Obiceiuri la construirea unei case

Obiceiuri la construirea unei case | Autor: gabiarama

Link direct la acest mesaj

Am auzit de la mesterii care lucreaza la ridicarea casei ca se obisnuieste sa se puna in virful casei ,pe acoperis ,busuioc ,prosop si doua bete in forma de cruce si sa se dea si o masa muncitorilor.As vrea sa stiu daca se cheama si preotul acum sau doar la sfintitul casei?

Gabi , mama de Mihnea (3-01-2004) si Tudor (20-09-2005)

Poze

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns GeorgetaR spune:

La noi au pus muncitorii un brad (de fapt o creanga)in varful acoperisului de care au legat un prosop. Si niste monezi la fundatie, cica pentru prosperitate. Preotul am sa-l chem dupa ce ma mut, sa sfinteasca casa, dar poti sa-l chemi oricand, chiar si la turnarea fundatiei.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sheritra spune:

Hm, muncitorii de fiecare data cand ma vedeau inventau un sfant sau un obicei: la fundatie (sa nu se scufunde casa), la acoperis (ca sa nu intre ploaia), la pereti (sa nu se darame), etc. motiv de cinste mancare si bautura.
La fundatie am pus bani si am stropit cu vin, strigau muncitorii sa nu mai varsam asa mult sa le mai lasam si lor!

Sheritra

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mama_lui_alex spune:

Sheritra are dreptate!!!!
Si ai nostri au facut la fel!!!

Cutuma spune - arginti la temelie si brad la asteriala...

Mama_lui_Alex

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gabiarama spune:

Multumesc pentru raspunsuri tuturor .

Noi voiam sa sfintim casa inainte de a ne muta , dar pina atunci e cale luuunga .Dar daca tot e vorba de o "pomana " pina la urma , m-am gindit sa le dau o masa zilele astea , mai ales ca si fratele meu face 40 de zile de cind a decedat .Si nu a apucat sa vada deloc casuta noastra .D-zeu sa il odihneasca in pace .

Poze

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mama_lui_alex spune:

Scumpa mea,

Imi pare sincer rau - Dumnezeu sa-l odihneasca!

Este f. bine cum te-ai gandit.
Noi faceam gratar (cu bautura) la incheierea fiecarei etape - mai turnau o placa, terminau etajul, etc...Si noi ne gandeam la fel :"pomana pt. mortii nostri".

Mama_lui_Alex

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sheritra spune:

Draga Gabi,

Imi pare tare rau de fratele tau, DD sa-l odihneasca!

Mamica lui Alex spune f bine, un gratar este cel mai putin obositor (pt noi) si mai binevenit printre muncitori: ei fac focul, ei invart micii, nu le trebuie fata de masa si cutit langa farfurie.
Cu un set de farfurii si pahare de plastic te-ai rezolvat. Si ma serveau si pe mine !
Eu urmaream sa fie totusi la sfarsit de saptamana ca dupa ce se apucau de baut nu-i mai lasam sa lucreze sa nu-si rupa oasele si sa nu pierzi nici o zi de munca caci destul respecta ei toate sarbatorile de spui ca-s calugari, dar de n-au opreliste tot anul!
De sfiintit ai tot timpul poti s-o faci si-n perioada constructiei (daca stii ca te intinzi pe mai multi ani mai ales) sau la final, cand faci chef de casa noua cu toata lumea.

Sheritra

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adi69 spune:

La noi au pus muncitorii o cruce cu o carpa rosie legata de ea si le-am dus niste vin,pe care ,dupa ce a stat cateva ore langa respectiva cruce ,l-au baut muncitorii.Nici vorba de mancare si alte alea..
Si am mai pus la temelie banuti.
Iar pentru distractia noastra am facut o cutie "a timpului" pe care vrem s-o punem in baza scarilor exterioare,cu tablita cu anul deasupra,cutie in care am strans,o poza cu noi trei,copii dupa certificatele noastre,o rugaciune pt casa,cate o suvita de par,si cate o moneda sau bancnota din banii noi.Inca nu am sigilat-o si cred ca mai adunam ceva la ea pana o bagam in ciment pt eternitate..:)
Preotul il chemam dupa ce ne mutam...
Gabi,unde va faceti casa?

Adriana
papa-bun

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ancamironiuc spune:

Noi am aruncat banutzi in fundatie si o sticla de sampanie...dupa ce am baut continutul! Astea cu bradul nu le stiam.

POZE: EMANUEL, LA MARE,MAMININA,MOTI, CASUTA,FLORI

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gabiarama spune:

Adi 69 . Visani , iti spune ceva ? Voi unde aveti casa?

Poze

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adi69 spune:

Inca nu avem propriu zis,..construim la greu de doi ani..poate la anul prin toamna..daca apucam sa ne mutam...In Bucium,in cartierul Bratianu.
Visani e tot prin Bucium..nu?

Adriana
papa-bun

Mergi la inceput