"ciuperci otravitoare"
"Infiintarea unei gradinite particulare este o afacere superprofitabila. De aceea, in ultimii ani, gradinitele s-au inmultit ca ciupercile dupa ploaie." [Cotidianul de azi]
O fi adevarata ultima afirmatie (desi noi cei de pe forum, care cautam in disperare gradinite, ne cam indoim) insa prima este de-a dreptul o aberatie. O fi superprofitabila pentru tzeparii care-si bat joc in ultimul hal de copiii nostri (sunt o gramada); o gradinita cat de cat serioasa (rara avis) nu va aduce profit consistent decat dupa cel putin 5 ani.
Cititi si va minunati:
http://www.cotidianul.ro/index.php?id=4606&art=232&cHash=66de736252
Raspunsuri
Karina spune:
quote:
Initial creeata de capcaunul
"Infiintarea unei gradinite particulare este o afacere superprofitabila. De aceea, in ultimii ani, gradinitele s-au inmultit ca ciupercile dupa ploaie." [Cotidianul de azi]
O fi adevarata ultima afirmatie (desi noi cei de pe forum, care cautam in disperare gradinite, ne cam indoim) insa prima este de-a dreptul o aberatie. O fi superprofitabila pentru tzeparii care-si bat joc in ultimul hal de copiii nostri (sunt o gramada); o gradinita cat de cat serioasa (rara avis) nu va aduce profit consistent decat dupa cel putin 5 ani.
Cititi si va minunati:
http://www.cotidianul.ro/index.php?id=4606&art=232&cHash=66de736252
Mi-a placut titlul capcaunule. Initial m-am gindit ca ai gresit sectiunea
angy11 spune:
Acum se plang parintii de inavatamant,cand invatamantul particular e in inflorire,de vina sunt cei de la stat,chiar nu conteza ca cel particular nu respecta programa aferenta gradinitei(desigur nu vreau sa generalizez),dar ma intreb daca aceste gradinite care sunt multe dintre ele un fel de baby-sitter pe actualele generatii de copiii vor dainui ce se va alege din invatamant,ca tot mai multi copii de la particulare vin la scoala fara abilitatea de-a tine un creion in mana,am exemple vii langa mine,habar n-au ce e dactilo-pictura,sport,muzica,nu mai zic de matematica,unde acele jocuri sunt total excluse pt. ca educatoarele nu sunt educatoare ci profesoare de engleza,care nu cunosc metodica predarii matematicii in gradinita,ele au absolvit facultatea la Filologie si asta stiu bine.
Tot educatoarele trebuie sa predea si sport si muzica,in cele mai dese cazuri nu o fac,ca chipurile o face un profesionist,asta insemnand un prof. de sport si altul de muzica,care una peste alta preda instrumente,ca pianul,diverse tobe,tamburine.
Iarasi sunt nevoita sa spun ca acesti profesori se formeaza incepand cu clasa I,nu cu gradinita,ei nu au o metoda privind copiii de gradinita,nu o invata niciunde,nu fac practica cu asemenea copii,nu stiu sa se adapteze lor.
Parintii nestiutori scot bani din buzunar,fericiti de cate cursuri fac copiii.
Eu sunt parinte si stiu ce inseamna sa vezi ca copuilul deprinde niste elemente,stiu ce insemna a te bucura pt. copilul tau,dar situatia de fapt este alta.
Noi in Ro avem o programa stufoasa la acest capitol,chiar nu avem nevoie de aceste cursuri daca educatoarele isi fac treaba.
angy11 spune:
Revin.
la noi in gradi se face engleza intensiv,la inceput sefaceau 4 ore pe saptamana2+2,apoi au redus la o ora jumate+ inca o sedinta la fel.
la inceput toata lumea zi-a inscris copilul,pana cand fara explicatii unii copii erau dati afara de la lectie,fara sa se intinteze ducatoarele,deci daca nimeni din gradi nu era pe faza ca acesti copii sunt pe coridor,ei puteau pleca oriunde,cand noi parintii ii stiam in siguranta.
Apoi a intervenit nervozitatea celor ramasi la curs,nu se mai putea face nimic cu ei,nu mai mancau,nu dormeau,de activitati nici vorba.
Impreuna cu educatoarele,am inrat la banieli,cativa parinti am spionat,aceste ore,nu erau nici pe departe ce ne povestisera cei de la centrul de limbi straine,ca se face in joaca.Erau asezati in semicerc,repetau ce spune profa,cand se plictiseau primeau cate o bomboana,iar noi parintii speram ca mananca la pranz,pana am aflat,am avut si o lectie deshisa,care ne-a confirmat chestia cu dulciurile,macar de erau de calitate la cati bani dam.
Personal consider ca copiii nostrii nu sunt cai de circ care sa primeasca o bomboana dupa un raspuns bun si sunt total dezamagita de lectiiile celor care sustin ca au absolvit la Univertsitati de renume mondial.
capcaunul spune:
Hm...
Este drept ca in padurea (privata, ca tot se retrocedeaza padurile) sunt foarte multe ciuperci viu colorate, frumoase si apetisante dar ... otravitoare. Insa asta nu inseamna ca cele de la ferma de stat sunt mai bune, mai ales ca de 16 ani incoace ferma e in paragina si ciupercile sunt acum putrezite de-a binelea.
Este adevarat ca multe gradinite particulare sunt un fel de "hai sa punem si noi de o gradinita ca buticareala nu prea mai aduce bani in casa", dar repet ce spuneam si altadata: nici o gradinita de stat nu poate depasi un prag calitativ pe care gradinitele particulare il pot depasi cu mult (ma refer la cele bune, putine dar totusi prezente deja in peisaj).
Critica asta a gradinitelor particulare nu se vrea un indemn la trimiterea copiilor catre gradinitele de stat. Ne-am intoarce de unde am plecat. Eu unul doresc o razie la sange intre ciupercile aparute dupa ploaie si o clarificare a legislatiei si a normelor de aplicare pentru a reduce riscurile "afacerilor superprofitabile" pe spinarea copiilor nevinovati.
Capcaun constient ca o gradinita de stat va primi un buget adecvat abia prin secolul XXII poate. Constient ca educatia si ingrijirea primita este, parafrazandu-l pe Caragiale, dupa buget.
vrabiuta spune:
cred ca o gradinita cu standarde foarte ridicate este departe de a fi o afacere superprofitabila. poate fi o afacere cu un profit decent, dar atunci cand investesti in oameni, in dotari, in materiale didactice, in alimentatie sau in asistenta medicala... superprofiturile se vor lasa asteptate.
din pacate sunt putine gradinite care ofera servicii foarte bune, care au personal bine pregatit si remunerat pe masura. si de ce nu s-ar intampla asa cand traim in romania, unde orice control poate fi "rezolvat" printr-o spaga si unde oricum (cel putin in bucuresti) cerere va fi intotdeauna, caci oferta este - inca - prea mica.
am citit legislatia in domeniu si m-a uimit relaxarea cu care au fost scrise textele. de ex nu exista un sistem al controalelor periodice, desi vorbim aici de institutii al caror impact in societatea de maine a romaniei este hotarator. gradinita poate functiona 5 ani fara acreditare, nu se supara nimeni. si daca se schimba firma, in hartii, dupa 4 ani si jumatate... poate functiona in continuare fara acreditare... din pacate nu cred ca situatia se va rezolva prea curand.
cele mai frumoase