coruptie si iar coruptie
Raspunsuri - Pagina 3
monjum06 spune:
mi-haai perfecta dreptate.
principala cauza pentru coruptie si spaga samd suntem noi parintii. de fapt totul pleaca de la salarii, sistemul de sdlarizare "de stat". salariile sunt exterm de mici, aproape ca un educator nu isi poate permite sa traisca din acel salariu. dar sa fie amandoi si sa mai aiba si copii..
apoi parintii vor ca si copilul lor sa beneficieze de cea mai buna educatie, mai buna decat au avut ei parte, sa beneficieze de o atentie deosebita. si faci mici cadouri.. devine un fel de bursa cat da colegul sa nu fiu mai prejos etc.
apoi spunem ca sunt gradinitele particulare. OK dar nici aici calitatea nu e intotdeauna cea mai buna. multi au plecat catre cele de stat.
unii isi permit sa isi duca copilul la o gradinita particuala altii nu.
responsabilitatea educatorilor este foarte mare. noi stam cu un singur copil, iesim cu el si il tinem de mana, ii dam sa manace, ne jucam cu el si stam cu ochii pe el. si cand se impiedica... a cazut si isi rupe genunchii, coatele se umple de vanatai.
dar cum e sa stai cu 20- 25 de astfel de copii?
unde mai pui ca unul te mai asculta dar cand sunt doi se antreneaza la prostioare si poti sa spui sa lase batul sau sa nu se apropie de lac... de 10 ori ca nu te mai aude nimeni.
eu cred ca meseria de educatori ar trebui super platita si bineinteles criteriile de selectie foarte severe. si un numar corespunzator de cadre didcatice.
atunci nu am mai da spaga (sa il vada pe al meu mai intai)nu am mai sta la cozi la inscriere si nu i-am mai discrimina.
cine e de vina ca atunci cand vor creste vor plange ca nu au reusit la un interviu sau ca nu castiga atat cat merita?
nimeni
monica mama lu' gabi
mi-ha spune:
Va respect pt faptul ca ati avut taria sa recunoasteti adevarurile din ambele tabere.
Eu sunt profesor gradul II ,10 ani vechime si un salariu de cca.650.Sotul meu este tot profesor,gradul I,20 ani vechime si un salariu de cca.1200.Impreuna avem o fetita ,3 ani vechime si un venit de 24 RON.
Sotul meu preda o materie care nu are "cautare",drept urmare nu are meditatii.
Eu predau o materie cu mare cautare,deci-meditatii cat cuprinde.In principiu, lucrez 10-12 ore de predare efectiva pe zi la scoala si la meditatii(stau la 3 min de scoala,deci pot lucra fara intrerupere).Exclusiv sfarsitul de saptamana.
Cum credeti ca m-am simtit cand copilul meu s-a dus intr-o vizita si a venit vorba de gatit si ea a spus ca tati face mancare ca mama sta in camera cu copiii?!Sau cand ii vad ochisorii gelosi cand intru cu alti copii in camera unde ea nu are voie?!
Intr-o seara a pus capac la toate.Dupa ce am terminat meditatiile la 8 seara si-a luat si ea carticelele in brate si mi-a spus:"Hai,mama,facem pregati'e".Drept urmare,tot anul scolar trecut ,am avut urmatorul program:trezit:7-8;ore/meditatii 8/9/10-20;meditatii propriul copil 20-21;jucat cu propriul copil 21-23;culcat propriul copil;pregatit lectii/teste pt a doua zi 23,30-1;internet/tv 1-2;culcat.Sambata si duminica imi mai pregatesc din lectiile sau testele pt saptamana urmatoare,inevitabil iesim in parc,mergem la cumparaturi si luam masa in oras.Cand mananc?Ceva intr-o pauza,trei linguri cand mi se schimba grupele(am o silueta de invidiat,si o hipocalcemie pe masura).NICIODATA nu ma duc nepregatita la ore,NICIODATA nu intru la clasa decat cu zambetul pe buze,desi mi-e somn in continuu,NICIODATA nu am asteptat de la elevii mei mai mult de o floare de 1 sau 8 martie(poate sa zica cine ce-o vrea dar pe asta chiar consider ca o merit) .De ce?Din respect pt mine ,pt elevii mei,pt parintii lor.
Cam asta ar fi viata nevazuta a unui profesor.Cum rezist,cum voi mai rezista?!Ca profesor-de dragul bilantului de la bacalaureat si de la admiterile la facultate.Ca parinte-sunandu-mi in minte cuvintele unei eleve pe care am avut-o la meditatii,si al carei tata m-a meditat pe mine cu ani in urma pt admitere:"Cel mai rau e sa ai parintii profesori...Nu din cauza banilor ...Dar de cate ori vrei sa-i intrebi ceva iti spun sa-i lasi in pace cu prostiile ca-s satuli de ailalti.'Ia si tu cartea aia si citeste acolo'!"
Nu stiu de ce am scris toate astea.Parca le-am scris mai mult pt mine.Tot ce vreau voua sa va spun este ca:
1.daca sunteti profesori si nu iubiti aceasta meserie,renuntati.E o meserie de vocatie,nu se invata din carti sau din experienta.Iar ca sa fii un profesor bun trebuie sa ai vocatie si sa rezisti acestui ritm,daca nu -te chinui si pe tine,si pe copii.
2.daca sunteti parinti-nu dati cadouri in ruptul capului(nu e vorba de floarea de 1/8 martie),ci cereti drepturile copilului vostru.Pe de alta parte, ocupati-va mai mult de copiii vostri ,pt ca nu e satisfactie mai mare pt un dascal ca aceea de a avea,nu un copil destept in clasa,ci unul educat,pe care-l poti modela usor.Nimeni nu asteapta de la astfel de copii "atentii".
Daca am fost incoerenta,imi cer scuze(o fi vacanta,dar e 12 noaptea)si va urez mult succes voua si minunilor voastre.
Onitza,daca te uitai in ochii copiilor,inseamna ca ai intr-adevar talent pt aceasta meserie.Si eu tot la aia ma uit si pt acei ochisori(chit ca sunt de liceu),pt acele priviri luminoase sau buimace,zglobii sau adormite,incruntate si apoi multumite de sine ca au izbutit sa inteleaga un nu stiu ce-nu voi renunta niciodata la invatamant si-mi voi respecta meseria orice s-ar spune!
NA,CA AM SCRIS UN ROMAN SI NICI NU STIU DE CE!ATI PRICEPE VOI DE CE!