Indemnizatie mame absolvente

Indemnizatie mame absolvente | Autor: pribo

Link direct la acest mesaj

Am sa incep acest mesaj prin a multumi celor de la DespreCopii.com pentru ceea ce au realizat cu acest site.

In OUG 148/2005 se specifica urmatoarele:

"Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si numai din perioadele prevazute la
art. 1 alin. (2) din ordonanta de urgenta, cu exceptia lit. a), daca persoana s-a aflat in una sau mai
multe dintre urmatoarele situatii:...
- a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a
studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu examen de licenta sau de diploma. In sensul
dispozitiilor art. 38 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de
asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, se ia in considerare intervalul cuprins
intre ziua in care incepe si ziua in care se sfarseste fiecare an universitar, in conditiile legii;"

In propunerea de proiect de pe http://www.mmssf.ro/website/ro/proiecte-dezbateri/160506proiect.pdf
se spune ca: "Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral și din perioadele în care
persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situații:...
se află în perioada de 60 de zile de la absolvirea cursurilor de zi ale învățământului
universitar, organizat potrivit legii, cu examen de licență sau de diplomă, în vederea
angajării sau, după caz, obținerii calității de șomer, potrivit legii."

Ideea este urmatoarea: pe 1 iulie sotia mea va absolvi cu examen de diploma Universitatea Politehnica Bucuresti. Conform legii in forma actuala ar trebui ca pana la 30 septembrie sa
nasca pentru a putea beneficia de indemnizatie. Acest lucru se pare ca se va intampla avand in vedere ca data probabila a nasterii este 24 septembrie.

Problema este ca eu nu inteleg ce inseamna acele 60 de zile din proiectul de lege.

Va cer sfatul si va multumesc!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Rozi spune:

Cele 2 luni reprezinta o perioada de gratie pe care au binevoit s-o acorde absolventilor pt ca acestia sa-si gaseasca de lucru sau sa se inscrie la somaj. Pt ca e f greu sa dai licenta si a doua zi sa ai deja serviciu!
Multa sanatate sotiei tale si voua tuturor!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pribo spune:

Deci ce sa inteleg de aici, ca daca un sotia mea absolva pe 1 iulie cu examen de diploma tre sa nasca in decurs de 60 de zile de la data absolvirii, altfel nu primeste indemnizatia?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rozi spune:

Nu neaparat! Teoretic, in termen de 60 de zile de la absolvire trebuie sa:

- intre in concediul prenatal (o sa am gandesc daca are dreptul sau nu, acum sunt pe mare fuga), sau
- sa se angajeze, sau
- sa se inscrie la somaj.

Eu cred ca va fi bine pt voi, incearca sa nu o stresezi prea tare pe viitoarea mamica .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pribo spune:

Merci pentru sfat. Ea nici macar nu stie de discutiile pe care le am eu privind indemnizatiile. Are ea altele pe cap acum!!!

Mergi la inceput