Dependenta de religie exagerata

Dependenta de religie exagerata | Autor: dulcetica

Link direct la acest mesaj

Tatal meu a murit si dupa acest episod mama a devenit exagerat de "bisericoasa".Faptul ca merge la biserica,tine toate posturile, pot sa inteleg mai ales ca are 65 de ani, insa acum a inceput sa faca donatii.Din pensia ei de mizerie a cumparat o cristelnita si acum "o icoana facatoare de minuni",ultima impreuna cu inca o familie.Cristelnita (sper ca nu confund denumirea,ma refer la vasul in care faci baie la bebelusi la botez) mi se pare un lucru dragut, gindindu-te ca toti micutii vor fi botezati acolo!N-am comentat exagerat!Cind am auzit si de icoana comandata in Grecia si cu un postament sculptat de cine vrea popa, m-am enervat.In primul rind ca popa mi se pare culmea tupeului sa impuna nu stiu ce tip de suport(in viziunea mea putea sa solicite participarea altora la genul acesta de actiuni ...caritabile nu le pot numi) si cui?E evident ca ea renunta la multe ca sa faca acest gest !
M-am certat cu ea si mi-a replicat ca fac numai pacate prin modul in care gindesc!Ce m-a surprins insa, era ce mult il aprecia pe unul care a dat 13 miliarde sa faca o biserica.Contraargumentul meu e ca banii prindeau mai bine la un orfelinat,azil de batrini,modernizarea unei sectii la un spital,etc.
Cum intervin in aceasta situatie,cu binisorul?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns nuschu spune:

dulcetica, mama mea are 52 de ani si a luat-o pe acest drum. Probabil ca increderea in religie le suplineste satisfacerea unor nevoi (tatal meu lucreaza mai dintotdeauna in afara tarii).

Si mama are exact aceeasi adeziune si implicatie fata de biserica si de ce spune parintele (inclusiv cheluieli mari pentru bunuri bisericesti), cu diferenta ca preotii pe care ii frecventeaza ea sunt oameni de foarte mare bun simt, nu cer nimic, numai primesc daca li se da.

Din pacate, nu cred ca ai cum sa intervii sa modifici atitudinea ei, ci numai sa "lucrezi" asupra ta: sa incerci s-o accepti cu noua ei preocupare, pentru ca efectiv cu cat ai incerca s-o faci sa priceapa anumite lucruri, te va percepe ca pe o "pacatoasa" care vrea s-o indeparteze de un scop nobil. Si in fond, daca pe ea p linisteste, cred ca banii sunt mai putin importanti.

Li

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mate spune:

Nu considera din start ca ceea ce ai vrea tu sa faca mama ta cu banii este automat si bine.mama ta a ales sa-si dea mare parte din pensie bisericii si asta o face pe ea fericita si multumita.In fond asta este esential,sa fim impacati cu deciziile pe care le luam.

Oana,mamica lu' Iepurici Alerg P'Aici(27 Nov 2004)
Christinel
New Zealand
Osama

Cine da din coate...departe ajunge...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sinzi_ana spune:

A

Nici eu nu stiu daca ai cum sa intervii, sau daca poti...poate doar te interesezi cum ajuta parintele din banii pe care ii primeste pe cei in nevoie...

Asta pentru ca biserica pe care o frecventam noi (in C-ta) are un popa care are ce arata ca a facut cu banii : cantina pentru saraci, biserica, a plantat o gramda de copaci, curtea bisericii e luna mereu, ajuta copii cu probleme si acum construieste un adapost pentru cei in nevoie...
Asa ca donezi cu placere si satisfactia ca ai facut un bine...

PS...prefer sa ma inchin la o icoana modesta decat la una aurita...

Fiecare dimineata e un nou inceput

Sinzi, Radu si David bomba pisaloaga

varsta David

poze David

De-ale lui David

Atelierul Piticilor

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dulcetica spune:

Eu suplimentez lunar veniturile ei, nici intr-un caz cu aceasta destinatie.Aici e problema!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Principesa spune:

Dulcetica, comportamentul mamei tale este un mecanism de aparare, probabil impotriva fricii. Deci nu poti interveni activ, poate te ajuta insa sa te gandesti ca de asta are mama ta nevoie acum. Daca iti displace destinatia fondurilor tale, ofera produse sau plateste tu direct.

Cumva o fi sa fie ca niciodata n-a fost sa nu fie cumva

Nu este niciodata prea tarziu sa ai o copilarie fericita

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns spic de grau spune:

Principesa - ca sa o intelegi pe mama lui Dulcetica, nu e nevoie de psihologie.
Tu stii ce stii, si in majoritatea cazurilor apreciez f mult sfaturile si explicatiile tale. In cazul de fata insa, nu impartasesc aceiasi opinie cu tine. Aici nu cred ca e vorba de nici un mecanism de aparare.

Dulcetica
, poate o vei intelege mai bine pe mama ta, daca vei citi un pic la:

Luca 10: 38-42 (http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=48&cap=10) (Marta si Maria - sau ce e mai important in viata)
Marcu 12: 41-44 (http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=53&cap=12) (Pilda vaduvei milostive)
Ioan 12: 1-8 (http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=35&cap=12) ((Untdelemnul scump)

(in paranteze am dat eu un titlu la fragementele alese ca exemplu)

Lumy- mamica lui www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=spic%20de%20grau" target="_blank">David Andréi (11 Martie 2004)

Poti da fara iubire, dar nu poti iubi fara daruire.
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=34758" target="_blank">Povestea nasterii lui David

http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/3;10722;47;1;0/c/-0.5/t/-12/k/5275/weight.png

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Principesa spune:

Spic de grau, ai dreptate, ca sa intelegi ca moartea unei persoane apropiate genereaza o mare nevoie de suport nu ai nevoie de prea multa psihologie.

Cumva o fi sa fie ca niciodata n-a fost sa nu fie cumva

Nu este niciodata prea tarziu sa ai o copilarie fericita

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dulcetica spune:

Spic de griu si eu sint credincioasa insa nu genul practicant.Adica ma rog zilnic la Dumnezeu sa-i fie bine copilului meu,sa aiba grija de tatal meu pe lumea cealalta si atit.Restul le mai descurc si singura!Inteleg ca mamei mele ii face bine sa mearga la biserica unde sint foarte multi oameni de aceeasi virsta,mai discuta stau impreuna la cimitir,etc.Insa as prefera sa-i canalizez energia si "restul" spre lucruri mai lumesti.Imi place sa existe in toate o limita,cu masura,din toate cite un pic.Chiar crezi ca Dumnezeu apreciaza ca ea se priveaza de multe, ca sa faca gesturi ultrareligioase?
Multumesc mult pentru raspunsuri!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

quote:
Originally posted by dulcetica
Adica ma rog zilnic la Dumnezeu sa-i fie bine copilului meu,sa aiba grija de tatal meu pe lumea cealalta si atit.Restul le mai descurc si singura!
dulcetica

adica te rogi din interesGndeste-te ca mama ta are 65 de ani,presupun ca deja se confrunta acut cu ideea mortii(care la 20-30 de ani pare ceva tare indepartat,dar la 65-70 incepe sa devina certitudine),mai ales dupa pierderea tatalui tau.Imagineaza-ti ca poti muri azi-maine,ti-ar mai sta capul la cele ,,lumesti,,?Sau ai incerca sa te pregatesti cat mai bine pentru cealalta viata?care e vesnica,nu trecatoare,ca asta.Irina si bb Ilinca(26 aprilie '04)
"Traim intr-un paradis al nebunilor."
Serafim Rose

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

quote:
Originally posted by dulcetica

Eu suplimentez lunar veniturile ei, nici intr-un caz cu aceasta destinatie.Aici e problema!dulcetica

Ma gandesc ca-i suplinesti lunar veniturile din dragoste pentru ea,nu ca sa-i controlezi viata si sa-i spui pe ce sa cheltuie.Mama ta e totusi o persoana adulta.Irina si bb Ilinca(26 aprilie '04)
"Traim intr-un paradis al nebunilor."
Serafim Rose

Mergi la inceput