BANCA sigura-CREDIT ipotecar

Raspunsuri - Pagina 19

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns irinabobe spune:

la mine asigurarea de viata a fost gratuita dar nu cred ca poate costa mai mult decat cea pt casa adica cam 100 E.
in ceea ce priveste noile norme acum in calcul iti iau toate costurile creditului adica dobanda+comisioane ceea ce inseamna ca se vor obtine mult mai putini bani.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns moko spune:

imi permit sa ma "bag" si eu in discutie si sa va intreb daca ati luat vreuna in considerare creditul in franci elvetieni de la bancpost..
inafara de comisionul acela de schimb din franci in euro, mai exista si alt dezavantaj?( ca eu tot incerc sa-l vad, si nu dau de el)

nimic nu esueaza in aceeasi masura precum succesul.(G.K. Chesterton)
au mai ramas...
poze

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CristinaT spune:

quote:
Originally posted by moko

imi permit sa ma "bag" si eu in discutie si sa va intreb daca ati luat vreuna in considerare creditul in franci elvetieni de la bancpost..
inafara de comisionul acela de schimb din franci in euro, mai exista si alt dezavantaj?( ca eu tot incerc sa-l vad, si nu dau de el)

au mai ramas...
poze

Eu nu!

www.babiesonline.com/babies/o/oana/" target="_blank"> 6 ani si ...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns impreuna spune:

Gaby hai lumineaza-ne si pe noi cum va fi cu noile norme, am auzit ca ar intra ceva in vigoare de luna asta, sti ceva? Si cum va fi dupa ce intram in UE?

Iina cum adica se vor obtine mai putini bani? dupa ce intram in UE_ Eu stiu ca scad dobanzile... si iei bani mai multi...

moko nu am luat nici eu in calcul imprumutul in franci... a scris cineva avantajele si dezavantajele pe o pagina anterioara dar nu mai stiu exact...

Cristina voi ati mai inaintat vre-un pas?
Ca noi tot acolo suntem:)

Fla (sotie si mamica fericita)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CristinaT spune:

quote:
Originally posted by impreuna

Cristina voi ati mai inaintat vre-un pas?
Ca noi tot acolo suntem:)

Tot acolo sunt si acum ma bate gandul sa pierd avansul si sa stau asa cum sunt.... sunt deprimata.

www.babiesonline.com/babies/o/oana/" target="_blank"> 6 ani si ...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irinabobe spune:

uite fla :
"Din octombrie intra in vigoare noile norme BNR care inaspresc conditiile in care bancile vor acorda credite populatiei. Astfel, conform noilor prevederi, in rata lunara va fi inclusa toate costurile unui credit, nu doar dobanda practicata de banci. In plus, la calcularea gradului de indatorare vor intra si finantarile in leasing, ceea ce inseamna ca unele persoane fie vor obtine mai putini bani la contractarea unui credit fie nu vor mai putea lua un al doilea credit, daca suma tuturor ratelor lunare depasesc 40% din veniturile lunare nete.

Banca centrala a modificat si completat Norma 10 / 2005 privind limitarea riscului de credit la creditele destinate persoanelor fizice. Noile prevederi, stabilite prin Norma BNR 20 / 2006, vor intra in vigoare in termen de o luna de la publicarea in Monitorul Oficial, respectiv de la data de 22 septembrie.

Principala modificare vizeaza includerea in ratele lunare ale persoanelor fizice, pe langa suma principala si dobanda, si a altor costuri care decurg din contractele de credite. Costurile reprezinta toate cheltuielile pe care solicitantul trebuie sa le suporte pentru acordarea si derularea fiecarui imprumut.

O alta modificare adusa de actul BNR este includerea leasingului financiar, cea mai frecventa forma de leasing din Romania, in categoriile creditelor de consum si imobiliare.

Leasingul financiar prevede transfer

ul catre utilizator al dreptului de proprietate asupra bunului ce face obiectul contractului, la momentul expirarii acestuia, cand utilizatorul are optiunea de a cumpara bunul. Leasingul financiar reprezinta obiectul a circa 95% din totalul contractelor, la polul opus aflandu-se leasingul operational. Norma BNR mentioneaza ca aceste reguli se aplica si in cazul institutiilor financiare nebancare romane sau sucursale ale celor straine, inscrise in Registrul general tinut de BNR.

Ratele lunare, respectiv principalul, dobanda si orice alte costuri legate de creditele de consum, indiferent de creditor, nu vor depasi 30% din veniturile nete ale solicitantului si, dupa caz, ale familiei acestuia. Pentru creditele imobiliare, limita este de 35%.

In acelasi timp, suma tuturor ratelor, inclusiv cele de leasing, nu pot fi mai mari de 40% din venitul net.

"La evaluarea bonitatii solicitantului se va avea in vedere ca angajamentele totale de plata lunare, ale solicitantului si ale familiei acestuia, respectiv principalul, dobanda si orice alte costuri decurgand din contractul de credit, indiferent de creditor, inclusiv din creditul a carui acordare se solicita, sa reprezinte cel mult 40% din veniturile nete lunare ale solicitantului si, dupa caz, ale familiei acestuia", stabileste norma publicata la 22 septembrie.

Veniturile nete lunare vor fi calculate ca diferenta intre veniturile totale certe, cu caracter de permanenta, ajustate prin aplicarea coeficientilor prevazuti in norma, si angajamentele de plata de alta natura decat cele decurgand din contracte de credit. Nu vor fi luate in calculul veniturilor totale ale familiei veniturile membrilor de familie care sunt si garanti.

Contractul de credit va cuprinde conditiile de scadenta si/sau de dobanda ori alte costuri legate de acordarea si derularea creditului, inclusiv pentru sumele neachitate la scadenta reprezentand rate de credit si/sau de dobanda sau alte costuri.

Neonorarea la scadenta a principalului, dobanzii ori a altor costuri, precum si constituirea de garantii, daca este cazul, vor fi incluse, de asemenea, in contractul de credit.

Creditorii vor stabili in reglementarile interne modalitatea de determinare a angajamentelor totale de plata lunare, aferente acordarii si derularii creditelor, indiferent de frecventa efectuarii platii acestora, potrivit noii norme.

Reglementarea in vigoare precizeaza ca imprumutatorii stabilesc modalitatea de determinare a angajamentelor lunare decurgand din facilitati de creditare la care nu sunt stabilite scadente lunare.

Creditul de consum reprezinta orice imprumut contractat de o persoana fizica in vederea satisfacerii nevoilor personale ale solicitantului si/sau ale familiei acestuia ori pentru achizitionarea de bunuri, altele decat cele care se circumscriu unei investitii imobiliare.

In categoria creditelor pentru investitii imobiliare sunt incluse imprumuturile luate de populatie, inclusiv credite ipotecare, avand ca destinatie dobandirea sau mentinerea drepturilor de proprietate asupra unui teren si/sau unei constructii, realizate sau care urmeaza sa se realizeze, precum si creditul acordat in scopul reabilitarii, modernizarii, consolidarii sau extinderii unei constructii ori pentru viabilizarea unui teren.

Leasingul financiar ce corespunde destinatiilor mentionate va fi inclus in cele doua categorii de imprumuturi. "
asa ca pana aderam noi si scad dobanzile ne omoara BNR cu normele lor...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irinaelena spune:

Gaby, in cazul nostru, sotul a trebuit sa faca asigurare de viata, si costa 246 euro pe an, asta la o valoare a creditului de 45000. Mentionez ca firma de asigurari este Allianz.

Daca vrei sa iti faci pe cont propriu...cred ca poti sa platesti si mai putin, depinde ce vrei sa acoperi cu ea. Am impresia ca sunt foarte multe tipuri de asigurari.

Irina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Gaby spune:

Buna,

Legat de norma valabila din data de 22 oct....ca sa zic, era de asteptat:bnr vrea cu tot dinadinsul sa restranga creditarea...chiar daca creditul ipotecar in romania este extrem de slabut, daca imi permiteti.

Pana acum, bancile nu introduceau in totalul costurilor si comisioanele, doar dobanda. Si la acesta s-a lucrat mult, adica au "inventat" dobanda fixa in primul an, sau doi, apoi variabila; cu acesta gaselnita, bancile atrageau destui clienti si ofereau credite mult mai mari...Acum cand, bancile vor fi obligate de lege sa combine dobanda+comisioanele, lucrurile vor fi mai grele: sume mai mici!asta e...Fla, grabeste-te!!!!uite asa vom obtine credite mai mici, pana la anul, cand speram in dobanzi mai mici, nu foarte, si o sa fie o rebalansare.
Un alt lucru interesant ar fi ca pana acum in totaul creditelor nu se calcula leasingul, din octombrie - da...deci se vor aduna creditele + leasingul= sanse mai putine de a obtine credite!

Multumesc irina, am inteles cum stau lucrurile...

MOKO: eu zic sa-l iei in considerare...e bun! singura problema e riscul valutar, dar pana la urma, cine nu risca...si oricum, "riscul" e mic, dupa parerea mea. Vezi aici un material despre creditul Bancpost:
http://www.bankingnews.ro/Stiri/Dobanzile+elvetiene+lovesc+in+aceasta+toamna+piata+creditelor+ipotecare

Succes tuturor!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns impreuna spune:

Irina si Gaby multumesc mult. Acum am si dovada sa ii arat sotului care sustinea ca se vor relaxa conditiile nu restrange
Eu sper sa rezolvam pana atunci, saptamana asta asteptam raspunsul de la banca, nu stiu dc va fi cel final...

Voi ati auzit cumva de spaga la banci pt obtinerea creditelor?

Gaby, daca bancile iau in considerare orice asigurare de viata (de la firme serioase) ar fi bine sa iti inchei o polita care sa contina si acumulare de capital pt pensie privata. Si impusti 2 iepuri deodata.
Noi avem la AVIVA, dc te intereseaza iti pot spune mai multe cand vb pe mess.

Cristina bafta maxima, sper sa nu fie nevoie sa pierzi avansul, trebuie sa existe o solutie. Sau macar sa extindeti termenul pana se iveste solutia...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns moko spune:

quote:
Originally posted by Gaby
MOKO: eu zic sa-l iei in considerare...e bun! singura problema e riscul valutar, dar pana la urma, cine nu risca...si oricum, "riscul" e mic, dupa parerea mea. Vezi aici un material despre creditul Bancpost:
http://www.bankingnews.ro/Stiri/Dobanzile+elvetiene+lovesc+in+aceasta+toamna+piata+creditelor+ipotecare

Succes tuturor!

omul cu... banca la cap! www.bankingnews.ro

multumesc mult!!sunt binevenite incurajarile tale!!

au mai ramas...
poze

Mergi la inceput