Cat costa gradinita in tara unde locuiti?
Dragi mamici,
Am o mare curiozitate si nu gasesc nici unde destule informatii clare. Ma intereseaza cat costa ingrijirea copiilor in tara unde locuiti , si ce pondere are acest pret din salariul minim pe economie.
Acum am facut un calcul si in Irlanda unde salariul min este in jur de 7 euro/ ora tariful pentru gradinita este cam 5 euro/ ora, cu mici diferente. Problema e ca toate gradinitele sunt private si din cauza ca cererea este foarte mare isi permit sa faca ce vor. Ce alte forme de ingrijirea copiilor mai cunoasteti acolo unde locuiti si daca stiti cum se poate sparge acest monopol.
Si inca ceva care mi se pare absolut stupid...Luna trecuta gradinita a fost inchisa 2 saptamani, au fost plecate doamnele in concediu, si noi ca fraierii trebuie sa platim pentru toata luna. Ce parere aveti?
Va multumesc pentru radbare si va astept impresiile cu mare interes.
Raspunsuri
tlaura spune:
Si aici gradinita este exorbitant de scumpa probabil tot din motivul ca nefiind obligatorie, nu exista gradinite de stat. Din cate stiu eu, un venit minim al celor de aici ar fi cam in jur de 400 lire turcesti; ori, o gradinita la program intreg, costa aproape 600 de lire; deci un salariu minim, si jumatate.
Bineinteles, conditiile sunt super; l-am avut si eu pe Andrei anul trecut la una din gradinite, si plateam pentru 3 ore, 220 de lire. Nu l-am mai dus, pentru ca avand in vedere diferenta de limbaj, nu socializa cu ceilalti copii/ si nici ceilalti cu el. Iar asta era singurul motiv pentru care voiam sa mearga la gradi.
oricum ,noi nu stam definitiv aici (mai avem 2 ani), iar cand va fi necesar sa faca clasa pregatitoare, o va face in romania!
Nu stiu ce sfat as putea sa-ti dau cu privire la problema ta; cat despre spargerea monopolului gradinitelor particulare... nu vad cum ai putea face; doar sa infiintezi tu una!
Indiferent ce hotarare vei lua, iti doresc bafta!
www.imagestation.com/album/?id=4287441075&code=8712142&mode=invite" target="_blank">Poze
crystina spune:
Eu zic ca peste tot gradintile sunt scumpe.
Noi platim pe luna aproape 700 de lire sterline, adica 1000 de euro..salariul minim pe economie e de 5 lire si ceva pe ora, la gradinita e 4 ,75 lire/ora. E scump dar asta e varianta care ne-a placut cel mai mult.
O alta varianta ar fi childminder..duci copilul acasa la childminder, sta acolo cu alti cativa copilasi, de regula 2, 3,4..ies la plimbare, mananca bine. Noi am preferat gradi pentru ca Lilly iubeste sa fie printre copii multi, sa zbenguie in spatii largi.
Uite www.childcare.ie/index.php#" target="_blank">aici un link despre variantele de childcare in Ireland.
Cat despre inchisul gradinitei si luatul banilor uita-te si tu pe contractul pe care banuiesc ca l-ai semnat la inceput..sa vezi daca mentioneaza situatii de genul asta. Si noi de exemplu trebuie sa platim in continuare pentru perioada cat Lilly sta acasa fiind bolnava - si in iarna a stat vreo 2 luni si jumatate- dar macar ne-au anuntat de la inceput ca se va intampla asa.
Bafta multa!
Otilia spune:
Ma ingrozesc cind vad ce preturi sunt prin alte parti!
Aici gradinitele publice sunt gratuite iar cele private costa cam 30 € pe luna. Locuri sunt peste tot.
Eu mi-am dat fata la o gradinita publica si sunt foarte multumita.
Educatoarele sunt excelente si in plus fac o multime de activitati extra-scolare (gratuite toate), ca de exemplu ponei, pescuit, muzica (flaut), inot, uneori merg la filme sau la spectacole - toate astea sunt finantate de primarie si de o asociatie de sustinere a gradinitei (formata de parinti), sponsorizata de unele firme de pe aici, din donatii sau din alte activitati de binefacere: vinzarea de gogosele sau de jucarii de ocazie, tombole etc. Chiar si taberele de vacanta sunt in parte finantate de asociatie astfel incit sa poata profita cit mai multi copii.
Poate v-am dat idei ;).
floricici din gradina mea
cornilia spune:
Noi vrem sa o dam pe Maya la gradinita din septembrie. Am tot cautat si analizat gradinite private. Majoritatea percep o taxa de 550-600 USD pe luna, 5 zile pe saptamana, de la 8:00 la 13:00 (unele includ lunch, altele nu). E scumputz dar nu prea avem alternative.
Cat priveste salariul mediu...s-ar putea sa gresesc ... dar eu cred ca este in jurul sumei de 1000 - 1.500 USD.
Cornelia si Maya (06.07.2004)
akemi spune:
Doar citind ma ingrozesc cat de scumpe sunt gradinitele la voi.Fetita mea este acum la cresacare ma costa pe luna doar autobuzul ,pranzul si alte mici activitati.Suma pe care o platesc este in jur de50 USD,normal se ia in functie de salariu ,dar eu anul trecut nu am lucrat si nu imi iau decat suma de 50 USD.Aici la cresa nu tio primesc decat daca lucrezi.Gradinitele sunt toate private dar nu sunt ffff scumpe,injur de 400~500 USD pe luna .Salariu pe economie este in jur de 1800~2000~2300 de USD ,deci mi se pare ceva rezonabil daca ambi parinti lucreaza.Desi programul este cam scurt de la 8 la 13 .In schimb la cresa este de la 9 la 4.30,iar daca mergi personal dupa copil este pana la 19.00.Este un program fff bun pentru ca include multe activitati cum ar fi,inot,pian,invatarea limbi engleze si multe alte activitati.
Gabrielama spune:
In Bucuresti, o gradinita particulara (din experienta mea) costa in jur de 300 - 350 USD/luna. Gradinitele de stat sunt aproape gratuite, stiu ca se plateste o suma cam de 10 USD pe luna.
Salariul minim in Romania - brut - 330 RON (~120 USD), salariul mediu - oficial pe luna mai - 1109 RON (~410 USD).
Gabi
Balance diet means chocolate in both hands!
alba spune:
violetzyka,si la noi a fost la fel,a trebuit sa platim toata luna complet,chit ca gradinitza a fost inchisa 3 saptamini,asta e asa peste tot,cred eu :-)
Darian a fost in Germania la o gradinita care apartine de Crucea Rosie cu program scurt de la 8.00 la 12.00 fara mic dejun.
Plateam lunar 71 €.
Alba,mami de Darian (6 ani) & Cassian (1 anisor)
http://fotoalbum.web.de/gast/corinastella/Cassian
"Intreaga suferinta din lume apare din dorinta egoista de fericire doar pentru sine.
Intreaga fericire din lume apare din dorinta de a-i face fericiti si pe ceilalti."
lau10 spune:
In Londra unde locuiesc eu platest 675 de lire pe luna full time cu mese incluse, in conditiile in care eu castig 1600. Mi se pare absurd, mai ales faptul ca nu avem de ales pentru ca nu exista gradinite de stat.
Mi-o o ciuda de mor pentru ca din aceasta cauza nu imi permit sa fac al doilea copil ceea ce e dureros.
Noroc cu sotul ca lucreaza si castiga destul de bine pentru ca salariul meu se duce pe billuri.
Va pup
Alyssa spune:
Pentru cele doua fete ale mele 4 ani jumate si sase ani ar trtebui sa platesc $1,150.00 la day care.
Pina acum o luna a avut grija matusa mea de ele si o plateam $1,000.00 pe luna.
Acum o luna, discutind cu o colega de munca mi-a spus sa ma duc sa fac cerere sa imi suplimenteze guvernul o parte din bani. Ea are un baietel si tot asa, este despartita. Salariul il are cam cit al meu si in plus primeste si pensie alimentara de la fostul sot. Deci este un pic mai bine ca mine. Ea mi-a spus ca s-a dus la guvern si a facut cerere si ca i-au aprobat sa plateasca pentru baietel numai $15.00 pe zi adica $300.00 pe luna.
Am fost si eu a doua zi cu toate actele si am incercat si eu. Pina atunci crezusem ca acest supliment de la guvern este valabil numai celor cu venuturi foarte mici, habar n-am avut de asa ceva... Ei bine, tipa aia baga toate numerele in tabela ei de calcul si imi spune ca ma incadrez la $15.00 pe zi pentru amindoua fetele... O pun sa calculeze inca o data, ca ma gindesc ca este greseala pentru ca am salariul peste mediu... da, $15.00 pe zi... Si a pus mina pe telefon si a telefonat gradinita de linga mine, la doua stradute de unde stau si le-a spus sa imi rezerve doua locuri... simplu si foarte rapid!
Intre timp si-a gasit si matusa mea de munca la un supermarket si este si ea multumita. Nu am putut sa o las cu ochii in soare...
De luna trecuta deci le duc la day care si platesc $300.00 pe luna (pentru doua fetite) care este mai putin de 10% din salariul meu.
Sper ca iti foloseste informatia...
Alice