sos de branza pentru paaste?
Raspunsuri - Pagina 2

ardeiash spune:
cris ... am vazut ca locuiesti in italia... deci retetele si sfaturile tale nu sunt pur intamplatoare... merci, eu ma uit pe rai1 la emisiunea la prova del fuoco, parca. dac-am scris corect. la antonela. am observat ca ei folosesc inttdeauna salvie si rozmarin proaspat la paste. eu nu le cunosc, nu le-am folosit decat uscate... nu pot spune ca mi-au placut! tu ce zici?
s-auzim numai de bine! si


floriinutza spune:
pentru disperata: salvie si rozmarin proaspete gasesti la Metro. la fel si busuioc si alte buruieni. oricum toate astea au alt gust daca sunt proaspete, nu uscate. eu am cutiute in congelator cu tot soiul de verzituri.
pentru furni: reteta de quattro formaggi a scris-o crista-s, asa ca o s-o pun pe cea de carbonara:
SPAGHETTI ALLA CARBONARA
425 g spaghetti, 2 linguri ulei de masline, o ceapa taiata inele subtiri, 2 catei usturoi taiati marunt, 175 g bacon fasii subtiri,
25 g unt, 174 g ciuperci champignon taiate felii subtiri, 300 g frisca (smantana dulce), 3 oua batute, 100 g parmesan proaspat ras plus inca ceva pt presarat deasupra, sare, piper, frunze de salvie pentru decor.
se fierb pastele al dente in apa sarata si cu o lingura ulei.
intr-o tigaie se pune restul uleiului si se caleste ceapa, pana devine sticloasa. se adauga usturoiul si baconul si se prajesc pana cea din urma devine crocanta. se pun deoparte intr-un vas incalzit in prealabil.
se pune untul in tigaie, se calesc ciupercile 3-4 minute. se pune peste ceapa, cu usturoiul si baconul, se amesteca bine si se trag de pe foc.
frisca (nebatuta sau smantana), ouale si branza se amesteca intr-un castron mare, se condimenteaza cu sare si piper din belsug.
se pun pastele peste ciupercile+bacon+usturoi+ceapa, iar deasupra se toarna sosul. se amesteca bine cu doua furculite.
se presara cu parmesan si se decoreaza cu o frunza de salvie.
* reusita retetei consta in a nu lasa oul sa se inchege prea tare. de aceea, toate ce se prepara trebuie mentinut cald (fierbinte), si dupa ce se ia de pe foc. astfel, cand se amesteca cu sosul, acesta isi pastreaza consistenta "cremoasa".


floriinutza spune:
pantru mihaela_p
FETTUCCINE ALL' ALFREDO
*deobicei se prepara cu fettuccine sau cu tagliatelle dar se pot folosi orice fel de paste lungi
25 g unt,200 g frisca sau smantana dulce, 400 g fettuccine, 1 lingura ulei de masline, 85 g parmesan ras+ inca ceva pt presarat deasupra, 1 priza nucsoara proaspat rasa, sare, piper, cateva frunze patrunjel pt. decor.
untul impreuna cu 150 g frisca se pun intr-o cratita mai mare la foc mijlociu. apoi se reduce focul si se lasa cateva minute, pana se ingroasa putin.
intretimp, se fierb pastele al dente in apa sarata cu ulei. se scurg si se rastoarna peste sos. se amesteca bine pe foc. se adauga restul de frisca, parmesanul si nucsoara, se potriveste de sare si piper.
se servesc pe o farfurie incalzita, decorate cu parmesan ras si frunze de patrunjel.
* acest fel se serveste des si cu fasii de sunca si mazare. se adauga 250 g mazare boabe fiarta si 175 g sunca impreuna cu parmesanul si frisca (la sfarsit).


floriinutza spune:
PASTE CU SOMON SI WHISKY
450g spaghetti, 2 linguri ulei de masline
sos:
300 g frisca, 150 ml whisky, 125 g somon afumat, 1 priza piper de cayenne, piper negru, 2 linguri coriandru proaspat sau patrunjel taiate.
pentru decor: 85 g feta zdrobita, frunze de coriandru sau patrunjel
se fierb pastele al dente in apa cu sare si 1 lingura ulei. se scurg, se pun inapoi in oala, se amesteca cu 1 lingura de ulei si se tin calde.
intretimp, se incalzeste frisca intr-o oala mica, dar sa nu fiarba.
intr-un alt vas se incalzeste whisky-ul tot asa, fara sa fiarba. se iau de pe foc, se amesteca frisca cu whisky, se adauga somonul taiat in fasii subtiri. se condimenteaza, si se adauga coriandrul sau patrunjelul taiat, doar cu putin timp inainte de servire.
se pun pastele intr-un vas incalzit, se toarna sosul deasupra, se amesteca. se presara feta deasupra si se decoreaza cu frunze de coriandru sau patrunjel.


crista-s spune:
Disperata...si eu tot de la emisiunea aia am invatat multe lucruri ( apropos .. prova del cuoco= proba bucatarului.. )insa verdeata pusa in mincare cred ca tine in primul rind de zona de unde e bucatarul ( ai vazut ca sunt mai multi care se invirt pe acolo .. al meu era unul cu nume nemtesc din Alto Adige .. vorbea acum 3 ani la fel de prost italiana ca mine si gatea la fel ca mama ... eu innebuneam .. salivam in fata tv-ului, parca eram acasa). Oricum sunt multe retete aproape identice cu ale noastre. Mie nu imi vine deloc in minte in ce paste s-ar pune rozmarinul ianfara de ceva cu fasole boabe sau carne, e adevarat proaspat ca aici creste salbatec peste tot si mai ales pe unde ploua mai rar.. deci nu exista casa fara boschetu' de rozmarin in curte, eu am in ghiveci in balcon si la fel sa faci si tu dc gasesti planta de cumparat. Sa nu o uzi mult si des si sa o tii la soare dimineata , in schimb busuiocul se uda mai des si ar fii bine sa nu o arda soarele prea tare ..creste bine si in casa linga geam .. si miroase super.. cica alunga si muste sau tintari ..
Cu salvie se face sosul cel mai usor si mai simplu, niste unt topit in tigaie cu o frunza de salvie si in sosul asta se rastoarna pastele fierte si scurse. Eu spre rusinea mea nu am mincat slvie pina acum recunosc.. deci nu stiu ce sa zic .. decit ca nu merita efortul si ca poti pune la fel de bine patrunjel care mie imi place de mor ( si din asta am pe balcon ..dar nu ajunge si deci mai si cumpar .. ). Uscate daca ai tb sa pui in cantitate mai mica decit dc sunt proaspete ( adica la o tigaie pt 2 portii de salsa de rosii pui 2 frunze de busuioc mai maricele , dc e uscat , pui 1/4 de lingurita ).
In general cu cit e mai simpla o reteta cu atit e mai buna .. pe cuvint de "fost-pionier". Si in plus ametesti familionul schimbind mereu. Azi cu ardei, miine cu mazare, poimiine cu vinete .. In general daca pui sos de rosii nu pui brinza , daca pui brinza nu pui carne.. Eu azi am facut morcovetaiat marunt cit gamalia de ac+ardei gras ami mare+dovlecel putin cubulete si el si suc de rosii + apa de la paste ( nu am pus sare ca era apa sarata) si la sf niste piper si patrunjel proaspat.
Sotului meu insa nu ii place prea mult sucul de rosii si deci la noi retetele in care se pune numai cite o leguma la calit in putin ulei cu sau fara usturoi si cu ( asta e mereu ) ardei iute le gatesc cel mai des.
De vara preferatele mele sunt:
- ulei+catel de usturoi+ardei iute incalzite si turnate peste pastele fierte si scurse ( pasta aglio, olio e peperoncino)
- ulei ( cind zic ulei e 1-2 linguri pt 2 persoane)+ suc de rosii ( pulpa de rosii in suc sau chiar rosii proasptete oparite si scoasa pielita ) + busuioc frunze proaspete pe care sa il pui mereu la sfirsit , sa nu il lasi sa fiarba ca pierde si gustul si toate calitatile ... si sa nu il tai cu cutitul ca se innegreste ( il rupi )
Mai scriu luni ca acum ma lasa barbatu' daca mai stau pe net ...si vin sa locuiesc la voi .. va fac si de mincare .
Deci pina luni mai gindeste-te ce vrei sa aflii si ma mai gindesc si eu la retete mai usoare si cu ingrediente care sunt si la noi ..
Cristina
"Quando vuoi davvero l'amore lo troverai che ti aspetta."


ardeiash spune:
paste cu whisky? mama mia!!!
mai fetelor, am o prietena... amica mai bine zis.. mi-a zis ca in italia se mananca in fiecare zi paste. cum asa? in fiecare zi se gateste? ca pastele nu sunt bune reci.... si ce tot puneti in ele atunci... in fiecare zi? se mananca paste apoi.. ciorba... apoi.... cum vine?
s-auzim numai de bine! si


crista-s spune:
Nu se maninca ciorba ...
Pastele sunt considerate felul 1 si pot fii : la cuptor ( gen lasagna), asa cum le stim cu totii amestecate cu diverse sosuri ( alea de care am tot scris eu pina acum) sau un fel de supa cu paste ( minestra).
Nu se maninca piine decit rar, ar fii chiar culmea sa maninci si paste si piine.. In plus o portie nu are mai mult de 80-100 gr de paste. Sau se maninca la prinz ( paste si desert sau fructa ) si seara se maninca felul 2( carne, peste, legume... ).
Pizza e aparte ca e mai complexa , e considerata fel unic si daca maninci pizza nu mai maninci altceva ca deja e prea mult, la fel si pastele la cuptor care au si carne /peste si brinza si beschamel..
Se gatesc zilnic oricum in general mai mult de 15 min de cind pui apa la fiert nu iti ia sa le pregatesti. E si dificil sa le incalzesti a doua zi .. cum faci ? pui apa peste ele??Deci asta ar fii unul din motivele pt care se gatesc zilnic si numai in cantitatea care se maninca. Sosurile se pot pregati in cantitate mai mare , se pot congela in cutiute mici si scoti cit ai nevoie - asta dc e vorba de un sos mai elaborat- ca daca e vorba de 1 dovlecel felii calit in 2 linguri de ulei operatiune care dureaza fix 5 minute nu e cazul sa il congelezi
.
Cristina
"Quando vuoi davvero l'amore lo troverai che ti aspetta."


ardeiash spune:
mie nu prea-mi place sa gatesc zilnic. asta era problema... cam la 2 zile mi se pare destul... dak ai timp poti sa-mi spui si mie cum mancati voi... o saptamana .. sa zic. : luni: paste cu... marti : paste cu.. ai timp?
s-auzim numai de bine! si
