cum impartim apartamentul?

cum impartim apartamentul? | Autor: aniela23

Link direct la acest mesaj

dragii mei, am nevoie de un sfat.Problema e urmatoarea.Am 2 frati de 28 si 30 ani si o sora minora (15 ani).Ei locuiesc in Romania intr-un orasel din jud Bacau,fratii la casele lor si sora cu tatal meu.Mama a decedat in urma cu 4 ani.Tata locuieste in apartamentul pe care l-au cumparat ai mei in urma cu 30 ani, apartament cu 3 camere la etajul 4.De cativa ani incoace, mai inainte ca eu sa ajug in Anglia dar mai ales dupa ce am venit aici ,tata tot imi cere bani pt una, pt alta.Mi se pare normal sa-i dau ca si el m-a crescut pe mine,dar imi dau seama ca tot cotizand asa la ajutarea celor de acasa eu nu ajung sa strang nici un ban aici.Plus ca la ultima vizita acasa mi-am dat seama ca apartamentul alor mei trebuie neaparat refacut pt ca ploua in casa in fiecare camera (incat stau ai mei cu borcanul la lustra), geamurile nu se mai inchid bine, peretii sunt umpluti de igrasie peste tot, instalatia sanitare e la pamant, nu mai vorbesc de conditia bailor sau a mobilei din casa, toata vechi de 30 ani.Bine-nteles ca toti se asteapta la mine sa fac ceva pt ca ei chiar nu au bani.Asa ca i-am propus tatalui meu sa-mi vanda mie apartamentul.Apartamentul e pe numele lui si al mamei, asa ca si fratii mei au a parte din apartament de pe urma mamei decedate.M-am oferit sa platesc fratilor partea lor in cash, banii surorii minore ii voi da tatalui sau ii voi da ei cand va fi majora iar tatalui ii voi da lunar pt tot restul vietii cat va avea nevoie sa se intretina (plus voi repara tot ce este necesar in apartament).Mie mi se pare destul de corecta decizia (desi stiu ca o sa vuiasca gura targului ca dupa ce m-am vazut ''mare si tare'' in anglia l-am prostit pe taica-miu tot mie sa-mi dea apartamentul).Problema este ca eu am doar 2 saptamani concediu in octombrie cand pot merge acasa sa facem actele, dar nu stiu daca o sa am destul timp sa finalizez actele, nu stiu sigur care e procedura.Am auzit vag ca trebuie dezbatuta taxa de mostenire, apoi evaluata proprietatea dar chiar nu stiu exact ce si cum.Daca cunoaste cineva situatii asemanatoare va rog spuneti-mi si mie cum sa procedez.De saptamani intregi ma rog de ai mei sa mearga la un notar sa intrebe care e procedura dar m-am lasat pagubasa ca vad ca in afara de cati bani li se cuvin nimic nu-i intereseaza.Stie cineva care e procedura de evaluare?Tata spune ca notarul evalueaza dupa cate camere are apartamentul si in functie la ce etaj este?Dar oare nu merge cineva in apartament sa-l evalueze la fata locului in functie de conditia in care e?Pt ca nu mi se pare corect sa se faca o evaluare bazata doar pt nr de camere si metri patrati, sa platesc un anume pret si apoi sa mai cheluti cine stie cat sa-l repar.
Va rog , daca stiti spuneti-mi si mie ce pasi trebuie urmati, cum sa fac sa fiu cat mai corecta si sa terminat tranzactia cat mai repede
va multumesc

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Chuny spune:

Banii surorii eu nu i-as da tatalui, ca ramâne fata si pe drumuri si fara nici un ban! Bafta la tranzactii !

Sibylle saptamâna 24
Pozele mele

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Clover spune:

Din cate inteleg eu ei te vad ca ai numai caini cu covrigi in coada. Din pacate cred ca iti vor cere bani chiar daca faceti asta. De ce vrei tu sa te legi la cap cumparand acest apartament? Intr-un fel te asiguri ca tatal tau are un loc unde sa traiasca, dar mai mult decat atat mie mi se pare o complicatie inutila. Daca ai bani de investit mai bine cumpara terenuri.

You asked me if I'm happy. This is a difficult question. The problem with happiness is that you don't know when you have it. You remember it. Ask me in another ten years. Maybe I'll be able to answer.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Chuny spune:

Sau chiar alt apartament si îi lasi pe ei sa se descurce. Si eventual zi-le ca ai facut un împrumut si ca nu mai ai bani de dat.

Sibylle saptamâna 24
Pozele mele

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aniela23 spune:

clover, intr-adevar, as fi preferat sa fac altceva cu banii, dar eu oricum tatalui trebuie sa-i dau bani toata viata lui ca are o pensie amarata si nu are cine sa-l ajute,la fel cu sora mea, cineva va trebui sa-i plateasca facultatea daca o sa mearga la vreo una dupa liceu.Apartamentul trebuie neaparat reparat, asa ca daca tot sunt nevoita sa fac niste cheltuieli macar sa ma aleg cu ceva.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Caroline spune:

Aniela eu cred ca Sibyle are dreptate. Daca faci un total ce dai fratilor (care vor avea mereu impresia ca li s-ar fi cuvenit mai mult)+ repararea apartamentului + actele cred ca te duce la mai mult decat daca ai cumpara tu un apartament in stare foarte buna si i-ai invita pe tatal si sora ta sa locuiasca in el.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns elena d spune:

aniela esti o comoara ! adica vei fi o inepuizabila sursa de bani/avantaje ptr. familia ta, daca vei continua in felul asta.
familia trebuie ajutata dar nu cu varianta propusa de tine.

problema e f. simpla: cine are nevoie de bani sau conditii de viata normale - adica apart. in stare buna + confort - se ingrijeste personal de acestea, nu profita de altii.
iar parintii si copii se ajuta reciproc, dar nu se finanteaza pe motive psihologice ! am fost in situatie asemanatoare si s-au rezolvat.
tatal tau are obligatia sa-si creasca copilul - sora ta de 15 ani - si sa-l ajute sa devina independent financiar, adica in timpul scolii (liceu, facultate) sau cit timp e minora nu trebuie sa va amestecati - ceilalti frati.

dupa ce sora ta e independenta financiar, tatal vostru poate sau nu sa imparta valoarea apart., daca doreste.
SE INTERZICE varianta pastrarii banilor unei persoane de catre alta, chiar in familie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irinabobe spune:

pentru a cumpara apartamentul de la tatal tau el trebuie mai intai sa faca succesiunea dupa mama ta, si deabia dupa aceea in functie de cotitatile care revin fiecaruia prin lege tu il poti cumpara. in ceea ce priveste valoarea minima stabilita de notar, nu vine nimeni acasa sa vada ce si cum , au o carte cu valorile pe zone asa ca ei iti stabilesc o valoare minima pt care te taxeaza. pretul cu care iti vinde ap poate fi mai mare sau mai mic decat valoarea stabilita de notar, ideea esete ca dc prtul este mai mic tu taxele notariale le vei plati la valoarea minima stabilita de notar. in rest decizia ta. dezbaterea succesiunii dureaza ceva timp.

Mergi la inceput

irina, huh,pare mai dificil decat am crezut.Evident ca vreau sa platesc cat mai putine taxe deci sa declar cea mai mica valoare, dar dupa aia chiar nu stiu cat ar fi valoarea actuala , deci cat datorez fratilor si tatalui.O sa fie o nebunie.Stii cumva cam cat or sa ma ajunga cheltuielile cu toate actele?
Fetelor, cum am mai spus, cumpararea acestui apartament nu este cea mai mare dorinta a mea, dar tatal meu chiar nu-si poate permite sa plateasca pt repararea apartamentului dintr-o pensie de 4 milioane, cu banii astia abia plateste facturile si probabil o parte din mancare, ca sa nu mai vorbim de lunile de iarna in care doar gazele ajung la 6 milioane(f multe caldura se pierde prin ferestrele alea amarate si pareti).Situatia asta o sa dureze toata viata, deci eu oricum o sa ii dau bani toata viata.Am analizat situatia pe toate partile si e cel mai bun lucru pe care il pot face, prin care ma aleg si eu cu ceva , ii ajut si pe ei si raman si cu inima impacata.Sunt super stresata, stiu ca o sa fie dificil cu stabilirea valorii apartamentului.AS vrea sa am mai mult de 2 sapt in romania ca sa rezolv eu tot:(

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adina0 spune:

ciao!

hai sa iti spun cum stau trebile. legal averea se imparte in doua. o parte tatal, o parte mama. daca mama a murit partea ei (adica jumatate se avere) se imparte astfel o jumate ia tatal si cealalta jumatate din jumatatea mamei se imparte intre cei X frati in mod egal. fa tu calculul matematic ca eu de la matematica, de aia am ales profesia asta.

in romania, pentru a se evita dezbaterea mostenirii ca la carte ( asta implica n expertize, acte si alergatura ) daca exista sot supravietuitor se face un act la notariat prin care copii declara ca sunt de acord ca partea lor de mostenire sa revina tatalui care se poate folosi de ea dupa bunul lui plac in timpul vietii, putand chiar sa o si vanda.

spor la treaba si o sa mai urmaesc subiectul.

Mergi la inceput

ah, super adina!In cazul asta ce trebuie sa fac e sa ii conving pe frati sa semneze si dupa aceea sa fac actele de cumparare a apartamentului direct de la tatal meu.Oare o sa am timp sa fac asta in 2 sapt sau pot imputernici pe cineva de acasa sa semneze in locul meu actul de donare?Eu stiam ca apart se imparte asa :jumatatate tatalui, iar cealalta jumatate (a mamei)se imparte la 5 (tata+ 4 copii).Asta inseamna 10% pt fiecare frate.In schimb daca e asa cum zici tu atunci li s-ar cuveni doar 6,25% fiecarui din frati.Huh, nu cred ca o sa le convina se semneze pt atat de putin.In fine...cand ajung la partea aia vad eu cum negociez.

Mergi la inceput