Sunt o proaspata mamica macinata de grija locuintei. Va rog tare mult sa ma lamuriti cu privire la urmatoarele probleme:
1. Sotul a primit prin donatie de la mama lui cota ei de 5/8 din apartament, restul de 3/8 fiind a sotului prin mostenire de la tatal decedat. Acest contract de donatie poate fi revocat de soacra mea, avand in vedere ca nu sunt prevazute clauze?
2. Care este modalitatea legala de a intra si eu ca sotie in posesia a 1/2 din apartament, prin vointa sotului?
Daca nu exista nici un fel de clauze in actul de donatie, si daca donatorul nu a prevazut in mod expres ca îsi rezervă dreptul de a denunta unilateral contractul, nu se mai poate revoca. Trebuie vazut exact continutul contractului.
Sotul tau iti poate dona apoi o cota parte din apartament pe care o doreste. Donatia intre soti este insa oricand revocabila, asa ca in orice moment o poate retrage (de exemplu, fereasca Dumnezeu!, inaintea unui divort).
Principiul irevocabilitatii
Liberalitatile intre vii sunt prin esenta lor irevocabile.
Clauzele permise in cazul donatiilor sunt: termenul (in cazul donatiei cu termen), conditia cauzala sau mixta, plata datoriilor prezente, clauzele de inalienabilitate, donatia sub conditia uzufructului, etc.
Contractul de donatie intre soti poate avea ca obiect numai bunurile proprii ale sotului donator si art.937 Cod Civil prevede ca donatiile intre soti sunt revocabile.
eu as recomanda ca soacra sa-i faca sotului contract de vanzare-cumparare(e mult mai sigur daca sotul are frati sau surori).