Carti, autori - cultura generala

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns crini spune:

Adica draga mea Jane Austen nu merita un loc la literatura engleza?
Eu zic ca e celebra si e cultura generala. La ce categorie o pun?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns joker spune:

ba da, scuze, mi-a scapat...am vazut ca ai pus-o tu si nu am mai mentionat-o, la epoca victoriana...iar ca stil e scriitor realist...

Joker...mama de ied zapacit

http://pg.photos.yahoo.com/ph/marin_a_i/my_photos

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crini spune:

Am facut modificarile.
De la englezi au ramas urmatorii: John Stuart Mill, Francis Bacon, John Locke, David Hume,
si poetii Yeats, John Donne, W. Blake, Tennyson.
Sunt de mentionat? In ce categorii?
Joker, poti sa te uiti si la greci, sa vezi cum trebuie aranjati?

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by aschiutza

Draga Joker, si eu am niste autori francezi favoriti, care mi-e se par nemaipomeniti (ca stil si subiect), care chiar lipsesc din lista ta. Dar eu cred ca scopul unei asemenea liste si ideea la inceput era sa se faca o lista cu cei mai importanti pt o cultura generala si nu pt una de specialitate. Iar daca stai numai la o tara sa citesti asa de extensiv, cind ti-ar mai ramine timp pt celelelate culturi? Masura trebuie in toate - mai ales cind profesia multora dintre noi nu e nici literatura nici lingvistica. O asemenea lista ne face sa nu ma vedem copacii de padure.

Eu am o gramada de scriitori si ginditori f importanti pe care inca nu am ajuns sa-i citesc cum trebuie, principalul motiv fiind timpul si al doilea ca nu pot sa citesc numai titani toata ziua - deh, creierasul meu mai are nevoie si de lectura usoara .

Eu as adauga la lista de f importanti: Aristotel (pt ca a influentat toata gindirea europeana pina in timpurile noastre), Socrates si Platon (pt ideile lor, care de asemenea au fost f importanate pt dezvoltarea Europei). Dintre greci ar mai fi Homer, taticul romanului (sau bunicul, sau stramosul).

La cei germani: Goethe si Schiller (hihi, cred ca la astia doi nu are sens sa mai dau motiv), Rilke (unul dintre cei mai iubiti poeti germani-peste granitele Germaniei), Hesse si Brecht.

Impotriva prostiei, zeii insisi lupta in zadar

aschiuta, care ar fi aia?

Mergi la inceput

cam greu, sunt victorieni mai toti dar ca stil nu prea pot sa ii cataloghez pentru ca nu prea sunt romancieri

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aschiutza spune:

Joker, ar fi Blaise Pascal (Cugetari), Antoine de Saint-Exupery si Raymond Radiguet. Ultimul nu e prea cunoscut, a avut ghinionul sa moara la 22 de ani, dar a lasat doua romane superbe ca stil (birfa ca ar fi scrise de Cocteau mi-i se pare nefondata, stilul lor de a scrie si ce scriu e diferit): "Diavolul in corp" si "Bal la contele d°Orgel".

-----------

Impotriva prostiei, zeii insisi lupta in zadar

Mergi la inceput

mea culpa...pe blaise pascal il percep mai mult ca filosof..."asa m-o invatat la scoale"

radiguet nu e vazut ca fiind important...e mentionat in studiile de specialitate ca invatacel al lui cocteau si nimic mai mult...citit, placut, dar il incadrez la o literatura pasagera...destul de usor de citit si cu nimic marcanta pentru curentul din care face parte...intr-adevar, zvonul ca ar fi scrise de cocteau e total nefondat...

saint-exeupery l-am omis, mea culpa...nu e tocmai pe gustul meu...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns manon spune:

sa nu-i ocolim nici pe cervantes si lope de vega. sunt multe voci care-l considera pe cervantes cel mai important scriitor (ma rog, am rezerve cand e vorba de clasificari...).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns blue eyes spune:

Eu, īn incultura mea, ma uit ca mītza-n calendar si tot caut un nume romanesc sau italian. Vad liste luate din Wikipedia, cu nume pe care, nu va fie cu suparare, trebuie sa le stii doar daca esti literat, ai studiat anglistica, slavistica, romanistica, germanistica.
Va spusei ca-s inculta si nu pot pune nimica din literatura noastra, iar din cea italiana, care cea cu renasterea culturala, va pun tot o lista din Wikipedia. http://it.wikipedia.org/wiki/Scrittori_italiani
In caz ca vreti o selectie, ziceti-mi, o sa-l rog pe un amic, profesor universitar de literatura italiana, sa-mi faca aceasta favoare.
Ah, cultura generala inseamna doar romancieri si poeti sau merge si Freud pe acolo?
Nu vreau sa seman polemica. Sunt doar mici obseravtii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns manon spune:

destui sunt autorii romani care n-ar trebui sa lipseasca din zestrea noastra culturala. sigur, cronicarii sunt mai ales pentru impatimitii de istorie si istorie literara. dar de la cantemir incoace...(hronicul vechimii moldo-vlahilor ar trebui sa fie o carte de capatai pentru orice roman) ar fi destui. din pacate scoala ocoleste proza lui alecsandri (dupa parerea mea mult mai valoroasa decat poezia si chiar teatrul), proza lui ghika (absolut superba), ca sa nu mai vorbim de publicistica lui eminescu...
si uite asa, copiii nostri ajung sa creada ca in literatura romana e unul care a scris luceafarul ("care e poetul preferat?" "eminescu!!" raspund toti liceenii nostri, si nu numai, care, oricum, nu stiu mai mult de 3-4 poezii eminesciene), unul care a scris ion , altul a scris baltagul, si-ar mai fi unul cu moromete, daca n-o fi tot ala care a scris si enigma otiliei si ultima noapte...
e trist, dar e o realitate a zilelor noastre.
vasile voiculescu, gala galaction, ehehe...poate dan chisu, sau cartarescu (deja a crescut nivelul!!)
breban, d.r.popescu ?? au publicat pe vremea impuscatului, la gunoi cu ei, sau la cnsas, la fel si eugen barbu, fanus neagu, ivasiuc si buzura, si...
proza lui camil petrescu sta cu toata cinstea alaturi de proza oricarui mare scriitor din sec.XX, la fel teatrul lui mihail sebastian, la fel poezia lui blaga.
panait istrati i-a fascinat pe francezi, cati romani l-au citit/il citesc/...? cioran, eliade, p. popescu, visniek, ...suna bine, publica (au publicat) in limbi straine, da cool daca-i pomenesti intr-o discutie...
da' stefan banulescu, sorescu, ...de ce sa-i uitam?? pe ei si multi altii...
pentru ca tineretul este intr-un acut proces de becalizare, pentru ca intelectualii sunt si ei furati de evolutia unui meci in care un presedinte-jucator a uitat cu cine e in echipa si-l fugareste de aproape 2 ani pe coechipierul sau primul-ministru sa-i dea la gioale si sa-i ia mingea, pentru ca ministrul educatiei indeamna elevii si parintii sa dea cu pumnul in masa (masa profesorilor, bine inteles)...pentru ca...
e nemaipomenit ca cineva a deschis acest subiect, e nemaipomenit ca cineva vrea restituirea legitima a scriitorilor romani.
sa ma iertati daca am scris prea mult.

Mergi la inceput