Copiii de cresa si gradinitele
Mi s-a parut un articol interesant:
"Copiii de cresa si gradinitele
Autor: Olivia Podobea
Se observa din in ce mai mult faptul ca cererea de grupe pentru copii intre 2 si 3 ani sau chiar sub 2 ani este din ce in ce mai mare. Nu imi propun sa discutam acum motivele care cred ca sunt usor de anticipat. As vrea sa prezint, din experienta, cum evolueaza lucrurile atunci cand copilasii de aceasta varsta sunt inscrisi in grupe precoce, de pregatire pentru gradinita (cum vreti sa le numiti) in cadrul gradinitelor. Imi propun, astfel, cateva ganduri pentru parintii acestor copii.
Este clar ca pentru copii este un lucru benefic. Prezenta lor in gradinita alaturi de cei mai mari duce la accelerarea deprinderilor de socializare care SUNT OBIECTIVUL PRINCIPAL la aceasta varsta. Sa nu uitam ca varsta de gradinita este de 3 ani si nu intamplator. Ea este justificata atat de dezvoltarea fizica cat si de cea psihica si sociala a copilului. Pana la 3 ani ne propunem sa invatam copilul cum sa relationeze intr-un mediu organizat in care totul se desfasoara conform unei scheme orare riguroase care se adreseaza intregii gradinite. De aceea, le propun parintilor copilasilor de aceasta varsta sa se relaxeze - copiii vor desfasura activitatile conform programei fiecarei gradinite, dar putin mai tarziu, atunci cand, in primul rand, gradul de concentrare a atentiei va fi mai mare. Copiii dvs. nu pierd nimic intre timp! Nu uitati ca, in primele zile de gradinita, la 1 an si 8 luni sau la 2 ani multi dintre ei nu mananca singuri sau sunt inca dependenti de scutece! Daca gradinita marcheaza aceste doua obiective - de a-l invata pe copil sa manance singur si de a-l ajuta sa treaca la olita, puteti fi siguri ca si-a facut datoria pentru aceasta etapa!
Repet, copiii asimileaza mult mai mult decat atat! Acest lucru se intampla oricum, pentru ca perspectiva este de a-i integra in grupul celorlalti copii, mai mari, acestia devenind exemple pentru cei foarte mici.
De asemenea, este de multe ori dificil sa ii convingem pe parintii copiilor de aceasta varsta (1 an si 8 luni, 2 ani) ca activitatile extrascolare sunt greu de organizat pentru ei la aceasta varsta. Greu pentru ca, sincer vorbind, ei obosesc faorte usor, se plictisesc foarte usor si, mai ales, trebuie sa supravegheati de 10 ori mai vigilant decat copiii mai mari. Nu inseamna ca gradinitele nu o fac, ba da, dar de cele mai multe ori tot in cadrul incintei de baza, deoarece deplasarea cu o grupa de copii atat de mici implica implicarea multor persoane din gradinita, ceea ce ar paraliza activitatea de supraveghere.
De aceea, aceste activitati se restrang la vizionarea de spectacole de teatru, baluri, petreceri, concursuri etc. in incinta gradinitei. Apelez la un efort de memorie - cum se descurca parintele cu un singur copil de 1 an si 8 luni cand il duce la un spectacol de teatru!!!
In incheiere, vreau sa mai spun doar ca banuiesc ca multi dintre parinti nu vor fi de acord cu cele spune in acest articol, repet din experienta. Am dorit insa sa fac acest lucru cu orice risc deoarece astfel de asteptari, mult prea mari, duc, din pacate, la deteriorarea relatiilor dintre parinti si gradinite, relatii care, de altfel au debutat, foarte bine."
sursa: Ele
Raspunsuri
AncaMaria spune:
si eu am o fetita de 23 de luni si sunt intru-totul de acord cu ce scrie in acest articol...
ja spune:
In toamana Stefan incepe cresa (1.8 ani atunci)..si nu doresc decat sa socializeze,sa stie sa imparta jucarii,sa vada cum copii folosesc olita ,ceva legat de masa(nu cred ca va manca singur prea curand)...ar fi progrese semnificative..nu ma astept sa invete poezii neaparat...dar cine stie
ana
Teodora D. spune:
quote:
Este clar ca pentru copii este un lucru benefic.
Exact asta doream sa citesc. Noi l-am inscris pe junior la gradinita, va merge de la 2 ani si 4 luni, adica din septembrie, dar sotul meu da semne ca se razgandeste, ca se va imbolnavi, ca nu va fi atent supravegheat etc; am sa-i dau si lui sa citeasca articolul!
Peste 100 de ani nu va conta ce cont in banca am avut, in ce casa am locuit sau ce masina am condus.
Dar lumea ar putea fi diferita pentru ca am fost importanta in viata unui copil.