coruptie si iar coruptie
Raspunsuri - Pagina 2
capcaunul spune:
Incredibil, au gasit MARELE corupt din Ministerul Educatiei, sursa fraudelor dovedite si nedovedite: o amarata de dactilografa care a cerut si ea, acolo, o discheta! Intr-un minister care-l scoate basma curata pe megaplagiatorul Beuran, care primeste cu bratele deschise tezele de doctorat ale lui Mischie, Dinel Staicu, Genica Boerica, si compania, se mai mira careva ca singurul corupt este un functionar amarat in carca caruia, in lipsa unor dovezi clare, au pus o banuita intentie de a copia subiectele pentru examenul de titularizare?
Hai sa fim seriosi!
capcaunul spune:
Ca sa ramanem la subiect, iata ca examenul de titularizare vine sa intareasca suspiciunile noastre ca nu vom vedea prea curand o schimbare in bine. Mai precis, nu vom vedea prea curand un aflux de oameni devotati meseriei de dascal. Au fost prinsi cincizeci si ceva copiind. Dar cati oare au scapat nedescoperiti? Cati oare au scapat stiind dinainte raspunsurile? Intr-o tara in care se fura peste tot si tot timpul, responsabilii examenului de titularizare declara triumfatori ca au fost prinsi copiind 0.13% dintre candidati. Zero virgula ceva la suta .
ligeea spune:
Si dascalii sunt cum sunt dar si manualele ...Am citit de curand manulele unei fetite de clasa a II -a si am ramas cu gura cascata . Ale noastre erau partitice dar ale lor sunt ..haotice . Nu regasesc nimic din povestile si poeziile copilarieie si anilor mei de scoala . Copiii insasi nu cred ca se regasesc in exemplele din ele .
Innainte educatoarele si invatatoarele aveu doar liceul pedagogic . Acum au facultate dar sunt mai slab pregatite ca innainte pentru ca se formeaza intr-un invatamant slab si necompetitiv.Nu au chef de copii , nu stiu sa se puna la mintea lor sa aiba rabdare. Cu cei prescolari eu cred ca rabdarea si exemplul personal e totul. Este o emisiune la BBC prima de dimineata ,cu si despre copii , gradinite in Marea Britanie etc. Nu stiu daca ce aleg ei la filmare e un exempku singular -desi nu cred sau e modul in care se in telege educatia prescolara acolo dar mie mi se pare fantastic. Educatoarele nu au nimic fortat, zambesc atunci can cei mici se smancalesc pe degete , rad cot la cot cu ei, fac din faina si apa prajiturici , merg in parc si culeg frunze raspandindu-se care incotro nu in sir indian . E copilaria traita , fara limite .Si invata . Figuri geometrice din fructe sau seminte , notiuni de multmimi daruindu-si diverse obiecte , etc.
La noi nu stiu cate gradinite -indiferent de banii pe care ii platesti si credeti-ma ca sa plati si 20.mil daca as sti ca cel mic e fericit si ingrijit -au personal calificat -pedagog , pshiholog de copii , toate educatoarele cu studii de specialitate . Nu mai vorbesc de ingrijire medicala , asistent angajat , mancare , sala de dormit separata etc.
Gradinita este primul pas al piticilor nostrii spre societate . El percepe societatea prin prisma celor care acum au grija de el . Nu mai e mami , de acord dar nu trebuie sa vina zana cea rea .
cataghe spune:
quote:
Originally posted by tinatache
aici si in multe tari vestice copilul merge la scoala de cartier, daca vreau o scoala mai buna atunci tb sa ma mut cu totul. Asta face ca alegerea sa se faca fara bani si interventii, numai in cazuri speciale se accepta alta scoala si astea sunt f rare. Ma refer la scoala primara.
La gradinita in schimb e alta mancare de peste: mergi unde primesti loc, daca vrei una buna atunci tb sa te inscrii din timp (minim 1 an). De donatii nu am auzit dar nu e exclus, in schimb de spaga nu se pune problema.
Cristina
-----------------------------------------------
Explica-mi, si am sa uit
Arata-mi, si am sa-mi aduc aminte
Lasa-ma sa fac singur, si am sa inteleg.
Confucius
Cristina, si in US sistemul e similar, numai ca intervine o chestiune foarte interesanta (presupun ca si la voi e tot cam asa): preturile chiriilor si caselor din cartier sunt in stransa legatura cu calitatea scolii din respectivul cartier. Prin urmare, nu se pune problema sa dai spaga ca sa iti dai copilul la o scoala buna, dar se pune problema sa ai bani ca sa platesti o chirie mai mare sau ca sa dai mai mult sa-ti cumperi o casa. Cred ca nicaieri in lume accesul la educatie de calitate nu e complet independent de resursele financiare, doar ca in unele locuri mai au o sansa si cei care nu le au.
crinuta spune:
quote:
Originally posted by angy11
Ohoo,asta da subiect,ma mir ca cel cu "ce vor gradinitele" a avut viata asa de scurta.
Care-i iesirea,ar fi una foarte simpla:
1.Departajarea cadrelor didactice in functie de performantele obtinute in activitatea educationala.Nu examene de grad,etc,alea sunt niste stresuri pentru profesorii buni,ca cei slabi le iau oricum si de multe ori cu note mai mari decat cei buni.
2.Departajarea elevilor inca de la pregatitoare,eventual un mic test de cunostiinte specifice varstei cuprinse in programa de altfel si creerea unro clasae de elita pentru cei merituosi indiferent daca sunt avuti sau nu.
E simplu! Dar imposibil de realizat in Romania.Nimeni din varful sistemului de invatamant nu are acest interes,mai departe lucrurile merg de la sine.
Nici parintii nu sunt pregatiti sa accepte copilul lor sa nu intre intr-o clasa de elita si pompeaza si uite asa tot acolo ajungem.
Atata timp cat traim intr-o societate bolnava de coruptie,de disponibilitate la ilegalitati numai ca sa ne fie mai bine,sa moara capra vecinului,sa ne acoperim cu diplome care nu ne revin,nu o sa se imbunatateasca nimic.
Din aceasta societate intra copiii in sistemul de educatie,iar din aceasta societate se formeaza viitorii dascali.
La inceput a fost ritmul!
Angi, ai toata admiratia pentru mesajul acesta. Ai redat exact ce gandesc eu.
Uite, eu am terminat Conservatorul, pian principal, apoi am predat la scoala de muzica, si din primul an am adus N premii.
Asa a fost si in urmatorii ani.
Nu iti spun ce titulari de ... au ajuns in scoala, in timp ce suplinitorii erau pe departe cei mai buni cu cele mai bune rezultate.
Cum a fost posibil asta iti spun acum.
Directorul scolii a adus pe posturi de suplinitori absolventi ai Sectiilor instrumentale, nu cei care terminau Pedagogia, iar rezultatele s-au vazut imediat.
Bine, in cazul meu nu ma interesa sa ma titularizez, deoarece nu puteam accepta un salariu de mizerie pentru care sa mai dau si examene.
Facultatea la ce mi-a folosit? Rezultatele la ce mi-au folosit?
Primul punctaj pe Bucuresti la ce mi-a folosit?
Mi-e greata de ce se intampla in invatamant, de aberatiile astea de examene gen titularizare, grade, definitivat si asa mai departe.
La noi in scoala au ajuns profesori de pian cei care au terminat Pedagogia si nici macar sectia Instrumentala.
Mai mult decat atata, examenul practic nu a contat deloc, doar partea teoretica contand, cea care nu are nici 10% legatura cu predatul acestu instrument.
Deci, daca astea sunt criteriile de selectie, eu ma lipsesc de acest invatamant de stat si prefer sa o iau de la capat decat sa ma umilesc in asa hal.
Crinuta si Rayan
crinuta spune:
De cel putin 1 an, de cand cu grevele si cu discutiile despre greva in invatamant eu am scris clar ca singura solutie este aparatia scolilor particulare, si atunci sa ii vad pe desteptii de la Miniterul Educatiei, care eu asa idei " stralucite" de ma apuca disperarea.
Crinuta si Rayan
angy11 spune:
Off topic!
Crinuta,m-am indragostit de ce ai postat,hai la Muzicieni DC sa ne varsam of-ul.
Am mai postat apoi o chestie cu costul posturilor titularizabile,dar azi dimineata dupa ce noaptea a fost sfetnic bun am sters,nu te teama, ci de caderea in ridicol ca deageaba am eu,tu rezultate,ca oricum toata lumea da cu rosii in invatamant,apoi genul de invatamant care-l facem noi instrument principal) il inteleg prea putini pe forum .
Scarbita sunt si eu cand intru in scoala,cand ma duc la consilii profesorale,in cancelarie intru doar sa semnez condica,dar cand intru la mine in sala si ma asteapta X micut cu betele in mana ma inmoi si dau totul.
Salariul??? noroc ca castiga sotul,e indragostit de muzica si "iaca asa "
Ore particulare in scoala nu-mi permit sa dau,nici nu mi-a trecut prin cap,acasa imi trebuie un arsenal intreg de instrumente si de unde?
Mi-ar place un simplu felicitari sau multumesc la sfarsitul fericit al unei competitii.
Hai te pup,te astept la muzicieni.
mi-ha spune:
Profesorii-toti niste incompetenti!
Copiii-toti niste genii(din ce in ce mai neintelese)!
Parintii-toti niste incoruptibili si foarte calificati in psihologie si evaluare scolara.
Sunt profesor[si dupa cum spun fostii mei elevi-unul bun],in toamna imi duc fetita la gradi si m-am interesat de loc inca din iarna.Nu am intrebat ce educatoare va avea pt ca stiu din experienta ca un copil bun va reusi indiferent ce educator are,asa cum un elev modest intelectual va fi mediocru indiferent ce-i va face profesorul.
Nu ma intelegeti gresit,va rog.Sunt mandra ca sunt profesoara.Ma simt bine cand intru in clasa.Nu pot si nici nu vreau sa iau apararea profesorilor pt ca m-au facut sa ma simt prost ca sunt profesor de prea multe ori.
DAR... Nu credeti ca a devenit un refren,deja plictisitor,invinovatirea exclusiva a profesorilor?!Despre manuale s-a discutat un pic mai sus-cati ati avut curiozitatea sa deschideti cartile copiilor vostri si apoi sa luti cu adevarat atitudine:manifestari,proteste,presa,etc.
Si apoi mai am un of[de fapt,singurul meu mare of]:cate ore petreceti dv. cu copilul dv.Sa-i aratati dv in parc cum e marul:rosu,rotund,dulce...Cati dintre dv ati facut prajiturele cu copilul dv distrugand bucataria si apoi razand in hohote...[ce zicea cineva ca a vazut in gradi din Anglia].
Cati dintre dv ati urlat[si chiar lovit]copilul cand ati vazut clabucii de la detergentul de vase peste tot prin bucatarie?!Si cati dintre dv iau telecomanda si se tolanesc pe canapea dupa orele de serviciu...
Vorbim despre educatie si invatare.Vorbim despre scoala si profesori,dar,in egala masura,si despre familie si parinti.
liviab spune:
Ai dreptate, Mi-ha. Din pacate pentru noi, parintii, ai dreptate. Avem din ce in ce mai putin timp de petrecut cu copiii nostri si cerem din ce in ce mai mult sistemului, ceea ce nu este corect.
Este adevarat ca sistemul de invatamint e defect.
Dar la fel de adevarat este ca si noi ne implicam din ce in ce mai putin. Nu pentru ca n-am vrea, ci pentru ca tot sistemul in care traim ne obliga la un stil de viata in care timpul petrecut cu copiii, ziua, zilnic, devine din ce in ce mai putin. Pentru ca trebuie sa luptam sa achitam facutri, sa platim vacante, activitati extra, sa intretinem un 'lifestyle' etc. etc. Ne bucuram cind gasim o scoala cu 'after-school' bun, care sa ne suplineasca in lucrul cu temele copilului. Pentru ca multi dintre noi ajung acasa seara, de cele mai multe ori, si seara...este prea tirziu pentru lectii. Este trist, dar este chiar crudul adevar. Nu mai avem timp pentru copii. Ne intilnim cu ei in week-end, asta daca n-avem vreun 'team-building'.
Nu este normal, nici bine, dar asta este lumea in care traim si careia trebuie sa ne adaptam cit putem mai bine. Si, intr-adevar, nu este corect sa cerem scolii sa faca si ceea ce nu mai avem noi timp sa facem acasa. Trebuie sa gasim solutii si pentru noi.
Dar si sistemul de invatamint trebuie 'insanatosit' cumva. Altfel, problema lui nerezolvata suprapusa peste problema noastra nerezolvata poate rezulta intr-un dezastru educational cu efecte cam urite pe termen lung.
Livia
onitza spune:
Buna. Multe adevaruri s-au scris aici. Din pacate, coruptia este prezenta in mai toate institutiile din Romania, si cele de stat, dar si cele particulare. Ca sa ai parte de un job bun, trebuie sa ai cunostinte , pile, bani...si asa merg treburile cam peste tot. TRIST, FOARTE TRIST!
Ma intreb si eu asa : cate femei se mai bucura dintre cele care nu au salariul de 20-30 mil/luna, de faptul ca sunt femei??? cate au timp de ele, sa se mai ingrijeasca, sa se duca la coafor, fara griji ca nesimtita de coafeza umfla pretul la greu, pentru un tuns si un aranjat, ca sa fie sigura ca isi opreste singura bacsisul...? etc, etc.
M-am cam abatut de la subiect, imi cer scuze. Am lucrat si eu in invatamant cam..3 luni. Am absolvit Colegiul de Institutori, specializare limba engleza, la C-lung Muscel. In 2000 chiar se facea carte acolo, e de stat. Adica eu una am ramas in cap cu ceva cunostinte de specialitate. Cel ami mult mi-a palcut sa lucrez cu copiii cam pana in 14 ani, acei copilashi inocenti si interesati de carte, de a invata. Am avut satisfactii sufletesti extraordinare in aceste 3 luni: sa ii fi vazut pe mititei, cum erau de atenti si cat de repede invatau termenii noi......eu ma si "scalambam rau la ei" si faceam muuulte "paranteze" in care le explicam lectia , ca sa prinda ideea la varsta lor frageda. Imi amintesc de un elev de clasa a 2-a, era o lectie cu un indian. Ma rog ei de fapt avea de invatat cuvantul "indian" din manual, dar v-am spus, mie imi placea sa ne ma iabatem de la lectia propriu-zisa ca sa le captez atentia: si in timp ce le povesteam eu de indieni, cum traiesc ei, ce mananca, ei fiind foarte atenti la mine, ce imi vine mie pe moment: era in clasa un copilash foarte linistit si ii zic: Florine, tu stii cum face indianul? cum danseaza indianul??? mey, fetelor, am ramas blocata: ainceput copilasul sa imite PERFECT, dansul indienilor si punea mana la gurita si scotea suntele acelea poentur care sunt recunoscuti indienii. A fost una din lectiile pe care le-am adorat. Ei erau fericiti si cu lectia invatata!
Hmmm, acum ca imi amintesc ce frumos era, mai ca imi vine la anul sa imi dau titularizarea pe educatoare, aici in Bucuresti. Apropo de examenul de titularizare: prietena mea cea mai buna, ALina, am terminat amandoua acelasi colegiu, nuami ca ea la specializarea educatie -fizica, insa a profesat meseria de educatoare, in Arges. S-a chinuit fatuca asta cu examenul de titularizare 4 ANI la rand , si credeti-ma ca invata fata, nu gluma, adica e constiincioasa si ii arde de munca,isi face datoria bine. In fine, in Arges, nu trecea de 7, nu si pace, desi ea facea lucrarea aproape perfecta. AM tot sfatuit-o sa faca contestatie, dar mi-a zis de fioecare data ca e mafia mare in Arges, la Inspectorat si daca ar face asta, ar itne-o minte si nu mai trece in veci. Mi-era o mila de eaaa!!! Anul asta s-a hotarat sa dea in Ilfov si cat credeti ca a luat??? 9.85!!!!! Iar acum se pregateste sa dea deful!! Sunt mandra ca e prietena mea si e un model si pentru mine!!
Moaaamaaaaa, ce m-am intins!!! sa nu dati cu rosii!!!
Pupicei , sa aveti o zi buna!!!
Onitza si Paul Constantin (28.11.2004)