Clasa a VIII-a, batalia pentru liceu
Raspunsuri - Pagina 22
Kikina spune:
Nu, la noi n-a fost suficient. I-a pus stampila scolii pe certificatul de nastere original! Culmea e ca la liceul baiatului cel mare nu le-a cerut nimic in sensul asta. Si e in acelasi sector, la 2 statii mai departe... O fi exces de zel?
Fiquelle spune:
Buna!
Am intrat si eu pe la subiectul vostru, in calitate de...profesor (ca fica-mea are abia 2 ani). Voiam sa va intreb in ce fel va afecteaza faptul ca din 2007 se pare ca se va desfiinta examenul de admitere, intrarea la liceu facandu-se pe baza mediei anilor de studiu si a notelor de la tezele nationale (introduse de la cl. a VII-a). Cum vi se pare. Inca nu am citi din urma(mi-e teama ca se trezeste fi-mea si nu am apucat sa scriu), dar citesc si revin.
P.S. eu predau lb. romana. Daca aveti nevoie de informatii, orice, va raspund cu placere.
Madalina
_
IUBESC VIATA!
Adrianaa spune:
Buna seara!
Iata cateva noutati:
Decizia Ministerului Educatiei de a publica pe net, la 15 ianuarie, subiectele care se vor da in vara anului 2007 la bacalaureat si Testele nationale isca dispute intre parinti, profesori si elevi.
Tinerii asteapta cu nerabdare sa vada dinainte ce vor da la examene, sa mai reduca din invatat sau sa compileze niste texte numai bune de copiat. Parintii nu sunt la fel de incantati de balbaiala oficialilor din cadrul Ministerului Educatiei, care decid, o data la cateva luni, altceva.
"Ne intoarcem la comentariile tocite pe de rost. Cel putin la limba romana va fi un concurs intre cadrele didactice si nu intre capacitatile copiilor de a invata", spune Mihaela Guna, presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti din Invatamantul Preuniversitar (FNAP-IP).
Variantele, la 15 ianuarie
Una dintre noutatile metodologiei de desfasurare a examenelor nationale de anul viitor este publicarea pe pagina de web a Ministerului Educatiei, la www.edu.ro, a tuturor variantelor de subiecte pentru Bacalaureat, dar si pentru Testele nationale.
Elevii de a VIII-a si a XII-a, profesorii si parintii vor putea vedea subiectele cu aproape o jumatate de an inainte de testare. Ministerul a explicat ca, prin aceasta metoda, se urmareste de fapt eliminarea fraudarii examenelor.
"Va fi un numar suficient de mare astfel incat sa acopere toata materia. Dupa 1 ianuarie vom spune public cate variante vor fi exact", a declarat Cristian Mirescu, directorul Serviciului National de Evaluare si Examinare (SNEE).
Se intorc comentariile pe de rost
Parintii si dascalii au ramas fara raspuns la o intrebare importanta. Cat vor invata copiii si cat vor fi nevoiti sa memoreze? "Ne intoarcem la perioada in care se invatau comentarii. Noi, profesorii, nu trebuie sa inmagazinam subiecte, ci sa predam", explica Ioan Lup, profesor de romana la Gimnaziul "Avram Iancu" din Tarnaveni, Mures. El spune ca in cancelaria scolii unde preda lucrurile sunt impartite.
"Depinde foarte mult si de modul in care vor arata subiectele. Unii profesori considera ca este pur si simplu o alta sursa de informare pentru elevi. Altii cred ca scolarii vor vedea pe net ca nu se mai cer anumite teme si vor sari pur si simplu peste acele lectii", adauga Ioan Lup.
Limba romana, filosofia, istoria, geografia sunt materiile cele mai predispuse la tocit, in opinia specialistilor. "De la afisarea subiectelor pe internet, niciun elev nu va mai face materia din programa scoara si - impreuna cu profesorii - toti vor trece la rezolvarea subiectelor de la Bacalaureat sau de la Testele nationale!", afirma Florin Ionita, profesor de limba romana la Colegiul National "Iulia Hasdeu" din Bucuresti.
SOLUTII
Invatarea mecanica trebuie descurajata
Grupul de reflectie, initiativa si consultanta Focus Educatia, format din experti in domeniul invatamantului, sustine ca afisarea subiectelor pe internet compromite ideea de examen, de concurs.
"Bacalaureatul reprezinta mesajul de baza despre cum se invata in invatamantul preuniversitar romanesc. In conditiile in care subiectele vor fi afisate pe internet nu se va mai urmari creativitatea si spontaneitatea candidatilor, ci doar capacitatea lor de memorare. La ei apare acum o dubla intrebare: voi toci sau voi gandi?", spune unul dintre membrii grupului, expertul in politici educationale Alexandru Crisan.
Pentru imbunatatirea evaluarii prin examene nationale, grupul Focus Educatia considera ca este de dorit ca subiectele de examen sa fie astfel concepute si formulate incat sa descurajeze memorarea si invatarea mecanica a unor informatii si continuturi.
Totodata, subiectele trebuie sa masoare in principal competentele insusite in scoala, capacitatea elevilor de a aplica sau de a opera cu informatiile obtinute la cursuri".
Sursa citatelor: www.didactic.ro