La France ( 58 )

Raspunsuri - Pagina 13

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns oana cretu spune:

Frumos povestit Michaela! Merci! Ti-ai ratat cariera!

Oana si Seb
(10.01.2005)

POZE
1 2 3
4 5 6 7 IUNIE IULIE

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Samsara7 spune:

Seara de vineri am terminat-o intr-un ras pofticios, in jurul unei cine agreabile si a unui pahar de vin rosu impreuna cu acel cuplu de francezi ...

Am sfarsit prin a fi oarecum prieteni, si nu se putea fi altfel caci domnul Cochois are un umor irezistibil, un umor negru rabufnind dintr-un spirit rebel in permanenta. Bietul om si-a trait intreaga existenta pe taramul african, incepand cu Madagascar unde este nascut, continuand cu Coasta de Fildes si incheindu-si activitatea de informatician ajuns in varful piramidei ierarhice, la Burkina Faso .
Este satul pana peste cap de realitatile africane si in acelasi timp indragostit de oameni si de locuri(lucru pe care incearca in permanenta sa-l disimuleze prin accese de nerabdare la adresa burkinabezilor). In momentul in care ne incepeam misiunea el se pregatea cu un soi de melancolie de a-si evacua bunurile adunate intr-o viata catre batrana Europa, unde urma sa-si traiasca o pensie bine meritata incepand cu luna martie.
In acea seara au depanat o seama de amintiri si am sfarsit prin a ma lasa cucerita de un ras molipsitor care a dat tonul unei seri remarcabile. Amintiri, povestea haioasa a cererii in casatoriei sotiei sale -pe care o cunoaste de mic copil-, pozne, povesti depsre taramul african, anecdote spuse cu un umor irezistibil.

In cele din urma am sucombat cu totii hohotelor interminabile de ras , pana la lacrimi. Cand ne-am ridicat de la masa aveam impresia ca ne cunosteam de o viata. Am baut un ultim pahar la un « maquis » -ceea ce in traducere exacta reprezinta o vegetatie mediteraneeana caracterizata prin prezenta unor plante adaptate la seceta-; izar ca traditie africana inseamna cum am mai spus un soi de terase mai mult sau mai putin igienice, unde se poate sorbi un Coca Cola local ori o bere de aceeasi origine , mai mult sau mai putin reci.

Iata-ne ajunsi spre miezul noptii in fata hotelului. Cochois ne conduce cu amabilitate la Gradina Palmierilor, o adevarata oaza de verdeata si de calm in inima capitalei zgomotoase. Gardianul ne saluta politicos de pe scaunul chaise-longue, ca si cum ne-ar cunoaste dintotdeauna. Portile se deschid larg si un « boy » se repede indatorat sa ne ia bagajele inainte chiar de a avea timp sa deschidem portiera .Asteptam curiosi intr-un colt, privind desfasurarea evenimentelor. Intre timp domnul Cochois se afunda aproape in intregime in interiorul portbagajului (asemenea unui strut cu capul in nisip) si murmura cu o rapiditate uimitoare, fraze masinale de politete.
« Bonjour Arthur ! » ii spune gardianului. Privesc cu atentie, convinsa fiind ca asa zisul Arthur ii e bine cunoscut. Probabil ca el i-a recomandat locul asta pentru a ne caza.
Intre timp Cochois isi intoarce cu nonsalanta capul chel dinspre valizele burtoase si imi strecoara printre dinti, oarecum nazal, o paranteza care ma face sa ma prapadesc de ras, intr-atat situatia e de caraghioasa si tonul plin de umor :
« Nu il cheama Arthur, habar nu am dealtfel cum il cheama, nu l-am vazut nicicand pe tipul asta, dar toata lumea s’en fout de ça.Asa se petrec lucrurile pe aici »
Spre uimirea mea, falsul Arthur murmura la randul lui fraze de politete, raspunzand cu spontaneitate la numele inventat ca si cum ar fi al lui de cand lumea. « Ca va monsieur ! Et vous? »

"Moi aussi, Arthur, merci!"si spune asta ca si cum ar alunga o musca enervanta de pe scalpul lucios, grabit sa incheie aceasta paranteza absolut obligatorie, ce tine de buna cuviinta… Imi dau seama ca Cochois se poarta ca o persoana bine crescuta ce cunoaste perfect maniera de a fi a africanului! Caci politetea cere sa te interesezi de intreg familionul celui cu care faci cunostinta.

Asadar incepe o enumerare rapida, ca un text invatat pe de rost in care fiecare are rolul sau,pe care trebuie sa-l joci cat de repede ca si cum ar mai fi si alti actori la rand.
.. « Comment ca va....... ? » si apoi vine un lung sir de neamuri. In enumerare sunt incluse familia, fiul (in caz contrar e corijat: fiica) , nevasta,biroul nr 1, biroul nr.2, casa, bicicleta, orataniiile (aici exagerez un pic dar cam aceeasi impresie da) ... Cat despre birouri, ele desemneaza concubinele oficiale.

Nu ne oprim insa aici, trebuie continuat pe un glas cantat si fara pauza intre propozitii : „ Toata lumea e bine ? Nici o problema? Sanatatea e buna? Munca e buna?“ .
Intre timp cel intrebat murmura cu rapiditate profesionala aproape, un afirmativ la toate intrebarile.
Portia de politete se termina cu « E bine atunci!“, din partea lui Cochois care si-a incheiat astfel misiunea in mod onorabil.

Cum ar spune Shakespeare « totul e bine cand se sfarseste cu bine ! »

Cochois nu uita sa ne spuna anecdotic ca poporul acesta este atat de jovial incat uneori i se intampla sa i se raspunda "Ca va bien les soucis!" ca o culme a resemnarii in fata greutatilor vietii!

In acest timp falsul Arthur isi vede multumit de treaba sa de caraus, cu un suras plin de amabilitate intapenit pe obraz, dupa care isi asteapta increzator rasplata .
Asta se produce pretutindeni, ca e vorba de coltul strazii unde te garezi pe un teren viran pentru a-ti cumpara painea sau fructele, sau in fata supermarketului (in mod obisnuit unicul din oras si tinut de un vesnic libanez, care face si "change" pentru cei recomandati cu caldura de un autohton serios). La fel si in piata cu artizani- sculptori in bronz . Oriunde exista un comert.
Intotdeauna dar intotdeauna apare ca din senin un Arthur care iti vegheaza masina (ce poate ramane descuiata ) si care se posteaza fara sa spuna o vorba langa portiera pe care ti-o deschide cu familiaritatea unui vechi servitor al familiei. Rolul lui e de a te ajuta sa iti duci cumparaturile,a-ti deschide portiera si a te ajuta eventual sa faci marche arriere in strada intesata de vehicule zumzaitoare, care daca nu esti vigilent te vor accidenta fara sa se sinchiseasca.Si apoi sa vezi incurcatura de masini intepenite in mijlocul intersectiei, bulevardului sau ce o fi, intr-un zgomot infernal de claxoane in vreme ce bicicletele si motoretele se strecoara cu dibacie in toate sensurile, cu indiferenta unui roi de furnici.

Si chiar daca Arthur-ul de ocazie nu face nimic din toate acestea, se considera de la sine gardianul masinii, stapanul fara nume al unei bucati de strada, asadar la sfarsit trebuie sa ii intinzi o mica moneda drept plata.
Se posteaza ca o umbra langa fereastra deschisa, odata pasagerii instalati si bagajele bine aranjate in portbagaj. Ai putea spune ca e discret daca nu ai vedea incapatanarea muta cu care te priveste, silindu-te plin de rabdare sa te supui obiceiului si sa ii pui in palma banutul mult ravnit.

Patrundem asadar curiosi in Gradina Palmierilor, ascunsa cu gelozie in dosul zidurilor maronii ce nu lasa loc nici unei imaginatii. In Burkina Faso nu trebuie sa te lasi inselat niciodata de aparente.

Michaela

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Otilia spune:

Michaela

Oana, bafta la prefectura!

Auras, dai de baut, asa-i?
Dar eu tot n-am inteles, pentru asta ti-ai tocit tu doi ani coatele prin scoli? Parca altceva vroiai sa faci, nu?

Va urez o saptamina frumoasa!

floricici din gradina mea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gabgabriela spune:

Salutare tuturor,

Mai intai merci Michaela ptr calatoriile pe care le facem datorita tie in fata calculatorului!

Te felicit si eu Auras ptr post. Si eu voi termina concediul de cresterea copilului din sept si voi fi in somaj .Si cred ca ma voi apuca de ...scoala caci nu am nici o diploma fr ! Imi mai dau doar cateva luni de..."reflexie" , cat mai am somaj.

Ne-am intors si noi dupa o luna de vacanta la Ocean . Au facut si fetele mele(micile)plimbari cu poney-ul. Sa o fi vazut si pe cea mica ce bine se tinea in sa! Dar nu din prima . Diane , cea mare a luat 2 lectii de calarie . Stiam eu ca-s scumpe ...40euro doua... dar nici chiar asa . Am zis sa vad , aici , in timpul anului cat o fi ! Poate acolo ptr ca e statiune...e asa mult!

Altfel luna aceasta va trece mai greu. Toate prietenele mele sunt in Romania, ai mei au plecat...noroc cu voi!

Si apropos de "retard" in vorbire ... Si eu imi fac un pic griji cu cea mica . Va merge la scoala , si abia acum a inceput sa vb mai bine...Dar o da si pe "pasareasca" ei des !

Vine a mea soacra (v-am mai povestit eu de ea) la ocean ptr 2 zile si aduce si un joc. I-l prezinta celei mici : tr sa desurubeze mai multe butoaie ce intrau unul in altul... cea mica nu se prea descurca si decreteaza ca e in "retard" , ca Diane la varsta ei stia deja ... Dar nici nu i-a lasat jocul , sa se mai exerseze , caci din prima...e normal,e mai greu...I-am zis si eu sa-si pastreze jocurile ptr stranepoti ( le are de la fii-su) ... caci stiu ca ea le are cu pastratul. V-am spus si eu voua , caci prea ma "apasa"!Si la fel , ca nu stie sa mearga pe trotineta , ca nu tine volanul drept...ca Diane la 3 ani...

Desi regula de baza e sa nu compari copiii!

Va salut pe toate chiar daca nu va numesc ! Oana mi-ai lasat apa in gura cu zacusca ta...Nu am mai mancat de ani de zile!

Pe curand!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Aurelia spune:

Salutare ,
Mihaela ma uimeste si ma fascineaza viata ta ,oamenii pe care-i intilnesti ,locurile si tot cursul vietii tale de cind cu .... despartirea (s-au divortul nu stiu exact caci esti destul de discreta ,si este dreptul tau)!
In fine rindurile tale ma ravasesc intotdeauna .......
.

Sibylica si Gabriela ,da fac bine incurajarile si un grand bun merci cit despre scoala si ceia ce-mi poate oferi ea dupa doi ani de chin ,ei bine da! Otilia ,ai pus o intrebare normala si nu simpla in acelas timp caci chiar daca in social "este de munca cu carul" cum zice toata lumea ;in afara de faptul ca majoritatea cursurilor sint in scoli private si cu plata (cind sint 30 de locuri intr-o scoala de stat sint 2000 de candidati pentru ele),
Posturi libere nu apar in fiecare zi iar cind apar ori sint trei sferturi in regiunea pariziana ori sint 50 de candidati pe un loc !!!

Ei da, ceia ce voi face nu are nici in clin nici in mineca cu ce visam sa fac ,numa ca ramine un serviciu ,un mod de a avea un salariu la sfirsit de luna fara de care am fi ajuns cu mina intinsa la ajutorul social ,iar aceast lucru eu n-as fi putut sa-l suport asa ca da,am acceptat primul post in care am fost acceptata si nici asa n-a fost usor sa-l am !!
Bineinteles ca in paralel postulez pentru orce post in social la nivelul calificarii mele, care apare la noi in departament iar la anul in primavara voi incerca si concursul de la fonction publique de nivel C sa pot postula si in CCAS-uri s-au primarii .
Cam asta-i realitatea franceza pentru mine si ma agat cum pot eu mai bine caci nu am de ales !

Oana sa stii ca am citit cu un nod in git si lacrimi sterse mesajul tau despre primirea scrisorii de la prefectura ,de fiecare data cind aud la tele despre situatii de regularizare ma gindesc la voi sa stii ,si ma mai gindesc ca dupa ce bucuria acestei realizarii va trece o sa va dati si voi seama ca batalia voastra nu s-a terminat ci din contra , continua cu alte si alte hopuri de trecut ,dar sinteti tineri si entuziasti si o reusiti caci va iubiti si sinteti uniti .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Otilia spune:

Aha, am inteles Aurelia, desi o sa-ti fie greu sa mergi la interviuri pentru alt job daca ai asa un program ciudat. Pe de alta parte ma gindeam ca un post de genul asta ai fi putut sa-ti gasesti si cu 2 ani in urma. Imi pare rau ca dupa 2 ani de chin nu ai nimic concret.

Michaela, eu am o intrebare: cu fata ce-ai facut cit ai fost plecata? (vesnica mea problema cu fata, de cind sunt mama parca sunt legata de miini si de picioare, nu mai pot face nimic altceva ca nu am niciodata cu cine sa o las - in afara de orele de gradinita, si nici acolo nu sta prea mult)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Aurelia spune:

MIRUNDA
I-ti spuneam ca am fost la Lourdes ce vreau sa-ti spun ca zona este minunata clima cam ca la noi in romania de la ora 11 dimineata nu mai poti sa pui altceva pe tine decit un petec foarte lejer ,in aprilie noi ne-am bronzat toti de minune,in schimb cum vine seara se face racoare racoare asa ca trebuie sa prevedeti imbracaminte pentru frig egalment .
La Lourdes pentru 15 august o s afie cea mai mare procesiune sic ea mai mare sarbatoare a anului ,in luna august sint pe strazile orasului aproape 6 milioane de turisti din toata lumea ,nu stiu daca vei reusi sa te apropii de grota si sa-ti faci o rugaciune in liniste decit daca o sa mergeti acolo noaptea dupa ora 24.
Orasul este minunat ti-as recomanda sa-ti cumperi caseta s-au DVD-ul cu viata lui Bernadette de la unul din buticele din oras si sa o vezi inainte de a te duce sa vizitezi locurile cele mai vizitate la Lourdes asta pentru ca filmul a fost realizat dupa documentele istorice ale vremii ,el respecta la maximum realitatea evenimentelor si in plus el a fost filmat acolo la Lourdes in locurile ce le vei vizita mai apoi.
Te ajuta sa intelegi sa vezi si sa simti altfel atmosvera din casa parinteasca (o moara in plin oras)s-au camera de al puscaria orasului unde a trait o vreme Bernadette cu familia ei in momentul in care au ramas fara locuinta ........

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oLo spune:

quote:
Originally posted by Otilia

eu am o intrebare: cu fata ce-ai facut cit ai fost plecata? (vesnica mea problema cu fata, de cind sunt mama parca sunt legata de miini si de picioare, nu mai pot face nimic altceva ca nu am niciodata cu cine sa o las - in afara de orele de gradinita, si nici acolo nu sta prea mult)

in vacantze o potzi trimite in colonii. la noi in oras, primaria propune colonii de la 4 ani. Pe Emma n-am trimis-o anul asta, dar la anu' o sa mearga sigur, impreuna cu sor-sa ;) Macar o saptamana.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oana cretu spune:

Va multumesc! Se pare ca ne incadram in ultima circulara a lui Sarkozy legata de copiii la scoala si cei nascuti aici! Am fost cu dosarul, am fost primiti foarte bine de catre un baiat care ne-a zis ca el a primit scrisoarea noastra cu demande-ul si ca ne-a trimis imediat convocare, pentru ca are nevoie de toate actele sa grabeasca dosarul, caci pe 15 expira circulara lui Sarkozi. Nu am avut timp sa traducem certificatele noastre, a zis ca nici o problema, sa trimitem restul actelor azi recomandat ca ei in doua zile le primesc si ne trimite iar convocare sa discutam si sa ducem si certificatele de nastere traduse. I-am spus ca pasapoartele sunt expirate, ca nu ne-am intors in tara sa le refacem ca sa nu pierdem continuitatea la ani si pe lista mai era trecuta certificatul de casatorie sau (cum nu suntem casatoriti) o atestatie de la consulat cum ca nu suntem casatoriti cu altcineva in tara. A spus ca nu e nici o problema pt pasapoarte si pt atestatie ca nu astea sunt importante acum. Sa speram ca steaua norocoasa ne este deasupra! Va pupam!

Oana si Seb
(10.01.2005)

IULIE IULIE2 AUGUST

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oLo spune:

quote:
Originally posted by oana cretu

Va multumesc! Se pare ca ne incadram in ultima circulara a lui Sarkozy legata de copiii la scoala si cei nascuti aici! Am fost cu dosarul, am fost primiti foarte bine de catre un baiat care ne-a zis ca el a primit scrisoarea noastra cu demande-ul si ca ne-a trimis imediat convocare, pentru ca are nevoie de toate actele sa grabeasca dosarul, caci pe 15 expira circulara lui Sarkozi. Nu am avut timp sa traducem certificatele noastre, a zis ca nici o problema, sa trimitem restul actelor azi recomandat ca ei in doua zile le primesc si ne trimite iar convocare sa discutam si sa ducem si certificatele de nastere traduse. I-am spus ca pasapoartele sunt expirate, ca nu ne-am intors in tara sa le refacem ca sa nu pierdem continuitatea la ani si pe lista mai era trecuta certificatul de casatorie sau (cum nu suntem casatoriti) o atestatie de la consulat cum ca nu suntem casatoriti cu altcineva in tara. A spus ca nu e nici o problema pt pasapoarte si pt atestatie ca nu astea sunt importante acum. Sa speram ca steaua norocoasa ne este deasupra! Va pupam!

Oana si Seb
(10.01.2005)

IULIE IULIE2 AUGUST

Oana draga, sa ai si tu bonne merde la Pref (ca vad ca la aurasu a tzinut urarea) si sa-ti mai rupi s-un picior p-acolo!!! Si sa iesi victorioasa cu CS de acolo!!!

Mergi la inceput