Copii normali si altfel de copii la aceeasi gradi?

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Milena Surdu spune:

Sabina, mi-ai facut o surpriza vazand ca inca iti amintesti de noi... Am sa-ti raspund aici, nu e chiar off-topic... Mihai e acum la gradinita in gupa mare, face 4 ani luna viioare. E un baietel foarte vesel si curios, innebunit dupa insecte si viermi de toate felurile... :). Mara merge de azi la o scoala normala, privata, cu assistant teacher deocamdata. In aceeasi clasa mai sunt trei copii ce provin dintr-un centru de plasament. Spre nemasurata noastra bucurie, cadrele, parintii si ceilalti copii i-au primit pe toti cu intelegere si printr-o atitudine pe care am simtit-o fireasca si calda. Uneori ma gandesc ca ne-am mutat pe alta planeta. Imi amintesc ca in urma cu 4 ani sunam disperati pe la gradinite implorand sa ne primeasca doar sa ne vada. Dar la auzul diagnosticului, autism, am fost refuzati sistematic. Poimaine avem examenul de admitere la scoala de muzica, alaturi de alti cativa zeci de copii normali. Nu stiu care va fi rezultatul pentru noi, dar si Marei ii place sa cante, si ea e capabila sa invete, consider ca are dreptul sa incerce impreuna cu ceilalti, daca e pregatita, nu langa ei...#13;#10;#13;#10;Olimpia, nu inteleg de ce esti surprinsa. Reciteste primul tau mesaj si poate acum, vazand aceste cateva reactii, ai sa intelegi mai bine. Daca nici acum nu ti se pare ca ai exagerat, imi cer eu scuze. Nu imi place sa creez altora neplaceri... stiu ca am fost cam vehementa, dar timpul imi permite sa scriu pe DC foarte rar si concis, desi citesc in fiecare zi. Uneori insa, simt ca trebuie sa intervin, fiindca prea mari nedreptati se intampla in lumea care traim... nu stiu in ce masura schimba ceva in bine opinia mea, dar stiu cativa prieteni care s-au emotionat sincer vazand ca cineva apara drepturile copiilor lor.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns betiana spune:

Ar trebui sa construim pentru copiii nostri o lume responsabila cu OAMENI PENTRU SI SPRINTRE OAMENI.Nu vreau sa arunc cu pietre in nimeni, dar este normala atitudinea unei mame crescuta in ideea ca oamenii nu pot fi decat perfecti si imuni la imperfectiune.Cu capul deformat sau nu copilul acela despre care se povestea era OM si a fost tratat ca OM de catre un copil.Sa invatam copiii sa recunoasca durerea si sa fie in empatie cu ceilalti.Este foarte greu sa lucrezi cu copii cu dizabilitati de orice gen, dar stiu oameni care si-au dedicat intreaga viata recuperarii acestor cazuri care pareau la periferia societatii.Si ma gandeam la mamica care a deschis acest topic : daca era o gradinita particulara era optiunea domniei sale fata de o astfel de forma de invatamant si dansa poate sa aleaga din N astfel de gradinite rasarite ca ciupercile dupa ploaie.Mai greu este pentru o mamica a unui copil ALTFEL exclus din toate formele de invatamant de stat si care nu are nici posibilitati financiare de a-si duce copilul in unitati private.Eu sper ca aceste discutii vor avea ecou in sufletul tuturor mamicilor care doresc ca toti copiii sa fie mandri ca traiesc si construiesc o lume a PERFECTIUNII UMANE.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramona J spune:

Nu va suparati, dar se cam bate apa in piua aici.
Poate am fost prea subtila cind am povestit cum ii invata aici pe copii despre persoanele "altfel".
In loc sa-i urecheati pe cei care nu cunosc necazurile persoanelor cu handicap, mai bine ati initia o campanie pentru educarea copiilor si chiar a adultilor.
De multe ori e vorba de ignoranta, nu de rea vointa.
Mai bine cautati solutii decit sa va enervati gratuit. Macar sa fie folosita intr-un scop pozitiv toata energia asta.
Sper ca nu supar pe nimeni, nu urmaresc sa fiu sarcastica dar sincer am vazut ca in Romania e nevoie de mai multa educatie in sensul asta.

The best thing you can do for your children is to love your wife.

Mergi la inceput

Imi pare rau ca n-ai inteles nimic. Da-i cu batul in continuare ca vor intelege oamenii...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Milena Surdu spune:

Ramona, cine ii invata in primul rand pe copii cum sa se poarte? ca vorbim de lucruri diferite, daca nu ma insel, si in mod sigur in afara subtilitatilor... Aici este vorba despre a pune in acelasi loc copii normali si copii cu dizabilitati capabili sa se integreze. Simplu ca buna ziua. Iar acea grupa speciala integrata in gradinita normala e tocmai una din etapele din campania pe care ai adus-o in discutie. Doar ca exista parinti impotriva... Pe de alta parte, sa ajuti la integrarea unor asemenea copii mi se pare mult mai realistic si mai uman decat sa te joci "de-a orbul, surdul, autistul etc.", incercand sa te pui in pielea lor... Ca tot veni vorba, mi se pare grotesc...#13;#10;Inteleg aspectul pragmatic al jocului, sa nu crezi ca ma depaseste subiectul sau ca "bat apa-n piua"... dar a fi persoana cu handicap nu e un joc, e un adevar cel mai adesea dureros. Exista si alte variante prin care poti sa-i faci pe copii sa inteleaga ce inseamna o persoana cu probleme: exemplul parintilor in atitudine si contactul direct cu acesti copii. Iar grupele si clase integrate sunt cea mai buna oportunitate. Dati o sansa...

Mergi la inceput

Poti sa te tot faci ca intelegi. In afara de tine n-am auzit la nimeni sa fi considerat asta o joaca. Pentru proiectul asta au fost consultate persoane cu handicap.
Punindu-se intr-un fel in pielea acestor persoane copiii au putut vedea de exemplu cit de greu poate vorbi o persoana in timpul unei crize de astm.
Eu cred ca are foarte mare importanta. Pot sa recunoasca o criza si sa salveze o viata.
Daca tu consideri asta o joaca eu nu mai am ce sa spun.
Parintii de unde sa fie educati in privinta asta? Ai vazut ca unii cred ca se ia cancerul. Eu despre parintii astia vorbesc.
Imi bat gura de pomana, mai bine las subiectul asta.
Problema vad ca e de ambele parti. Din pacate...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns columbiana spune:

quote:
Initial creeata de oimpia_76

Tocmai am vizitat o gradinita privata la care sunt adusi atat copii normali, cat si copii cu retard psiho-motor. M-a afectat f. tare imaginea lor, saracutii si am plecat de acolo usor deprimata. Fetita mea are 2,4 ani si altfel imi place gradinita, doar ca imi pun intrebarea daca e ok. pentru copiii normali sa petreaca atata timp in compania celorlalti micuti altfel decat ei.
Am vazut (si mi-a spus si directoarea) ca au sali de clasa separate, iau masa la ore separate, dar se intersecteaza afara la joaca si cred ca si in sala de joaca (sala de sport).
Nu vreau sa fiu gresit inteleasa, imi las fetita sa se joace in parc cu micuti care sunt un pic altfel, insa nu stiu daca e bine sa petreaca atata timp in preajma lor. Fetita mea e f. sensibila la durerea altora, asa micuta cum e...Daca vede pe strada un batran in carje se opreste sa il priveasca si imi arata um merge el, facand o mutrisoara suparata, daca vede cum un copil cade, ii plange de mila si isi aduce aminte si peste zi de el...
Va rog, nu vreau sa se supere nimeni, nu vreau sa fiu gresit inteleasa, mi-a atat de mila de copiii cu probleme si sunt constienta de durerea parintilor lor. Doar ca imi puneam si eu intrebari in legatura cu copilul meu.
Multumesc.
Olimpia, mamica Sarei.

ca o mama de copil autist iti spun cu mina pe inima ca autismul si sindromul Down nu sunt boli molipsitoare, deci fetita ta e in siguranta!

aici in fiecare clasa- normala exista cel putin unul sau doi copii integrati si merge bine; nu de mila ci de normalitatea reactiilor celorlalti au nevoie copii astia, dar vad ca Romania este inca la ani lumina....

acei copii nici macar nu sunt in aceeasi clasa cu odrasla si te intrebi daca e bine sa petreaca prea mult timp in preajma lor, pentru ca au retard psiho-motor!;

"If you talk to God, you are praying; If God talks to you, you have schizophrenia. If the dead talk to you, you are a spiritualist; If you talk to the dead, you are a schizophrenic."

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by Ramona J

Nu va suparati, dar se cam bate apa in piua aici.
Poate am fost prea subtila cind am povestit cum ii invata aici pe copii despre persoanele "altfel".
In loc sa-i urecheati pe cei care nu cunosc necazurile persoanelor cu handicap, mai bine ati initia o campanie pentru educarea copiilor si chiar a adultilor. De multe ori e vorba de ignoranta, nu de rea vointa.
Mai bine cautati solutii decit sa va enervati gratuit. Macar sa fie folosita intr-un scop pozitiv toata energia asta.
Sper ca nu supar pe nimeni, nu urmaresc sa fiu sarcastica dar sincer am vazut ca in Romania e nevoie de mai multa educatie in sensul asta.

cui te adresezi cu acesti voi, Ramona, parintilor de copii diferiti din Romania...pentru ei cred ca este deja prea mult ca suporta zilnic reactia unei astfel de societati, in care apar topice cu un titlu ca cel de mai sus, ce sa mai educe si pe cine...

"If you talk to God, you are praying; If God talks to you, you have schizophrenia. If the dead talk to you, you are a spiritualist; If you talk to the dead, you are a schizophrenic."

Mergi la inceput

Pai Ana, varianta cealalta este...
Culmea e ca dupa ce am scris mesajul de mai sus am luat ziarul local. Pe prima pagina era laudat programul asta, facut pentru scoli elementare de... mamica unui copil autist.

Mergi la inceput

eu am avut putin de-a face cu mentalitatea din Romania referitoare la copii diferiti (Milena poate spune mai multe despre asta), dar in 2003 cel putin, era o prapastie cascata intre societatea de aici si de acolo, cu privire la copii diferiti, si intre sprijinul pe care-l primeste aici sau acolo un parinte de copil diferit, si e chiar dureros pentru parintii din Romania, de aceea practic nu au cum sa se mai ocupe si de educatia societatii, cind pentru ei stringent este ca terapiile sunt aproape inexistente si extrem de costisitoare, suportul psihologic individual, sau al grupului nu exista;

ce sanse crezi c-ar avea o asfel de actiune? obiect de glume proaste, de parinti opariti si copii retrasi din clasele respective...

toata stima pentru proprietarii gradintiel respective ca si-au asumat un asfel de risc

Mergi la inceput