ADOPTIA-TEMA LIBERA DE DISCUTII,SAU SUBIECT TABU
Raspunsuri - Pagina 4
flaviutza spune:
apropo AISSA de celule. atat primeste un copil de la parintii naturali.2 celule,ovulul si spermatozoidul,sau mai pe romaneste ambalajul,ca restul,sufletul,personalitatea,toate sunt modelate de ala care il creste.ca daca fi-mea ,sa presupunem ar fi fost crescuta de alta familie sigur nu ar fi identica cu cea pe care o cresc eu.
am vazut , si am cateva cunostiinte cu copii mici adoptati ,cel putin 4,urmatoarul lucru. sunt doua tipuri:
unul care ascunde adoptia sau cel putin nu discuta in prezenta copilului,e un subiect tabu.
celalalt spune oricui intreaba sau nu mai ales daca bebe e mic, chiar din primele replici. "vai,ce va seamana""da?!dar e adoptat" sau asa ceva.parca ai ridica un zid de protectie.spui de la inceput,urmaresti reactia,te uiti imediat la fata aluia,si in functie de asta te retragi sau din contra te apropii. parca incerci sa ridici un zid de protectie.
diferenta intre o mama naturala si una adoptata e RELAXAREA cu care priveste lucrurile prima. ca sa nu credeti ca mamele naturale nu-si aud nimic din ce n-ar vrea sa auda,sau ca "tanti torita" are predilectie pt adoptati. sa va dau ex din ce mi-am auzit eu
una: "doamna fetita e prea grasa,vedeti sa nu va semene" .nod in gat.
sau " e prea obraznica(asta o auzi azi)de ce-mi batu baiatu?!pleaca mihaita" sau cireasa de pe tort la socrela,pe cand ALE avea 1 an jumate "e prea agitata,fata asta are ceva,sigur nu e din partea noastra noi suntem calmi,sau poate e de la alea 3 tigari pe zi din sarcina".
kestia e ca se gasesc tot timpul binevoitori ,totul tine de cum vede sufletul tau problema.ca daca e copilu'meu si eu stiu ca nu-i nici gras,nici prost nici bataus ,nu-i nici un bai. si asa ar trebui sa privim toate mamele situatii de genul asta.
numai ca ma gandesc eu ,ca totusi,in sufletul unui parinte adoptiv se petrece ceva mai mult . ma gandesc ca exista un strop de ...ceva ,un sentiment de teama si altele, ascuns in subconstient care sta ca un drob de sare . pe deoparte vezi cu ochii tai ca ,copilul ii destept ,ii frumos si culmea iti seamana pe zi ce trece mai mult si vine drobul de sare si iti spune ca parca totul e pre frumos ca sa fie adevarat si parca nu iti vine sa te bucuri asa cum trebuie. ca poate va afla si va fi trist, ca poate doamne fereste va fi privit altfel,ca poate isi va cauta parintii etc.
parca mie imi garanteaza cineva ca al meu natural va termina scoala magna cum laude,si nu ma va parasi la maturitate si mai stiu eu cate.nuami ca eu evit sa ma gandesc la din astea, pe cand,cred, un parinte adoptiv o face mai mult decat ar fi cazul.
pt ca in definitiv copilul e al tau cu fiecare celula,tu il formezi,si de educatia ta depinde viitorul lui. in toate sensuurile. ca, daca tu ii sadesti de mic increderea in el ,faptul ca e unik si iubit si puternic si frumos,pot sa vina 10 tanti x sa-i spuna ca-i abandonat.
sau daca il faci sa te respecte, respectandu-l tu pe el in primul rand,nu-l pedepsesti cand nu e cazul iar cand e cazul o faci corect si suferind la una cu el, n-o sa-ti spuna in veci "ma pedepsesti ca sunt adoptat" si oare,aduceti-va aminte cate nu le-am spus parintilor nostri adolescenti fiind? ca eu stiu ca i-am zis odata ca mai bine facea avort ca sunt tare nefericita(nu ma lasa la disco).
deci,cred ca totul priveste de cum interpretezi tu. ca un parinte natural il doare in cot (ma rog,poate nici chiar asa) si de tanti x si de propriul odor cand i-o zice la suflet.si un parinte adoptiv care a trecut prin atatea sufera de doua ori mai mult.
dar si unul si altul au un copil unic,frumos si destept si cred ca pana nu ucizi total drobul de sare din subconstient si realizezi pe de-antregul ca ai cel mai iubit cel mai frumos si istet copil,si seamana cu mine si cu tot neamu:),ca doar e al meu cu cine naiba sa semene ,deci pana nu indepartezi total orice urma de teama referitor la viitor, nu poti sa treci indiferenta peste "tanti torita" .
Alexa Ioana spune:
flaviutza ... sincer, n'am cuvinte scrii atata de frumos... iar cuvintele tale mi'au ajuns la suflet !
ma bucur tare mult de fiecare data cand te citesc. si ma bucur ca ai venit in "gashca" noastra !
de ar gandi mai multi oameni ca tine, toate ar fi mult mai simple pe lumea asta...
alexa si mami
Pentru Barbye - una dintre noi! Trebuie sa ajuti!
MadaJianu spune:
flaviutza...ce sa-ti spun?! sunt extrem de impresionata de ceea ce ai scris tu aici. in primul rand ca nu credeam ca o persoana care nu trece prin greutatile adoptiei poate sa gandeasca asa de clar despre adoptie...sau poate tocmai ca nu ai trecut prin asta vezi lucrurile clar.
oricum, m-ai impresionat si drept consecinta am tras la imprimanta toate raspunsurile date de tine (ca sa l citesc mereu) si voi incerca sa gandesc si eu ca tine...chiar peste cativa ani cand lucrurile se vor complica pt ca copilul va vrea niste raspunsuri legate de venirea lui pe lumea asta.
bravo!!! pt tine. astept cu nerabdare sa mai scrii pe acest subiect.
flaviutza spune:
sincer, ma bucur enorm ca ma primiti in gasca. am scris ceea ce am scris pt ca vad ca pe acest forum se discuta la lat nivel, nu vreau sa jignesc alte forumuri(sau ma rog persoanele) da nu ma vad conversand pre mult despre alaptat si scutece .si un alt motiv e ca ma pregatesc pt faculta de asistenta sociala(asta am vrut sa fac demult,acum s-a infiintat la noi in oras resp sectie)ca de ASE-ul pe care sper sa-l termin anu' asta m-am saturat
v-ati intrebat vreodata de ce copilul adoptiv seamana,de regula,fizic vorbind cu parintii(adoptivi).
nou-nascutul este dominat de instincte. el nu gandeste logic,rational. asta apare destul de tarziu.gandirea orientata -obiect pe la vreo12 luni, gandirea abstracta dupa 3 ani.
si primul si cel mai important instinct e ala de supravietuire,specific tuturor fiintelor vii.de instinctul de supravietuire tin atat reflexele primare(de supt,de apucare,morro),cat si primele achizitii pe care le face bebe.
pt ca inainte de a sta in fund, inainte de a-si tine capul chiar,bebe invata,la aprox 4 saptamani sa surada. apoi,la 6 sapt. gangure firav. este prima incercare constienta de comunicare. de-abia apoi se ocupa de achizitiile fizice(tinut capul,stat in fund, mers)
adica puiu' de om prima data se asigura ca nu va fi respins(iti zambeste si te-a "nenorocit" definitiv.e sigur ca nu=l vei lasa. probabil ca pe primele trepte a ceea ce noi numim om modern, au supravietuit doar acele exemplare care i-au convins prin suras si gangurit pe parintii sa nu-i arunce. pt ca atunci hrana nu era la discretie. din acelasi motiv, puiul de caprioara de exemplu se ridica din prima ora in picioare. pt ca lui pt a supravietuii ii este necesar sa poata sa mearga din prima clipa.
totul tine de acest instict si de adaptarea la mediu. adaptarea la mediu se face tot pt supravietuire si este una din legile importante ale evolutiei unanim valabila pt orice fiinta vie.
persoanele de prin desert au pielea groasa, transpira putin. asta pt a.nu se deshidrata.pers care stau in zone cu soare tot timpul anului sunt inchisi la ciloare(rasa neagra)
pers. din zone nordice sunt blonde cu ochi deschisi la culoare. epiderma lor nu are nevoie de asa o protectie impotriva soarelui.
asta inseamna adaptare la mediu.
suntem unanim de acord ca un cameleon(si mai sunt cateva specii de animale) isi schimba culoarea instantaneu in functie de mediul ambiant. pt a se face neobservat si implicit a supravietui.
atunci ,daca acceptam ca un animal simplu si neevoluat, poate face asta, de ce oare o fi greu de acceptat ca un pui de om,care om se presupune a fi cel mai EVOLUAT ORGANISM nu poate prelua unor luni sau ani trasaturile fizice ale celor de care depinde,parintii. simpla ADAPTARE LA MEDIU SI INSTINCT DE SUPRAVIETUIRE.
am citit de mult, tot pe net,studii despre gemeni univitelini ajunsi in familii diferite si care la aprox 15 ani nu mai semanau de loc unul cu altul .daca mai gasesc kestia aia, va dau linkul.
apropo si copii naturali trec prin asemenea faze. la nastere ti se pare ca aduce cu mama. peste cateva luni parca totusi ar semana cu tatal. trasaturile se schimba constant pana ajunge la maturitate. oare de ce ma intreb?
Mmmaria spune:
Eu am o intrebare pentru tine: crezi ca la Facultatea de Asistenta Sociala gandesc ca tine si te invata ce iti doresti tu sa te invete? Nu vreau sa te flatez deloc dar cred ca esti mai in masura sa dai lectii si sa tii cursuri decat sa stai in banca. Daca vei fi norocoasa, vei avea maxim un (unu) profesor adevarat care sa nu dicteze tampenii ci sa va povesteasca lucruri interesante, care sa nu-ti dea o bibliografie nefolositoare ci sa iti recomande ce trebuie cu adevarat sa faci/citesti/studiezi.
Insa daca ai nevoie doar de diploma aceea ca sa-ti urmezi instinctul si sa faci si altora viata mai frumoasa, cum ne-o faci noua, atunci succes!
flaviutza spune:
nu am nici o asteptare de la respectivii profesori, sunt ce-i drept curioasa ce gandesc si daca totul se reduce la a p[reda o materie sau chiar pun suflet. dar cunosc cateva fete care au terminat in bucuresti respectiva sectie si care da, gandesc ca mine ,se pare ca generatia asta crescuta dupa revolutie a invatat ceva ,dar care culmea nu-si gasesc loc de munca printre "vechii" din sistem.
dar am dat odata de un psiholog,mai exact specializat in logopedie ,tanar.29 ani,fara copii si tot ceea ce stia era din carti,desilucra in domeniu de 3 ani.
ma speriasem cafi-mea dupa ce a vb primele cuvinte a facut o pauza de vreo 6 luni. si ala imi pune in brate testul portage,cu dezvoltarea psihomotorie a copilului si imi spune ca fi-mea ii rau in urma la cap limbaj. eu sa pic din picioare,nu citisem nimic, iau testul si citesc si ma doare capul adica la un an copilu trebuia
sa-si spuna numele la cerere
sa combine cuvinte cu gesturi
sa numeasca obiecte,fructe,parti ale corpului.
omu incerca sa ma convinga ca fi-mea care avea in repertoriu doar mama tata si pui e clar in urma. si eu i-am spus aluia daca are copii. si nu, nu avea. si l-am intrebat daca alti copii pe care i-a vazut faceau la 1 an kestiile alea. si a zis ca cei normali da, faceau. eu una sincer nu am vazut nici unul . or fi, dar raritati.
si m-am convins ca tre sa citesc eu ca sa vad ce si cum. si apoi am dat si de partea cu asistenta sociala,care mie mi-a placut ca si meserie, mi s-a parut ca mi se potriveste perfect, imiplac copii, si mi-ar face placere enorma sa lucrez cu ei si cu parintii lor .
iar in sistemul nostru e nevoie de oameni dedicati. eu una nu inteleg legea adoptiei asta noua e cea mai mare tampenie. adica incerci sa bagi un copil lasat de mama lui in spital pe gatul rudelor ,care si alea au de cele mai multe ori sit financiare precare
caz concret o vecina din cartier, a luat copilu in plasament, la cateva zile, si niste ....de la dpc s-au dus la parintii naturalei si le-au zis ca daca il ia beneficiaza doi ani de aia 8 milioane si l-au luat.si saraca femeie ,adoptiva a trait un soc, si renuntase,pana cand a vazut la protv o stire cu un nou nascut abandonat in scara blocului tot din tg jiu si acum sunt o familie fericita.
dar stiti ce? legea asta cred ca e data ca sa placem cat mai mult UE -ului, trebuie sa avem o rata a abandonului cat mai mica nu? deci pt dpc reintegrare in familie(chit ca ce conditii si ce familie...) =OK, adoptie=WRONG.
iar am avut acum o sapt ocazia sa cunosc o asistenta mat. are in grija o fetita de 1 an si10 luni. si copilul ei de 7 ani(azi i-am vazut venind de la scoala cu baiatul,prima zi).
fetitei de-abia acum i-au dat statutul de adoptabil, si saraca maternala era disperata ca cine va veni si i-o va lua,daca o vor ingriji,etc. ii vine sa o adopte ea,dar sit e grea(cu banii).
e o fetita superba,dulce,vorbareata ,imbracata frumos intodeauna,ingrijita. m-a impresionat palcut.dar am o intrebare.
atat de mult dureaza pana e declarat un bebe adoptabil? aproape doi ani??
silvia_112 spune:
Flaviutza un bebe poate deveni adoptabil si la 4-5 ani depinde ce situatie are si cum se misca cei de la dpc,iar in legatura cu faptul ca un copil de 1 an trebiue sa spuna ce zicea stimabilul logoped,eu cred ca numai teoretic ptr. ca practic nu prea am auzit.Florina la 1 an si 3 luni arata unde este nasul ,ochii,gurita,spune cum face vaca,cocosul,calul si mai multe dar pana la a lega fraze si ce mai zice logopedul eu cred ca mai trebuie cam 1 an.
flaviutza spune:
fi-mea avea vreo 15 luni atunci ,m-am panicat putin,dar acum vorbesteee,de ma toaca.ce-i drept rareori si numai strictul necesar cu strainii. dar cu "pretenele" sa te tii. apropo, mi-e dor de MI-HA, cred ca sunt pe la tara :).
azi fi-mea m-a lasat masca . dupa ce ieri mi-o facuse de bine (am realizat ca stie pe de rost toata"cutiuta muzicala" si "ghita vino la portita" si multe altele,azi mi-o facu de rau.
am prins-o furand .da ati citit bine. am intrat in magazin,eram si imbracata in trening de casa(adica mai nasol) sa cumpar creioane colorate. si ea, Printesa, a dosit sub gecuta un plus micut. am realizat dupa ce am iesit din magazin(ii iesea codita pe sub geaca) a facut-o intentionat. am dus-o inapoi si sa fi vazut ce fata a facut vanzatoare . am intrebat-o de ce , a zis ca mami n-are bani(ii mai zic uneori cand nu vreau sa ii cumpar ceva) si aia, vanzatoarea a dat din cap a mila..va dati seama ce jenant??
na c-am dat-o in bara.
in alta ordine de idei, are cineva cumva idee de unde as putea procura ceva desene animate, joculete simple pe cd ,pe net s-or gasi ?
ca e disperata de ceva timp dupa ceea ce inseamna computer. a reusit sa invete si literele de la tastatura. si azi mi-a aratat un g si un m si mi-a zis "g-gabii,m-mamiii"
va pup si va mai scriu (dupa ce iau examanu' de maine )
Copiii vostri nu sunt ai vostri . Ei vin prin voi, dar nu din voi. Puteti sa le dati dragostea , nu insa si gandurile voastre, fiindca ei au gandurile lor. Le puteti gazdui trupul dar nu si sufletul. Puteti nazui sa fiti ca ei , dar nu cautati sa-I faceti asemenea voua, pentru ca viata nu merge inapoi , nici nu zaboveste in ziua de ieri”
flaviutza spune:
na,ca am reusit sa-mi trag si semnatura !
"Copiii vostri nu sunt ai vostri . Ei vin prin voi, dar nu din voi. Puteti sa le dati dragostea , nu insa si gandurile voastre, fiindca ei au gandurile lor. Le puteti gazdui trupul dar nu si sufletul. Puteti nazui sa fiti ca ei , dar nu cautati sa-I faceti asemenea voua, pentru ca viata nu merge inapoi , nici nu zaboveste in ziua de ieri”
Costi spune:
http://www.cartiaudio.com/Copyright_Delia_Ianta_2003/Povesti/tinerete.htm
http://jocuri.divertis.net/joculete.php
Pentru Flaviuta si printesa ei.