicei cu pateuri. Consommé-ul poate fi facut si numai din legume, dar in acest caz se dubleaza cantitatea de legume. Consommé-ul pus la rece sau amestecat cu putina gelatina si dat la frigider, formeaza aspicul.
Deosebirea dintre borsuri si ciorbe consta in faptul ca borsurile se acresc cu bors, iar ciorbele cu zeama de corcoduse, de agurida, zeama de varza acra sau lapte batut.
Acritul cu zeama de corcoduse sau agurida se face astfel: fructele se fierb in putina apa, se trec prin sita si se lasa sa se limpezeasca. Zeama obtinuta se adauga dupa ce a fiert zarzavatul la ciorba si se mai dau cateva clocote.
In general, dupa preparare, borsurile sau ciorbele se dreg. Pentru aceasta se iau 1-2 oua proaspete si se bat in castronul de supa. Se adauga putin cate putin din zeama fierbinte asa ca sa nu se coaguleze ouale. Dupa aceea nu se mai pune la fiert, pentru ca oul se taie. Un bors sau o ciorba dreasa cu ou nu se incalzeste niciodata.
"Pentru Barbye, una dintre noi - trebuie sa ajuti!"
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=83472
