La France ( 58 )
Raspunsuri - Pagina 6
oLo spune:
Koky: din momentul in care obtzii titlul de sejour (sau macar recipuiseul) te inscrii la CAF (Caisse d'allocations familiales). Pentru ca ai 2 copii, primesti 117€ ca alocatzie pt copii. Daca angajezi o asistenta maternela agreata, cu contract, vei primi o alocatzie pentru garda copiilor. Daca esti parinte izolat (n-ai pomenit nimic pana acum de vreun sotz...), primesti o alocatzie de parinte izolat. Toate aceste info le gasesti pe situl www.caf.fr
Eu pot sa las fetele la gradinitza de la 7 la 19. Evident ca de la 7 la 8:30 si de la 16:30 la 19:00 platesti pentru garda copiilor, ca nu-i program de gradinitza. Cat platesti depinde de fiecare comuna si de veniturile tale. S-ar putea ca dat fiind faptul ca vei lucra abia din septembrie, sa fii considerata cu venit 0€ pe anul 2005 si sa platesti tariful minim la inceput.
Sa stii ca si-n Frantza merge de minune 'pila'. Se numeste 'reseau personnel' :D
Otilia spune:
Koky, acum in Franta ora de SMIC (salariul minimum) este de 8,27€ brut ceea ce revine (cel putin pentru assmat) la 6,40€ net.
Salariul unei assmat trebuie sa fie cuprins intre 2,25 si 5 SMIC pe zi pentru 8 ore. Asta inseamna ca minimul orar este de 1,80€ net iar maximul este de 4,00€ net. Preturile variaza in functie de cerere-oferta, locatie, serviciile propuse, contract (mai important sau mai mic) etc... In timp ce la Paris si pe Coasta de Azur preturile sunt maxime, pe la tara sunt mai aproape de minimum. Ca informatie, eu (la tara) iau 2,60€ net pe ora pentru contracte de 30-40 de ore pe saptamina. Mai inainte cind aveam un contract de 53 de ore pe saptamina nu luam decit 2,20€. Chiar daca platesti 4€ net pe ora dar n-ai nevoie decit o zi pe saptamina tot iti revine gratis ca alocatiile iti acopera costurile (in functie de venituri si de virsta copiilor) Ai dreptul la alocatii in momentul in care ai o carte de sejour. Din contra nu-s sigura ca declari doar veniturile din Franta, si alea din Canada trebuie declarate, eu pentru tata am declarat toate pensiile lui (in lei transformati in euros) de pe anul trecut pentru CAF.
Dar cum copiii tai au virsta gradinitei nu cred ca-i cazul sa te incurci cu contract cu o "nounou" mai ales ca n-o sa ai nevoie de ea niciodata. Contractele astea sunt foarte serioase si trebuie stabilit clar orarul exact, nu doar "in caz ca...".
In cazul exceptional in care copiii sunt bolnavi ai dreptul la un concediu special (citeva zile pe an) "copil bolnav" si poti ramine tu linga ei sa-i ingrijesti.
Despre greseala cu lucratul la "negru": iti asumi niste riscuri fara nici un sens, plus ca nu mai ai nici un drept la alocatie. Riscurile: sa angajezi pe cineva la negru e un delict si risti sa treci in tribunal si sa se lase cu amenda sau chiar inchisoare. Totul e bine cind nu-s probleme, dar daca se intimpla vreun accident cu copiii (sau cu nounou) sau se ivesc neintelegeri cu angajatul...
Mai multe despre riscuri:
http://www.employer-une-nounou.info/employeur/au_noir/index.php
floricici din gradina mea
Koky spune:
Va multumesc din suflet pentru sfaturi. Exista vreun site unde pot gasi toate gradinitele, in functie de codul postal? La noi exista. Au vacanta vara? De cand re-incepe gradinita, tot pe 4 sept, ca si scolile?
Koky, mama de doi super bebici...acum "Spiderman" si "Cinderella" :)
frunzaverde2 spune:
koky,
te-ai interesat in ce conditii iti poti aduce "permanent" parintii sau mama ? legislatia franceza nu permite acest lucru atit de usor precum cea canadiana
s-ar putea sa fii surprinsa
Koky spune:
I-am intrebat cand am inceput "negocierile", si se pare ca daca pot demonstra ca este in ingrijirea mea complet, nu va fi o problema. Ii iau asigurare medicala, sta la mine...credeti ca as putea avea probleme??? Si va fi rezident canadian, sper, cat de repede, nu stiu daca asta va conta sau nu...
Aoleu, nu ma speriati acum
Otilia spune:
Koky, si tata e complet in ingrijirea mea (e infirm si de curind singur pe lume) si l-am adus aici de pe 17 mai si pina acum nu s-a miscat absolut nimic cu actele. Astazi am mai trimis o recomandata la Prefectura, legea spune ca are dreptul sa stea aici dar se pare ca pe aici nu-i prea intereseaza, ei fac legea lor si fac totul ca sa-i descurajeze pe straini sa vina sa se instaleze.
Cit despre gradinite du-te pe http://www.pagesjaunes.fr/ si cauta "ecole", o sa le gasesti pe toate (publice sau private).
floricici din gradina mea
spic de grau spune:
Koky - partea cu venirea mamei tale - eu stiam ca e posibil doar cnd e vorba de cetateni francezi. Deci: daca ai fi cetatean francez, iar mama ta ar fi in charge-ul tau, atunci ai avea sanse mari sa o aduci. Desi procesul e lung si stresant. Trebuie sa ai nervi tari ptr asta si sa te pregatesti la destul de multe umilinte.
Cu copii: fiind de gradinita, nu ai de ce sa iti faci probleme. Acum trebuie sa stii ca pe site-ul "comunei" unde vei locui, ai toate gradinitele. Insa: oraselele sunt in general sectorizate, si nu poti duce copilul la ce gradinita vrei tu. Exemplu: noi avem ff aproape de noi o super gradinita. Toti mi-au vorbit in termeni exceptionali de ea. Problema e ca imobilul in care locuiesc eu apartine de o alta gradinita! Care e mult mai departe de noi! Si ca sa obtin o derogare, ar trebui sa fac o cerere la primarie, si nu se stie daca imi vor aproba cererea!
Bolile copiilor: avand 2 copilasi (sa-ti traiasca), ai sanse duble fata de mine sa-ti se imbolnaveasca.
Ce facem noi: sotul are RTT-uri multe, si sta el in general acasa cnd se intampla sa fie bolnav puiul. Sau - si eu si sotul putem face "téle-travail", adica sa muncim de acasa.
Cu toate astea, cnd David a facut un lant de otite, l-am adus pe tata ca turist, 3 luni, perfect legal, a stat cu el si gata. (din nefericire a trebuit sa platim cresa - care e privata - ca si cand David ar fi fst prezent; dar asta a fst pretul locului).
Bafta multa si curaj! Daca te-ai adaptat o data, te adaptezi si a 2a oara.
Lumy- mamica lui www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=spic%20de%20grau" target="_blank">David Andréi (11 Martie 2004)
Poti da fara iubire, dar nu poti iubi fara daruire.
Koky spune:
Multumesc mult de tot, sa nu va suparati poe mine ca pun atatea intrebari, dar am intrat in stressul dinaintea plecarii...
In principiu mi-au parut foarte intelegatori in privinta familiei si copiilor, s-ar putea mentalitatea sa fie alta decat in Canada, ca aici sunt companii care nu au nici o zi de maladie, iar altele care au cateva (max 5) dar se uita cam patrat daca stai acasa...Pana acum am stat in maladie cand aveam ceva de rezolvat dar stiam SIGUR ca nu am nimic "critic" la serviciu...boala "adevarata" e cam greu de programat , mai ales la copii. Dar in fine, ma descurc eu, sa ajung acolo si om vedea.
Dar la gradinita sunt stricti daca este copilul PUTIN bolnav? Aici nu mi-i primea, de ex, nici daca erau putin maraiti (fara runny nose si alte simptome), ma sunau imediat sa vin sa-i iau acasa. Bine, nu sunt nebuna sa duc copiii bolnavi, sau sa contaminez alti copii, dar daca sunt numai PUTIN raciti si le dau un tylenol, mi-i primesc? Just asking, sa vad cum merge treaba.
Cu mama...Doamne ajuta...eu sper sa se implice compania la prefectura, daca am probleme, ca altfel ii bag in ma-sa si ma intorc acasa. Din cate am inteles, depinde mult de ce prefectura apartii. Si pe urma, eu nu vin sa ma instalez acolo, ei au tras de mine s-o fac ...mama face parte din package ...rad eu rad, dar nu e rasul meu...sper sa se rezolve. In cel mai rau caz, ma intorc in Canada si asta e. Ar fi de rasul curcilor s-o fi carat pe mama din Romania in Canada, eu sa plec in Franta si ea sa ramana in Canada...
Pupici Am sa mai uit pe site-ul cu gradinite. Am gasit multe site-uri cu imobiliare, dar, asa cum am mai zis, nu raspund la emailuri nici morti. Sau daca o fac, greu, frate, greu, ne ia cate 2-3 zile pana sa avem un schimb normal de mesage, eu sa intreb ceva, si cineva sa raspunda...si nu au fotografii, aici vezi si cu ce lingura mananca bietul om, dar din cate am vazut eu in pozele de pe imobiliarele frantuzesti, nu apare decat casa, imagine de ansamblu (sau blocul), plus maxim salonul si/sau bucataria.
Un aparat de aer conditionat cat costa?
delphin spune:
quote:
Cu mama...Doamne ajuta...eu sper sa se implice compania la prefectura, daca am probleme, ca altfel ii bag in ma-sa si ma intorc acasa. ... Si pe urma, eu nu vin sa ma instalez acolo, ei au tras de mine s-o fac ...
No comment...Euronews Stiu ca sunt rautacioasa,deh m-am frantuzit!
http://community.webshots.com/user/delphinoi
http://community.webshots.com/user/sebilus
spic de grau spune:
Aparatul de aer conditionat nu stiu cat costa - uita-te si tu pe site-ul Darty (www.darty.fr).
Ai insa grija sa iti iei o unitate mobila (in cazul in care nu reusesti sa convingi proprietarul sa sustina el investitia, ca sa iei unul "fix"). Nu de alta, dar la "iesirea" din chirie iti numara toate gaurile din pereti. Iar aia ptr furtunul de la aparat va fi cam greu de astupat.
Lumy- mamica lui www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=spic%20de%20grau" target="_blank">David Andréi (11 Martie 2004)
Poti da fara iubire, dar nu poti iubi fara daruire.