program lung sau scurt?
Raspunsuri - Pagina 3
Ramona J spune:
O sa va suparati pe mine, dar mi se pare ca sinteti foarte comode. Inteleg ca unele lucrati si nu se pune in discutie, atunci copilul merge la program lung. Dar vorbiti despre copii ca despre niste monstri. Nu se imbraca singuri, nu maninca, nu stiu ce mai fac sau nu fac. Pai asta a cui responsabilitate e? Tine de educatie. E echivalentul lui fumeaza, se drogheaza de mai tirziu. Atunci unde-i mai dati?
Poate sint prea brutala in ceea ce spun, dar sint multe asemenea postari.
Si eu votez pentru programul scurt, daca e posibil. Copilul mic are nevoie de socializare, dar si de caldura oferita de familie, de atentie "one on one". Si de ce ar fi greu sa-i scoatem zilnic in parc? Pai in loc sa stai cu el in casa (unde probabil devine irascibil) mai bine iesiti afara.
Greu de crezut ca mincarea de la gradinita e mai sanatoasa sau de mai buna calitate decit cea facuta in casa.
Nu sint de acord cu persoana care e educatoare si are nevoie de program lung pentru a-i invata pe copii.
La virste mici totul trebuie sa fie o joaca si nu ii tintuim locului nu stiu cite ore sa-i invatam... ce la trei ani?
The best thing you can do for your children is to love your wife.
lenav7 spune:
Chiar nu vreau sa discut in contradictoriu cu nimeni! Consider ca imi pot spune parerea, mai ales ca am trecut prin toate formele de program pe care le are invatamantul prescolar. In ceea ce priveste ce anume poate invata un copil la trei ani, ar mai trebui deschise niste carti de psihologie! Nici nu va imaginati cate lucruri pot invata copiii la varsta prescolara! Eu ma refeream la faptul ca la programul prelungit, actiunea educativa se intinde pe o perioada mai lunga, in beneficiul copilului. Dar, fiecare e liber sa aleaga ce e mai potrivit copilului sau! Oricum, va doresc succes si adaptare rapida!
Ramona J spune:
Scuze daca am suparat pe cineva. Se stie ca la virste mici copiii "absorb" totul. Dar eu mai cred si in libertatea lor de a alerga, de a descoperi lumea in ritmul lor.
Copiii care sint la program pina seara nu au sansa asta.
Tot mai putini copii se bucura de chestia asta. Imi pare rau ca nici copiii mei nu mai au libertatea care am avut-o eu cind eram mica. Plecam "la copii" dimineata si mai veneam seara, cu pauzele de masa de rigoare. Eram liberi si ne jucam de-a piratii, alergam, ne cataram...
Toata viata vor avea program si sefi (altii vor fi sefi, dar tot vor avea program).
dara spune:
Probabil m-am exprimat eu gresit sau mai exact n-am scris toata povestea. Nu mi-e "lene" sa-mi educ copilul ba chiar ma straduiesc sa-i ofer tot ce-mi sta in putere, pe toate planurile. Nu stiu de ce se scriu rautati, nu stiu daca asta s-a intentionat...
Pur si simplu am vrut sa spun ca fetita mea a invatat sa manance singura la gradi in sensul ca s-a obisnuit sa manance singura acolo, fara sa fie ajutata... Am zis si eu...
Dara si Darisor
Ramona J spune:
Nu m-am referit la cineva anume. Stiu ca in colectivitate copiii maninca mai bine ca se iau unii dupa altii.
Dar daca te uiti peste postari vei vedea ca lumea asteapta multe de la gradinita. Eu cred ca la virste mici primul rol in educarea copilului trebuie sa ii revina familiei. Ma gindeam la cei sapte ani de acasa. Toata lumea e din ce in ce mai ocupata si lasa lucrurile astea pe seama gradinitei sau a scolii. Apoi ne trezim ca sintem straini de copiii nostri.
Nu vreau sa jignesc pe nimeni, daca vreti luati mesajul asta ca pe un semnal de alarma.
Eu am cunoscut mamici care stau acasa, au timp liber si totusi dau copiii la program lung. Mai stiam pe cineva care a luat babysitter sa se ocupe de copil si ea (mama) facea treaba in casa. Eu as fi preferat sa iau pe cineva care face treaba in casa ca sa pot sta eu cu copilul.
emasto06 spune:
Revin si eu. Imi pare bine ca subiectul are "priza" printre mamici, pentru ca este foarte important.
Eu sunt de acord cu cele spuse de Ramona. Pentru parintii care nu au cu cine sa-si lase copiii in timpul zilei, programul lung este singura alternativa si atunci nu trebuie comentat.
Varianta programului scurt apare atunci cand exista posibilitatea de a fi preluat copilashul de cineva din familie dupa pranz.
In ceea ce ma priveste sunt total si fara nici o retinere pentru programul scurt. A trece dintr-o data de la mediul familial intr-un mediu strain si a lasa copilul in totalitate la indemana unor educatori mi se pare o abandonare muuult prea timpurie.
El devine preaaa repede un mic strain, sa fiu bine inteleasa , vorbesc de 3-4 ani, despre care nu prea stim cum mananca , cum se culca , ce vorbeste , toate celelalte.
Si eu am servici pana seara , ajung uneori si dupa 8 seara. Dar in timpul zilei vorbesc mult la telefon cu el, mama (care sta cu el) imi poveste ore in sir fiecare miscare, eu ii dau sfaturi(idei spuneti-le cum vreti) despre fiecare lucrushor. Stiu totul despre el. Eu nu contest ca sunt poate si gradinite unde ai o astfel de colaborare cu educatorii. Eu n-am intalnit, dar experienta mea este limitata.
A spus o mamica ceva despre mancarea de la gardinitza. Ca este proaspata si buna si copilashul mananca mai bine acolo decat acasa. Nu va suparati pe mine, dar nu vreau sa aud asa ceva. Nu este mancare mai buna decat cea facuta de mamica, are toata preocuparea si dragostea in ea. Mancarea de gradinita (sau cantina, restaurant...) este "adaptata" gustului copiilor. N-am vazut copil care sa refuze "deliciaosele" feluri gen McDonalds....no comment.
Oare vor manca toata viata copilashii acestia la restaurant?????
Acasa vor face foamea???
Cat priveste miscarea si statul in aer liber....nici aici nu prea am ce comenta. La 3 ani asta este preocuparea de baza: miscarea. In care gradinite sportul si miscarea sunt 90% din timp preocuparea educatorilor??? Desigur invata si sa coloreze si sa modeleze si joculete de tot felul. Dar, ei trebuie sa alerge....e varsta alergatului, cu mingea , cu bicicleta. Daca nu acum, cand???? (cand incepe scoala, au putin timp, stiu, ca doar am scolar acasa). E varsta libertatii depline, stiu sa mearga , stiu sa vorbeasca, pot sa faca orice. E varsta nebuniilor fara restrictii. Daca nu acum, cand????
Nu contest deciziile nici unui parinte, parerile sunt diferite, tocmai de aceea sunt si copii diferiti.
Toate bune si La Multi Ani pentru toate Mariile .
Ema
zazzie78 spune:
Da, de acord cu programul scurt, cel putin pentru grupa mica (3-4 ani). Azi l-am inscris pe Rares la gradi (Andantino, langa Piata Alba Iulia) si pentru grupa mica nici nu aveau program prelungit, mi-a dat din start programul pana la ora 1. Ceea ce mi s-a parut extraordinar, pentru ca in loc sa vrea sa iti ia banii (care incontestabil sunt mai multi pentru program pana la 18 decat pana la 13) macar s-au gandit in primul rand la copil. Pentru ca, evident, s-ar adapta, dar un copil care e totusi atat de mic are clar nevoie de "acasa" macar jumatate din zi. Si "acasa" include si acel iesit afara dupa amiaza, indiferent cu cine ar fi din familie care poate sa faca chestia asta. Nici nu se compara, indiferent ce ar face la gradi in timpul ala. Faptul ca se stie supravegheat de cineva aproape lui il ajuta pentru siguranta de sine de care va avea nevoie mai tarziu.
Parerea mea:)
Roxana & Rares Voda
zazzie78 spune:
Da, de acord cu programul scurt, cel putin pentru grupa mica (3-4 ani). Azi l-am inscris pe Rares la gradi (Andantino, langa Piata Alba Iulia) si pentru grupa mica nici nu aveau program prelungit, mi-a dat din start programul pana la ora 1. Ceea ce mi s-a parut extraordinar, pentru ca in loc sa vrea sa iti ia banii (care incontestabil sunt mai multi pentru program pana la 18 decat pana la 13) macar s-au gandit in primul rand la copil. Pentru ca, evident, s-ar adapta, dar un copil care e totusi atat de mic are clar nevoie de "acasa" macar jumatate din zi. Si "acasa" include si acel iesit afara dupa amiaza, indiferent cu cine ar fi din familie care poate sa faca chestia asta. Nici nu se compara, indiferent ce ar face la gradi in timpul ala. Faptul ca se stie supravegheat de cineva aproape lui il ajuta pentru siguranta de sine de care va avea nevoie mai tarziu.
Roxana & Rares Voda
aurelia1278 spune:
Ema, exact asa gandesc si eu. Numai ca eu n-as fi stiut sa expun asa de clar si la obiect.
Deci, votez cu programul scurt, atunci cand este posibil, evident.
Uitati, caz concret, al meu (pe langa celelalte argumente - influenta familiei, mancarea de acasa etc.): noi avem marele noroc sa locuim la curte. Copilul se joaca pe afara oricand permite vremea, cat timp nu doarme/face baie/ia masa (gustarile chiar le ia afara in curte de cele mai multe ori). In 5 minute e afara si poate intra in casa imediat daca incepe ploaia, de exemplu. Deci la noi timpul de stat in aer liber este folosit la maximum.
In vederea pregatirii pentru gradinita am trimis-o pe bona cu fetita de cateva ori inainte in vizita. De fiecare data i-a gasit pe copilasi jucandu-se inauntru, desi ora micului dejun trecuse (era in jur de 10-10:30), pranzul era departe inca, vremea era buna, programul era de vacanta (deci fara activitati educative). Si atunci?
Din septembrie, da, incep cu "lectii", merita sa mai stea si inauntru. Va recupera dupa-amiaza, acasa.
Deocamdata eu nu o las nici la masa de pranz, desi diferenta de pret e mica (eu cred ca ma costa mai mult sa-i asigur mancarea de pranz acasa decat daca as plati si pranzul la gradi). Eu sunt mai paranoica, asa, pentru mine conteaza inca foarte mult ce baga la burtica (alimente variate, bogate in elemente nutritive de toate felurile). Subliniez ca nu-mi pun deloc problema ca n-ar fi mancarea proaspata, sanatoasa si potrivita pentru varsta ei la gradinita. Mancarea este gatita zilnic acolo, meniul este facut la recomandarile unui medic pediatru. Si totusi...
In plus, dupa-amiaza nu mai au activitati educative. Nici nu mai au cand, la 4 se scoala, iau gustarea, la 5 mai ies prin curte la joaca si incep parintii sa-i ia acasa. Nu vad nici un avantaj in a o lasa acolo atatea ore in plus, pentru un pranz si un somn mai mult sau mai putin odihnitor (acasa doarme foarte bine dupa pranz).
Haideti la bazar! Puteti achizitiona lucruri frumoase si ieftine sau puteti face ordine in casa, ajutand in acelasi timp copilasi in suferinta.
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=75037" target="_blank"> Bazar pentru Alex, www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=62868" target="_blank"> un baietel diabetic de 1 an
onix spune:
Salut!
Sunt si eu mamica a doi baietei. Cel mare tocmai a terminat anul acesta gradinita asa ca va spun si eu experienta mea.
Mi se pare ca de la a-si spune fiecare parerea s-a ajuns la aruncatul cu vorbele.
Eu nu am avut posibilitatea sa-mi dau copilul la program scurt asa incat am gasit gradinita care mi-a placut cel mai mult din toate punctele de vedere educatie, mancare, somn, loc de joaca, inot de 2 ori pe saptamana.
Asta nu inseamna ca am pasat toate responsabilitatile gradinitiei sau mi-am condamnat copilul sa stea inchis intre 4 pereti. La ora 16 cand luam baiatul de la gradinita si pe cel mic de la bona ieseam cu ei in parc (role, biciclete...), odata veniti din parc le ofeream si o mancare de la mama de-acasa si ne puteam continua joaca, desenatul, modelatul, construitul..
Asa incat eu consider ca gradinita a completat ceea ce eu le ofer acasa. Indiferent daca e vorba de programul lung sau scurt. Totul e sa gasiti gradinita potrivita.
Sanatate tuturor!