prea mic de inaltime
Raspunsuri - Pagina 5
Caprioara spune:
Revin la acest subiect pentru ca, avem "probleme". Cupilul are acum 5 ani si 9 luni, 104 cm si 15 kg. Precizez ca tata-sau avea cam tot atat la varsta lui (avem fisa lui din copilarie), iar acum are 172 cm, iar eu am 169 cm.
Totul a inceput cu problemele mele endocrinologice, pentru care mi-am facut o programare la un medic endocrinolog de la Parhon (care consulta si la o clinica privata). Inanite sa ma duc la el am dat cu google sa vad ce-i cu el, cine e, si iaca ce sa vezi: seful sectiei pediatrie Parhon. Asa ca ma decid sa duc copilul in locul meu, ca si asa e mic si sa vad ce-mi zice. Zis si facut.
Ajung la el, se uita pe analizele pe care le-am facut (hormon crestere, pentru tiroida TSH si T4, radiografie pumn de la 5 ani) care iesisera bune (radiografia nu stiu cum era ca pe ea scria doar "normal") si imi mai da el de facut IGF I, dar sa-l fac numai in Grozovici, la laborator, ca e o analiza foarte sensibila si daca nu o fac acolo el nu are incredere ca obtinem valoarea corecta. Si mergem si o facem: iese valoarea de 36 (normal intre 50 si 286), deci proasta. Vin din nou la doctor cu rezultatul si imi spune ca cupilul are probabil nanism hipofizar si ca trebuie sa-l internez la Parhon sa-i faca investigatii amanuntite si ca probabil o sa primeasca tratament hormonal injectabil (o injectie in fiecare seara !!! am citit eu ulterior). De atunci stau intr-o tensiune continua .
L-am internat, toata saptamana trecuta i-au tot luat sange, i-au facut tomografie, EKG, si mai avem si saptamana asta examen la ochi. Rezultatele nu le cunosc deocamdata. Suntem total bulversati.
Azi dimineata am facut noi pe cont propriu o radiografie de pumn (nu in spital ci la privat) si ne-a zis radiologul ca ar avea varsta osoasa de 3 ani, si sa lasam copilul in pace! No, acu noi ce sa mai intelegem? Clar, nu ne pica bine sa-i injectam hormoni, dar unde sa mai mergem pentru inca o parere???
As vrea sa se mai uite cineva la radiografie sa spuna ce varsta osoasa are, pentru ca am vazut ca asta se stabileste uitandu-te in zare la radiografie , deci nu stiu cat de exact rezultat avem. Spun asta pentru ca radiologul (foarte dragut de altfel si comunicativ, chiar ne-a placut de el) ne-a luat din prima, ca ce avem domle cu copilul, ca e bine si e destept , ce vrem sa-i facem, si imi e ca era in extrema ailalta fata de doctorul de la Parhon - deci sa nu fi exagerat in jos cu varsta ca sa ne linistim noi.
Sau stiti daca exista un centru medical in care da calculatorul varsta osoasa? Vreau sa elimin orice urma de subiectivism din ecuatie...
Ce ziceti de toata istoria asta?
Caprioara & Matei
"Omului ii trebuie un vis ca sa suporte realitatea." - Freud
timeea spune:
Vreau sa-i raspund Caprioarei . Am vazut postarea recenta .
Uite un link foarte bun :
http://www.magicfoundation.org/Growth_chart/main_growthchart.html
Vad ca ai facut f multe investigatii copilului si inca nu ai rezultatele toate, asa ca te rog sa revii cu informatii .
Si copilul meu e in continuare printre cei mai mici , in grafic il regasesc pe curba 10 , la 8 ani si 2 luni 122 cm si 25.5 kg .
Ar fi util sa introduci si date din urma, sa vezi daca s-a mentinut ascendent in crestere .
Cat priveste tratamentul acela injectabil, trebuie sa te informezi f f mult inainte , din pacate nu stiu nici eu ce sa zic .
Eu m-am resemnat ca al meu asa va ramane, mereu printre cei mici , suntem multi mici in familie, inaltimea e dictata si genetic , asta e clar .
Nu am auzit de diagnosticare computerizata a unei radiografii, poate nici nu e posibil . Cred ca ai vazut din postul meu initial, si al meu prezenta o intarziere de 1 an a varstei osoase .
Trebuie sa consultam mai multi medici cand exista dubii si sa te lamuresti neaparat daca este sau nu este o problema endocrina . Mie in final , nu mi s-a recomandat tratament medicamentos copilului , nefiind problema endocrina .
monaraus spune:
Si baietelul meu acum in varsta de 1,9 ani are 9,9 kg si 81 cm (nascut cu 2,5 kg si 45 cm). Eu am fost mereu printre cei mai mici din clasa (acum 1,60, insa sotul are 1,81). Cred totusi ca este prea mic sa-i fac ceva. Poate la vara incercam inotul. Altceva ce i-as putea face?
Mona, mami de Antonia (22.06.2004) si Stefan (18.11.2008)
timeea spune:
Ce mai fac copiii pentru care ne-am facut griji privind inaltimea ?
Al meu are acum 11 ani si 2 luni , 137,5 cm .
Intradevar graficul de la magicfoundation mi se pare ok, al meu se mentine pe curba lui , usor usor ascendent .
In timpul scolii face inot, dar numai de 2 ori pe saptamana (mai des nu putem) .
Acum a inceput clasa 5-a . Printre noii colegi nu e cel mai mic , cred ca e antepenultimu din coada :)
Nu am mai facut nici o onvestigatie medicala.
timeea spune:
Monaraus, imi pare rau, nu cunosc sfatul cel mai bun . La prima impresie, copilul fiind la asa varsta frageda, as zice ca e prea devreme de ingrijorat . Medicul de familie/un pediatru ce a spus ?
Stiu ca la varste sub 3 ani e greu si sa incerci inot ca nu raspund la comenzi . Cred ca doar s-ar balaci in apa , atata tot .