despre gradinita in limba germana
Sunt mamica unei fetite de 2,4 luni si ma gandesc sa o dau la gradinita din toamna urmatoare. Inscrierile se fac aici (Oradea) cu un an inainte, asa ca a venit timpul sa-mi pun intrebari. Am auzit foarte multe mamici care intentioneaza sa-si inscrie copiii la gradinita in limba germana si deci va intreb : e oare o moda? Sunt de-a dreptul disperate sa gaseasca un loc.
Nu spun ca nu e important ca puii nostri sa invete cel putin o limba straina, dar e musai de la gradinita? Si mie mi-ar placea ca micuta mea sa beneficieze de ce e mai bun, de aceea imi pun intrebari si mi se pare ca isteria asta cu gradinita germana e un snobism. Ma rog, mamicile care isi vor da "obligatoriu" copilul la o astfel de gradinita vor sa continue si scoala si apoi si liceul in limba germana. Doar ca eu m-am interesat si am auzit ca la noi in Oradea atat scoala, cat si liceul german sunt slabe ca si nivel.
Acum vin intrebarile:
Daca nu intentionez sa-mi dau fetita la scola germana, merita sa faca gradinita germana? E atat de important sa inceapa germana la 3 ani? Stiu ca micutii invata o liobma straina f. usor, dar nu se poate la fel de bine si varianta sa urmeze o gradinita "normala" in lb. romana si ulterior sa beneficieze de ore particulare pt. limbi straine? Ma rog, cand va mai creste putin.
Astept cu interes parerile voastre, desprinse atat din experienta, cat si din modul in care vedeti lucrurile.
Olimpia, mamica Sarei minunate.
Raspunsuri
oimpia_76 spune:
Am cautat deja acolo, insa sunt doar informatii despre anumite gradinite si crese, in special din Bucuresti, nu subiectul postat de mine.
Multumesc, totusi.
maria_alexia spune:
Olimpia, as putea sa-ti povestesc din experienta proprie si din ce am mai vazut la prietenii nostri cu copii mai mari (puiul nostru e inca prea mic).
Intr-adevar sa cunosti limba germana a devenit un mare avantaj la angajare, probabil si in Oradea e acelasi curent, si cred ca prin prisma asta se inghesuie parintii sa-si dea copii "la nemtzi". Iar la gradinita copii prind foarte usor o limba straina, pronunta frumos etc. In plus, in scolile germane (din Sibiu, cel putin), e alt spirit, copii ies des impreuna (bibicletele in parc, ski iarna, drumetii vara, reuniuni, tot felul de chestii organizate).
DAR: daca te limitezi numai la gradinita, dupa cum banuiesti si tu, n-are nici un sens. Copilul va invata doar cantecele si poezii in germana (pe care le va invata pocit si ca un papagal, fara sa stie ce spune), atat. Daca nu vorbiti cu el si acasa, sau sa aiba o bona vorbitoare de germana si apoi sa faca si scoala in germana (unde isi va consolida vocabularul, va invata gramatica), nu se va alege cu mare lucru.
In concluzie, ca sa invete o limba straina, doar gradinita nu-i foloseste.
Ar mai fi insa argumentul cu anturajul, oarecum mai select, in sensul ca parintii care ii dau la nemtzi sunt mai preocupati de educatia copilului. Eu cred ca prin prisma aceasta as lua decizia, in functie si de ce oferte exista...
Maria &
Cristian (22 dec 2005)
tinatache spune:
eu votez pentru. indiferent daca invata mai departe sau nu lb germana, ii ramane in minte accentul, cuvinte, expresii, care il vor ajuta f mult la momentul potrivit. Mi-a povestit cineva ca a vb acasa doar cu bunica germana si apoi dupa ce a crescut nu a mai avut cu cine sa exerseze, totusi, cand a inceput serviciul si a avut nevoie, i-a venit mult mai usor, ii veneau cuvintele nici ea nu stia de unde.
Acuma cu globalizarea asta "Sprache ist Macht" cum spune neamtul, "limba e putere", o limba straina in plus nu strica niciodata.
Cristina
-----------------------------------------------
Explica-mi, si am sa uit
Arata-mi, si am sa-mi aduc aminte
Lasa-ma sa fac singur, si am sa inteleg.
Confucius
Flaflo spune:
Nu stiu daca e vorba de "la moda", ci despre faptul ca in ziua de azi cunoscind mai multe limbi e un avantaj. Eu as opta pentru gradinita germana doar daca ai de gind sa o dai si la o scoala germana. Eu am fost doar la gradinita germana si nu am ramas cu absolut nimic.....
Flavia si Bianca
Sa o ajutam pe Barbye!
miraklucker spune:
Olimpia, eu am fost un copil dar la gradinita germana, pentru ca la noi in oraselul de unde sunt erau ceva nemti si aveau si o gradinita. dupa 3 ani vorbeam bine germana, dar asa cum spui si tu scoala in germana era destul de slaba (o singura invatatoare la clasele primare), si cum nici unul din famine nu vorbea limba (sora mea 1 an dupa mine nu a mai fost lasata la sectia germana, din motive ca nu suntem nemti). am mai invatat sa scriu si sa citesc 1-2 ani in particular si apoi nimic.
dupa 20 ani cand mi-am cunoscut sotul nu mai vorbeam deloc, intelegeam cateva cuvinte, dar venind aici , asa cum spune si Tina, mi-a fost mai usor sa o reinvat, multi se mirau cat de bine vorbeam dupa un an.....acum drept sa spun a cam fost musai ca al meu sot nu stia nici o boaba romana, cumva trebua sa ne si intelegem![]()
Mira mami de DAVID
(15.08.2002), DARIA
(20.11.2004) si
SELIN (07.02.2006)
POZE CU NOI
Franta aug-sept 2006
mamitzica spune:
Eu personal vreau sa-mi dau copilul la gradi in franceza,iar ulterior la scoala unde parte din materii se fac in franceza.Vreau sa inceapa de la gradi fiindca cred ca e mai usor sa invete cintece si poezii chiar daca nu stie ce spune(desi ma indoiesc de asta fiindca intelege si in romana si in engleza ceea ce i se spune) fiindca va fii mai usor pentru el.Si apoi a invata o limba in plus cred ca e bine intotdeauna si ajuta la dezvoltarea neuronilor.
mamabuna spune:
Fetita mea este la o gradinta germana. Deja incepe sa vorbeasca si sunt multumita de cum progreseaza. Eu am trimis-o la gradinita germana pt ca eu am invata germana incepind din clasa a 2-a si mi-a fost mult mai greu decit daca celor care stiau de la gradi, la urma engleza a venit de la sine. Eu nu vreau sa mearga la scoala germana, pentru ca eu cred ca poate sa invete f bine germana la gradi si la urma sa continue la after school-ul unde a facut si gradi cu lectii zilnice in germana.
LindaZ spune:
Stiu persoane care au facut gradinita in germana si dupa aceea deloc, dar cand au avut ocazia sa o reinvete le-a fost foarte usor. Si mai stiu persoane care au facut ani de zile meditatii la germana incepand din clasa 1 si n-au ramas cu nimic. Cred ca cel mai mult conteaza sa "vorbesti" germana de mic si nu "sa inveti" niste lectii la niste meditatii. Apoi daca stii germana inveti engleza mult mai usor, plus ca e pe toate gardurile, emisiunile, cartile, etc. Invers ar fi mai greu. Noi deja ne-am inscris la grupa germana pentru ...la anul.Alte motive ar fi ca avem relatii profesionael in Austria unde putem merge des si ei vin des la noi desi momentan vorbim engleza fiindca noi nu stim germana, dar poate asa o sa fim si noi mai motivati sa o invatam sa ne intelegem cu copilu.
Oricum daca face gradinita in romana, nu ramane cu nimic germana. Daca o face in germana, exista niste sanse in plus sa ramana cu ceva, nu e nimic de pierdut.
Succes!

19+