Deserturile Nataliei (10)
Raspunsuri - Pagina 6
Balbina spune:
Adi, laptele condensat din Moldova se vinde la cutii de 400 g, n-am auzit de alte capacitati, eu sint aproape sigura ca tanti aia a incurcat ceva. Zi-i sa-ti aduca de care gaseste si vezi tu dupa aia de care e, gramajul e scris pe cutie.
Reteta acusica vine.
------------------
Numai bine,
Natalia
Balbina spune:
Fursecuri tabla de sah
Pentru poze pas cu pas www.kuking.net/4_2079.htm" target="_blank">aici
280 g faina (2 pahare)
200 g unt
100 zahar brun (banuiesc ca merge si unul obisnuit)
2 galbenusuri
1 lingurita esenta de vanilie
(pentru blatul maro se inlocuiesc 30 de g de faina cu 30 g cacao)
Se pune untul si faina in robot si se framinta pina iese o compozitie asemenatoare unor fulgi mai mari. Se adauga zaharul, galbenusurile si vanilia si se framinta coca. Se pune la rece pentru o ora.
Pentru fursecurile propriu zise avem nevoie de 1 portie de aluat galben si 1 portie de aluat maro, si de un pic de albus batut un pic.
1. Se preincalzeste cuptorul la 200 grade. Se asterne hirtie de copt in tava. Pe o suprafata presarata cu faina se intinde aluatul de vanilie intr-un dreptungi de dimensiunile 30 / 12 cm, cu grosimea de circa 1,5 cm. Straduiti-va sa intindeti aluatul cit mai uniform, ca sa taiati cit mai putin cind va fi gata desenul de sah. La fel se procedeaza cu aluatul maro.
2. Se unge aluatul galben cu un pic de albus. Aceasta va lipi fisiile de aluat. Deaupra se pune cu grija aluatul maro.
3. Cu ajutorul unui cutit ascutit, se taie aluatul pe lung. Se unge una din jumatati cu albus, apoi se pune deasupra ei a doua jumatate, ca sa alterneze culorile. Asezati aluatul in asa fel, ca sa coincida marginile. Se taie cu atentie partile cu neregularitati.
4. Cu ajutorul cutitului trecut prin faina, se taie cu atentie blocul de aluat de-a lungul in 4 benzi egale. Daca aluatul are tendinta sa se lipeasca de cutit, atunci acesta se va se va trece prin faina dupa fiecare taietura.
5. Se asambleaza blocul de aluat din benzi in asa mod, incit sa alterneze culorile, formind desenul tablei de sah. Nu uitati sa ungeti cu albus fiecare strat, pentru a le lipi intre ele.
6. Acum se taie aluatul de-a curmezisul, in felii de circa 5 mm, care se pun pe tava la distante nu prea mari intre ele. Se coc circa 12-15 minute, pina la rumenire usoara pe la margini. Se lasa 2 minute pe tava sa se raceasca, apoi se muta pe un gratar.
7. Dupa dorinta, se orneaza cu ciocolata topita. Se pun la pastrare abia dupa racirea completa.
Observatii: E cu atit mai usor sa modelati fursecurile acestea, iar modelul de sah este cu atit mai clar, cu cit aluatul este racit mai bine inainte de folosire.
Daca aluatul incepe sa se lipeasca de cutit, mai ales daca ati ajuns la pasul nr. 5, puneti-l in congelator pentru 10 minute. Acelasi lucru e valabil pentru cazul in care fursecurile abia taiate si puse pe tava sint prea moi – puneti tava in congelator pentru citeva minute, ca fursecurile sa nu-si piarda forma in timpul coptului, iar desenul sa ramina clar.
Imi cer scuze pentru eventuale greseli, am tradus repede si nu am revazut textul.
------------------
Numai bine,
Natalia
Balbina spune:
Reteta dupa care a facut Lucia e alta, o traduc si pe aceasta astazi.
------------------
Numai bine,
Natalia
Balbina spune:
Reteta de fursecturi tabla de sah dupa care a facut Lucia, imi cer scuze pentru stingacia exprimarii.
Checkerboard Cookies
225 g unt sau margarina
1 1/4 pahar zahar pudra
1 lingurita esenta vanilie
1 ou
3 pahare faina
3 linguri cacao
1 galbanus + 1 lingura lapte
Aluat:
Se bate untul cu zaharul pudra, se adauga oul si vanilia. Se incorporeaza 2 pahare faina si se imparte aluatul din 2 parti. In una din ele se adauga cacaua. Apoi se pune faina cite putin in fiecare parte pina se obtine un aluat care nu se lipeste de miini. Acest aluat nu are nevoie nici de bicarbonat, nici de praf de copt, pentru ca scopul nostru este obtinerea unor fursecuri plate cu desen foarte clar.
Ambele aluaturi se tin la rece 1 ora, invelite in folie alimentara.
Inainte de modelare, se imparte fiecare aluat in 2. Se lasa pe masa cite o bucata din fiecare, iar celelalte 2 se tin la rece.
Modelare:
Se intinde aluatul alb intr-un dreptunghi cu grosimea de 1 cm si se taie de-a lungul in bare (nu stiu cum sa le zic, dati-i o sugestie ) de aceeasi latime, 1 cm. La fel se procedeaza cu aluatul maro. Apoi, ungind aceste bare cu galbenus batut cu lapte, formam un bloc de aluat de 3 nivele cu 3 rinduri, alternind culorile. Se sot bucatile de aluat din frigider si se intind in foi de circa 0,5 cm grosime si cu latimea de 12 cm (3x3x3x3), cu care sa invelim blocurile de aluat, nu inainte de a le unge cu galbenus. Se invelesc blocurile in aceste foi de aluat si se dau la rece pentru o jumatate de ora.
Se preincalzeste cuptorul la 160 grade.
In tava se asterne hirtie de copt. Fursecurile se taie felii de 7 mm si se coc circa 15 minute, fara sa se rumeneasca, altfel desenul se va atenua mult.
Poza autoarei retetei
Se poate face portie dubla de aluat si sa se congeleze in blocuri formate cu model, iar inainte de coacere se dezgheata si se feliaza.
------------------
Numai bine,
Natalia
Davina spune:
Moama Nati ce rapida esti .Bravo.
Checherboard cookies nu e nevoie sa se dezghete cind sunt scoase de la congelator.Le tai si le bagi direct la cuptor.
p.s. am facut azi cealalta salata cu mivina si a esit super buna,pina si puiul meu pretentios a mancat
Balbina spune:
Alina, dar poti taia aluatul congelat, nu e tare ca piatra?
Chiar e buna salata, eu am introdus-o in meniul de la ziua lui Vlad.
------------------
Numai bine,
Natalia
Davina spune:
cu un cutit bine ascutit se poate taia foarte bine.fursecurile astea isi pot modifica cu usurinta forma daca stau la caldura si dupa aia nu mai ese asa cum trebuie (o zic din experienta,ca tot timpul bagam tava la congelator )
joanna spune:
Dragelor,iertare ca voi faceti fursecuri iar eu vin cu altceva.
La cererea audientei mi s-a cerut o prajitura insiropata.Iar eu aleg toate blaturile in asa fel incat sa nu fie nevoie de sirop.Pentru ca nu imi plac.Lasand egoismul deoparte am purces la bucatarie.
Am facut un blat care e de tort dar l-am pus in tava dreptungiulara.Dupa ce l-am scos si s-a racitam vazut ca marginile erau crocante.Cum nu se putea mai bine.
Natalia sa nu ma certi de ce am sa spun acum,te rog.
Glazura de la Brown.Capp. am facut-o cu mai multa frisca lichida si am folosit-o drept sirop.
Crema e obisnuta,romaneasca,lapte,oua zahar,faina,ciulama amestecata cu unt batut spuma.
Este delicioasa.Asa un gust superb are de la siropp....
Si nu numai, toate se imbina bine.
Daca e interesat cineva de reteta o scriu.Pana atunci va arat o pozica:
http://uk.pg.photos.yahoo.com/ph/joannaadresa/detail?.dir=d79bre2&.dnm=1911re2.jpg&.src=ph
adi69 spune:
Natalia,am facut fursecurile cu cocos(39 buc), cele trufe(45buc)si niste fursecuri cu bezea (numplus).Cele cu cocos,par mai "indesate" decat ale tale care par pufoase..cred c-am pus prea multa nuca de cocos(poate am folosit pahar prea mare),iar trufele nu s-au lasat,dar am observat ca cele care le-am "imbracat" foarte bine in zahar pudra sant mai aproape de cele din poza originala.
Acum incep lucrul la tabla de sah.
N-am aparat(l-a luat sotul la pescuit)dar cum vine,fac poze sa vedeti cu ce m-am luptat eu azi ..(si ma mai lupt inca)
Adriana
papa-bun