Ajutati-ma cu un sfat.

Ajutati-ma cu un sfat. | Autor: zanganica

Link direct la acest mesaj


Buna, am si eu o mare rugaminte la cine a mai avut o asemenea problema si ar putea sa-mi dea un sfat.
In sentinta de IVA, s-a respins schimbarea prenumelui copilului. Ce ma sfatuiti sa fac: recus la sentinta data sau sa merg pe cale administrativa la starea civila.
Multumesc pentru raspunsuri.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns daphnyie spune:

zanganica din pacate eu n-am ajuns asa departe, n-am gasit inca bb, dar fetele care au trecut prin faza de incredintare poate stiu ce sa-ti raspunda.
Iti doresc sa-ti rezolvi problema cat mai repede.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andreea_k spune:

Nu stiu ce sa spun dar am inteles ca se face pe cale adiminstrativa si nu se mai face prin sentinta si de aceea o fi respins.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andreea_k spune:

Si te rugam sa nu uiti sa ne tii la curent ca mai avem si noi de trecut prin asta si sa stim ce si cum.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alexa Ioana spune:

nu stiu... cred ca depinde de la caz la caz, sau de la judet la judet. eu tocmai am intrebat'o pe asistenta daca au avut recent incuviintari cu schimbare de prenume, si a zis ca da, fara probleme, si sa nu ma agit, ca o sa fie totul ok ...

alexa si mami

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns zanganica spune:

Va multumesc si va astept in continuare cu sfaturi. Asa cum a spus si Alexa Ioana si noua ni s-a spus la fel ca au mai fost incrdintari cu schimbare de prenume si nu a fost nici o problema. ok. Cand ne-am prezentat la instanta ne-a intrebat pe amandoi ce prenume dorim sa poarte copilul? si amandoi am spus prenumele dorit adica mai adaugam la cel existent inca unul. Judecatoarea a fost de acord si totul s-a terminat, ca in momentul in care am primit hotararea in cutia postala sa primim si ''bomba'' : s-a respins schimbarea prenumelui. Ce mai era de facut? Nu va pot spune care ne-au fost reactiile.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina_g spune:

Chiar daca nu am ajuns asa de departe, va intreb ceva. Schimbarea prenumelui copilului nu se poate face in instanta atunci cind se deschide procedura de adoptie? Adica atunci cind termini cu adoptia sa ai si copilul cu prenumele schimbat.
Vad o multime de fete care fac schimbarea prenumelui dupa ce termina cu adoptia. Cum e de fapt?

Irina si Mihai

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aissa spune:

Parca Corina Urziceanu se plangea de respingerea asta a schimbarii prenumelui si pana la urma i-au admis. Poate intra ea sa spuna, eu parca asa retinusem.

Cristina si Ale (30.09.2004)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina_g spune:

Parca si eu stiam la fel. Mersi ca mi-ai adus aminte.

Irina si Mihai

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alexa Ioana spune:

din cate stiu eu, schimbarea de prenume se face odata cu schimbarea certif. de nastere, adica la incuviintarea adoptiei (deci etapa finala).
zanganica... nu se poate sa fie pur si simplu o eroare ? judecatorul sa fi uitat sa mentioneze, sau grefierul a scris aiurea... ar fi bine sa va interesati totusi, sa nu fie un viciu de procedura, sau cum se numeste. greseli sunt posibile. si noi am avut parte... o sa va povestesc eu...
eu zic sa mergeti la tribunal sa intrebati, poate... cine stie...
si sa va sfatuiti si cu cei de la dpc...

bafta !

alexa si mami

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns vivi.vio spune:

Buna, fetelor.
Nu am mai scris de mult pentru ca am fost ocupata, dar am citit ce ati mai scris.
Sincere felicitari pentru toate care ati reusit sa va gasiti copilasii si sa ii aduceti acasa, in ciuda greutatilor pe care le intampinati si care stiu din proprie experienta ca nu sunt putine.
Vad ca va puneti o groaza de intrebari.Asa mi-am pus si eu pe parcursul derularii procedurii si pot spune ca am trecut cu brio si cat de cat repede(in masura in care a depins de mine si nu de tribunal) toata aceasta procedura de adoptie.
Sa va impartasesc pe scurt cum am abordat eu problema:
- am studiat foarte bine legile si normele metodologice referitoare la adoptie care se aplica;
- nu am "inghitit" sub nici o forma decat daca erau legale (ex. rapoartele de evaluare) si justificate circularele interne ale DPC cu fel de fel de hartii in plus care nu erau stipulate in lege si alte gogosi si sfaturi mai mult sau mai putin corecte si bazate pe procedurile lor interne;
- mi-am deschis singura actiunea pentru incuviintarea adoptiei(prin avocat) si am chemat DPC in instanta si nu am asteptat sa-mi faca juristii lor actiunea, pentru ca in Legea 273 scrie CLAR
" ART. 35
1) Cererea de încuviințare a adopției poate fi introdusă direct de către adoptator sau familia adoptatoare în situația adopției prevăzute la art. 5 alin. (3) și art. 20 lit. b), în toate celelalte cazuri cererea de încuviințare a adopției putând fi introdusă fie de către adoptator sau familia adoptatoare, fie de către direcția de la domiciliul acestora, la sfârșitul perioadei de încredințare în vederea adopției sau, după caz, la împlinirea termenelor prevăzute pentru adopția copilului aflat în una dintre situațiile indicate la art. 29 alin. (1) lit. c) și d", deci actiunea poate fi intodusa fie de fam .adoptatoare, fie de DPC si daca as fi stat dupa ei.....;
- Dpc este obligat, in calitate de parat sa depuna dosarul copilului cu toate actele, rapoartele de evaluare, etc, cu 5 zile inainte de data la care este comunicata sedinta de judecata - Legea 273-
"ART. 36
Direcția în a cărei rază teritorială domiciliază persoana sau familia adoptatoare va avea obligația de a depune rapoartele finale prevăzute la art. 31 alin. (2) sau, după caz, art. 31 alin. (3), până cel mai târziu cu 5 zile înaintea termenului la care a fost citată pentru judecarea cauzei, precum și, după caz, de a da instanței judecătorești orice relații necesare pentru soluționarea cererii de încuviințare a adopției";
- in aceasta cerere de incuviintare a adoptiei, care se DEPUNE LA INSTANTA, se solicita schimbarea de prenume, in baza aceleiasi Legi 273-"ART. 53
(1) Adoptatul dobândește prin adopție numele adoptatorului.
(2) Dacă adopția se face de către 2 soți ori de către soțul care adoptă copilul celuilalt soț, iar soții au nume comun, adoptatul va purta acest nume. În cazul în care soții nu au nume de familie comun, ei sunt obligați să declare instanței judecătorești care încuviințează adopția numele pe care adoptatul urmează să-l poarte.
(3) Pentru motive temeinice, instanța, încuviințând adopția, la cererea adoptatorului sau familiei adoptatoare și cu consimțământul copilului care a împlinit vârsta de 10 ani, poate dispune schimbarea prenumelui copilului adoptat", aducand motivatii intemeiate pentru scimbarea sau adaugarea de prenume, cum ar fi certificat de botez, prin care sa se demonstreze de ex. ca bb a avut prenumele X si ca a fost botezata/botezat cu prenumele X doar in cazan si nu in biserica si ca voi i-ati facut botezul si in biserica(se numeste"intrarea in biserica" si la acest botez i-ati pus si prenumele Y, dupa care Parintele va poate elibera un certificat de botez cu prenumele XY).
Acesta este un motiv temeinic considerat de instanta,justificat cu certificatul de botez si care este valabil de la caz la caz si numai daca gasiti un preot caruia sa-i explicati particularitatile situatiei si sa va dea solutia corespunzatoare din punct de vedere religios, iar aici nu ma bag, ca nu ma pricep, depinde de Parinte.
- deci, sa fiu mai explicita, ca am cam luat-o pe aratura, in cererea de incuviintare se solicita si schimbarea de prenume, in baza art 53 alin (3) din Lege, motivand functie de situatie aceasta schimbare; din cate stiu eu instanta nu prea accepta schimbarea de prenume pentru ca asa vor parintii adoptatori, ca sa aiba bb un prenume pus de ei, pentru ca acesta nu este considerat un motiv temeinic si atunci "te trimit" sa faci schimbarea de prenume pe cale administrativa, ceea ce realizabil, dar cu alte drumuri, alti nervi, alte acte si uite asa ajunge bb la gradinita sau la scoala.....

IRINA_G, iti mai explic o data, ca vad ca nu ai inteles: se deschide procedura de adoptie, mama isi da consimtamantul in instanta, trec 30 zile in care are timp sa se razgandeasca, daca nu, se emite hotararea de deschidere a procedurii de adoptie interna , astepti 15 zile de la comunicare ca sa devina definitiva si irevocabila, inca nu stiu cate ca sa se legalizeze, te rogi sa nu aiba greseli si sa mai ai actiuni de indreptare de eroare materiala, daca totul e OK si au trecut 90 zile de la tutela, plasament sau incredintare in vederea adoptiei(deci de cand ai copilul acasa intr-una din aceste forme de protectie), introduci in instanta actiunea de incuviintare a adoptiei, cu am incercat sa explic mai sus.
Nu stiu daca m-am facut inteleasa, ca ma cam grabesc, dar, cine stie, poate cumva v-am ajutat si am reusit sa raspund la niste intrebari pe care vi le-ati pus si pe care mi le-am pus si eu si am avut norocul sa aflu cum se procedeaza.
Va pup si va doresc succes.


Am si eu o intrebare, eu ii dau domnisoarei lapte Milli cu 1,5% grasime.Pot sa-i dau lapte mai gras acum, ca medicul nu mi-a zis nimic si nu m-am gandit sa intreb?Eu ii dau amestecat , dimineata Milumil 3 si in timpul zilei Milli cu biscuiti, cu paste, gris orez, ca altfel nu mai vrea sa bea.

Mergi la inceput