S-a modificat OU 148/2005

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Scumpik si andreea:
Maternitatea (prenatal si/sau postnatal) este 85% din media veniturilor brute (toate veniturile) obtinute in 6 luni anterioare intrarii in prenatal sau in postnatal dupa caz. Procedural se aduna toate aceste venituri la un loc si suma rezultata se inmulteste cu 85% iar rezultatul obtinut se imparte la total numar de zile lucratoare oficial cuprinse in intervalul celor 6 luni luate in calcul. Rezultatul obtinut reprezinta indemnizatia zilnica si aceasta valoare se va inmulti cu numarul zilelor lucratoare din luna pt care se face plata rezultand banii aferenti de primit pt acea luna.
Michellex:
Din pacate raspunsul este negativ pt tine. Daca in calitate de administrator ai fi avut incheiat un contract cu firma prin care sa administrezi contra cost aceasta firma banii fiind impozabili era OK asa insa nu.
Dividendele de care amintesti sunt, sau ar fi fost dreptul tau ca si proprietar nu ca si administrator, la profitul obtinut insa nu reprezinta din punct de vedere al veniturilor profesionale sau asociate celor profesionale un venit luat in considerare pt asigurare. Este recompensa ca sa spun asa a faptului ca firma a mers bine a obtinut profit si proprietarii firmei se bucura de acest profit beneficiind de el sub forma de dividende.

Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Michellex spune:

Merci Marius de raspuns, insa nu cred ca m-am exprimat eu prea corect.Eu am SI un contract de munca semnat cu firma prin care primesc un salariu pt functia de administrator. (in paratenza fiind spus nu conteaza ca acest salariu nu il ridic efectiv din firma ci doar pe acte... aici fiind incluse si platile de rigoare la bugetele de stat). In acelasi timp sunt si asociat la aceasta firma. Stiu ca in urma statului de administrator ca si salariata pot primi indemnizatia, ce nu stiu e daca statutul de asociat ma impiedica sau nu la asta. Pt ca in caz firmativ nu-mi ramane decat ca in momentul in care voi ramane insarcinata sa vorbesc cu ceilalti asociati si sa renunt la partile mele sociale. Corect?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Michellex spune:

ah am uitat... Marius daca stii cumva si ceva legislativ privind raspunsul tau (caci in cceea ce priveste faptul ca sunt asociata inteleg ca nu e problema in obtinerea indemnizatiei) ti-as fi recunoscatoare ...caci as fi mai linistita . Merci!

Mergi la inceput

Nu este necesar sa renunti la calitatea de asociat pt ca nu are legatura. Daca ai contractul de munca de care vorbesti si daca acesta este "la zi" si o vechime minimala de 12 luni sau sa fie la momentul in care intri in prenatal sau nasti dupa caz totul e OK.
Partea de legislatie o gasesti integral si actualizat pe pagina legislativa.

Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns atudor spune:

Hello everybody!
Marius, spune-mi si mie te rog daca este adevarat ca incepand cu 1 ianuarie 2007, concediul pt cresterea copilului va fi de 3 ani, iar indemnizatia lunara de 13 milioane. Am auzit-o recent de la persoana din firma noastra care se ocupa cu HR...cum ca cica odata cu presupusa intrare in UE, va trebui sa ne "aliniem" si in acest domeniu...3 ani si aprox. 400 de euro lunar. Mercic anticipat!
Ana 26+

Mergi la inceput

Raspunsul este NU. Cel putin astazi. Si am serioase motive sa spun ca va ramane NU ba mai mult se va reduce nivelul asigurarilor.

Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns karmencita spune:

Buna Marius,
Imi poti spune si mie cum este cu indemnizatia de crestere a copilului? Trebuie sa ai minim 10 luni sau 12 ca sa poti beneficia de aceasta indemnizatie?De la primarie mi-au sous ca-i minim 10 luni, iar de la ITM 12 luni.Problema mea este urmatoarea :
La sf lunii septembrie anul trecut am plecat de la firma unde lucram si mi-au incheiat contractul de munca cu data de 1 octombrie 2005.Unde m-am angajat mi-au facut contractul de munca cu data de 15 octombrie 2005, deci 15 zile nu s-au platit nici un fel de asigurari.Le pot plati eu acum sau ce se poate face.Eu urmeaza sa nasc intre 15-17 septembrie a.c.si nu stiu daca pot beneficia de indemnizatia de crestere copil, pt ca 12 luni fac la o luna dupa ce se naste bebe.
Multumesc mult.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns scumpik_lui spune:

Buna Marius!
Multumesc pentru raspuns. In sfarsit m-ai lamurit cu e cu cei 85% pentru concediul prenatal.
Inca o data mii de multumiri!

O zi buna.

28+

http://tickers.baby-gaga.com/p/dev296pr_.png" alt="pregnancy" border="0" /></a>

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by karmencita

Buna Marius,
Imi poti spune si mie cum este cu indemnizatia de crestere a copilului? Trebuie sa ai minim 10 luni sau 12 ca sa poti beneficia de aceasta indemnizatie?De la primarie mi-au sous ca-i minim 10 luni, iar de la ITM 12 luni.Problema mea este urmatoarea :
La sf lunii septembrie anul trecut am plecat de la firma unde lucram si mi-au incheiat contractul de munca cu data de 1 octombrie 2005.Unde m-am angajat mi-au facut contractul de munca cu data de 15 octombrie 2005, deci 15 zile nu s-au platit nici un fel de asigurari.Le pot plati eu acum sau ce se poate face.Eu urmeaza sa nasc intre 15-17 septembrie a.c.si nu stiu daca pot beneficia de indemnizatia de crestere copil, pt ca 12 luni fac la o luna dupa ce se naste bebe.
Multumesc mult.

Nu este cazul pentru ca este suficient sa fi lucrat o singura zi din luna dar sa apari pe statul de plata si implicit pe declaratiile aferente CAS CASS si se considera luna integral asigurata. Fractiunile de luna sunt considerate luni intregi pt asigurari din acest an.

Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns karmencita spune:

Buna Marius,
Multumesc mult pt raspuns.

Mergi la inceput