autorizatie gradinite
am intrat pe site-ul ministerului educatiei si am vazut lista gradinitelor particulare autorizate din bucuresti. sunt 70 la numar.
dar numarul real al gradinitelor particulare este mult mai mare. cum pot functiona aceste gradinite fara autorizatie? este facultativa?
cele mai frumoase
Raspunsuri
Loreena spune:
Uite ce am gasit eu........parerea mea este ca parintii ar trebui sa solicite sa vada autorizatia si in caz ca descopera vreo gradinitza neautorizata si care functioneaza "fara probleme" si ilegal sa sesizeze ministerul....trebuie sa fim noi responsabili pentru copii nostri; la gradinitza unde a fost fata mea, pentru scurt timp, am intrebat de autorizatie si era autorizata de cativa ani....probabil provizoriu si urmand sa depuna dosarul de acreditare.......dar cu toate astea dupa ce n-am mai dus-o am aflat ca ingrijitoarea ei muncea acolo fara acte legale...ceea ce mi s-a parut o mare lipsa de responsabilitate din partea gradinitei....cred ca la unele gradinitze nu le-ar strica cateva controale inopinante in fiecare an pentru a se verifica pe loc daca respecta conditiile....nu doar actul in sine este important ci si respectarea regulilor; nu mi se pare normal sa se ocupe de copilul meu o persoana care nu are actele in regula si care in cazul unui eveniment neplacut sau chiar grav sa nu poata fi trasa la raspundere......pentru ca nu figureaza ca angajat al gradinitei respective.....si cand ma gandesc ce tarife piperate cer gradinitele particulare.....respectiva ingrijitoare avea un salariu de 4 milioane pe luna, in conditiile in care avea grija de cel putin 10-15 copii care cotizau lunar cu cate 8 milioane pe luna....m-a deranjat foarte mult problema asta pentru ca fetitza mea fiind mica statea mai mult cu ingrijitoarea respectiva, care de altfel se atasase mult de ea si era o femeie de treaba.....dar inca o data nu este corect ceea ce se intampla...
Învățământul preuniversitar particular din România înregistrează un număr de 669 de unități de învățământ care au fost înființate și funcționează conform legii: 284 la nivel preșcolar, 61 la nivel primar, 23 la nivel gimnazial, 32 pentru școala de arte și meserii, 74 la nivel liceal și 195 la nivel postliceal.
Toate aceste unități de învățământ particular au fost autorizate să funcționeze provizoriu respectând standardele naționale privind baza materială, resursele umane și curriculumul. Autorizarea de funcționare provizorie este prima etapă a procesului de acreditare, conferind unității de învățământ respective dreptul de a desfășura procesul de învățământ și de a organiza, după caz, admiterea la studii.
Începând cu anul 2006, în România a demarat procesul de acreditare a unităților de învățământ preuniversitar particular, realizat de către Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP). Patruzeci de unități de învățământ au depus dosare în vederea acreditării, iar școlile acreditate se vor bucura de toate drepturile conferite de lege. De asemenea, alte treizeci de unități de învățământ au depus dosare în vederea autorizării de funcționare provizorie.
Pentru a preîntâmpina eventualele situații neplăcute, atragem atenția beneficiarilor educației, părinți și elevi că, la înscrierea într-o grădiniță sau școală particulară, trebuie să solicite un document care atestă înființarea legală a acesteia, respectiv autorizația de încredere sau autorizația de funcționare provizorie. Grădinițele și școlile particulare autorizate au obligația de a afișa la loc vizibil autorizația de încredere sau autorizația de funcționare provizorie.
Lista completă a unităților de învățământ preuniversitar particular autorizate să funcționeze provizoriu poate fi consultată pe site-ul ARACIP la adresa http://aracip.edu.ro, în secțiunea Rețeaua unităților de învățământ preuniversitar particular din România.
Ministerul Educației și Cercetării - 01.06.2006
Poze cu toata Familia
Loreena spune:
Având în vedere unele articole apărute în mass-media referitoare la Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP) prin intermediul cărora se difuzează informații incomplete, uneori eronate, facem următoarele precizări:
ARACIP este o instituție publică de interes național în subordinea Ministerului Educației și Cercetării, cu personalitate juridică și cu buget propriu de venituri și cheltuieli.
Toate organele de conducere ale ARACIP funcționează și sunt constituite în conformitate cu prevederile legale în vigoare (H.G. 1258/2005, H.G. 252/2006). Președintele, vicepreședintele, biroul executiv și consiliul ARACIP sunt în deplină capacitate de exercițiu și își asumă cu maximă responsabilitate rolul decizional.
Evaluarea externă pentru autorizarea și acreditarea unităților de învățământ aflate în proceduri la momentul actual se realizează în baza H.G. 127/2000 pentru aprobarea Standardelor naționale de evaluare a instituțiilor de învățământ preuniversitar, care cuprind criterii și indicatori de evaluare în conformitate cu prevederile Legii Învățământului nr. 84/1995, republicată, cu completările și modificările ulterioare.
Începând cu anul școlar următor vor intra în vigoare noi standarde și proceduri de evaluare externă, pe care ARACIP, ca instituție a statului, este singura în măsură să le elaboreze.
În conformitate cu prevederile legii, ARACIP este finanțată integral din venituri proprii provenite din: venituri obținute pe bază de contract încheiat cu Ministerul Educației și Cercetării pentru evaluarea calității educației în învățământul preuniversitar, perceperea unor tarife de autorizare, acreditare și evaluare periodică, aprobate prin hotărâre a Guvernului, fonduri externe nerambursabile obținute prin participarea la programe internaționale, donații, sponsorizări, alte surse legal constituite.
Taxele de evaluare sunt în cuantumul stabilit de lege și acoperă costurile necesitate de proceduri.
În acest context, Ministerul Educației și Cercetării face apel la mass-media din perspectiva ei de formator de opinie și adresăm rugămintea de a transmite informații corecte referitoare la o legislație de dată recentă extrem de importantă în ceea ce privește calitatea educației.
Activitatea de evaluare externă a unităților de învățământ poate fi derulată și de agenții particulare, autohtone sau internaționale, înființate legal și recunoscute, pe bază de contract, încheiat fie cu M.Ed.C., fie cu unitățile de învățământ.
Recomandăm unităților de învățământ o temeinică documentare înainte de a încheia asemenea contracte și de a antrena cheltuieli, deoarece evaluarea externă efectuată în alte condiții decât cele legale atrage după sine nulitatea acesteia.
Ministerul Educației și Cercetării - 06.06.2006
Poze cu toata Familia
vrabiuta spune:
loreena - multumesc pentru precizare. din ce inteleg autorizatia din partea ministerului educatiei este obligatorie.
m-am uitat din nou pe lista - gradinita la care va merge fetita mea din toamna este pe lista, dar cea la care a fost o jumatate de an... nu! sper sa fie doar o omisiune, dupa cate probleme am avut cu ei, sa aflu acum ca nici nu functioneaza legal, ar fi prea mult!
este posibil sa fie gradinite autorizate nelistate?
cele mai frumoase
Loreena spune:
tu ai fost la Acorns???....din cate stiu cred ca are alt regim ca e prin consiliul Britanic ....nu stiu exact detalii, dar asa am auzit si eu ; s-ar putea ca astea sa aiba un regim special, nu stiu mai multe detalii
Poze cu toata Familia
vrabiuta spune:
loreena - da, am fost la acorns. gradinita nu apartine de british council. singura legatura este o scrisoare de la ei (de anul trecut), prin care cei de acolo recomandau inscrierea gradinitei in lista institutiilor de invatamant din strainatate agreeate de marea britanie.
m-am uitat acum pe site-ul ministerului educatiei si la lista gradinitelor cu programa straina. nu e nici acolo.
de asta ma intreb daca lista e incompleta sau chiar nu au autorizatie de la minister.
cele mai frumoase
CORNELIAP33 spune:
Tocmai i-am pus aceasta intrebare ( pe site-ul ministerului domnului ministru al educatiei si cercetarii) si acum va intreb si pe voi.
Din moment ce gradinitele particulare sunt autorizate de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii de ce mai functioneaza gradinitele neautorizate? Nu exista nici un organism care sa le gaseasca si sa le impuna inchiderea?
Oricine isi poate deschide o gradinita si se poate folosi de neatentia/ necunoasterea de catre parinti a legislatiei pentru a face niste afaceri cu viata/ sanatatea/ educatia copiilor nostri?
Fiind vorba de o gradinita neautorizata, cui se poate face o reclamatie? Ne mai putem adresa Ministrului Educatiei si Cercetarii?
O zi buna,
Cornelia si taurasul Rares Costin (nascut in 22.04.2002)
Fotografii
Ajutati-l pe George!
www.cuzuc.netfirms.com
"Este mai bine sa taci si sa dai impresia ca esti prost, decat sa vorbesti si sa inlaturi orice dubiu."
greieras spune:
Nu stiu exact cum este cu autorizatiile de functionare ale acestor gradinite particulare, dar pot sa va spun ce stiu. Sora mea a lucrat la o astfel de gradinita, si imi povestea de toate masinatiile de doil lei care se faceau pentru a mai ciupi cate putin din bani, pentru a nu declara (se faceau ca uita sa dea chitanta), apoi cand veneau diferite controale "pliculetul" isi facea aparitia si rezolva orice problema. Nu mai zic de salariile de nimic pe care le dadeau angajatilor.
Sper ca totusi timpul si concurenta sa filtreze serios aceste gradinite, pentru ca sincera sa fiu nu am incredere ca unele dintre ele nu-si iau autorizatiile prin "pliculet".
Gloria si Eva (22 dec. 2004)
Pasti 2006
Andries spune:
Din pacate, cu autorizatie sau nu, noi parintii va trebui sa fim foarte vigilenti cu gradinitele. Un singur exemplu: o gradinita poate avea autorizatie/ aviz sanitar ok, dar daca de exemplu personalul gradinitei in mod sistematic foloseste toaleta care ar trebui folosita numai de copii, la ce bun avizul sanitar? Mai ales ca stim toti ca se poate rezolva aproape orice daca plicul este corespunzator.
Andries
numeioana spune:
Gradinita la care lucrez are autorizatie si nu e trecuta in lista respectiva, care nu a fost actualizata.
Ioana