sos de branza pentru paaste?

sos de branza pentru paaste? | Autor: ardeiash

Link direct la acest mesaj

buna fetelor!

as vrea si eu daca stiti un sos de branza pentru paste... am mancat niste paste delicioase cu sos cu vin alb... si multe condimente. habar n-am cum era facut.. dar era super delicios! si am simtit gustul de vin .atat... avea si ciuperci. atat....

merci 'taliencelor care-mi vor raspunde..

s-auzim numai de bine! si

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns mihaela-p spune:

as vrea si eu sa stiu din ce este facut sosul Alfredo, am mancat undeva departe si mi-e dor...este tot alb si cred ca avea si putin aroma de usturoi.
va multumesc!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anya spune:

Pt. sos de branza poti folosi ca baza - branza topita Hochland. Poti face diverse combinatii.

Eu topesc un dreptunghi de "braza topita Hochland cu smantana" in tigaia de teflon adaug smantana, galbenus de ou, branza cu mucegai (daca iti place), cascaval ras sau mozzarella si torn sosul peste pastele fierte in prealabil. Mai poti pune sunca prajita si busuioc.
Sau poti adauga un catel de usturoi, dar taie finetea "mucegaiului".

Hai ca mi-am facut singura pofta si stau pana diseara la servici.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anelize spune:

Am incercat sa fac si eu o data ceva de genul asta,cu smantana si cascaval topite in teflon,dar s-a separat grasimea pe de o parte si restul pe de alta parte.A iesit ceva.....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns floriinutza spune:

spaghetti alla panna (e cu smantana, nu cu branza)

* eu il fac cu smantana-smantana, nu frisca sau smantana dulce, ca parca e mai diet.

topesti putin unt intr-o tigaie, de teflon de ex.
pui vreo 2-3 linguri de smantana si amesteci bine, pana se omogenizeaza. se pune sare, piper (alb, de preferinta) si nucsoara (proaspat rasa, tot de preferinta).se lasa la foc f.mic. nu te speria ca o sa arate ca naiba.
intre timp se fierb pastele al dente.
cand sunt gata, se strecoara.
se rastoarna impreuna cu restul cutiei de smantana, peste paste si se amesteca, pe foc mic, dar nu mai mult de 2 minute.

sos de branza, maine, ca asta fac mai rar si nu le stiu pe de rost.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ardeiash spune:

merci de retete... mai astept.. please... suna interesant! dar ce ierburi va plac la paste?

s-auzim numai de bine! si

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crista-s spune:

Disperata .. despre smintina nu iti pot zice prea multe ca nu ma omor dupa ea . Brinza se pune insa cind ai luat tigaia cu sosul de pe foc. In general se arunca pastele fierte ( in apa cu sare) si scurse fara a fii clatite in tigaia cu sosul , se amesteca bine si se da de pe foc sau se stinge focul, in momentul asta se adauga brinza rasa sau taiata marunt. Se amesteca.

La ce te-ai gindit cind ai zis ierburi ? la patrunjel si salvie .. sau la spanac, dovlecel si alte alea... Eu cred ca pot sa scriu un roman, ca doar "macaroane" mincam in fiecare zi si in general cu legume sau verdeturi..

Reteta Floriinutzei e super buna , o poti imbunatatii daca iti place cu ceva dovlecel taiat rondele/mazare fiarta/ fasole verde, calite in sos si/sau niste speck sau bacon fisiute subtirele ...


Cu ciuperci si vin ( ca tot ziceai in 1 mesaj) : in tigaie pui 1 catel de usturoi asa "imbracat" ( necuratat) doar strivit un pic cu podul palmei, il calesti in ulei (1-2 linguri nu mai mult), adaugi ciupercile crude sau fierte si scurse, dupa gust , le calesti un pic, adaugi un paharel de vin alb, lasi sa se evapore alcoolul din vin si sa se fiarba ciupercile, daca sosul e tare scazut mai adaugi o lingura - doua de apa in care fierb pastele ( atentie nu mai pui sare in ciuperci daca folosesti apa de fierbere ... e deja sarata). Apa asta contine putin amidon de la paste si iti va lega un pic sosuletul. La sfirsit cind sunt gata ciupercile si au fiert si pastele acestea din urma se scurg si se rastoarna peste ciuperi, arunci catelul de usturoi care si-a facut datoria ( sosul va avea gust placut iar mesenilor nu le va mirosi gura de usturoi). Adaugi patrungel verde proaspat taiat marunt si piper macinat proaspat. Ciupercile astea le poti servi si ca felul 1 ( italienesc) amestecate cu paste sau linga o mamaliguta , ca aperitiv cald pe piine prajita , ca felul 2 linga un piure de cartofi ...

Cu diverse "buruienutze"- cea mai usoara reteta ( mazare sau fasole verde --din conserve scurse sau proaspete oparite un pic in apa in care apoi o sa fierbi pastele , spanac, dovlecel, ardei gras, vinete taiate cubulete sau gen "cartofi pai" ...) astea nu amestecate ci fiecare de sine statatoare, se calesc in 1 lingura de ulei cu un catel de usturoi daca e cazul doar strivit si care va fii aruncat la sfirsit si un ardei mic iute sau un pic de boia exact cela 7-14 minute cit fierb pastele, se amesteca cu "macaroanele" si gata .. daca vrei poti sa razi brinza peste sau daca iti place gorgonzola pui cubulete de brinza si amesteci pina se topeste un pic si se amesteca gusturile, dar la fel ca Anya zic daca pui brinza nu mai pui usturoi ...
Pe acelasi model ... arunci in oala cu apa sarata varza taiata mai lata decit pentru varza calita si 1 cartof curatat de coaja si taiat cubuletem adaugi pastele si le lasi sa fiarba impreuna , cind sunt gata le scurgi si le rastorni in tigaia in care ai calit un catel de usturoi si ardei iute in putin ulei sau unt. Le amesteci si le servesti asa cu brinza rasa peste sau le pui in tava la cuptor : un strat de paste amestecate cu varza si cartof, un strat de brinza rasa ( merge o brinza mai puternica ca si gust si miros .. cred ca dintre cele in Ro merge cea de burduf sau cea in coaja de brad)...

Sau reteta Anyei ...doar sa incalzesti smintina si sa dai de pe foc tigaia cind adaugi restul ca sa nu risti sa se brinzeasca toate cele .. se amesteca omogen si de terminat de copt ( oul crud ) se va coace cind "se va intilni" cu pastele fierte si scurse care sunt fierbinti...



Cristina


"Quando vuoi davvero l'amore lo troverai che ti aspetta."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns floriinutza spune:

am uitat, la "spaghetti alla panna", cica se mai pune si niste parmezan ras in smantana, dar nu-i musai.

in rest, mi-am stors creierii si cartile de bucate, si-am gasit vreo cateva retete cu sos alb si/sau smantana : paste ai quattro formaggi(cu 4 feluri de branza), carbonara (are si ciuperci), Al Alfredo, si una cu sos alb cu whisky sau coniac.

la capitolul "buruienutze", cea care o fac cel mai des este al pesto genovese. teoretic, pesto-ul se face (in blender, de ex.) din ulei de masline, busuioc proaspat, muguri de pin. practic, se cumpara de-a gata din magazin si e cam cum ti-e norocul (mie, cel de la Cirio nu-mi place).
si spaghetti al pesto merge f. rapid.



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns furni spune:

in rest, mi-am stors creierii si cartile de bucate, si-am gasit vreo cateva retete cu sos alb si/sau smantana : paste ai quattro formaggi(cu 4 feluri de branza), carbonara (are si ciuperci), Al Alfredo, si una cu sos alb cu whisky sau coniac.

la capitolul "buruienutze", cea care o fac cel mai des este al pesto genovese. teoretic, pesto-ul se face (in blender, de ex.) din ulei de masline, busuioc proaspat, muguri de pin. practic, se cumpara de-a gata din magazin si e cam cum ti-e norocul (mie, cel de la Cirio nu-mi place).
si spaghetti al pesto merge f. rapid.


Pai zi-le !





Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ardeiash spune:

fetelor sunteti niste comori. sfaturile voastre imi sunt de mare folos... cand am zis ierburi... da, am zis rozmarin... busuioc si alte alea... dar daca aveti retete si cu dovleci... brocoli... nu ma supar sa mi le dati...

paste ai quattro formaggi(cu 4 feluri de branza)? cum naiba se fac astea? ce fel de branza sa cumpar?

s-auzim numai de bine! si

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crista-s spune:

Dupa umila mea parere de mincatoare zilnica de macaroane ... zic cam asa , dintre cele pe care le folosesc eu mai des:

- busuiocul, menta, patrunjelul fac casa buna cu sosul de rosii simplu sau cu vinete .
- sosurile asa zise albe , adica in general unt sau ulei in care ai calit un catel de usturoi (sau nu), se combina cu patrunjel, salvie
- unde pui multa brinza ( vezi 4 form..) nu mai bagi frunzulite ca deja e brinza aromata ...
- marar ( aici e alta planta mai aromata decit mararul dar seamana ) se foloseste in general la pastele cu sardele si sos de rosii ..
- la sosul de rosii cu ton ( din conserva ) merge tot patrunjelul
- Rozmarinul in general se pune la friptura sau la cartofii la cuptor ... sau la pasta cu fasole .. care este de fapt identica cu supa de fasole boabe facuta in ardeal , sau cel putin cum o facea mama mea, doar ca se adauga pastele fierte ( paste scurte obligatoriu), sau la cea cu burta = o supa de burta cu fasole boabe si/sau cartofi si evident paste scurte.
- nucsoara chiar daca nu e buruienutza .. se foloseste ca si condiment in general la sosurile cu lapte, smintina, brinza ...si la salsa beschamel pt lasagna sau orice alte paste la cuptor.



4 formaggi :
- 100 gr de emmenthal, 100 gr de gorgonzola, 100 gr de parmigiano , 100 gr de fontina
- o lingura de unt
- 1/2 pahar de lapte
-sare si piper
- nucsoara

se pune intr.un vas brinza rasa sau taiata cubulete impreuna cu laptele si untul, se lasa la topit la foc mic , atentie sa nu se lipeasca, arda .. cind s-a facut ca un sos mai grosut se pune sare, piper si nucsoara si se condimenteaza pastele fierte si scurse ..


Cristina


"Quando vuoi davvero l'amore lo troverai che ti aspetta."

Mergi la inceput