Vreau prea mult de la copilul meu?

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns filofteia spune:

Simali, pe mine ma framanta mai de mult o intrebare de genul : "Cam cat timp sa-l lasi pe copil sa faca ce vrea?" O ora, doua...
Si daca "ce vrea" asta inseamna sa stea 3 ore in fata televizorului? Ce am putea face?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simali spune:

Sa-l lasi sa faca ce vrea (ma refer la activitati) din momentul in care vine de la gradinita si pana la ora de culcare. Nu e nimic groaznic in asta.

In legatura cu vrutul la TV, nu stiu cum procedeaza altii. Noi avem un singur televizor in casa si un program de desene de 2 ore pe zi (sau calculator). Cand timpul a expirat copilul pleaca si-si gaseste altceva de facut fara prea multe comentarii.

alice simon

Mergi la inceput

Sa inteleg ca dupa ce vine de la gradinita copilul tau face absolut ce vrea? Isi gaseste singur activitati?

In ce priveste TV-ul la noi timpul petrecut cu bona nu poate fi controlat, iar dupa ce venim de la diversele activitati (in jur de ora 18) nu are timp de TV pentru ca ne jucam...

Mergi la inceput

In mare da. Uneori avem si noi, parintii, diferite idei de cum sa ne jucam impreuna; depinde si de starea noastra de spirit. Alte ori ne propune el diferite jocuri. Dar nu fortam in nici un fel activitatile cu copilul. Alte ori vine si ne cere ajutorul la instalarea unui joc mai complicat (castel, sine de tren, circuit de masinute) dar apoi se joaca singur.

Se costumeaza, face pe cavalerul cu scut si sabie, alte ori e fotbalist, alte ori "citeste" carti, uneori vrea sa se joace cu plastilina sau sa picteze, bate cuie intr-o scandurica din lemn, construieste din cuburi sau lego, participa la facutul diferitelor prajituri, face o "turma" de dinozauri pe covorul din sufragerie si palavrageste cu ei sau in locul lor, alte ori ne cere sa-i punem muzica si canta si el, face un cort din cearsafuri si se baga inauntru cu Paulica (ursuletul lui), alte ori zice ca nu e cort ci submarin, intra in casuta de jucarie si pofteste la "ceai" toate animalele de plus din camera, etc. etc. Copiii inventeaza mereu ceva nou cu care sa-si ocupe timpul, trebuie numai sa le dai ocazia.

alice simon

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns silvana.ady spune:

Sint absolut de acord cu Simali. De fapt asta am vrut sa spun si eu cind am spus sa-i lasam pe copii sa "copilareasca".
Cred din tot sufletul ca un copil nu trebuie sa faca numai activitati indrumate. Trebuie sa aiba timp sa faca si "ce-i trece lui prin minte" si atunci isi va dezvolta mult mai bine imaginatia si ingenuitatea. Va inventa intotdeauna alte jocuri si isi va ocupa timpul...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lona spune:

quote:
Originally posted by simali

Eu nu cred ca un copil de 5 ani spune singur "vreau la pian" in loc de "vreau la joaca".

Uite, fix asta a spus copilul meu la aproape 5 ani, si asta e singurul lucru care il intereseaza cu adevarat si in ziua de azi, cand a trecut de 10 ani. E adevarat ca a fost un soi de imitatie la inceput, aveam instrumentul in casa, mama e profesoara, asta a vrut, asta a facut.
Joaca a ramas joaca, poate cu o ora-doua mai scurta decat a altor copii, dar nu i-a adus vreo frustrare. Din contra, cand mai expediaza temele si-l amenint ca nu-l mai las sa faca pian, e disperat si se monteaza urgent si pentru restul obligatiilor scolare.

Nu vreau sa fac alte consideratii pe marginea acestui subiect, dar cred ca nici unul dintre noi nu poate sti ce-i place daca nu incearca macar sa vada cum este acea ocupatie.

Mergi la inceput

Apoi mi-am dat seama Simali, ca poate copilul tau este la o gradinita cu program prelungit... pe cand al meu vine de la gradinita la ora 12,30... iti dai seama cat timp liber are.

Si desi pare ciudat, ce credeti ca isi doreste copilul meu sa-i aduca Mosul?... o statie si un CD Writer, ca sa poata sa se inregistreze sa aiba si el CD-uri cu el... asa ca i-am spus lui tati, care este de meserie sa faca bine sa gaseasca un program sa se poata inregistra copilul pe calculator si sa-i facem un CD... ca Mosul statie nu are de unde sa-i aduca...

Mergi la inceput

Putin altfel se pune problema cu copii care desfasoara in familie diferite activitati. De exemplu daca familia are un grajd de cai sau o piscina, sau un pian in casa iar membrii familiei petrec timp impreuna facand aceste activitati situatia este cu totul alta. Dimpotriva, se imbina in modul cel mai admirabil posibil placutul cu utilul. Noi de exemplu suntem disperati dupa sky. Copilul nostru merge cu noi si toti petrecem timp pe partie. Fara sa fie ceva fortat in asta.

Eu ma refer mai sus la activitatile cu care nici copilul nici familia nu au nimic in comun in mod uzual, la taratul de la ore de balet la ore de innot si de la engleza la franceza.

alice simon

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lona spune:

quote:
Originally posted by simali

Putin altfel se pune problema cu copii care desfasoara in familie diferite activitati. De exemplu daca familia are un grajd de cai sau o piscina, sau un pian in casa iar membrii familiei petrec timp impreuna facand aceste activitati situatia este cu totul alta. Dimpotriva, se imbina in modul cel mai admirabil posibil placutul cu utilul. Noi de exemplu suntem disperati dupa sky. Copilul nostru merge cu noi si toti petrecem timp pe partie. Fara sa fie ceva fortat in asta.

Eu ma refer mai sus la activitatile cu care nici copilul nici familia nu au nimic in comun in mod uzual, la taratul de la ore de balet la ore de innot si de la engleza la franceza.

alice simon

Foarte fericita comparatia dintre grajd si pian.
N-am "desfasurat in familie" cantatul la pian, ci a vrut sa cante (si nu cu bunica-sa, tocmai ca aia i se parea joaca), asa ca fost tarat la alt profesor. Sunt fericita ca de o vreme se taraste singur acolo.

Mergi la inceput

Lona,
Lectiile de calarie sunt, lafel ca si lectiile de pian, LECTII. In aceeasi categorie intra lectiile de innot, de gimanstica, de balet, de canto, de sky, de pictura, de scufundari si de multe altele.
Tu ai spus:

quote:

E adevarat ca a fost un soi de imitatie la inceput, aveam instrumentul in casa, mama e profesoara
quote:

Iar comentariul meu a fost legat de acest tip de activitati, desfasurate firesc, pentru ca oricum se afla in vecinatatea copilului, iar daca cineva din familie le practica ele pot deveni un soi de joaca in familie, fara a-i da in vre-un fel senzatia copilului ca invata ceva.

Despre cat de "nobile" sunt niste cursuri si cat de "vulgare" altele... nu prea m-as hazarda sa fac comentarii. Oricum pentru un copil mic asta nu are absolut nici o importanta.

alice simon

Mergi la inceput