Absolvent Facultatea de Arte Plastice?
Este cineva pe aici?
Daca da, aveti timp si va pasioneaza imi puteti da, va rog niste indicatii de baza vis-a-vis de executarea desenelor in creion ?
Multumesc.
"Ce verde era valea mea!" (poze)
Raspunsuri
Aldebaran spune:
Eu nu sunt, desi mi-ar place, insa iti pot da niste adrese pe net, poate iti vor fi de folos:
http://www.creativespotlite.com/drawing-lessons.htm
http://artsillustration.com/freedrawinglessons.htm
http://www.mmwindowtoart.com/artdrawing.html
http://www.artgraphica.net/free-art-lessons/free-art-lessons.htm
http://www.portrait-artist.org/basics/techniques.html
http://www.online-drawing-school.com/
http://thegluckmethod.com/html/courses/index.html
N-ar fi trebuit sa fie la arte subiectul asta?
Corina, mama lui Aris(12.08.2005)
poze filmulete
Andrada spune:
Uite si aici un link:
http://www.ababasoft.com/how_to_draw/
A
www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Andrada" target="_blank">Camera lui Marcu
ML spune:
Va multumesc frumos! Imi sunt de folos si abia astept sa ma uit pe ele.
Totusi daca exista cineva pe aici cu pregatirea necesara imi doresc observatii/critici concrete in cazul unor desene proprii executate la nivel de amator (poate sunt si alte fete interesate sa invete?!).
Vreau numai sa gasesc artistul si atunci ne mutam la ARTE.
Stiu ca Sofiabebe terminase Arte Plastice, dar nu a mai aparut de mult pe aici, poate Lena, poate altcineva pe care nu cunosc?
Daca aveti rabdare si va motiveaza (fratele meu este absolvent al Artelor plastice, sectia Design Industrial, are si rabdare si ii si place sa explice, dar nu are timp...) sunt deosebit de interesata.
"Ce verde era valea mea!" (poze)
lilanda spune:
ML, nu sint o specialista, insa masterez la design si, desi partea de IT este mai mult decit consistenta, desenul (sketchul in creion) reprezinta o componenta importanta a procesului. Deci...ne putem specializa impreuna
Acum daca:
- stii cu ce creioane sa lucrezi
-cum sa le ascuti
- tehnicile de minuire a creionului pentru obtinerea de diferite urme (strokes)
- calcularea mentala a dimensiunilor si a proportiilor...
deja nu mai esti o incepatoare, nu???
Studiezi dupa un curs ceva sau pur si simplu incerci?
pozulici si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=24607&whichpage=4" target="_blank">calatoria lui Ilie spre tara lui Hamlet
ML spune:
Oooo, nu draga mea sunt departe de tine!
Pur si simplu incerc, cum bine spui, si asta, din pacate, nu consistent, ci doar in timpul liber. Imi face mare placere si ma relaxeaza si de aceea imi doresc sa stiu mai multe.
Ia sa o luam pe rand si tu ma corectezi:
- creioane: de la 5H la 8B?!
- ascutite: cu lama/pe glasspapier?!
- strokes: se pun si hasurile aici? Numai despre dansele stiu oaresce...
- calcularea mentala a dimensiunilor si proportiilor: este cumva metoda de masurare cu creionul?! Prea putine cunosc...
Am o singura carte privind desenul, mi s-a parut deosebit de interesanta, dar nu am prea lucrat dupa ea:
http://www.drawright.com/
Acum, care-i parerea ta, poate un amator sa faca ceva progrese lucrand exclusiv dupa materiale (eventual si video) sau ar trebui mers la un curs?
In alta ordine de idei, iti pot arata niste desene? As vrea, daca ai timp si rabdare, sa mi le critici si explici concret ce ar fi trebuit schimbat.
Hei, mai sunt si alte fete pe aici pasionate de desen si care doresc o opinie de "maestru"?
Eu, Lilanda, ma inscriu, orice sugestie este binevenita si... multumesc!
"Ce verde era valea mea!" (poze)
lilanda spune:
quote:
Originally posted by ML
Acum, care-i parerea ta, poate un amator sa faca ceva progrese lucrand exclusiv dupa materiale (eventual si video) sau ar trebui mers la un curs?
Da, cu siguranta poate face progrese, pentru ca mina conteaza mult mai putin decit exercitiul!!!
No: vaz ca ai toate creioanele (io de obicei, ma folosesc de alea de la 2H la 6B) si le ascut cu lama sau cu un cutitas pentru a controla mai bine lungimea si orientarea virfului.
Pe scurt, sint trei tehnici de tinere a creionului:
1) Pozitia standard in care creionul e tinut intre degetul mare si index astfel incit lateralul palmei (cel in carui prelungire se afla degetul mic) sa stea pe hirtia de desen. Practic, creionul se afla paralel cu foaia de hirtie, inainte de a incepe sa desenezi (e cam greu de explicat, dar e ca si cum ai roti mina cu creionul tinut ca pentru scris, la 45 de grade spre foia de hirtie ...huuuuh ). Pozitia asta iti da libertatea de miscare a creionului fara sa intrerupi linia desenului.
2) Pozitia in care creionul este partial in palma: e o variatie a pozitiei standard cu degetul mare si indexul apasind creionul, iar cam jumate a capatului liber sa fie cuprins in palma - asta e utila pentru redarea umbrelor si a tonurilor de culoare (care se obtin prin exercitarea de presiuni diferite pe virf) si
3)Pozitia mixta 1 cu 2, in care creionul indexul si degetul mare tin creionul la jumtatea lui, capatul liber fiind tinut in palma (te ajuta sa presezi mai bine virful pentru accentuarea umbrelor)
Nu stiu cit de bine am explicat, dar daca nu se intelege, am sa incerc sa caut niste poze, sa le scanez si sa ti le arat.
In ceea ce priveste liniile (strokes), asta stii, ca ele sint diferite in functie de creionul folosit si de presiunea exercitata pe virf; niste exercitii minunate de control, sint alea de volumetrie - redare a volumelor prin umbre (daca vrei, am sa incerc sa fac niste schite, pe care sa le reproduci).
Calculul dimensiunilor se refera la axe si la creion :-)) E mai mult de povestit aici...
Si da, cu cea mai mare placere as vrea sa-ti "critic" lucrarile , insa cum am spus...nu sint o specialista!!!
pozulici si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=24607&whichpage=4" target="_blank">calatoria lui Ilie spre tara lui Hamlet
ML spune:
Nuuu n-am creioanele, abia am aflat de ele (tot fratele meu mi-a spus, dupa ce m-am pus pe facut opere) dar vreau sa imi fac rost. Am lucrat numai cu banalele 2.
In legatura cu tehnica tinerii creionului inteleg si nu prea. Ar trebui sa-mi iau cartea si sa ma uit prin ea dupa poze. Impreuna cu explicatiile tale m-ar lumina.
Sigur mi-ar fi de real folos niste schite pe care sa lucrez, dar nici nu vreau sa te pun pe cautat si sa-ti dau de lucru peste poate. Asa ca, in limita timpului tau liber, pune.
Foarte interesant tot ce povestesti, chiar de nu esti maestra. De fapt asta cautam, feedback.
Maine voi fotografia un autoportret executat in creion, cu vreo 7 ani in urma (adicatelea cand aveam timp si nu am profitat) si voi pune si 2 lucrarici recente.
Nu te astepta la cine stie ce. Poate imi deschizi mintea si ochii asupra unor aspecte mai greu de patruns din carti si, cand ma voi linisti cu multe din cele ce-mi cazura pe cap fara sa ma intrebe ... ieri (ufff!), sa trec la exercitii.
"Ce verde era valea mea!" (poze)
lilanda spune:
quote:
Originally posted by ML
In legatura cu tehnica tinerii creionului inteleg si nu prea. Ar trebui sa-mi iau cartea si sa ma uit prin ea dupa poze. Impreuna cu explicatiile tale m-ar lumina.
Uite aci pozitia standard, pozitia 2 si pozitia 3 (scuze de calitatea picturilor, dar sint scanate dupa niste copii de cursuri!!) Incearca sa hasurezi cu toate creionele pe care le ai, folosind cele trei tehnici si exercitind presiuni diferite pe creion, ca sa vezi ce urme iti ies.
In timpul saptaminii nu prea am timp, insa in weekend poate reusesc sa fac niste schite de "umbre" dupa care sa poti exersa. Profesorii (nostri) de desen sugereaza intotdeauna ca e bine sa incepi cu redarea de compozitii: pui pe o masa niste obiecte si incerci sa le reproduci prin forma, volumetrie, lumina, dupa care incerci sa inveti si redai legea perspectivei prin peisaje siiii...abia apoi treci la corpul uman si portrete (am exersat anul trecut vreo 4 luni capul uman si abia am ajuns sa reproduc fidel nasul din toate perspectivele...urechea e cea mai ticaloasa ).
Iti astept forografiile si incerc sa ma uit la biblioteca dupa niste carti din bibliografia noastra de curs, carti pe care sa le poti eventual procura.
pozulici si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=24607&whichpage=4" target="_blank">calatoria lui Ilie spre tara lui Hamlet
ML spune:
Mi-am salvat pozele. Multumesc! Este mult mai usor de inteles acum.
Lilanda oricand sunt binevenite (schite, nume de carti etc.,). Din pacate am mai multe de rezolvat in urmatoarele 1-2 luni si sunt nevoita sa astept cu hobbyurile/partea practica, dar imi este utila orice informatie.
Ha, ha! Stii tu cum e cu infumurarea amatorului. Nu se mai incurca cu natura moarta, trece direct la portrete. Iaca si dovada (cu urechi!). Sper sa se si vada, linkurile:
http://s100.photobucket.com/albums/m10/40ML/In%20joaca/?action=view¤t=100_1106.jpg&ref
Page=&imgAnch=imgAnch1
Si inca doua (+/- urechi):
http://s100.photobucket.com/albums/m10/40ML/In%20joaca/?action=view¤t=100_0969.jpg&ref
Page=20&imgAnch=imgAnch30
http://s100.photobucket.com/albums/m10/40ML/In%20joaca/?action=view¤t=Crop.jpg&refPage
=&imgAnch=imgAnch16
P.S. Daca le-ai mai pastrat si nu trebuie sa sapi dupa ele, pui te rog si niste lucrari (ale tale) cu capul uman? De ce urechea este cel mai dificil de executat?
"Ce verde era valea mea!" (poze)
lilanda spune:
Uoookeeei :-)) Portretul cu urechi il gasesc o incercare tipica de amator-incepator cu-potential! Spun cu potential, pentru ca surpinzator, urechea stinga (cum privesti desenul) e reusita iar nasul e aproape bine realizat. Portretului ii lipsesc, insa:
- tridimensionalitatea, care se reda prin umbre, jocuri de urme ale creionului
- raportul corect al proportiilor, iar
- in mod siguuur, cel mai slab punct al portretului il reprezinta ochii: sint redati goi, fara expresie,intr-o maniera naiv-adolescentina :-)) Siii...toate greselile astea denota, de fapt, lipsa de exercitiu.
Celelalte desene mi se pare mai evoluate ca tehnica...nu stiu cit de mult iti apartin outlineurile ( si daca sint ale tale sint cooool), dar se vede migaleala de a reproduce realitatea. Colajul imi place cel mai mult
Daca vrei sa devii maestra in portrete, e bine sa te apuci sa redai detalii (nas, urechi, ochi, buze) dupa alte desene, sa le "copiezi" fara rusine, sa incerci pina iti ies din memorie!!!
De pilda, uite niste de exerciti de-ale mele pe ochi, intr-o forma finala (ca numai pe alea le pastrez ); ca sa ajung la forma asta, am pornit de aici (linii simple, stilizate, proportionale) si am dezvoltat faza intermediara, accentuind apoi, umbrele si alte linii cu creione moi (sprincenele, de exemplu, irisul, pupila, genele)!! Studiile le-am facut dupa o carte care se numeste "Figure Drawingfor fashion design" .
No, keep doing
PS...urasc urechea din cauza anatomiei incilcite, cu melci si serpentine!! :-))
pozulici si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=24607&whichpage=4" target="_blank">calatoria lui Ilie spre tara lui Hamlet