radiografie sarcina incipienta
inainte de a afla ca sunt insarcinata (adika in perioada ovulatiei) am luat augmentin pt dureri masea si la cateva zile am facut radiografie plamani plus 2 sedinte solar.am fost la doctor si mi-a spus ca este un risc foarte mare sa pastrez copilul deoarece a fost expus la radiografie in momentul conceperii.ciclul menstrual trebuia sa fie pe data de 15 sept.....iar radiografia a fost facuta pe data de 11 sept.as vrea sa am si alta parere daca intr-adevar este un mare risc ca acest bebe sa iasa cu malformatii.
Raspunsuri
R_MARCE spune:
Salut
E destul de nasol cu radiografiile. Sint contraindicate cu 6 luni inainte de o posibila sarcina.
Eu stiam k vreau sa ramin gravida anul asta si de la inceputul anului am evitat orice contact cu radiatiile de acest gen. Aveam ceva probleme cu un genunchi si cu o coasta si as fi facut o radiografie sa vad ce e, dar pt k vroiam bb am zis k mai bine nu risc.(si asta era prin ian-febr iar eu am ramas la sf lui mai).
La solar am tot fost dar numai pina la ultima menstruatie dinainte de a ramine gravida. Pe urma nu m-am mai dus si am asteptat sa vad dak imi vine iar menstruatia sau sint gravi.
Nu stiu cit de afectat poate fi bb al tau. Poti astepta pina in sapt 12 cind faci prima eco de morfologie fetala si atunci poti sa iei o hotarire. Depinde cit de mult iti doresti bb. Eu am o prietena care a facut tratament la greu cu antibiotice fara sa stie k e gravida si s-a incapatinat sa pastreze copilul si uite e in 17 sapt, iar bb e sanatos. Totusi, la ea nu era vorba de radiatii!
Cu radiografiile e un risc crescut de malformatii.
Numai bine,
18+
Marce
lentzy_carla spune:
da...este periculos...dar totusi acum sunt aparate cu expunere mica la radiatii si plus ca am facut radiografia cand bebele era o samantza....in a 5 zi sa zicem asa.......oricum am sa ma duc la 5 medici sa am 5 pareri si dupa aia am sa iau o decizie...mersi pt raspuns
A.C spune:
Eu am facut vreo 4-5 radiografii dentare cu sortul de plumb pe mine sa-mi fereasca abdomenul.Asta se intampla cand aveam 5-6 sapt.de sarcina.La ecografii dr. nu a depistat nici o neregula si uite ca am nascut acum 3 luni o fetita sanatoasa si frumoasa.Adevarul este ca am stat cu mare teama 9 luni si nu era zi sa nu ma rog la Dumnezeu sa nasc un copil sanatos.Asta conteaza pana la urma,nu?
asiza spune:
Da, si eu stiu ca radiografiile sunt destul de periculoase, mai ales in faza de organogeneza...DAR surioara mea, la fel ca si tine, a facut o radiografie la plamani inainte de a sti ca e insarcinata, undeva pe la 6-7-8 saptamani de sarcina cred...Nu a renuntat in ruptul capului la bb, iar in martie anul acesta a nascut un bb sanatos tun, vioi si foarte frumos...asa ca, eu nu ti-as recomanda o intrerupere de sarcina, pana nu-ti faci o eco morfo si consulti mai multi medici! Sanatate multa!
Oana
26+ cu
Denis Cristian
lentzy_carla spune:
multumesc mult...asta am sa si fac ...am sa dau o sansa bebelui inainte sa fac o prostie......si doctora a spus ca este un risc foarte mic ...a fost o expunere mica.......mersi mult pt incurajare:D:D:D
Krissy spune:
Draga Lentzy_Carla, cu exemplul meu de "campioana in radiografii" vreau sa te linistesc, asa ca citeste postarea mea de pe forumul mamicilor de martie-aprilie 2007:
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=81939&whichpage=9
Acceseaza si linkul pe care il dadeam acolo, despre sarcina si radiatii, si o sa ai destule raspunsuri linistitoare. Oricum, mentioneaza doctorului tau despre ingrijorarea ta, sa te urmareasca mai indeaproape.
Multa bafta si sarcina usoara!
Krissy
15+
Babies are such a nice way to start people. ~Don Herrold
andreeaben spune:
Draga mea,eu acolo unde lucrez,adica la o mica clinica de ginecologie am intalnit cazuri de sarcini care nu au fost descoperite decat dupa radiografii sau diverse tratam.Ce spune dr meu care are o pregatire f buna in acest domeniu este ca siguranta de 100% nu poate sati dea nimeni ca va fi bine sau nu,daca exista un risc oricat de mic eu zic ca trebuie luat in calcul,pt ca D-ne fereste de o nenorocire,un copil bolnav este cea mai dureroasa imagine mai greu de indurat decat o noua sarcina in cond de siguranta!Nu spun asta ca sa te sperii,nici nu am eu dreptul sa hotarasc in locul tau,dar din proprie experienta si una f dureroasa,iti spun ca un microb luat in primul trim de sarc sau o iradiere e f periculoasa.Fetele care au avut noroc sa aiba BB-i sanatosi au avut chiar noroc mare.Eu una nu as risca,dar sigur daca astepti si faci o eco morfologica(cel mai bine se face in trim 2 pe la 20-23 sapt pt ca atunci se vede si inimioara)si e ok atunci mergi mai departe.e f greu sa stai cu inima indoita de frica atat,dar nu ai ce face altceva.Eu ma rog pt tine sa fie bine si sa iei decizia corecta.pupici si multa sanatate
Andreea
romana_74 spune:
Poate ca nu iti voi da raspunsul pe care vrei sa il citesti, dar nu pot sa trec pe langa subiectul postat de tine si sa nu iti poavestesc din experienta prietenei mele din copilarie. Incearca de 3 ani sa conceapa un bb si acum cateva saptamani a aflat ca este insarcinata in 2 luni. Nu au putut sa se bucure deoarece ea facuse pe la 5 saptamani de sarcina o radiografie la plamani. A mers la o gramada de medici ginecologi mai mult sau mai putin experimentati, in fine, toti au avut aceeasi parere... avort. Medicul ei a fost cel care i-a influentat decizia... i-a spus ca daca facea parte din familia lui nu ar fi lasat-o sa tina sarcina!
Iti doresc ca sa iei hotararea cea buna pentru tine si familia ta!
ROMANA , MATEI(04.07.2003) si LUCA (28.08.2005)