cum impartim apartamentul?
Raspunsuri - Pagina 2
irinabobe spune:
din cate stiu eu atunci cand vine la mostenire doar sotul supravietuitor cotitatea este de 1/2 din mostenire, daca mai sunt si alti mostenitori atunci partea lui se reduce. in fine eu sunt cons jr si stiu doar teoretic cel mai bine iti poate spoate notarul care sunt cotitatile. in ceea ce priveste actele la o valoare de 30.000 E actele notariale te duc la vreo 3.000 E asta si in functie de notar cat e de scump pt ca limita superioara nu au ci doar inferioara
irinabobe spune:
uite ce spune un tratat de drept succesoral: sotul supravietuitor este mostenitor rezervatar. el are dreptul la o cota de un sfert din averea defunctului daca sotii au avut copii. deci sotul supravietuitor are o cota de un sfert, iar copilul ori copiii la un loc trei sferturi. daca au fost trei copii cota se imparte la toti. acum asa cum spuneam nu sunt avocat da eu asa inteleg tatal 1/4 iar copii impart restul in cazul vostru
Lona spune:
quote:
Originally posted by adina0
ciao!
hai sa iti spun cum stau trebile. legal averea se imparte in doua. o parte tatal, o parte mama. daca mama a murit partea ei (adica jumatate se avere) se imparte astfel o jumate ia tatal si cealalta jumatate din jumatatea mamei se imparte intre cei X frati in mod egal. fa tu calculul matematic ca eu de la matematica, de aia am ales profesia asta.
in romania, pentru a se evita dezbaterea mostenirii ca la carte ( asta implica n expertize, acte si alergatura ) daca exista sot supravietuitor se face un act la notariat prin care copii declara ca sunt de acord ca partea lor de mostenire sa revina tatalui care se poate folosi de ea dupa bunul lui plac in timpul vietii, putand chiar sa o si vanda.
spor la treaba si o sa mai urmaesc subiectul.
Cand vine la succesiune cu copiii legitimi ai defunctului, sotul supravietuitor mosteneste 1/4 (un sfert) din bunurile celui dus. Restul se imparte intre copii.
Deci, una peste alta, tata va avea 3/4 din apartament, iar voi restul, in cote egale.
Jumatate din jumatatea sotiei ar primi daca ar veni la succesiune cu tatal si mama defunctului, ori numai cu unul dintre ei, sau numai cu fratii si surorile acestuia si descendenti de-ai lor, in lipsa copiilor. Or, aici nu este cazul.
(vezi L 319)
aniela23 spune:
''Cand vine la succesiune cu copiii legitimi ai defunctului, sotul supravietuitor mosteneste 1/4 (un sfert) din bunurile celui dus. Restul se imparte intre copii.
Deci, una peste alta, tata va avea 3/4 din apartament, iar voi restul, in cote egale.''
M-ati zapacit de tot.Pey in cazul asta el ar avea 50% care este partea lui de apart plus 25%(1/4) din partea de 50% a mamei, iar asta face un total de 62,5%, nu 75% (3/4), nu?
Irinabobe, tu zici ca actele ma vor ajunge la 3000 euro?Mi se pare tare mult, o gramada de bani irositi in vant.Exista vreo alta cale prin care pot sa obtin apartamentul fara sa platesc atatea taxe?
Lona spune:
quote:
Originally posted by aniela23
''Cand vine la succesiune cu copiii legitimi ai defunctului, sotul supravietuitor mosteneste 1/4 (un sfert) din bunurile celui dus. Restul se imparte intre copii.
Deci, una peste alta, tata va avea 3/4 din apartament, iar voi restul, in cote egale.''
M-ati zapacit de tot.Pey in cazul asta el ar avea 50% care este partea lui de apart plus 25%(1/4) din partea de 50% a mamei, iar asta face un total de 62,5%, nu 75% (3/4), nu?
Irinabobe, tu zici ca actele ma vor ajunge la 3000 euro?Mi se pare tare mult, o gramada de bani irositi in vant.Exista vreo alta cale prin care pot sa obtin apartamentul fara sa platesc atatea taxe?
Corect, matematica mea lasa de dorit.
1/4 din 50% este 12,5%.
Deci tata va avea 62,5%.
Textul de lege este corect insa.
irinabobe spune:
eu din treaba asta inteleg cu totul altfel deci sotul supravietuitor un sfert deci 1/4 , iar copii trei sferturi 3/4. voi fiind trei copii aceste trei sferturi se impart egal intre voi deci cate 1/4 pt fiecare. asa pricep eu cel putin. in prvinta taxelor depinde si de notarul pe care il gawsesti, dar taxele sunt oricum mari rau. daca gasiti voi alta solutie mai ieftina si pe mine ma in
Lona spune:
quote:
Originally posted by irinabobe
eu din treaba asta inteleg cu totul altfel deci sotul supravietuitor un sfert deci 1/4 , iar copii trei sferturi 3/4. voi fiind trei copii aceste trei sferturi se impart egal intre voi deci cate 1/4 pt fiecare. asa pricep eu cel putin. in prvinta taxelor depinde si de notarul pe care il gawsesti, dar taxele sunt oricum mari rau. daca gasiti voi alta solutie mai ieftina si pe mine ma in
Intelegi corect, numai ca procentele se aplica doar pentru jumatate din apartament, respectiv partea mamei. Deci tatal are din start jumatatea lui la care se adauga 1/4 din cealalta jumatate.
Despre taxe: cu putina vreme in urma, actele de succesiune pentru un apartament cu doua camere conf.1, dar in provincie, au costat 22 de milioane.
carmens spune:
Pe noi ne costa actele pentru succesiune, in provincie, la un apartament de 4 camere ( evaluat la 750 mil) in jur de 8 mil, dar noi deschidem succesiunea in termenul legal de 6 luni. Din cate am inteles dupa acest termen se percep alte taxe. Noi am ales varianta renuntarii la mostenire in favoarea mamei. De fapt ,dupa cum ne-a explicat notarul nu se poate renunta in favoarea cuiva ci doar se renunta mama ( in cazul meu ) ramanand unic proprietar. De asemenea ca taxa pentru vanzarea apartamentului ar trebui platit in jur de 36 milioane. Eu sunt Piatra Neamt deci nu cred ca diferentele ar fi prea mari.
carmen
Revin pentru a-ti spune care sunt principalele documente pe care trebuie sa le ai la notar :
-actul de deces in original
-anexa I pe care se otine de la primarie-starea civila unde trebuie sa ai si certificatul de deces si actul de proprietate al apartamentului ( in acel act se trec mostenitorii de drept si bunurile ce vor fi impartite)
-extras de rol( de atestare materiala) de la directia de taxe si impozite, administratia financiara
-daca apartamentul a fost cumparat in rate trebuie o adeverinta de la unitatea vanzatoare cum ca a fost achitat integral
-extras de carte funciara daca apartamentul a fost intabulat (la noi nu este )
-certificate de nastere a nostenitorilor precum si certificate de casatorie unde este cazul
- acte de identitate ale mostenitorilor (BI sau CI)
- doi martori cu acte de identitate care au cunoscut viata defunctului care sa nu fie rude cu mostenitorii sau rude intre ele.
In speranta ca ti-am fost cat de cat de folos iti doresc succes!
adina0 spune:
vai de mine si de mine!
imi cer mii de scuze pentru dezinformare! din cauza vitezeii si a somnului am scris o prostie cat mine de mare
multumesc fetelor care au fost pe pozitie si au spus un sfert si nu o jumatate ca mine
promit ca o sa fiu mai atenta pe viitor
aniela23 spune:
fetelor,desi sfaturile voastre ma ajuta sa inteleg cat de cat cum sta treaba eu parca mai tare ma indobitocesc pt ca vad atatia termeni pe care nu ii cunosc.Sincer eu nu stiu treptele care trebuie urmate dar stiu ca vreau sa platesc in total, pt toate actele,NU mai mult de 40 milioane lei.Apartamentul este in Tg Ocna, nu stiu cati metri patrati are dar orium e spatios, are 3 camere decomandate, baie, bucatarie mare si wc.Starea jalnica in care se afla ma face sa cred ca nu valoreaza prea mult dar cat anume valoreaza habar nu am pt ca tata nici macar atata lucru nu poate sa faca,sa se intereseze cat costa apatamentele in zona noastra.Initial aveam in minte sa cumpar apartamentul de la ei, sa il repar si dupa aceea peste vreo 5 ani sa cumpar o casa in care sa se mute tata pt ca el o sa fie din ce in ce mai batran si nu o sa mai poata urca 4 etaje.Dar nu vreau sa dau acum o carutza de bani pe taxe si apoi iar sa platesc taxe in cativa ani cand vand si cumpar in alta parte.
O alta varianta ar fi sa vindem apartamentul acum, sa platim fratilor partea lor iar din banii ramasi sa mai adaug ceva si sa cumparam o casuta pe numele meu, macar la aia pot sa mai construiesc si sa o inbunatatesc de-a lungul timpului.Dar nu cred ca am sanse sa vand apartamentul in conditia in care este plus ca la etajul 4 nu prea cumpara nimeni.Plus ca din cate am inteles ar trebui sa fac nu stiu ce fel de acte ca sa fac posibila vanzarea apartamentului (cine stie cat or costa si alea)
Ca ultima solutie m-am gandit acum ca ar fi mai bine poate sa facem totul prin donatie , fratii sa cedeze partea lor (daca nu pot ceda in favoarea mea sa cedeze pt tata si eu le-as plati partea lor de bani) iar tata sa-mi cedeze mie cu clauza sa am grija de el pt tot restul vietii.Chiar daca asta ar insemna ca nu am evalua apartamentul si le-as da fratilor mai multi bani decat li se cuvin cel putin stiu ca le-as da fratilor mei si nu aiurea pe acte.Dar am inteles ca donatia se poate contesta si nu este recomandata...Mai mult nu stiu, fiecare persoana cu care vorbesc imi spune altceva si m-am zapacit de tot..
Sunt nauca de cap :(((.As vrea tare mult sa rezolv situatia asta pana la venirea iernii pt nu ma lasa inima sa mai trimit nici un ban in tara pana nu stiu ca ma aleg si eu cu ceva iar daca mai vine o toamna ploioasa si o iarna friguroasa ca anul trecut nu am de ales decat sa cotizez iar lunar sau sa nu mai trimit bani si adorm seara plangand de mila lor :((