Schizofrenia

Schizofrenia | Autor: lorelei_19

Link direct la acest mesaj

Cum se procedeaza cu un schizofrenic? Ce medicamente trebuie? e vorba de o fosta prietena care de catva timp e din ce in ce mai bolnava. Psihiatrul a diagnosticat-o ca schizofrenica. Imi scrie emailuri fara noima (in ultimul eram in pericol de moarte si eu si fiica-mea, pentru ca o dublura de-a mea vrea sa-mi iau locul in viata si in familie si vrea sa ne omoare si ar trebui sa ma adresez fbi-ului, spunea ea). Precizez ca e vorba de o fata cu o inteligenta mult peste medie si ca in ultimii ani a suferit enorm. Se trateaza schizofrenia? Cum sa procedez cand imi mai povesteste minuni dintr-astea? va rog dati-mi un sfat.

"Unde exista dragoste, exista si Dumnezeu" - Tolstoi

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns mazzel spune:

nicicum sa nu procedezi, ea trebuie sa fie sub supraveghere medicala si sub tratament continuu, tu ca si prietena o poti vizita la spital daca este internata, sustine familia, fii cu gandul si/sau financiar alaturi de ea.

ea este BOLNAVA si schizofrenia nu se vindeca, poate avea faze , dar de vindecat din pacate nu se vindeca, si tu nu ai ce sa faci, nu ai cum sa o ajuti.
la e-mailuri cu delir cel mai bine este sa nu raspunzi.

astae din pacate, si eu am avut un fost coleg schizofren, tot un baiat f inteligent.
nu ai ce face, zi doamne fereste, bate in lemn...asta e.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Crinutz spune:

lorelei_19 nu sunt psihiatru dar am o alta meserie care se ocupa de persoane cu diverse probleme printre care si cei cu boli psihice. Am lucrat 3 ani cu astfel de persoane, intr-un centru social si pot sa iti spun ca DA schizofrenia se trateaza si chiar se poate vindeca intr-o anumita proportie. Insa e nevoie de multa vointa, putere, curaj si persona trebuie sa isi accepte mai intai boala. Este foarte geru sa tratezi un om care este convins ca nu e bolnav.

Tratamentul consta atat in medicamente care sunt forate multe dar care se dau in functie de fiecare individ dupa un consult foarte amanuntit facut de un psihiatru bun. Apoi internarile periodice si mai ales in perioadele de criza sunt f importante pentru a nu isi pune viata in pericol sau pe a celorlati. Chiar daca in spital sunt conditii grele uneori iar masurile luate sunt f dure, poate neomenesti uneori, sunt neceare pt salvarea vietii.

Toate astea au un efect minim insa daca nu sunt corelate cu acceptul celor din jur, al familiei. Acestia trebuie sa ii fie alaturi, sa simta ca e iubita si nu respinsa, sa ii ofere ajutorul atunci cand e in criza, sa o ajute sa mearga sa cera aajutor. E f important sa nu fie respinsa. Pentru asta cred ca cel mai mult ar ajuta-o sa stea langa persoane care au aceleasi probleme pt ca acestea nu o vor respinge. Ar fi bine daca ati gasi un centru pt persoane cu probleme psihice unde se fac activitati terapeutice, ergoterapie, terapie ocupationala, artterapie, meloterapie, activitati de petrecere a timpuli liber etc, menite sa imbunatateasca viata si sa treaca mai usor peste boala.

Spui ca e fata inteligenta. Cei mai multi schizofrenici au o inteligenta peste medie, sunt oameni culti, deci acesta boala nu loveste persoanele cu inteligenta mai mica, sau persoanele fara scoala. Am vazut prea multi bolnavi si cu cate 2 facultati.

Cand iti povesteste tot felul de grozavii e bine sa nu o contrazici pana in panzele albe ca nu e ca ea. S-ar putea sa aiba reactii nedorite. Nici sa aprobi tot ceea ce spune pt ca atunci va crede ca ce spune e adevarat. Ar fi bine sa ii repeti ca trebuie sa mearga la medic, sa ia medicamentele pt ca numai asa va disparea "dublura care vrea sa te omoare si poate asa te va salva". Incearca sa scoti ceva pozitiv din povestea asta determinand-o sa faca ceva pt a nu mai avea aceste halucinatii.

Cam asta ar fi in mare. Sa stii ca boala nu se poate trata doar cu medicamente si atat. trebuie imbinate toate astea pt un rezultat bun. Am vazut zeci de cazuri rezolvate in mare masura, persoane care au reusit chiar sa se angajeze, care si-au luat viata de la capat. E geru dar trebuie incercat.

Daca vrei informatii despre un centru social da-mi un PM si vb acolo.

Sper ca ti-am putu fi macar un pic de ajutor. sanatate multa prietenei tale.

[bleu]"Ceea ce suntem este darul lui Dumnezeu pentru noi, ceea ce devenim este darul nostru pentru Dumnezeu" [/bleu]

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olguttza spune:

Daca nu e dobandita, e ereditara. Am avut 4 schizofrenici diagnosticati in familie, toti au fost irecuperabili, cu toate tratamentele si terapiile urmate. Poate fi si latenta, ca sa zic asa, sau se poate manifesta si sub alte forme, mai "slabe" oarecum (de exemplu, tulburari paranoide sau, efectiv, labilitate psihica). Sunt unii care sunt in permanenta "in priza", altii care au perioade, cu o anumita frecventa (de cateva ori pe an).
In orice caz, ignora mailurile respective, iar tu nu ai cum sa procedezi, pentru ca nu depinde de tine. Trebuie tinuta sub supraveghere medicala, intr-o clinica de specialitate.

Daca ar fi sa am doua vieti, as trai o singura data.

De la nunta...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lorelei_19 spune:

Olgutza, Crinutz si Mazzel, va multzumesc pentru informatii, mi-au prins foarte bine randurile voastre
sincera sa fiu, m-am cam speriat. nu stiam ca poate fi atat de grav. pana acum n-a avut nici un fel de criza de violentza, totul se rezuma la imaginatzia ei din ce in ce mai "inflacarata". Dar dac-ar merge intr-o clinica psihiatra, nu i-ar fi mai greu? mult timp n-a fost de acord sa mearga la nici un medic, insa dupa ultimul meu email in care-i spuneam direct ca ma simt depasita si ca eu cred ca are nevoie de ajutor medical, a acceptat sa mearga la doctor. Ma doare pentru c-am crescut impreuna, ma doare pentru ca nu mai are nici o prietena, toata lumea a parasit-o, iar eu n-am puterea sa fac prea multe pentru ea, ea e in Romania, eu in Elvetia. In familia ei n-au fost schizofrenici, cum poate fi dobandita boala asta? remarc ca nu stiu absolut nimic despre asta, am sa ma mai informez.
Crinutz, please, trimte-mi informatii despre un centru social, ar fi grozav. Prietena mea locuieste in orashul Piatra Neamt.

"Unde exista dragoste, exista si Dumnezeu" - Tolstoi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mazzel spune:

lorelei nu se stiu prea multe despre schizofrenie si in general despre bolile psihice, astea sunt din pacate cele mai PACATOASE boli.
nu cancerul, nu AIDS, ci bolile astea psihice care fac din om exceptional o ruina.

ea nu are familie? nu are nici un suport in spate?
ar trebui in MOD OBLIGATORIU ca ea sa faca tratament, si din cate stiu eu nu se pune diagnosticul de schizofrenie cu una cu doua, da odata ce il are este clar ca va continua un tratament toata viatza.cu ajutorul unui tratament medicamentos si a altui ajutor care nu stiuu in piatra neamtz cat e de valabil(de ex in alte tzxari se face terapie prin munca) poate fii mentinuta pe linia de plutire.
schizofrenie se manifesta prin instrainare AFECTIVA si EMOTIONALA, accese de acestea delirante, violente, persoana incepe sa regreseze intelectual, poate sa devina de la genial---> o leguma.
se poate mosteni genetic dar poate aparea si asa din senin, la barbati mai ales si debutul este in jurul varstei de 17/18 ani.

este foarte trist intr-adevar.

Eu cred ca ajutorul tau poate fii doar de natura pur PRACTICA.
nu sunt de specialitate, nu am nici un fel de studii de medicina/psihiatrie dar cu ajutorul cartilor din biblioteca parintilor si dorind sa ma informez despre boala aceasta care ti-am spus ca a lovit un bun prieten si coleg, am citit mult.

cred ca esti trista pt ea, asta e viatza este foarte nedreapta, nu alege pe cine sa loveasca, uite asa, de multe ori vedem ca cine merita mai putin are de patimit.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Principesa spune:

Lorelei, imi pare rau pentru incercarea prin care trece prietena ta. Schizofrenia nu se vindeca niciodata. Simptomatologia psihotica: (ideile delirante, halucinatiile) se poate remite, poate disparea pe pe perioade mai lungi sau mai scurte de timp.
Episoadele psihotice, pot deteriora sistemul psihic, deci cu cat sunt mai numeroase cu atat sansele de recuperare scad.
Eficienta tratamentului medicamentos depinde de momentul diagnosticarii, de seriozitatea pacientului in administrarea lui si de competenta psihiatrului. Insa uneori simptomele pur si simplu nu cedeaza la tratament si atunci pacientul poate fi doar sedat pentru a fi cat mai inofensiv.
Unii pacienti se recupereaza in totalitate, altii suficient cat sa duca viata autonoma, altii mai putin. Variabilele sunt multiple, inclusiv cele personale, care tin de personalitatea si fiziologia fiecarui om.
Nu exista un acord unanim privind originea acestei boli dar se stie ca este nevoie de o componenta predispozanta genetica sau ereditara exprimata printr-o slabiciune a mecanismelor de aparare si o componenta dobandita, de mediu deficient in a satisface nevoile persoanei. Si se mai stie ca pentru a dezvolta aceasta boala e nevoie sa existe ambele componente.
Eu am sa ma opresc aici cu informatiile pt a nu fi redundanta, am observat ca deja ai primit detalii extrem de oportune. Daca mai ai nevoie de ceva, just let me know

Cumva o fi sa fie ca niciodata n-a fost sa nu fie cumva

Nu este niciodata prea tarziu sa ai o copilarie fericita

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Lorelei,
A fost odata ca niciodata un copil. Avea 4 ani la inceputul povestii mele. Era un baietel destul de tacut, destul de retras de felul lui. Si avea un par blond si carliontat. Frumusel as putea sa spun. Locuia intr-o casuta la marginea unui parau si toamna mai ales cand cadeau frunzele, statea minute in sir uitandu-se la frunzele cazute din copacii de pe mal cum pluteau in voia curentului, unele drept, altele rotindu-se usor dar toate mergand la vale. Un vecin i-a aratat odata cum se fac barcute din hartie. A fost extrem de incantat, ochii ii luceau de bucurie. Si de atunci nu mai astepta toamna ca sa cada frunzele ci isi facea zilnic cate o barcuta pe care o lansa pe apa din spatele casutei in care locuia. Si se uita de fiecare data cu aceeasi bucurie cum barcuta era luata de apa si plutea in josul paraului, uneori drept alteori rotindu-se usor.
Mai tarziu din pricini nestiute de noi tot ceea ce mai stia sa faca erau barcutele de hartie. Era deja un adolescent ce statea pe malul apei ce curgea prin spatele casutei in care locuia, iar ochii pierduti se uitau lung dupa fiecare barcuta ce plutea in deriva in josul apei, cand drept, cand rotindu-se usor.
Si frunzele cadeau si ele, nestiute, vazute si neintelese, plutind de atata timp alaturi de barcuta lansata de mana cu degetele lungi si subtiri ale baiatului din povestea mea cea scurta.

Aceasta poveste nu este deloc intamplatoare.

Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adi2003 spune:

quote:
Originally posted by marius

Aceasta poveste nu este deloc intamplatoare.
Marius Pernes

Tocmai de aceea...suspin.

Florile mele

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nadina spune:

lorelai spuneai despre prietena ta ca a fost parasita de toata lumea.
In primul rand, consiliere si suport cred ca ar trebui sa primeasca familia unui bolnav, pe langa medicatia si terapia de care ar trebui sa beneficieze bolnavul. Numai ei stiu prin ce trec. Mama mea a fost diagnosticata cu schizofrenie si are periodic crize. Nu e violenta, decat cel mult in limbaj. Nu pot sa-ti descriu cat de dureros e sa vezi cum parintele tau se transforma sub ochii tai. Cate temeri si cate indoieli te coplesesc. Cum plangi si incerci sa intelegi si mai ales cat iti este de frica sa nu ti intample tie sau copilului tau acelasi lucru.
Nu stiu ce sa te sfatuiesc, mai ales ca am inteles ca nu sunteti aproape una de cealalta. Sfatuieste-o sa mearga in mod constant la doctor, sa ia medicatia, contacteaza familia ei si roaga-i sa o ajute
Nadina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Crinutz spune:

Lorelai, am sa iti trimit un mail cu ce m-ai rugat. Sper ca nu am deranjat pe nimeni cu informatiile pe care ti le-am dat dar am simtit nevoia sa faca asta cu atat mai mult cu cat vorbesc in cunostinta de cauza. sunt f multe lucruri de spus despre aceasta boala insa nu as fi terminat niciodata de scris, asa ca m-am limitat doar la cateva informatii cred eu utile. Poate am fost un pic incoerenta din dorinta de a iti spune cat mai multe.

pa pa

"Ceea ce suntem este darul lui Dumnezeu pentru noi, ceea ce devenim este darul nostru pentru Dumnezeu"

Mergi la inceput