gradinita pentru copii cu dizabilitati
Raspunsuri - Pagina 3
mi-ha spune:
MONALAC,esti sigura ca vei fi intotdeauna langa copilul tau sa-l protejezi?!Oare nu ar fi mai bine daca l-ai invata sa se protejeze singur?!Cum e mai bine :sa-i dai flamandului un peste,sau sa-l inveti sa pescuiasca?!Dizabilitatile sunt numai fizice si psihice?!
Sotul tau PREDA/EDUCA,sau doar "LUCREAZA" in acea scoala?!Si eu sunt profesoara si spun ca predau la... ,nu ca "lucrez la...".
Erau doar niste intrebari...retorice!
paula2003 spune:
Buna, Am o prietena printe voi care m-a acceptat cu tot cu fetita. De fapt mergem in parc impreuna cu copiiit....
Sa stiti ca fetita mea are sindrom down!
Felicitari mamicilor care au raspuns afirmativ la acest subiect si in acelasi timp nu o condam pe mamica care nu-si doreste copii cu probleme in jurul copiilor ei. Nu ai vrea sa-mi cunosti fetita? Eu vreau sa ne intalnim o data in parc cu copii si poate iti schimbi parerea despre copii cu autism, down...Te rog sa ma contactezi si mergem la plimbare sa vezi ca nu-i asa cum crezi. Nu inseamana ca toti sunt la fel dar nici ca sunt CIUMATI!
Sa stii ca si eu am fost sfatuita sa o inscriu intr-o forma de invatamant "normala" fara a spune ce are fetita de catre autoritati! Am spus ca nu-i frumos....si am cautat 2 luni de zile cu fetita de mana sa o pot inscrie la o gradi. Raspunsul a fost NU! Am spus sa incep cu cresa daca am vazut cat de categoric sunt refuzata. Acum de 4 luni merge zilnic la cresa(doar cand se imbolnaveste de cate o raceala... lipseste) Pot sa va spun ca este singura fetita din cresa cu probleme de acest gen. O cunosc toti si o iubesc toti. A invatat foarte multe si ea de la ei dar si copii de la ea si educatoarele.
Copii- sa fie mai buni, sa nu bata, sa iubeasca, au pe umarul cui plange......si ea ii impaca si ii mangaie pe cei ce pland, sunt tristi si le da tot ce are numai sa fie veseli....
Educatoarele- cat de miloasa este, cata dragoste le ofera, cat de cuminte este si cat de buna la suflet este.....
Nu cred ca parintii cu copii din grupa ei stiu ca este si o fetita cu SD dar nici nu au observat cand o duc dimineata.
Am sa revin, ma duc sa o iau de la cresa.
Paula cu Paul 03.01.2006 & Alexandra 13.12.2003
akella spune:
Si eu am o fetita cu dizabilitate motorie, pe care o duc la o gradi din cartierul Drumul Taberei. Acum 2 ani cand am hotarat s-o duc la gradi am aflat cu usurare ca, in Bucuresti, exista mai multe gradinite care primesc copii cu diferite dizabilitati. Mi se pare un lucru foarte bun, pentru ca sunt convinsa ca micutzii nu au prejudecatile adultilor si vor creste cu o educatie sanatoasa in ce priveste acceptarea persoanelor cu dizabilitati.
In plus, aviz celor mai putin cunoscatori: nu exista un handicap mai usor decat altul, nu exista vreo dizabilitate de preferat in locul alteia! Daria mea are in grupa si copii cu SD, si autisti, precum si copii cu alte probleme; insa toti se inteleg foarte bine si se straduie sa invete unii de la altii si toti de la doamnele educatoare...
Iar noi, ca parinti, avem datoria de a-i ajuta sa se integreze in societate si de a ne integra si noi in lumea lor, astfel incat sa nu se mai faca diferenta intre "normali" si "anormali" (dureroase si nejuste sunt etichetele astea, nu?).
paula2003 spune:
Eu cunosc mai multe gradi unde stiu ca au copii cu dizabilitati.
Waldorf, Step by step, si 111, 218(ambele au grupe cu copii normali), si cea ajutatoare din Dr. Taberii(capatul lui 105/368/385).
Sunt si cele normale care ar trebui teoretic sa primeasca si astfel de copii, dar...depinde de directoare, cadre didactice....si la final de parinti. Daca treci de una din trepte risti sa nu treci de cealalta. Acum merg in parc cu piticii dar la intoarcere am sa intru sa va povestesc ce am vazut eu in un din aceste scoli/gradi.
adelyna spune:
Bravo fetelor!imi vine sa si rad:si eu am copil cu probleme (a inceput sa mearga la 3 ani cu recuperari zilnice si multe alte probleme de natura intelectuala) si poate nu ma crede-ti dar de multe ori e mai inteligenta decat un copil "sanatos".Copii autisti sunt foarte inteligenti dar au o lume a lor ,iar cei cu SD sunt niste ingeri(au suflet bun si nu cunosc rautatea).
Niciodata nu am avut probleme ca nu se joaca cineva cu ea.pe aici prin sectorul 3 lumea o fi mai sanatoasa la minte?
Scuze,nu vreau sa supar pe nimeni dar nu m-am putut abtine.
paula2003 spune:
akella, ce poze frumoase ai! De ce nu ne dai mai multe detalii despre fetita ta si unde anume o duci?
Si acum sa reven la ce incepusem.... Am umblat foarte mult timp fara fetita din gradi in gradi si am tot incercat sa o inscriu. Nu se incepuse perioada inscrierilor ...Unele imi spuneau ca mai au locuri doar la program de 4 ore si cand spuneam ca mai am ceva de spus ma refuzau...nu va pot descrie in ce fel sau cum ma umileau.( sa o abandonez, sa o duc la ...sa nu ma mai gandesc la o gradi normala/scoala....) Altele din start le spouneam daca ar primi un copil cu SD si tot la fel ma refuzau. Atunic am spus sa aplic tactica cu fetita de mana. A inceput sa dea roade dar cu promisiuni pentru la anu.... Am inceput atunci sa testez terenul ca sa stiu unde imi duc copilul.
La una din cele enumerate am intat foarte greu, cu insistente, cu telefoane, cu vizite de mai multe ori pe saptamana.... si in final cu fetita dupa mine m-a primit sa discutam sa vada daca o primeste. S-a uitat cam lung la mine, fetita.....si mi-a spus ca nu are timp decat daca astept. Am fost la 8 dimineata. Am stat cuminte in curte si ma uitam, cand la o grupa, cand la un copil, cand la altul si cu a mea de mana. Am uitat sa va spun ca la acea grupa unde ar fi trebuit si Alexa mea sa mearga de la toamna 2007 mai este o fetita cu SD. Acea fetita timp de 4-5 ore pana la masa de pranz nu a bagat-o nimeni in seama, nu a intrebat-o nimeni nimic.....macar de ochii mei, de prezenta mea sau ca am si eu un copil la fel. A sta pe o buturuga si s-a uitat ce fac copiii. La un moment dat m-am enervat si am intrebat dar fetita de ce nu participa? Si foarte mirata ca am observat...nu stie!....nu am mai continuat dar imi venea sa o strang de gat pe acea educatoare. Avea lectia cum se planteaza, cum creste....graul. Ce ar fi fost daca ar fi pus un castronel si pentru ea sa se joace cu mainile in pamant si sa faca ce faceau ceilalti copiii?????? Copiii se jucau cu mainile in pamant si amestecau graul...Intre timp se citea povestea, ii mai intreba cate ceva.....le-a dat pauza si tot la fel fetita tot singura, nimeni nimic. Am plecat plangant acasa si am spus -aici NU!
Am fost la alta si aici cam la fel. Se lasau copii sa se joace si ele stateau la cafele....daca nu aveti ce face cu el la noi ii va fi mai bine. Am fost 2-3 zile si nu ne-am mai dus. Eu nu imi doresc sa o duc undeva unde sa stea ca nu am ce face cu ea. Nu vreau sa o abandonez, nu vreau sa o marginalizez.....si peste tot asta se spune. E mai bine aici decat sa va chinuiti cu ea acasa. Dar nu e un chin! Degeaba o primeste daca nu o baga si in seama. Nu spun sa-i lase pe ceilalti copii pentru ea , dar sa o implice si pe ea.
Sunt multe....nu m-as mai opri cate ar fi...
Vreau sa va spun ca mi-as dori ca in grupa fetitei mele sa fie si copiii vostri si voi sa-i indemnati sa nu o neglijeze, sa se ajute.....si veti ramane uimiti cate au si ai vostri de invatat de la ea. Incerc si sper sa reusesc sa schimb ceva. Daca pana acum ar fi vrut sa se joace cu un copil si toti fugeau, o ocoleau..acum nu mai vrea ea. A inceput sa constientizeze ca este altfel si ca este singura. Ma dosre dar trebuie sa fie o solutie si pentru asta sa se joace. Daca pana acum intrebam la cresa daca mananca, acum intreb daca se joaca si cu cine? Azi s-a jucat cu un baiat si tare s-au mai pupat, ea pe el si el pe nasuc...asa am fost informata.
Sa nu credeti ca este usor, sunt multe probleme si inafara de cresa mai sunt si recuperarile, sensibilitatea lor.....si cu greu reusim sa le depasim. Ma bucur cand vad ca mai sunt si parinti care sunt constienti ca asta este societate cu bune si rele si trebuie sa o acceptam asa cum este.
Va pupic mult de tot si pe ingerasii vostri la fel.
paula2003 spune:
Scuze ca m-am abatut putin de la subiect.
Va felicit ca va doriti sa aveti alaturi de voi si copii cu alte probleme indiferent de ele. Asa scoli pot fi toate dar depinde de cadrele didactice, de sufletul lor. Din cate stiu eu nu accepta mai mult de 1-2 copii cu problema la grupa. Daca cunoateti voi mai multe scoli/gradi vreau sa stiu si eu.
adelyna spune:
Paula,este mai mult decat oribil comportamentul ignorant al acestei parti de societate care marginalizeaza acesti copii.Ca sa vezi grad de cultura .O solutie ar fi gradinita privata(costa ce-i drept si nu toti au posibilitatea).Eu am vrut sa o dau la gradinita,privata bineinteles(desi nu ma dau banii afara)dar acolo sunt in grupa max. 10 copii.Fetita mea inca nu are un bun echilibru si imi este teama mai mult de cazaturi(copii se mai imping).Am spus directoarei toate problemele (si sunt o gramada)dar a acceptat-o fara sa stea pe ganduri.Mi-a spus ca pe langa educatoare au si ingrijitoare la fiecare grupa.
Sincer si daca mergea la gradinita de stat ,pe langa faptul ca nu se ocupa de ei cine stie ce,mai sunt si multi in grupa si tot trebuie sa le faci fel si fel de cadouri.mai bine dai un ban dar nu ai griji.
axia spune:
Paula da-mi voie sa-mi scot palaria si sa-ti ofer ...asa ca asta imi inspiri.
Curaj mamicilor, ca ne trebuie.
Tiberiu este...of, nu stim inca cum este. Intai ne-au spus autism atipic si ne-au spus sa-i dam medicamente, apoi altii parca nu mai sunt asa de siguri, dar sigur ne-au spus sa nu-i dam medicamente...si tot asa.
Cert este ca nu ne-am pus inca problema gradinitei pentru ca o avem pe Buni, dar medicul recomanda integrarea in colectiv pentru recuperare. Pai daca il duc sa-l ignore toti, mai bine il tin acasa unde este centrul Universului pentru bunica-sa, nu ?
Imi pare rau ca s-a stins subiectul despre ignoranta parintilor din Romania si mai ales ca s-a insistat mai mult pe bataie. Din cate vad eu, ignoranta se extinde pe foarte multe planuri. Cel mai dureros este ca nici nu ne trezim.
Ne-am dus off-topic, dar poate ca dicutiile noastre o vor ajuta pe sorinan sa se convinga ca nu este nici un pericol si nici o problema sa-si duca fetita intr-o gradinita, sa-i zicem mixta.
Andreea, mama lu' Tiberiu
Micul Print
Uita-ti intotdeauna dusmanii - Nimic nu-i enerveaza mai mult.
akella spune:
Paula - off topic: povestea fetitei mele am introdus-o in blog (este un articol aparut in revista mami, in aprilie 2005).
Daria mea merge la gradi nr 218, din Drumul Taberei. La inceput i-a fost foarte greu si ei si mie, pentru ca plangea neintrerupt pana ma duceam s-o iau. Dupa vreo 2 luni n-a mai plans dupa mine. Colectivitatea i-a facut foarte bine, era tare salbatica inainte de a merge la gradi... Acum vrea tot timpul sa stea intre copii, se straduie sa faca si ea ce fac ceilalti... Are o vointa de fier: ea nu-si poate folosi manutzele cum trebuie (nu prea are forta si nici coordonare); intr-o zi educatoarea le-a distribuit copiilor coli de hartie pe care era desenat conturul unui ciorchin de struguri. Copiii trebuiau sa lipeasca deasupra hartie creponata de culoare violet, sa realizeze astfel struguri in relief... Aproape toti copilasii au terminat strugurii in vreo jumatate de ora, numai Daria s-a chinuit aproape 2 ore, pentru ca refuza cu incapatanare ajutorul educatoarei... A vrut neaparat sa faca si ea singura... Mi s-au umplut ochii de lacrimi cand am vazut plansa expusa la avizierul lor si am auzit povestea...
Da, viata in colectivitate aduce beneficii si copilasilor cu probleme si celor fara... Pacat ca deseori adultii strica, prin nepasare sau prejudecati...