Piricios / bataus
Raspunsuri - Pagina 2
Gabrielama spune:
Gabi, exact asta-i si situatia mea.
De aceea ma simt depasita uneori de problemele unui pusti de 5 ani pe teme ca: respingerea/acceptarea in grup; care-i liderul acolo si care nu si de ce; tentatia de a face lucruri interzise numai ca sa fie admirat de altii....
Nu-mi amintesc sa fi trecut prin astea, sint intrigata sa vad ca "societatea" asta mica a lor e departe de a fi idilica, e multa agresivitate intre ei....
Si nu stiu ce-i mai bine sa-l sfatuiesc.
Grea mai e viata lui de baietel....
Iileana,
te inteleg perfect.... eu n-am fost pusa niciodata in situatia sa ma descurc intr-o asemenea situatie (sa ma bata cineva); si cel mai greu imi este sa-i explic copilei mele ce si cum sa faca; ce/cum sa-i spun unui copil de 2 ani si 2 luni care iubeste la nebunie colectivitatea si copiii? Daca X da in tine, aparata-te si deci, da si tu? Ti-a luat jucaria, impinge-l/trage-i una si ia-o inapoi? Cum sa-l fac sa intelega cand e cazul si cand nu? Si mai ales care e limita?
Baietelul nasilor nosti este un bataus; nu l-au invatat ei, pur si simplu asa e el. L-au dus la gradinita... in prima zi, un baietel a venit sa-i ia jucaria cu care se juca el - i-a tras una. A doua zi la fel; a treia zi gradinita a sunat parintii - concluzia: daca nu se potoleste si continua sa bata copiii, nu il mai primim la gradinita.
Copilul - care avea aproape 4 ani - a explicat ca incerca sa-si apere "teritoriul"; de ce i-a luat X jucaria? de ce Doamna a vorbit mai mult cu copilul Y si nu cu mine? M-am razbunat pe copilul Y!
Greu in lumea lor de piticuti.......
Gabi
ruxij spune:
quote:
Originally posted by iileanaquote:
Originally posted by Principesa
... Eu cred ca mai degraba sunt principii ale arsenalului educativ al parintilor care gestioneaza mai greu un copil agresiv decat unul submisiv.
Si, ca lucrurile sa fie si mai complicate, nu e vorba (numai) de arsenalul parintilor, ci si/mai ales al educatoarelor/ doamnelor de la gradi....
Eu zic ca e vorba de arsenalul societatii civilizate in general, care se descurca mai usor cu indivizi civilizati decat cu indivizi salbatici. Mi se pare normal.
iileana spune:
Si uite-asa Ruxij a atins o alta dilema de-a mea: care-i limita de demarcatie intre personalitate, curajul si puterea de a-ti afirma si apara punctul de vedere pe de o parte si impertinenta, indisciplina, neacceptare a regulilor elementare de functionare ale societatii, pe de cealalta.
Cum sa nu fii bleg, lipsit de initiativa si inregimentat in turma, dar nici agresiv si neintegrat. (totul referitor la un tzinc de 5 ani).
Cum incurajez un aspect fara a pica in extrema.
www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=iileana" target="_blank">see details
sinzi_ana spune:
Am primit azi de la o prietena (educatoare in SUA de 40 de ani) un sfat foarte bine primit...
Copilul trebuie educat ca prima oara sa "parasca"...sa se duca la educatoare/invatatoare/profesor/adult si sa spuna ce i s-a intamplat ca adultul sa ia masuri...
Pentru ca cel pedepsit (agresorul) este mai marcat de pedeapsa unul adult si mai motivat sa renunte la agresivitate, decat daca primeste palma inapoi (are motiv sa raspunda ori pe loc, ori altadata)...
Daca nu se iau masuri (pedepsirea copilului agresiv) atunci trebuie sa ne invatam copiii sa se apere si sa parasca inca o data...
Cred ca asta e limita...
Fiecare dimineata e un nou inceput
Sinzi, Radusi David
David
Andrada spune:
Eu l-am invatat ca sint 3 pasi de urmat cind e agresat (fizic sau verbal).
Primul pas e sa se protejeze fizic de agresor si sa ii comunice clar ca nu-i place cum e tratat.
Daca agresorul repeta macar odata gestul sau daca a fost lovit si-l doare sa spuna unui adult.
Daca adultul nu e in preajma sau nu actioneaza sa treaca direct la pasul 3 adica sa riposteze.
Deocamdata n-am apucat sa vad ce a inteles el din toate astea dar un lucru i-l tot repet ca nimeni (incluzindu-l si pe el) nu are voie sa ii faca rau vreodata.
A
www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Andrada" target="_blank">Camera lui Marcu
Donia spune:
Eu tind sa cred ca solutiile sunt putin diferite in functie de societatea/tara in care traim.
Copil fiind in Romania a trebuit sa ma apar pentru ca aveam impresia ca nimanui nu-i pasa daca eu iau bataie sau nu - asta se intampla la scoala, nu-mi aduc aminte sa fi participat la batai in afara scolii... ciudat, nu?
Aici in Canada exista toleranta zero fata de violenta in scoli. Locuiesc de 1 an si jumtate langa o scoala si inca nu am vazut nici o bataie in curtea scolii, in schimb sunt profesori sau voluntari adulti care supravegheaza copiii.
Fetita mea are 5 ani si am invatat-o ca in prima faza sa spuna clar si raspicat "STOP! Nu e bine ce faci/Nu imi place ce faci", iar in a doua faza sa caute un adult caruia sa-i raporteze incidentul. Si STIU ca adultul respectiv va lua masuri.
Sincer, nu stiu cum as proceda daca as trai inca in Romania. Si daca as avea baiat. Mai ales ca acolo parca e mai perceptibila diferenta in educatia fetelor si baietilor. Parca o fetita poate sa parasca, poate sa ceara ajutorul unui adult, pe cand parca de la un baietel se asteapta sa se poata apara singur... trebuie sa fie barbat, nu?
Probabil ca eu ca mama i-as spune baiatului meu sa ceara ajutorul unui adult, iar sotul meu i-ar spune ca daca mai vine batut acasa urmatoarea bataie o va lua chiar de la el... asa cum i-a spus socrul sotului meu.
Si ma intreb totusi de ce eu ripostam atunci cand eram atacata la scoala? Ca doar parintii nu m-au incurajat sa fiu batausa, ba chiar eram destul de sfioasa, toata lumea spunea ca sunt un copil cuminte... Dar probabil ca parintii au reusit sa-mi sadeasca respectul fata de propria persoana... si probabil ca nu suportam ca altii sa ia la bataie pretioasa mea persoana
Of, nu stiu, complicat cu copiii!
Eu nu strivesc corola de minuni a lumii (L. Blaga)
Principesa spune:
Donia, chiar daca ai exprimat-o intr-o maniera putin autoironica, mi-a placut mult ideea de respect fata de propria persoana ca baza a autoapararii. Este foarte valida si foartea bine de inoculat
Iileana, incurajarea aspectelor utile trebuie sa urmareasca si tipul de temperament si sa se adapteze manifestarilor specifice acestuia
Ruxij, indivizi salbatici? Cine a pomenit de asa ceva?
Gabrielama, tonul mesajului meu este indignat. Am cunoscut f multe persoane adulte traumatizate de absenta protectiei parentale la o varsta cand era foarte necesara, care au fost incurajati sa ofere si celalalt obraz, care s-au dezvoltat cu o slaba imagine de sine pe care au tras-o dupa ei multi, multi ani. Este vital pentru o buna dezvoltare emotionala a copilului ca parintele sa fie puternic, protector si permisiv. Eu asta incurajez si are efecte absolut benefice.
Fiecare om este un inger cu o singura aripa si numai imbratisandu-ne unul pe altul putem zbura
Durerea este inevitabila dar suferinta este optionala
CristinaT spune:
toate ca toate, am priceput si sunt de acord cu voi. Cred ca si eu am facut acceasi greseala, am certat-o cand s-a aparat si acum le incaseaza. partea proasta este ca nici nu-mi spune, imi ascunde lucrurile astea. In cazul asta eu ce trebuie sa fac???
www.babiesonline.com/babies/o/oana/" target="_blank"> 6 ani si ...
liliana29s spune:
Exact aceiasi intrebare mi-o puneam eu zilele trecute. Baietelul meu de 2 ani a avut tendinta acum 2-3 luni sa mai loveasca cite un copil (nu tare, mai mult de spectacol) i-am explicat ca nu e voie si a incetat de tot cu comportamentul. Acum problema e ca sa intimplat sa fie agresat de cite un copil si el nu a facut nimic doar se uita dupa mine. Ieri eram intr-un magazin si linga noi era o femeie cu o fetita cu un cap mai inalta decit el care la tot inghiontit de citeva ori fara ca el sa reactioneze. Am tot astepta ca mama fetitei sa-i spuna ceva dar nimic privea impasibila toata scena si puiul meu se tot uita la mine cu ochisorii plini de lacrimi(il tineam de minuta) cind am vazut ca se urca efectiv cu picioarele pe piciorusele lui si intindea miinile sa-l apuce de par m-am luat de mama care a catadicsit sa-si traga copilul. Eu sint impotriva violentei si nu vreau sa-l invat sa se bata. Sint sigura ca desi fetita era mai inalta putea sa o puna la podea ca el e genul zdravan si hotarit dar nu a reactionat deloc fiindca stia ca nu e voie.
Acum nici nu stiu cum e mai bine ca e prea mic sa inteleaga chestia ca are voie sa riposteze uneori la atacuri repetate. Nici sa manince bataie nu-mi convine.
Liliana si Dani
http://pg.photos.yahoo.com/ph/liliana29s/detail?.dir=1fe2&.dnm=526bre2.jpg&.src=ph