Carti, autori - cultura generala

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns crini spune:

Intr-adevar lispesc inca multi autori de pe lista, dar asta era scopul discutiei, sa ii amintiti astfel incat sa o putem completa.
Manon, ai vrea sa ne prezinti tu ceva pentru literatura romana?
blue eyes vezi daca poti obtine de la amicul tau o selectie, eventual tot pe curente, perioade, nu alfabetica.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aschiutza spune:

quote:
Originally posted by blue eyes

Eu, în incultura mea, ma uit ca mîtza-n calendar si tot caut un nume romanesc sau italian. Vad liste luate din Wikipedia, cu nume pe care, nu va fie cu suparare, trebuie sa le stii doar daca esti literat, ai studiat anglistica, slavistica, romanistica, germanistica.
Va spusei ca-s inculta si nu pot pune nimica din literatura noastra, iar din cea italiana, care cea cu renasterea culturala, va pun tot o lista din Wikipedia. http://it.wikipedia.org/wiki/Scrittori_italiani
In caz ca vreti o selectie, ziceti-mi, o sa-l rog pe un amic, profesor universitar de literatura italiana, sa-mi faca aceasta favoare.
Ah, cultura generala inseamna doar romancieri si poeti sau merge si Freud pe acolo?
Nu vreau sa seman polemica. Sunt doar mici obseravtii.



BlueEyes, la germani am dat numai exemple celebre-chiar nu e nevoie de studii in germanistica si fiecare a dat nume pe unde s-a priceput. Eu de la italieni de exemplu in afara de Dante, Eco si Pappini, nu am citit cine stie ce literatura clasica. De la nordici si mai putin.

Daca te uiti in postarile mele sunt o gramada de filozofi, care au influentat f mult gindirea timpului lor. Asa ca bineinteles ca pe Freud l-as pune pe lista, tinind cont citi scriitori au fost influentati de scrierile sale si i-au preluat ideile. La germani nu am dat si filozofii. As putea spune ca sunt prea multi la ei si cum nu am citit dintre toti cite ceva, mi-ar fi greu sa aleg care sunt mai importanti, las pe cineva citit in domeniu. Asa e, usor mi-ar fi sa dau o cautare pe wikipedia, dar nu asta mi-a fost scopul. Pina la urma va iesii o lista cu sute de nume, toate f importante, care ne va taia tot cheful sa citim clasici, ca tot nu vom reusi sa ne chemam culti, neavind timp sa ii citim pe toti .

Pe mine sincer nu ma intereseza datele lor de nastere si nici sa ii vad pe categorii, nu mi-am propus niciodata sa citesc un romantic sau un neoclasic si pe urma sa caut care apartine unei asemnea categorii. De aceea in listele date de mine sunt numai nume. Asa ca eu ma retrag de a mai da liste, ca vad ca e necesar cu categorii si am oroare de stampile si cutiutze . De asemenea am o repulsie la liste lungi cu titlul de "trebuie cititi" cu accentul pe trebuie.

Nu dati cu rosii, astea sunt parerile mele personale si cred ca 99% dintre cititotrii de aici vor fii incintati de varianta voastra si de efortul depus .

--------------------

Impotriva prostiei, zeii insisi lupta in zadar

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns manon spune:

crini,
pentru ca suntem pe un site destinat, in primul rand, problemelor legate de cresterea si educarea copiilor, ma gandesc sa va propun o lista, subiectiva, de autori romani care n-ar trebui sa lipseasca din biblioteca parintilor/bunicilor preocupati de cultivarea sensibilitatii celor mici. si ma gandesc ca printre primele texte care se pot citi prichindeilor ar trebui sa figureze poeziile otiliei casimir (uite, vine mos craciun, s.c.l.) si ale ninei cassian (povestea printului miorlau, in tara lui mura-n gura sau domnisoara de smantana), poezii care ne-au insotit si noua copilaria...
chiar daca eroii moderni cuceresc din ce in ce mai usor atentia copiilor nostri, eu n-as sari peste basmele culese de ispirescu, peste povestirile lui bratescu-voinesti sau fermecatoarele "povesti din lumea celor care nu cuvanta" ale lui garleanu. o lectura la fel de placuta ar putea fi, inca, "dumbrava minunata" a lui sadoveanu...
pentru copiii de varsta scolara, nu ma pot abtine sa nu-l recomand pe al. mitru, in primul rand cu legendele olimpului si marile legende ale lumii, dar si cu legendele marii si, de ce nu, aventurile lui neghinita.
am intalnit copii de 10-11 ani care au citit cu placere ciresarii lui constantin chirita si m-am bucurat sa vad ca unele carti ale copilariei mele sunt "gustate" si de copiii nostri, prea agresati de spiderman-i si diversi motomartieni...
in orice caz, radu tudoran cu "toate panzele sus" va ramane o lectura absolut cuceritoare pentru toti copiii, nu crezi?
nu cred ca ion creanga mai poate fi interesant pentru copiii de azi, trebuie gasite alte mijloace pentru a-l face cunoscut, poate prin dramatizari, nu stiu, oricum, cu tot respectul pentru marele povestitor, cred ca nu mai poate fi apreciat decat la nivelul cercetatorilor si istoricilor literari. greuceanu inca mai poate fascina imaginatia unui copil, nica a petrei...stiu si eu...?

sunt doar cateva sugestii, as dori ca lista sa ramana deschisa tuturor forumistilor care au citit (sau carora li s-a citit) in copilarie si care au amintiri frumoase legate de scrierile unor autori romani.
voi reveni cu sugestii si recomandari pentru parinti si bunici.
uite, acum citesc un fermecator jurnal de calatorie, se numeste "tropaind prin spatiul schengen", autor mircea constantinescu (am mai citit si alte proze ale distinsului autor dintre care retin "triumful lui fat-frumos" un excelent eseu despre basmul "tinerete fara batranete...") si va marturisesc ca de multa vreme n-am mai avut o "lectura de vacanta" atat de savuroasa.














































































Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns devylla spune:

Ma gandeam ca poate ar merge adaugat si ceva istorie:istoria romanilor(cu parere de rau o zic...nu am avut profesori in toti anii de liceu care sa ma atraga catre istorie...acum incerc sa mai caut informatii pe internet din pacate.),istoria universala,cea antica,medievala.Eu nu sunt in stare sa o pun pe categorii.Am gasit ce va aici:http://ro.wikipedia.org/wiki/Istorie poate cineva mai priceput sa selecteze ce crede de cuvinnta necesar.
Apoi eu cred ca si istoria eligiilor ar avea loc si chiar istoria picturii
Oricum ideea mi se pare extraordinara...si asta tine de cultura sa sti din ce epoca e scriitoriul,stilul pe care il scrie s.a.m.d.



japonia prin ochii unui amator



www.tickercentral.com/view/65wn/1" target="_blank">sabina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crini spune:

Manon, sugestiile tale sunt foarte utile, dar mi se par mai potrivite subiectului cu literatura pentru copii decat acestuia, care se vrea literatura pentru cultura generala. http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=52411.
Iti multumesc oricum pentru interes si te astept si cu alte propuneri.


Devylla, sa stii ca si eu ma trezesc de multe ori ca nu cunosc anumite evenimente istorice, curente artistice, reprezentanti ai lor si mi-ar face mare placere sa citesc undeva despre asta, eventual intr-o maniera mai concisa, asa ca pentru incepatori. Poate ar fi bine sa deschidem un subiect nou cu istoria artei si unul cu istorie in general. Asa nu devine nici unul prea stufos sau dificil de urmarit.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Himmelsduft spune:

Imi place f mult subiectul vostru.
La scriitorii si poetii germani as adauga si prenumele:
Johann Wolfgang von Goethe
Friedrich von Schiller
Rainer Maria Rilke
Hermann Hesse
Bertolt Brecht

Pe lista as mai adauga: Heinrich Heine, Theodor Storm si Nikolaus Lenau (Nikolaus Franz Niembsch Edler von Strehlenau) care s-a nascut in Romania, langa Timisoara in comuna Lenauheim unde exista o statuie si un muzeu dedicat lui.

Va citesc in continuare cu placere,
Him


Bist du traurig?
Hast du Sorgen?
Soll ich dir mein Lächeln borgen?
Hilft es dir und bringt's dir Glück
Gib's mir irgendwann zurück!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aschiutza spune:

Off topic, Himmelsduft, de cine e poezioara din semnatura ta? Imi place f mult si ma face de fiecare data sa zimbesc!

-------

Impotriva prostiei, zeii insisi lupta in zadar

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Himmelsduft spune:

Off topic:
Aschiutza, din pacate nu stiu de cine e scrisa poezioara, am “prins-o din vant” de pe alt forum si mi-a placut f mult.



Bist du traurig?
Hast du Sorgen?
Soll ich dir mein Lächeln borgen?
Hilft es dir und bringt's dir Glück
Gib's mir irgendwann zurück!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crini spune:

off topic: Pentru noi, astia de nu pricepem germana, ati putea incerca o traducere, ca m-ati facut curioasa.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aschiutza spune:


Bist du traurig?
Hast du Sorgen?
Soll ich dir mein Lächeln borgen?
Hilft es dir und bringt's dir Glück
Gib's mir irgendwann zurück!

Esti trist?
Esti plin de griji?
Sa iti imprumut surisul meu?
Daca te ajuta si iti aduce noroc
sa mi-l dai cindva inapoi!

In germana suna mult mai bine decit traducerea mea seaca .
----------


Impotriva prostiei, zeii insisi lupta in zadar

Mergi la inceput