demisie fara preaviz
Am o problema mare cu serviciul. De vreo doi ani au inceput sa tot reduca arbitrar perioada de concediu de odihna anual. Acum doi ani au decretat ca 15 zile este arhisuficient, de altfel nu am reusit sa mi le iau nici pe astea, anul trecut au hotarat ca 10 zile este chiar prea generos, din astea mi-am luat 8, si pe bucatele, anul asta pur si simplu refuza sa mai dea concediu, pe motiv ca suntem extrem de ocupati pana la sfarsitul anului. Am fost bolnava, am avut pneumonie, concediu medical, m-au sunat in disperare sa ma duc la munca, nici pe asta nu am reusit sa mi-l fac integral, plus tot felul de alte probleme.
Acum am reusit sa imi gasesc altceva de lucru, dar ar avea nevoie de mine de la 1, maxim 7 august. Acum intrebarea e: pot sa-mi dau demisia fara preaviz pentru nerespectarea contractului prin refuzul acordarii concediului de odihna? Cum probez eu chestia asta?
Va rog, ajutati-ma, imi doresc foarte mult sa plec de aici cat mai curand cu putinta.
Multumesc mult
Daniela si Denisa
Raspunsuri
a.cicel spune:
Poti sa pleci nu numai cu art. 79 lit. a din Codul muncii (demisie), care necesita un preaviz de 15 zile calendaristice, ci si cu art. 55 lit. b din codul muncii (acordul ambelor parti) care nu necesita preaviz (Azi depui cererea si de maine nu mai mergi la munca), asta in cazul in care conducerea este de acord.
Si ai mare grija, ca in cazul in care nu ai efectuat minimum de zile de concediu de odihna (21/an - prevazute in contractul colectiv de munca la nivel national), trebuie sa iti plateasca zilele respective. Pt. anul in curs beneficiezi ce C.O. in functie de perioada lucrata. Dar tb sa iti plateasca si pt anul trecut in cazul in care nu ai beneficiat de tot concediul (cel putin noi asa am facut. Am avut o persoana care a plecat si cei de la ITM au spus ca tb platit concediul neefectuat, in cazul in care persoana pleaca de la firma. In alte cazuri nu se poate plati concediul). Bafta multa.
Andreea 38+ Bianca-Maria
POZE
Rozi spune:
Poti sa demisionezi fara preaviz daca angajatorul nu-si respecta obligatiile din contractul individual de munca semnat.
Avalon spune:
Cum adica, societatea considera ca 10 zile este "arhisuficient" pentru concediul de odihna, cand in codul muncii este stabilit la 21 zile lucratoare, minim 15 zile fara intrerupere, iar perioada creste in functie de vechimea in munca?
Da, poti sa-ti dai demisia fara preaviz pt nerespectarea contractului de munca (apropo, daca il citesti vei vedea ca este specificat concediul de odihna 21 zile lucratoare).
De probat, nu tu trebuie sa probezi, in instanta societatea e obligata sa dovedeasca ca ai beneficiat de aceste zile cu cererile tale de concediu.
"Atunci cand DOI vor deveni UNUL, UNUL se va transforma in TOT"
Tablitele de smarald ale lui Toth
anca tanasica spune:
io zic ca poti sa.i dai in judecata...si sa si castigi...dar asta va dura cu siguranta mai mult decat preavizul...
...ca sa rezolvi repede sfatul meu ar fi sa vb cu ei si sa ti se desfaca (virgula) contractul de munca "CU ACORDUL PARTILOR" chestie care nu necesita preaviz...
Anca si Alexandra (10 nov.2003)
poze:
http://community.webshots.com/user/alexandra_ioana