cum impartim apartamentul?
Raspunsuri - Pagina 3
aniela23 spune:
revin ca mi-a mai trecut ceva prin minte.In caz de donatie pot renunta si fratii si tata deci apart sa-mi revina doar mie?Dar sora minora, cu ea ce se intampla, renunta tata la partea ei in numele ei sau cand face 18 ani i se cuvine partea ei de pe urma lui mama?
Lona spune:
quote:
Originally posted by aniela23
revin ca mi-a mai trecut ceva prin minte.In caz de donatie pot renunta si fratii si tata deci apart sa-mi revina doar mie?Dar sora minora, cu ea ce se intampla, renunta tata la partea ei in numele ei sau cand face 18 ani i se cuvine partea ei de pe urma lui mama?
E mai complicat decat pare.
In primul rand, tata nu poate renunta la partea minorului.
Orice gest ar vrea sa faca (de exemplu, vanzarea apartamentului) se face doar sub asistenta Autoritatii tutelare de pe langa primaria orasului. Se numeste un curator care are grija de bunurile minorului, deci nu dispune familia cum vrea de ei. Banii s-ar putea folosi doar in interesul direct al copilului, si tot cu aprobarea si sub controlul autoritatii tutelare.
Deci banii "pe partea" minorei, daca s-ar vine apartamentul, n-ar putea intra sub nici o forma in cumpararea unei case pe numele tau.
In alta ordine de idei, nu se poate renunta la mostenire in favoarea cuiva, ci se face pur si simplu. Partea aceluia va reveni celorlati mostenitori, asa cum vin ei la succesiune. Dar asta nu exclude deschiderea succesiunii, din contra.
Avand in vedere minorul, donatia nici nu intra in discutie.
Pe de alta parte, e greu de crezut ca fratii se vor multumi doar cu ce le revine dupa mama. Nu uita ca atunci cand, Fereasca Dumnezeu, se va intampla si cu tata, si partea lui de apartament (adica mai bine de jumatate) va trebui impartita tot in patru.
In concluzie:
Singurele posibilitati reale, simple si acceptabile pe care le vad eu sunt:
1. Deschiderea succesiunii, vinderea apartamentului, fratii mari isi primesc banii, se numeste curator pentru minora, se cumpara alt apartament mai mic, mai ieftin, mai usor de intretinut pe numele tatei care ramane sa-si intretina (conform legii care il obliga) fata mica.
2. Fratii mari si tata renunta la succesiune. Devii coproprietar cu tata si cea mica (adica tu 25, cea mica 25, tata 50). Cum te socotesti cu fratii, vezi tu. Investesti in virtutea acestei calitati si astfel iti protejezi si investitia, iti ajuti si tatal si sora.
Cam astea ar fi.
Daca n-ar fi copilul mic, ar exista si alte solutii. Dar renuntarea din partea ei la succesiune, donatia partii ei, precum si vanzarea partii ei in orice conditii (chiar convenite de familie) sunt excluse.
irinabobe spune:
are dreptat lona. in plus nici donatia nu te scuteste de taxe destul de mari din cate stiu
aniela23 spune:
Irina, in cazul in care aleg varianta 1 inteleg ca trebuie platita partea fratilor, dar ce fac cu sora, va trebui sa dau partea ei curatorului?Si apoi, pe langa banii pe care-i luam pe apartament va trebui sa mai adaug eu ceva sa putem lua o casa.Si atunci de ce casa nu poate fi pe numele meu (daca i-am dat curatorului banii pt sora?).Pt ca altfel mi se pare ca tot mai rau ies, pun si bani pt casa si tot nu e nimic pe numele meu.Ce s-ar intampla cu casa in cazul decesului tata, s-ar imparti tot la 4 copii?Sau cand e sora majora trebuie sa fac iar contract de vanzare-cumparare cu tatal sa-mi revina mie sau ce?
In cazul 2 trebuie sa platesc partea fratilor si apoi, indiferent de ce se intampla cu tata apart poate sa-mi ramana doar mie si sorei, corect?De fapt nu, in cazul in care ceva se intampla cu tata eu o sa am 25%, sora 25% iar cei 50% ai tatei se vor imparti la 4 copii,right?Hum, iar nu cred ca imi convine, pt ca eu in doar cativa ani voi achita apartamentul integral prin toti banii pe care ii trimit tatei, si apoi tot trebuie sa il impart?
irinabobe spune:
in primul caz nu vad de ce nu ai putea lua un apartament pe numele tau dar in conditiile in care partea surorii tale ii depui intr-un cont pe numele ei sub supravegherea curatorului deci nu ii dai lui personal. aia ar fi bani de care nu te poti atinge tu sau altcineva.
in cazul doi intradevar fratii vor veni la succesiune dupa tata. asaa vad eu lucrurile dar cum am spus sunt cons jr. nu avocat si ma pricep mai putin la succesiuni, mosteniri. daca fetele o vad altfel sa ma contrazica
Lona spune:
Ideea era ca un apartament mai mic este mai usor de intretinut, si poate nu vor mai avea atata nevoie de ajutorul tau. Presupun ca sora ta are pensie de pe urma mamei, iar daca situatia lor este atat de grea ar putea beneficia si de alte ajutoare din partea statului sau comunitatii (de ex. bursa scolara, alocatie pentru familie monoparentala etc). acesti bani nu imbogatesc pe nimeni, dar nici nu sunt de neglijat. In acelasi timp, si autoritatea tutelara ar putea accepta folosirea banilor dar doar in interesul intretinerii fetei, sub un strict control.
Pe de alta parte, tata va lua peste jumatate din pretul cerut pe apartament, bani pe care i-ar investi in cumpararea noii case, asa ca mi se pare corect sa ramana casa pe numele lui, iar dupa, sa fie impartita intre toti copiii. Dar asta numai voi puteti hotari, voi stiti adevarata voastra situatie.
Ai grija totusi ca autoritatea tutelara sa nu se opuna vanzarii casei (respectiv partii surorii mici, dar este suficient sa blocheze), considerand ca acest gest ar fi in defavoarea minorului (tatal si fiica raman, practic, pe drumuri, clauza respectiva nu prezinta suficienta garantie). S-au mai citat cazuri.
Daca totusi ar mai trebui sa pui bani pentru noua casa, ati putea s-o cumparati in coproprietate, in cote corespunzatoare sumelor pe care le veti da in acest sens. Investitiile in apartament le faceti tot proportional, iat cand se va intampla cu tata se va imparti doar partea lui copiilor. II despagubeste la acel moment pe fratii tai si ramai cu toata proprietatea. Altfel, ca tata sa ramana fara nimic in acest moment, in conditiile in care in clipa asta este proprietar a peste 60¤ din apartament, doar ca are o pensie mica si o fata minora de crescut si nu face fata cheltuielilor, s-ar putea sa ridice suspiciunile autoritatilor (ma refer la A.T.) asupra bunelor si adevaratelor tale intentii.
aniela23 spune:
Intr-adevar, e o nebunie, mi se pare tare complicat.Macar daca locuiam in Romania as fi avut timp si posibilitate sa umblu pe la notar, sa fac acte etc, dar asa, ce pot eu sa rezolv in 2 saptamani?Plus faptul ca sora e minora si asta incurca totul m-a dezumflat de tot.Stiu ca nu are rost sa ma implic intr-o situatie atat de dificila asa ca o sa fac urmatorul lucru.O sa las situatia asa pt moment, pana implineste sora mea 18 ani.Intre timp o sa ii dau tatalui bani suficienti sa se descurce cum a facut si pana acum dar ii spun ca sunt sub forma de imprumut si ma astept sa mi-i inapoieze pana la ultimul leu.In urmatorii 3 ani o sa incerc sa strang bani sa-mi iau o casa in targu ocna(plus ce am acum,mai imprumut, ma descurc eu), iar cand sora are 18 ani vom vinde apartamentul, dam fratilor partea lor, eu imi primesc partea mea plus banii imprumutati tatalui iar apoi tatal este binevenit sa se mute in casa mea pana la sf vietii iar banii ramasi lui de pe urma apartamentului sa faca bine sa-i dramuiasca sa-i ajunga pt cheltuieli pt cat de mult timp posibil.Fetelor, ce ziceti, e idee buna sau nu?Urmeaza sa-l sun pe tata sa-i zic ce am hotarat iar daca nu e de acord sa ma lase odata in pace ca mi-au mancat sufletul familia asta a mea, in loc sa inteleaga ca sunt singura intr-o tara straina si incerc sa-mi fac si eu un rost ma santajeaza sentimental pana cedez.
irinabobe spune:
ar fi mult mai simplu sa astepti pana devine majora sora ta. oricum in situatia data nu aveai nici o sansa sa rezolvi totul in 2 saptamani. in ceea ce priveste ajutorul acordat alor tai ce sa zic tine de ceea ce iti spun tie inima.