Extindere categorie beneficiari CIC !!!

Extindere categorie beneficiari CIC !!! | Autor: Loreena

Link direct la acest mesaj

Extinderea categoriei persoanelor care beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului15/06/2006

Guvernul a hotarat miercuri extinderea categoriei persoanelor care beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului de pana la doi ani (pana la trei ani, in cazul copilului cu handicap), precum si de o indemnizatie lunara de 800 RON, se arata intr-un comunicat emis de Executiv.

Astfel, pe langa persoanele care beneficiau deja de concediu de maternitate si indemnizatie, vor mai avea aceste drepturi:

- persoanele care au nascut inainte de 1 ianuarie 2006, care se aflau in concediu de maternitate si in plata indemnizatiei, si care, dupa incheierea acestei perioade, ar fi fost indreptatite sa beneficieze de indemnizatia pentru cresterea copilului;

- persoanele care au ramas insarcinate pana la 31 decembrie 2005 inclusiv si care realizeaza in sistemul public de pensii perioade de stagiu de cotizare de cel putin 10 luni, in ultimul an anterior nasterii copilului;

- persoanele care au lucrat cu contract de munca in strainatate si pot dovedi acest lucru;

- persoanele care au beneficiat de concediu fara plata pentru a participa la cursuri de formare profesionala din initiativa angajatorului sau la care acesta si-a dat acordul;

-persoanele care se afla in caz de intrerupere temporara a activitatii, din initiativa angajatorului, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice;

- persoanele care au statut de avocat,

- persoanele care se afla in perioada de 60 de zile de la absolvirea cursurilor de zi ale invatamantului universitar, organizate conform legii, cu examen de licenta sau de diploma, in vederea angajarii sau trecerii in somaj;
- cele care nu au solicitat dreptul la indemnizatie, desi ar fi fost indreptatite sa beneficieze, precum si persoanele care au beneficiat de pensii de invaliditate.

Actul adoptat de Guvern mai prevede si eliminarea conditiei frecventarii cursurilor obligatorii pentru acordarea alocatiei de stat. In martie 2006, Curtea Constitutionala a emis o decizie prin care conditionarea acordarii alocatiei de stat pentru copiii de varsta scolara de frecventarea cursurilor obligatorii era declarata neconstitutionala.


Poze cu toata Familia

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns norocuta spune:

Multumim Loreena!

Ai idee cam in cat timp va apare in MO?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Loreena spune:

Completare:

„Modificările aduse corectează unele disfuncționalități care au apărut în practica aplicării legislației începând cu 1 ianuarie 2006”, a afirmat ministrul Muncii, Solidarității Sociale și Familiei, Gheorghe Barbu.

Ministrul Muncii a precizat că în prezent beneficiază de indemnizația pentru creșterea copilului aproximativ 185.000 de persoane, comparativ cu 150.000 de persoane câte beneficiau la mijlocul anului trecut.

Totodată, actul normativ clarifică unele prevederi ale Ordonanței de Urgență nr. 148/2005 privind susținerea familiei în vederea creșterii copilului.

De exemplu, în ceea ce privește actele doveditoare privind plata impozitului pe venit pentru persoanele care realizează venituri din activități independente sunt menționate explicit și activitățile agricole și plata impozitului agricol. Prezentarea acestor acte constituie una dintre condițiile pentru acordarea indemnizației de creștere a copilului.

De asemenea, va fi clarificată situația asistentului maternal profesionist, în sensul că acesta nu poate să beneficieze de indemnizația pentru creșterea copilului întrucât ar însemna renunțarea la statutul de asistent maternal profesionist.

Potrivit noilor reglementări, alocația de stat se va acorda copiilor în vârstă de până la 18 ani, inclusiv, fără a se condiționa de participarea școlară. În situația în care tinerii urmează cursurile învățământului liceal sau profesional alocația de stat se va acorda până la terminarea acestora. Tinerii din învățământul liceal sau profesional care repetă anul școlar nu beneficiază de alocație de stat, cu excepția celor care repetă anul școlar din motive de sănătate.

De asemenea, alocația de stat nu se plătește copiilor care se află în instituții de ocrotire ori asistență socială sau în instituții de învățământ care asigură întreținerea completă din partea statului.

Potrivit unui studiu al Ministerului Muncii, Solidarității Sociale și Familiei, suplimentar față de actualii beneficiari, acest drept se va acorda pentru 10.000 copii înscriși la școlile particulare care nu se află în evidența Comisiei Naționale de Evaluare și Acreditare a Învățământului Preuniversitar, sau care au împlinit 16 ani și nu mai urmează nici o formă de învățământ. Pentru 2006 efortul bugetar suplimentar pentru plata alocației de stat este de circa 1,5 milioane RON.

Plățile vor fie efectuate de către Ministerul Muncii, Solidarității Sociale și Familiei pentru copiii preșcolari și pentru cei care nu urmează nici o formă de învățământ, de către Ministerul Educației și Cercetării pentru copiii înscriși la școală și prin direcțiile generale de asistență socială și protecția copilului pentru copiii cu handicap.




Guvernul României - Biroul de presă - 14.06.2006


Poze cu toata Familia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns emiliapop spune:

norocuta,am intrebat eu la minister si mi-au spus ca se publica pana la sf. lunii.

emilia 33+ si

http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;0;28/st/20060804/dt/7/k/90af/preg.png

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns norocuta spune:

Multumesc . Sper sa sa se miste lucrurile mai repede si cu Normele...deja stim cu e treaba la noi.

georgiana

34w

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cool spune:

Nu mai imbatati lumea cu apa rece!!!
Hai sa nu fim zvonaci... si sa comentam legile doar cand apar in Monitorul Oficial!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Loreena spune:

cred ca o informatie data de biroul de presa al Guvernului si care a fost in sedinta de guvern nu e chiar un zvon

Poze cu toata Familia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bonsai spune:

am citit cu mare interes ce ati postat ca e bine sa fii la curent!
multumim celor care se ocupa de subiect!

dar mai am o MARE nelamurire:printre categoriilr enumerate,era si cea de "avocat";deci sa inteleg ca ei au statut aparte?de ce nu profesor,sau cercetator?de ce neaparat avocat?
nu dau cu pietre,dar chiar nu inteleg!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Atata vreme cat nu este publicat in MO ramane doar o informatie. Subscriu insa ideii de a dispune de informatii dar fara a le clasifica si dezvolta ca fiind oficiale s.a.m.d.

Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Loreena spune:

Briefing pentru presă susținut de ministrul Muncii, Solidarității Sociale și Familiei, Gheorghe Barbu, la finalul ședinței de Guvern




Dl. Gheorghe Barbu

Aș vrea să prezint astăzi în fața dumneavoastră două proiecte de acte normative foarte importante, din punctul meu de vedere.

Unul dintre ele se referă la modificarea Legii privind fondul de pensii administrate privat ..........




Următorul act normativ se referă la modificarea Ordonanței nr.148/2005 privind indemnizația pentru creșterea copilului și a Legii nr. 61/1993 privind acordarea alocației de stat pentru copii.

În primul caz, modificarea Ordonanței 148, am simțit nevoia să facem unele corecturi sau modificări care au apărut din practica aplicării, începând cu data de 1 ianuarie, a Ordonanței date în anul 2005. Spre exemplu, am primit o serie de sesizări corecte - pe parcursul anului 2005 nu au fost sesizate în momentul elaborării proiectului de ordonanță - și care au fost sesizate și în Parlament și admise ca amendamente: perioada de 12 luni după care te califici când realizezi venituri pentru a beneficia de indemnizația de creștere a copilului nu lua în considerare perioada de timp în care ai întrerupt activitatea și ai fost într-un proces de formare profesională continuă. Sau, în perioada în care s-a întrerupt activitatea la solicitarea angajatorului și te-a trimis în șomaj tehnic, sau dacă erai în perioada după absolvire, conform legii șomajului ai o perioadă de 60 de zile să-ți găsești un loc de muncă sau să intri în șomaj și acea perioadă era exclusă. Acestea sunt lucruri care s-au corectat.

De asemenea, este precizată facilitatea ca plata să se poată face și în cont personal și s-a definit aici modul de operaționalizare a acestui lucru și sigur sunt o serie de alte lucruri. Important, din punctul meu de vedere, este să vă spun următoarele: numărul actual al celor care beneficiază de indemnizație pentru creșterea copilului a crescut semnificativ, de la aproximativ 150.000 - cât era pe la mijlocul anului 2005, aproape spre 170.000 - spre finalul anului 2005.

Astăzi sunt în plată 185.000 și pentru stimulentul de trei milioane, în situația în care se reîntoarce la muncă în timpul celor 2, ani sunt 8.600 de persoane care au optat pentru astfel de situație, și pentru noi este un lucru să spunem așa îmbucurător.

Modificarea Legii privind alocația de stat pentru copii se referă la o hotărâre a Curții Constituționale din luna martie, care a stabilit că acea prevedere din legislația care condiționează primirea alocației de stat pentru copii de participarea la școală pentru cei care au vârstă școlară într-o instituție acreditată nu este corectă și ea trebuie să se aplice tuturor copiilor din România fiind considerată o discriminare.

Drept urmare, am făcut corectura respectivă, estimăm că va fi un număr de câteva mii de copii care nu sunt cuprinși într-un sistem de învățământ și drept urmare nu au primit această alocație. Ea se va plăti pentru acești copii de către Ministerul Muncii prin Direcțiile de muncă. Se face, din acest punct de vedere, reparația cuvenită. Era obligația noastră ca ,în urma modificării acestui articol, să modificăm și legislația și să fie un mod unitar de aplicare în toată țara.

Vă mulțumesc.


Reporter: Acești copii vor primi retroactiv?

Dl. Gheorghe Barbu: Nu, acești copii vor primi de la data la care vor depune solicitarea.

Reporter: Considerați că eliminarea acestui criteriu va face ca frecvența la școală să scadă?

Dl. Gheorghe Barbu: Aici problema nu era de frecvență, ci de participare. Este posibil să existe o astfel de influență, dacă statul român va dori ca acest lucru să revină, va fi nevoit ca la o eventuală modificare a Constituției să modifice articolul respectiv în această direcție, pentru că altfel Curtea Constituțională a decis deja.




Reporter: Domnule ministru, intenționați să și creșteți alocația, având în vedere că acum este aproape 7 euro? O să mai fie necesară ștampila pe carnetul de elev pentru a ridica alocația de la poștă ?

Dl. Gheorghe Barbu: Deci, din moment ce nu mai este nevoie de a fi elev, nu văd de ce ar mai fi nevoie de ștampilă.
În ce privește alocația, vă reamintesc că prin acest proiect de Lege care astăzi a fost modificat, Ordonanța 148/2005, alocația de stat pentru copii în vârstă de până la 2, respectiv 3 ani pentru cei care au handicap, va ajunge la 2.000.000 de lei. Pentru ceilalți probabil că majorările vor fi de cu totul altă natură. Dar ea se adresează tot copiilor din România.


.........


Guvernul României - Biroul de presă - 14.06.2006


Poze cu toata Familia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Loreena spune:

asta e proiectul de lege afisat la minister pe site si nota de fundamentare aferenta

http://www.mmssf.ro/website/ro/proiecte-dezbateri/160506proiect.pdf
http://www.mmssf.ro/website/ro/proiecte-dezbateri/090506nota.pdf


Poze cu toata Familia

Mergi la inceput