sosuri
Raspunsuri - Pagina 2

joker spune:
sos parsley
Ingrediente
1 kg lapte gras
100 gr unt
65 g faina
1/4 lingurita nucsoara
piper si sare dupa gust
1 legatura patrunjel proaspat
Mod de preparare
Se topeste untul intr-o cratita la foc mic, se adauga faina si se amesteca pana isi schimba putin culoarea;
Se stinge cu lapte si se adauga dupa gust sare, piper si nucsoara;
Se curata si spala patrunjelul proaspat, se toaca si se amesteca cu sosul alb.Joker...mama de ied zapacit
http://pg.photos.yahoo.com/ph/marin_a_i/my_photos


joker spune:
sos parmezan
Ingrediente
50 gr unt
60 gr faina
300 ml lapte sau apa
100 gr parmezan ras
2-3 galbenusuri
sare dupa gust
Mod de preparare
Se topeste untul, se adauga faina, se amesteca pe foc pana capata o culoare aurie, se stinge cu lapte si se lasa sa fiarba 5-6 minute;
Se ia vasul de pe foc, se adauga galbenusurile si se amesteca bine;
Se adauga parmezanul si se amesteca bine pt a ingloba branza in sos, se adauga sare dupa gust.Joker...mama de ied zapacit
http://pg.photos.yahoo.com/ph/marin_a_i/my_photos


joker spune:
sos mustar
Ingrediente
50 g mustar
2-3 linguri ulei
1 lingura otet sau zeama de lamaie
1 lingura apa
sare dupa gust
piper dupa gust
Mod de preparare
Se freaca mustarul cu uleiul, care se toarna picatura cu picatura;
Se adauga lamaia sau otetul, sarea si piperul;
La sfarsit se adauga si lingura de apa.Joker...mama de ied zapacit
http://pg.photos.yahoo.com/ph/marin_a_i/my_photos


joker spune:
sos alb
Ingrediente
1 plic supa crema de legume
200 ml lapte sau zeama de supa sau apa
50 g de unt
Mod de preparare
Se dizolva continutul plicului in apa sau lapte sau supa calda, si se pune la foc mic amestecand din cand in cand;
Se adauga in sos si untul si se amesteca pana se ingroasa;
Se obtine un sos alb rapid, care se mai tine 5 minute la cuptor;
Sosul poate fi aromatizat prin adaugarea de marar tocat.Joker...mama de ied zapacit
http://pg.photos.yahoo.com/ph/marin_a_i/my_photos


akella spune:
Este bine ca sosurile sa fie pregatite cu o jumatate de ora inainte de a fi servite, deoarece altfel isi pierd culoarea si savoarea. Daca insa ramane un sos pentru a doua zi, inainte de a fi servit, se va incalzi in baie de abur, pentru a evita sa-si piarda culoarea si sa se faca cocoloase.
Sosurile cu faina se pot face in doua moduri: dietetic, caz in care faina se ingalbeneste usor, uscat, intr-o cratita, se stinge apoi cu supa, lapte etc., dupa reteta; cand amestecul a fiert, se poate adauga grasimea, si traditional, cand se topeste grasimea, se presara faina, apoi se stinge cu lichidul prevazut in reteta.
Daca se adauga faina intr-un sos fierbinte, aceasta va fi muiata in putina apa rece, daca faina a fost pusa in grasime, va fi stinsa intotdeauna cu apa, supa sau lapte rece, turnand putin cate putin si amestecand bine; grasimea utilizata pentru sosuri poate fi ulei, untura, unt sau margarina.
Ouale necesare pentru preparatul sosurilor se sparg cu grija si se separa albusul. Cand trebuie incorporat oul in sos, se amesteca cu putina apa, apoi cu putin din sosul in care trebuie incorporat, se ia sosul de pe foc si se amesteca oul, putin cate putin.
Daca trebuie incorporat in sos si ou si smantana, oul se amesteca in smantana direct.
Untul este un aliment de baza in prepararea gustarilor, fiind folosit simplu sau ca fond pentru sandvisuri. Pentru a avea un aspect placut, se poate colora diferit, servindu-se dupa aceea taiat, cu rotita speciala de unt, in rulouri divers colorate, asezate unul langa altul. Se poate obtine unt rosu amestecandu-l cu putina zeama de sfecla, unt verde prin incorporarea unei cantitati de piure de spanac, unt galben cu putin ceai de sofran etc.


akella spune:
Sos de ardei I
Se curata 2 cepe si 2 catei de usturoi, se toaca si se calesc in 70 ml supa de legume (instant). Se inglobeaza 1 lg. pasta de ardei gras, sare si piper. Se taie rondele 1 ardei iute. Se curata 2 ardei grasi rosii si se taie bucati. Se paseaza cu ceapa, usturoi si ardei iute; se trece piureul prin sita. Se amesteca impreuna cu sare, piper, boia, 2 lg. otet si 150 g smantana batuta.


akella spune:
Sos de ardei II
Ingrediente: 3 ardei grasi rosii, 1 cartof fiert, sucul de la ½ portocala, 6 lg. bulion de ardei, 1 lg. ulei, 2 lingurite otet, sare, piper, miere
Ardeii grasi si cartofii se taie cuburi, apoi se paseaza cu suc de portocala. Se inglobeaza uleiul, bulionul, otet, sare, piper si miere.


akella spune:
Sos de branza
Ingrediente: 150 g telemea de vaca, 4 lg. smantana, 1 catel usturoi, menta, 2 lg. patrunjel verde tocat, sare, piper, 2 lingurite suc de lamaie
Telemeaua se paseaza impreuna cu smantana. Se adauga usturoiul pisat, menta si patrunjelul tocate, sare, piper si suc de lamaie.


akella spune:
Sos de busuioc
Se rup frunzele de la 2 leg. de busuioc. Se decojeste 1 piersica, se scoate samburele si pulpa se taie cuburi. Se paseaza cu 1 lg. suc de lamaie si cu busuioc. Se inglobeaza 150 g smantana, 100 ml frisca lichida, 2 lingurite mustar, sare si piper. Se orneaza cu busuioc.


akella spune:
Sos cu cascaval
Ingrediente: 4-5 lg. ulei (masline), 400 g bulion sau rosii pasate, 150 g cascaval, 3 lg. cascaval ras, sare, piper, 1 lg. oregano
Se incinge uleiul si se pune bulionul sau rosiile pasate si cascavalul taiat cubulete. Cand incepe sa se intinda cascavalul, se ia de pe foc si se adauga cascavalul ras, sare, piper si oregano. Se mai da un clocot, amestecand continuu.
