educatoarele : strategii de acomodare la gradi
Fetelor de 2 zile (vineri si azi) am dat-o pe fii-mea la gradi.In prima zi am lasat-o cum am ajuns singura vreo 20 de minute...A plans tare rau ca o auzeam...Apoi dupa 20 de minute m-a chemat in clasa si am stat acolo cu ea,incercand la sfatul educatoarelor sa o ignor cat mai mult.Azi a stat vreo 40 de minute fara mine in clasa, si a cam plans cu intreruperi insa tot a plans destul de rau si destul de tare.La fel : apoi am intrat in clasa si am stat ca si vineri vreo ora si ceva ,incercand sa o ignor cat mai mult.De cate ori venea sa ma intrebe ceva o trimiteam la doamna educatoare,insa cand se ducea la domana, doamna era ocupata si saracutza ramanea fara raspuns la intrebarea ei.(avea uneori o chestie intr-o carticica si intreba ce e,sau voia sa arate ceva)...oricum per total mi se pare ca educatoarele nu prea participa la adaptarea ei,decat asa: strict rigid(acum trebuie sa facem asta,acum asta...daca copilul fiind la inceput are si el un pic de initiativa nu il baga in seama)
spuneti-mi despre experientele voastre va rog,sunt f interesata ca sa stiu daca judec eu prea aspru si prea subiectiv,sau daca totusi.....
De fatza cu mine una din educatoare i-a zis "acum de ce bazai .nu mai bazai ca e mama aici".Si cand unii din copii vorbesc mai tare exaltati imediat li se zice sa nu mai faca galagie.Sunt eu ciudata si vad ce e mai rau sau e cam naspa per totatl,sau asa cam e peste tot si ar trebui sa incep sa ma obisnuiesc?
am uitat sa scriu:fetita are 2 ani si 4 luni
Raspunsuri
pisi-si-boscu spune:
Ana, la ce fel de gradinita ai dus copilul? Te intreb pentru ca eu asa am patit cu cresa, l-am dus la o cresa fancy, apoi l-am dus la cresa de stat, socata de cele care se petreceau acolo in timp ce parintii nu erau ( am indraznit sa astept directoarea sa platesc taxa vreo ora in hol, timp in care am observat comportamentul educatoarelor ). Dupa aceea, la cresa de stat am dat peste oameni care intradevar aveau grija de copii, care ii faceau sa se simta iubiti.
La educatoarele baietelului meu am observat si eu diverse expresii mai "zgarietoare" la auz, insa am mai trecut cu vederea pentru ca al meu baiat s-a adaptat usor, ii place de fiecare in parte ( pe una ca e draguta, alta e considerata destepata ) si nu mi s-a parut un capa de tara faptul ca ii mai repede cateodata cand sunt prea insistenti.
Si ele sunt oameni si au o rabdare care e pusa zilnic la incercare.
Pisi mamica lui Boscu' mic de 5 ani si jumatate
DidiAlex spune:
Cam nesimtite educatoarele, dar stii si tu asta, au impresia ca copilul intelege lumea!
Uite cum am procedat si o sa procedam incepand cu vineri, 1 septembrie.
Baietelul meu are aprope 2 ani si va merge la cresa. pana acu l-am dat doar de 2 ori pe saptamna. Ajungeam cu 20-15 minute si statea cu el si ne jucam, adika eram activa si educatoarea era prezenta si ea. si incet incet jocul inceput de mine plus alte mamici il prelua educatoarea.
DAR, nu plecam fara sa ii explic (nu stiu cat intelegea) ca plec si ma intorc, ii spuneam pa pa si nu dispaream. La intoarcere, primul lucru ii explicam: m-am intors cum am promis. 80% nu aveam probleme, se juca dar uneori era prea cald, nu bine odihnit si aveam inca plansete, max 1 minute, cronometrat pe hol.
Acu, s-ar putea ca fetita ta sa se simte parasita si chiar este neajutorata de raspunsul/comportamentul educatoarelor.
Vineri noi incepem in alta parte, program lung saptamanal. Directoarea ne-a explicat ca 2-3 saptamani tre sa merg io cu el si incet incet sa ne acomodam. Trecerea nu se face brusc. chiar e contraindicata. Nici plansu asta prelungit nu e bun. Incearca sa vb cu educatoarele sa nu o mai lase sa planga (cam inadmisibil ce fac ele) si sa o antreneze, sa faca ceva si astfel uita si devine placut statul la gradi.
Ana_Alx spune:
deci fetelor voi ziceti ca nu ar trebui sa plec imediat de acolo?ufff....nu stiu cum sa mai fac..mai zicet-mi
cipcipcip spune:
Io zic ca ai dreptate in tot ce zici referitor la comportamentul educatoarelor, dar daca nu auzi/cunosti de o gradinita unde stii sigur ca e mai bine, n-are rost sa te muti ca nu stii peste ce dai.
Cipcipcip si bebe Julia 4 august 2005
Tino-Tino spune:
Sunt educatoare si...educatoare. Nu toti oamenii sunt la fel! Sunt educatoare foarte bune pentru grupa mare (comunica mult mai bine cu copii mari) si sunt educatoare cu multa rabdare ...pentru grupa mica. Perioada de adaptare la mediul scolar este intre 2 si 9 saptamani pentru micuti. Sunt diferite "metode " de a-l ajuta pe copil sa treaca peste acest prag al acomodarii.Daca educatoare este potrivita pentru grupa mica (calma, blanda, cu multa rabdare, iubitoare) e bine ca dimineata sa-l pupati pe cel mic si sa plecati cat mai repede, nu inainte de a-i spune foarte clar ca va intoarceti repede sa-l luati acasa. Daca educatoarea pare putin mai ..."rece", mama trebuie sa fie punctul de legatura,dar sa nu insiste foarte mult. Jucaria preferata care va merge cu copilul la gradinita devine un element important....De multe ori este mai greu pentru mamici; copii uita,se joaca. Succes tuturor mamicilor ! Si eu am trecut prin aceasta etapa a vietii. Acum baiatul meu va merge la scoala. Alte emotii!!
lummy spune:
Este inadmisibil sa se comporte asa cu copilul.
Roxana(1 an si 9 luni) mea merge la gradi de 3 saptamani.Suntem in SUA dar gradinita este romaneasca.Si ea a plans la inceput dar maxin 5 minute pentru ca educatoarele o luau in brate ii cantau, ii dadeau cate o bombonica si asa uita repede de mine.
Eu as zice daca ai posibilitatea sa schimbi gradinita si sa urmaresti atent comportamentul educatoarelor. La urma urmei pentru asta sunt platite sa se ocupe de copii, sa-i antreneze in tot felul de activitati si nu sa-i lase sa se joace singurei intr-un coltisor.
Lummy
cipcipcip spune:
Lymmy, de la departare pare inadmisibil ,si mie mi se pare aiurea, dar sa nu uitam ca in Ro este alt stil, mie mi se pare ca toate cadrele didactice acolo sint mai ciufute, cele care se poarta fain sint raritati. Citeste pe la crese si bone sa vezi cit de greu se gaseste o gradinita buna
Cipcipcip si bebe Julia 4 august 2005
ganda spune:
Esti categorica Cipcipcip, dar eu nu sunt de acord cu tine. Eu inca mai cred ca sunt si in Romania educatoare care isi fac meseria cu pasiune si sunt si pregatite in acest sens. Personal optez pentru educatoare tanara(nu am nimic impotriva celor mai in varsta), deoarece au mai multa rabdare si metode mai noi de a atrage copiii.
Poate ca nu toate mamicile au norocul sa gaseasca de prima data educatoarea ideala, dar totusi sa le mai dam o sansa, poate ca se staduiesc sa devina !