gradinita-responsabilitatea comunitatii
Am vazut multi oameni cu posibilitati materiale limitate dand bani pentru renovari la biserici. S-au renovat si construit o gramada de biserici de la revolutie incoace. Totul pe banii enoriasilor. Dar nici o gradinita. Nici o scoala. De ce cand dam pentru biserica ni se pare OK dar cand dam pentru gradinita sau scoala nu? Pana la urma gradinita, scoala si biserica din cartier, nu ar trebui sa fie si responsabilitatea comunitatii ? Ploua prin acoperisul scolii. Nu sunt bani de reparatii. Noi, cei ce locuim in cartierul respectiv chiar nu trebuie sa facem nimic?
Veti spune ca nu toata lumea are bani.
Dar toata lumea poate ajuta macar cu putina munca.
Pentru ca sistemul e clar subfinantat. Iar ce dam sau construim ramane acolo, pentru a fii folosit gratuit de multe alte generatii de copii din cartierul nostru.
Eu nu lucrez intr-o gradinita. Dar am vazut multa lume plangandu-se pe acest forum de conditiile proaste de la gradinitele din sistemul de stat. Am mai discutat recent cu directoarea unei gradinite de stat din cartierul nostru. Mi-a spus ca a avut nevoie ca de aer de o mana de ajutor cand a renovat gradinita. A incercat sa apeleze la unii dintre parinti (pensionari sau someri) dar nu a raspuns nici unul.
Raspunsuri
lenav7 spune:
Foarte pertinent punctul tau de vedere! Felicitari! Eu pot sa spun ca am avut placerea ca acum doi ani, sa am trei parinti care au pus mana de la mana si m-au ajutat sa reparam, zugravim, paluxam jumatate din gradinita! Ceea ce mi-a provocat o lehamite totala a fost ca ceilalti nici macar la curatenie nu au participat si, desi e vorba de aceeasi grupa, de atunci, nimeni nu a mai aratat ca ar fi interesat de acest lucru-Dumnezeu cu mila! In proportie de 99%, noi avem parinti cu posibilitati materiale deosebite!![]()
Ramona J spune:
Aici exista un de comitet de parinti care se implica foarte mult. Ca sa fii membru platesti o suma anuala.
Ei organizeaza fel de fel de evenimente, unele pentru a aduna bani. In afara de asta au avut pina acum urmatoarele:
- prinz pentru noii veniti (in scoala)
- intr-o seara a fost o prezentare despre internet safety
- Family Art Night
Astea au fost activitati gratuite, din fondurile proprii.
Cum aduna banii? Din aceste abonamente, donatii directe, vind tricouri, bluze de trening si alte nimicuri cu emblema scolii. Anual apare un fel de carte de telefon cu toti elevii din scoala, in care vind spatii de reclama. De exemplu au adunat vreo $13000 numai din vinzarea unor produse dintr-un catalog. Firma respectiva a donat 50% din vinzari.
Parintii care sint membri primesc saptaminal un fel de buletin cu tot felul de informatii.
Se lucreaza pe baza de voluntariat. Eu m-am oferit sa ajut la biblioteca si s-o ajut pe invatatoare sa pregateasca materiale pentru clasa. Au o lista lunga si alegi de acolo ce vrei. Toti voluntarii trebuie sa arate ca nu au cazier.
Se pot face multe lucruri daca exista bunavointa. Niciodata nu vor participa toti parintii. Unii nu vor altii nu pot. Nu e foarte grav, important e sa-i gasiti pe cei inimosi.
The best thing you can do for your children is to love your wife.
filofteia spune:
In comunitatile mici si la noi functioneaza valuntariatul.
Sora mea a participat cu toata clasa atat la renovarea gradinitei cat si a scolii din comuna in care locuiesc.
Insa intr-un oras va fi mai greu de "constientizat" comunitatea. Poate atunci cand vei fi obligat sa-ti dai copilul la gradinita/scoala din cartier, iar daca vrei in alta parte platesti.
simali spune:
filofteia. Totusi, in cartierele de blocuri s-au strans bani si s-au construit biserici. Ceea ce inseamna ca sistemul poate functiona si in comunitatile mari. Cand vine preotul la usa sa ceara donatii dam. Cand vine directoarea gradinitei si ne cere nu dam ca "invatamantul e gratuit" sau "este spaga". Sa fie vorba de incredere?
filofteia spune:
Vezi Simali, preotul vine la usa... desi cand a venit a treia oara am stat sa ne mai gandim, mai ales ca biserica este inceputa de trei ani si nu se mai lucreaza la ea de doi.
Nu siu cand va deveni si la noi comunitatea mai responsabila pentru ca asemenea gradinitei, scolii, ar mai fi spatiul din jurul blocului si parculetul din spatele blocului si multe altele.
Noi am incercat sa initiem ceva asemanator pentru spatiul din jurul blocului. Sa stabilim o zi de iesit la curatenie, iar cine nu participa sa plateasca o suma anume. N-am avut nici un succes. Tot cei care fac fac, iar ceilalti nu. Pana la urma ca sa asfaltam aleea de pe langa bloc am pus noi bani si inca o familie si asta a fost desi sunt 15 familii care beneficiaza de asta. Ce sa spun ca nu i-am convins nici macar sa urce pe bloc sa verifice acoperisul pentru care platisera. La noi se invata greu statutul de proprietar. Sau poate castiga prea usor banii ca sa-i intereseze pe ce se duc? Nu stiu ce sa spun.