ce ma fac cu soacra??
Nu stiu cum sa mai procedez cu soacra, chiar daca in general ne intelegem bine, e suficient ca o singura data sa nu fim de acord ca ea creeze scandal si tensiune.
E genul care trebuie sa se implice in viata noastra non stop, evident si la amenajarea casei, sfaturi peste sfaturi, pe care daca nu le ascultam cu sfintenie apare tragedia.
Aici are doua tehnici: ori le impune prin tipete ori ne santajeaza sentimental, adik ne informeaza ce tensiune are, cat de bolnava e...
Suna familiar?
Raspunsuri
ina78 spune:
quote:
Initial creeata de amary
Nu stiu cum sa mai procedez cu soacra, chiar daca in general ne intelegem bine, e suficient ca o singura data sa nu fim de acord ca ea creeze scandal si tensiune.
E genul care trebuie sa se implice in viata noastra non stop, evident si la amenajarea casei, sfaturi peste sfaturi, pe care daca nu le ascultam cu sfintenie apare tragedia.
Aici are doua tehnici: ori le impune prin tipete ori ne santajeaza sentimental, adik ne informeaza ce tensiune are, cat de bolnava e...
Suna familiar?
La mine ... mama e asa si socrul... au stilul de a intreba si unde, si cit, de ce?!?
A fost conjunctura de asa natura incit tot renovam de 1 an si ceva la aprt., doua mai exact... si la primul (la al nostr) am rezistat cu stoicism, i-am mai ascultat, le-am mai cerut sfatul... dar acum...
M-am saturat... si pe unul si pe celalalt ... i-am repezit, le-am dat raspunsuri de genul: "asa vreau eu", "asa am spus noi", "ba e bine asa" ... si sa spunem ca s-au suparat ... cel putin la inceput, noi ne faceam ca nu observam, iar acum... s-au cam saturat sa stea suparati ... si vad ca ... parca ne mais cutesc.
"O viata fara dragoste este asemenea unui an fara primavara."
amary spune:
Si la noi s-a imtamplat asa. La inceput se baga si mai mult! Aseara la ultima cearta, pe motive de pozitionare a unor dulapioare pe perete,la al doilea telefon din cele trei pe care mi le-a dat, ce imi aud urechile? citez "Pacat ca simtul estetic nu se cumpara....", cum poti reactiona la asa comentarie decat ?
Si ea chiar sufera ca nu se mai implica ca la inceputuri, imi reproseaza ca nu observam ca nu se mai baga zi de zi in viata noastra, observam doar cand ne da un sfat (saptamanal, foarte rar dupa ea), si nu uita nimik, se simte data la o parte din viata hobby-ului ei preferat, fiul sau.
Cum s-o fac sa inteleaga ca poate sa fie parte la viata noastra dar fara aceasta implicare activa?
spic de grau spune:
Esti sigura ca tu vei fi altfel cnd vei avea varsta ei?
Cred ca e in natura oamenilor sa dea sfaturi, fara sa realizeze ca deranjeaza.
Gandeste-te cum ai vrea sa fi tratata, cnd o repezi, sau daca nu - ai grija cnd vei avea varsta ei sa nu repeti aceleasi greseli. Ni se intoarce cu aceiasi masura.
Lumy- mamica lui www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=spic%20de%20grau" target="_blank">David Andréi (11 Martie 2004)
Poti da fara iubire, dar nu poti iubi fara daruire.
ina78 spune:
spic de grau - sper sa invt cate ceva din greselile lor, asa cum si ei spun ca au invatat de la parintii si socrii lor.
Cat despre diferenta de generatii, va exista mereu si oricat am incerca sa fim in "ton", "in prezent" tot ramanem in urma. Evolutia...
amary - la mine mai greu era cu mama ... Soacra mea, din fericire chiar a stiut sa pastreze distanta si sa fie ok. Ma mir si eu de unde atata noroc pe capul meu, la cat sint de afurisita.
Greul e cu socru` "aia o punem acolo", "asta o facem asa" ... asta in casa noastra... la care platim noi rate... pe care am cumparat-o noi, fara a fi intrebat, fara a sti ce intentionam sa punem "acolo" si de ce "acolo" si nu "aici".
E criminal, noi fiind la serviciu, merge si vb. cu zugravu` sau instalatoru` si da indicatii, care la sosire sint ... "depasite". Nu vrem asa...
Ultimul gest de exasperare, l-a pus sa puna gresia cu bordura, fara sa ne intrebe, asta dupa ce noi am spus s-o puna fara ... cu bagheta... si abia astept sa mergem azi acolo sa-l pun s-o dea jos... bani aruncati pe fereastra, dar daca nu se lecuieste...
Asa am facut si la baie... noi spuneam una, el alta... ala se zapacea si facea multe lucruri apoi "in reluare"... platit, bineinteles.
Si nu se lasa...
Cred ca e si dorinta de a ajuta... poate si aceea de a spune ca am facut, am spus .... sper sa nu fie cazul... ca devin isterica... i-am si anuntat.
amary spune:
In primii doi ani, nu am comentat prea mult, am lasat-o sa faca cum crede ea de cuviinta, pentru ca am crezut ca in timp se va schimba, dar nu a fost asa...
Chiar si la casatoria noastra s-a bagat cam mult, de la invitatii si ce sa scrie pe ele, pana la invitati....Numai rochia a scapat de la control...
amary spune:
Sa nu ma intelegeti gresit. Sunt foarte respectoasa si diplomata, numai ca in ultimul timp am incercat sa ii spun ca ma deranjeaza supararile ei pe motiv ca nu suntem mereu de acord. Nu sunt genul sa vreau s-o exclud din viata noastra. Imi doresc doar sa inteleaga ca nu mai suntem niste copii si avem tot dreptul la o parere diferita de a ei.
ina78 spune:
... pot sa spun ca nu e prea bine? Fara sa te superi pe mine?
In primul rand pentru voi, pentru cuplul care se formeaza, pentru cat de solida si bazata doar pe voi va fi casnicia.
Incercati sa luati cat mai multe decizii singuri, independenti, chiar daca ascultati (fie ca vreti, fie ca nu sfaturile ...), dar in principiu ce faceti voi, sa faceti voi, de decideti, sa decideti doar voi...
Am inteles ca nu locuiti impreuna, nu? (ma rog asa am concluzionat eu...). Deci e simplu, faceti ce faceti (cum ar dulapurile de care spuneai), le pui pe perete acolo unde vrei tu si apoi o anunti: "mi-am luat dulapuri noi... le-am montat acolo... vin f. bine..."
Noi nu am avut astfel de probleme, ptr. ca nunta am organizat-o singuri, iar ei nu prea au avut acces la informatii decit cit si cum am vrut noi. Si asa am procedat in multe privinte, am facut, am cumparat si apoi i-am anuntat sau le-am aratat... pusul in fata faptului implinit.
Acum am probleme ptr. ca nu avem timp sa ne ocupam de apart. si merge socrul meu acolo, lui fiindu-i si aproape si avind si mai mult timp... Dar daca o tine asa, nu va mai merge nici el prea des...
tinatache spune:
eu mi-as lua un telefon cu display, sa vad cine ma suna, si l-as mai lasa sa sune atunci cand pot sa-i spun ca nu-s acasa. eventual cu robot ca sa lase mesaj si sun eu cand "ajung acasa", daca nu-s prea obosita
Cristina
-----------------------------------------------
Explica-mi, si am sa uit
Arata-mi, si am sa-mi aduc aminte
Lasa-ma sa fac singur, si am sa inteleg.
Confucius
ina78 spune:
Tine varianta asta... mai ales cu telefonul mobil... "nu am putut sa raspund atunci... " ... buba e sa nu trezesti cu ei la usa. Mai sint si cei care fac asa ... iar daca au si cheie..
amary spune:
Stam impreuna de aproape patru ani deja, dar apartamentul e pe numele ei...si foarte aproape de apartamenul socrilor...
Am facut pe comanda un dulap mare pentru camera (este o garsoniera), i l-am aratat dupa ce a fost gata totul....Evident ca nu a fost bine nici asa, si acum imi reproseaza ca dc nu i-am cerut sfatul, nu a iesit bine...Ea ar fi vrut sa facem un spatiu si pentru bibelouri, dar nu ar mai fi fost practic, avem nevoie de spatiu de depozitare.Ufff...